גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה שנים צריך לעבוד כדי לקנות דירה בישראל?

מחקר חדש של תוכנית העמיתים קורת-מכון מילקן מגלה: בערי הפריפריה בישראל צריך לעבוד כמו בחלק מהערים היקרות בעולם, לונדון וניו-יורק

מדובר באשליה: הירידה הזמנית במחירי הדירות לא פותרת את בעיית הנגישות לדיור בישראל. כן, המחירים יורדים, אבל איתם יורדת גם רמת ההכנסות. מסיבה זו כנראה, "דיור בהישג יד" נהפך לשם קוד לפתרון קסם סקסי ואהוב. רק שכמו כל מושג אופנתי, גם "דיור בהישג יד" מספק לעוסקים בו מרחב תמרון נוח לפעולה. האמת מאחורי הסיסמאות הרבה פחות ורודה והרבה יותר מורכבת - מה שמחזק את הצורך בתכנון מדיניות דיור בישראל.

שחיקת היכולת בתקופת גאות

מחירי הנדל"ן בישראל מושפעים משני גורמים עיקריים: רמת ההכנסה במשק והיצע הקרקעות המוגבל. במצב של גאות כלכלית, השפעות אלו מביאות יחדיו לסחרור מחירים כלפי מעלה, ואילו במצב של שפל כלכלי השפעות אלו עובדות באופן מנוגד, ומאזנות זו את זו. כלומר ירידת מחירי הדיור במונחים ריאליים בתקופות שפל אינה מתקזזת באופן מלא עם העליות בתקופת הגאות.

לראייה, אם היה קשר מלא בין רמת מחירי הדיור לרמת ההכנסות, במיתון כמו בצמיחה, אז ערך הדירות במושגים ריאליים היה נשאר קבוע לאורך השנים.

מחקר חדש של תוכנית העמיתים קורת-מכון מילקן, בראשות פרופ' גלן יאגו ובניהולה של רונית פוריאן-לוקאץ', עוסק בתכנון המדיניות לדיור בהישג יד בישראל ומנתח נתונים של מינהל הכנסות המדינה, משרד השיכון, מינהל מקרקעי ישראל וגורמים נוספים. המחקר ממפה לראשונה את רמות מחירי הדיור וההכנסה בפריפריה הגיאוגרפית והדמוגרפית באזורים השונים במדינה.

במסגרת המחקר על שוק הדיור, נבדק לעומק הקשר בין מחירי הדירות לרמת ההכנסות, והתגלה כי דווקא בתקופות גאות קיימת שחיקה מסיבית של כוח הקנייה של הפרטים בשוק הדיור ובתקופות של מיתון ישנה התחזקות מתונה בכוח הקנייה של הפרטים בשוק הדיור.

כך למשל, על אף המיתון הקשה בשוק הנדל"ן בתחילת שנות ה-2000, השוק עוד לא חזר לערכים הריאליים שהיו מקובלים בו לפני גל העלייה הגדול שפקד את ישראל בשנות ה-90.

שוק הנדל"ן אמנם תיקן את עצמו: אם בשנת 1996 נדרשו 120 משכורות ברוטו ממוצעות על מנת לרכוש דירה ממוצעת, הרי שבשנת 2001 נדרשו כ-100 חודשי משכורת; אך בשנת 1988, שקדמה לצמיחה הגדולה, נדרשו רק 60 חודשי עבודה. כלומר, כוח הקנייה של הפרטים לא השתקם בעקבות המיתון.

גם השוואה בינלאומית אינה מניחה את הדעת. במחקר שנערך על ידי מינהל הכנסות המדינה נמצא, כי רמת מחירי הדיור במונחי עבודה גבוהה לא רק בהשוואה לשנים קודמות, אלא גם בהשוואה לעולם.

ב-2007 נדרשו כ-16 שנות עבודה ברוטו בשכר חציוני בירושלים על מנת לרכוש דירה חציונית, וכ-12 שנות עבודה בתל אביב. לשם השוואה, בלוס אנג'לס, אחת הערים המובילות במחירי דיור גבוהים, נדרשו באותה שנה 11.5 שנות עבודה בשכר חציוני ברוטו לרכישת דירה חציונית. כשנה לאחר מכן, עם התפוצצות בועת הנדל"ן שם, צנח מספר שנות העבודה לרכישת דירה ל-7.2.

רמת המחירים הגבוהה באזורי הביקוש מקרינה גם על הפריפריה, למרות ההגירה השלילית. בבאר שבע, בעלי השכר החציוני נדרשים לעבוד כ-8 שנים כדי לרכוש דירה חציונית, ובטבריה נדרשות 6.8 שנות עבודה. במושגים מקומיים מדובר ברמת מחירים נמוכה, אך השוואה עולמית מבהירה לנו כי הם נמצאים במקום טוב עם לונדון וניו יורק, שם נדרשות 7.7 ו-7 שנות עבודה, בהתאמה.

מצבם של בעלי השכר החציוני במשק טוב לעומת מצבם של בעלי השכר המדורג ברבעון התחתון של ההכנסות בישראל. עם הכנסה הממוקמת ברבעון התחתון, וחלום צנוע לרכוש דירה ברבעון התחתון של המחירים, צריך לעבוד 32.8 שנים בירושלים, 26.2 שנים בנתניה, ו-17.1 שנים בתל אביב.

גם אם נניח שאוכלוסיות אלו אינן רוכשות דירה, הרי שרק הקשר בין מחיר הדירה למחיר השכירות בה (התשואה על ההשקעה בנכס) מחייב אותן להוציא את החלק הארי מהכנסתן על הוצאות דיור.

מדינה צפופה

איך ייתכן שרמת המחירים היא כה גבוהה ביחס להכנסות? ניתוח דמוגרפי-גיאוגראפי של שוק הדיור נותן לנו את התשובה. מדינת ישראל היא מדינה צפופה. צפיפות האוכלוסין כאן עומדת על 338 תושבים לקמ"ר.

הצפיפות מחמירה באזורי הביקוש. במחוז תל אביב צפיפות הדיור עומדת על 7,072 תושבים לקמ"ר, ועוד היד נטויה אם לוקחים בחשבון שהריבוי הטבעי כאן הוא מהגבוהים במדינות המערב ועומד על 1.8%.

הפער בין התחלות הבנייה לבין הגידול במשקי הבית הולך וגדל: בשנים האחרונות התחילה בנייתן של כ-30 אלף יחידות דיור, לעומת גידול של כ-40 אלף במספר משקי הבית החדשים. וזה עוד בלי לספור את הזרים, שרכשו כמעט 5,000 יחידות דיור בשנת 2007.

המחסור בקרקע בולט בעיקר באזורים בהם קיימים מרכזי תעסוקה גדולים. על פי נתוני מינהל מקרקעי ישראל, בעיר תל אביב נותרו עוד 92 מגרשים פנויים לבנייה, לא כולל תוכניות פינוי בינוי שהוצאתן לפועל מורכבת יותר.

כלומר, המחסור בהיצע מנצח כמעט תמיד את ההשפעה של רמת ההכנסה. כן, בעיקר בנתח השוק הזול, ברבעון התחתון של הדירות, שם עקומת הביקוש ביחס להכנסה קשיחה יותר. הקונים לא יכולים להתמקח על המחיר, או לעבור לאלטרנטיבת דיור זולה יותר. דיור הוא מוצר חיוני שלא ניתן לוותר עליו. אסור לנו ללכת שבי אחר ירידות מחירים נומינליות בשוק הדיור. עלינו להיערך מראש ולתכנן כבר היום מדיניות דיור ארוכת טווח שתיתן פתרונות טובים לאוכלוסיות החלשות. רק כך נהיה מוכנים לגל הגאות הבא.

מה עושים? קודם, מה לא עושים. הרבה פתרונות אפשריים נפסלו מאחר שהם עלולים ליצור בעיה חמורה עוד יותר. לדוגמה, הטבה אחידה למרכז ולפריפריה עלולה ליצור אפליה ותמריץ נוסף להגר למרכז. הורדת מחירים מלאכותית בפריפריה באמצעות הגדלה מכוונת של ההיצע עלולה לפגוע דווקא בשכבות הביניים באזורים אלו שיש בבעלותן דירה.

הניסיון עם חוק הגנת הדייר מלמד שלא כדאי גם לקבוע מחיר גג, כדי לא להסתבך ביצירת שוק אפור, ובעקבותיו הקמת גופי פיקוח יקרים. שכירות היא גם לא פתרון מספק, ישראל היא מדינה מוטת בעלות. כ-69.5% ממשקי הבית גרים בדירה בבעלותם, כנראה לא משיקולים רציונליים. הצורך בבעלות על דירה בישראל הוא בעיקר רגשי, ואולי מסיבה זו נכשלו ניסיונות לעודד בחקיקה דיור בהשכרה. מודל אפקטיבי של דיור בהישג יד חייב להתאים לתרבות המקומית ולספק פתרונות לדיור ברכישה.

חלוקה חברתית ולא גיאוגרפית

לפיכך, הפתרון נעוץ בשילוב בין צעירים שהכנסתם הנוכחית נמוכה, אך הכנסתם העתידית צפויה להיות גבוהה, לבין אזורים שהמדינה מעוניינת למשוך אליהם אוכלוסייה חזקה. החלוקה לאזורים לא אמורה להיות גיאוגרפית אלא חברתית. בישראל ישנה פריפריה גם במרכז, בשכונות השיקום. באזורים אלו, המדינה יכולה לסבסד את הריבית על המשכנתאות על ידי הצמדת הריבית על המשכנתאות למחיר גיוס ההון (האג"ח הממשלתיות) של המדינה בתוספת פרמיית סיכון מסוימת, תוך ניהול סיכונים מחושב.

השתתפות על פי עקרון זה לא אמורה לגזול מהמדינה משאבים כלכליים. המדינה משמשת כמתווכחת בין המלווה ללווה, היא נותנת ערבות להלוואה ובכך מפחיתה את הסיכון שבהלוואה ומורידה את הריבית עליה. מודל זה יכול להוזיל באופן משמעותי את עלות מימון הדירה.

יתרה מכך, לא רק הקונה ייהנה מהסובסידיה, גם המוכר ירוויח. במקרה של שכונות השיקום, יש למדינה עניין לקדם את אוכלוסיית המוכרים. אכן, עליית מחירים מסוימת עשויה לנבוע מהסובסידיה, אך הזרמת אוכלוסיה חזקה יותר לשכונות אלו תעזור לבסס ולשקם אותן. ההשפעות החיצוניות שיכולות להיות למהלך כזה הן במסגרת האינטרס הלאומי. זהו עיקרון מנחה לפעולה. יש לגבש עקרונות נוספים שיספקו מסגרת לתוכנית מפורטת יותר, ויתנו מענה לבעיית הדיור בישראל, בעיה המעלה כמה שאלות כבדות משקל על כלכלה ועל מוסר.

תמ"א 38: מודל חדש למימון יוצג בפסגת הנדל"ן

בנוסף למלחמות, לבצורת, לשחיתות ולגלי הפיטורים, נשקפת לישראל גם סכנה של רעידת אדמה. במיקומה הגיאוגרפי, על השבר סורי אפריקאי, רעש האדמה מתרחש בממוצע מדי 80 שנה. בפעם האחרונה אירע רעש בשנת 1927.

כלומר, בימים אלה ממש צפוי לישראל נזק רב: 19 אלף הרוגים, 90 אלף פצועים, 400 אלף עקורים ו-200 אלף מבנים הרוסים. המדינה התריעה שאין מודעות מספקת בקרב הציבור והוציאה ב-2005 את תמ"א 38 לחיזוק מבנים שלא עומדים בתקן 413 לרעידות אדמה. דיירי הבניינים אמורים לנהל בעצמם את המימון והשיפוץ, תמורת זכויות בנייה בבניין.

ההערכה היא כי לפחות 72 אלף מבנים זקוקים לחיזוק, והעלות לחיזוק מבנה מוערכת בכ-60 אלף דולר. כלומר, הרעיון לממן את חיזוק הבניין באמצעות קומות מגורים נוספות יכול לעבוד רק באזור המרכז, שמחירי הדירות בו גבוהים מספיק. רק שהשבר הסורי אפריקאי משתרע דווקא לאורך הפריפריה. 20% מהבניינים נותרו ללא מענה.

גם באזור המרכז, בין גדרה לחדרה, השוק לא נכנס לפעולה. תמ"א 38 לא עובדת.

בכנס הנדל"ן של "גלובס" ב-1 לאפריל יוצג מודל למימון התחדשות עירונית, כולל חיזוק מבנים. המודל דורש היערכות לאומית, הכוללת ניהול מכרזים; טיפול מרוכז בתהליכים סטטוטוריים ברמות הארצית, המחוזית והמקומית; מימון התחלתי וערבות (last resort); והנפקת אג"ח קטסטרופות (catastrophic bond) להגנה מפני סיכון של רעידת אדמה.

המודל מתייחס לאפשרויות המימון מצד בעלי הדירות, לפי יכולותיהם, באמצעות השתתפות עצמית (מס דיפרנציאלי), פתרונות משכנתאות (מיחזור, ביטול, ביטוח), ועוד.

הכותבת היא עמיתה בתוכנית המחקר קורת-מכון מילקן, ארכיטקטית, וסטודנטית לתואר שני במימון באוניברסיטה העברית.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה