גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלטוביה בלי מגן

האם בית המשפט העליון מקצץ את כנפיו של שופט המחוזי המהפכן מגן אלטוביה?

האם שופט המיסוי אלטוביה מגן יצירתי מדי בפסיקותיו? שני פסקי-דין שניתנו לאחרונה בבית המשפט העליון "בסוגיות היסטוריות", שאינן רלבנטיות עוד בעקבות שינויי חקיקה, הפכו את החלטותיו של מגן והציבו סימן שאלה משמעותי בנוגע לחדשנות ולגמישות המחשבתית שהוא מפגין בפסיקותיו, ובכלל זה בקשר ללשון החוק.

לפני חודשיים וחצי קיבל בית המשפט העליון את ערעור המדינה על 3 פסקי-הדין של השופט המחוזי מגן אלטוביה, שבהם נקבע כי שיעור המס שישלמו עובדים על רווחים בעקבות מימוש אופציות יהיה 35% בלבד, וקבע כי רווח הון ממימוש אופציות שקיבלו עובדים, בהתאם להוראות סעיף 102 הישן לפקודת מס הכנסה, יחויב בשיעור המס המלא, 50%.

בכך הגיעה לסיומה "פרשת חגי כ"ץ", שבתחילתה זיכתה את אלטוביה בכותרות, בגין תקדימיות ההלכה שהוציא, אך סופה היה מפח נפש לאלפי עובדי היי-טק ישראלים שקיבלו אופציות בחברות שנסחרו בחו"ל בימי הבועה העליזים.

בשבוע שעבר הפך בית המשפט העליון פסק-דין נוסף שנתן אלטוביה, שבמסגרתו הקנה זכות לקבלת החזרי מס לאלפי אנשים, בעלי מקצועות חופשיים שעבדו בחו"ל בתחום עיסוקם, בשנות המס שקדמו לשנת המס 2003 (לפני רפורמת ועדת רבינוביץ' הראשונה), אך לא נשלחו לשם על-ידי המעסיק.

פסק-הדין עסק בקבוצת מרצים ואנשי סגל אקדמי מכמה אוניברסיטאות בארץ, ובראשם פרופ' אברהם בז'ה מהפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א, שיצאו בסוף שנות ה-90 לשנת שבתון בחו"ל. במהלך השנה הם הרצו בשכר בתחומי התמחותם במוסדות אקדמיים וגופים שונים, וחויבו במס הכנסה בארץ.

עד 2002 נהגה בארץ שיטת מיסוי טריטוריאלית, שלפיה לא ניתן היה בדרך-כלל למסות בישראל הכנסות שוטפות (להבדיל מרווחי הון) שהפיקו או קיבלו ישראלים בחו"ל, אלא במקרים חריגים בהם קיימת הוראה מפורשת בפקודת מס הכנסה. אחד החריגים היה סעיף 5(1), שקבע זכות מיסוי בישראל על ישראלי העוסק בחו"ל, במשלח-יד שבו הוא עוסק בדרך-כלל בישראל. בפקודה נקבעו גם הוראות "אנטי תכנוניות", ובהן שאין זה משנה למשל אם יחבוש הנישום לראשו כובע של שכיר בארץ וכובע של עצמאי בחו"ל (ולהיפך).

רשות המיסים הבהירה כי היא בוחנת רק את הדמיון בין הפעילות בישראל לפעילות בחו"ל, ואם היו דומות - חויבה ההכנסה שהופקה בחו"ל במס ישראלי. אנשי הסגל האקדמי ערערו על חיובם במס בארץ, בטענה כי הכנסותיהם בחו"ל בתקופת שנת השבתון לא צמחו ממקור ישראלי, מאחר שהם לא נשלחו לשם ע"י מעבידם בישראל, אלא מטעמם הם ומכוח קשריהם וכישוריהם האקדמיים והאחרים.

המרצים חייבים במס

בפסק-דין תקדימי, שניתן ב-2006, קיבל השופט מגן אלטוביה את ערעור המרצים, וקבע שפרשנות הסעיף מגבילה את יכולת הטלת מס ישראלי בשיטה הטריטוריאלית רק כשמתקיימת זיקה למקור הכנסה בישראל. בסוף השבוע שעבר סתם בית המשפט העליון את הגולל על הסוגיה וקבע, כי מרצים ישראלים שהרצו בשנת שבתון בחו"ל, חייבים במס הכנסה בישראל. השופט אליקים רובינשטיין, שכתב את פסה"ד, בהסכמת השופטים מרים נאור ואליעזר ריבלין, ציין בראשית דבריו כי מדובר בסוגיה "היסטורית" על הכנסות של מספר מרצים מאוניברסיטת תל-אביב, מהמחצית הראשונה של שנות ה-90 וראשית שנות האלפיים.

לדבריו, "טחנות השומה והצדק טוחנות לאט, והנושא אליו אנו נדרשים כבר היה להיסטוריה שעה שניתן פסק-דינו של בית המשפט המחוזי ב-2006 בערעורים מאוחדים מהשנים 2003-2000". זאת, מכיוון שבשנת 2003 שונה החוק ושיטת המיסוי הפכה לפרסונלית, באופן שאינו מצריך זיקה לארץ במובן ה"עסקי" הישיר לשם חיוב במס.

שני פסקי-דין שהתהפכו בעליון תוך כחודשיים, אינם עניין של מה בכך. האם בית המשפט העליון קץ בפרשנות ה"מעניינת" של אלטוביה, שבזכותה, בין השאר, זכה לשם של שופט מהפכן? האם מנסים ל"קצץ את כנפיו"?

יציבות בדיני המס

לדברי רו"ח נדב הכהן, "יש הבדל בין שני המקרים. בפסק הדין האחרון, בעניינו של בז'ה, אלטוביה אמר דברים יפהפיים אך בפועל עשה סוג של תרגיל אינטלקטואלי כדי לא לחייב במס. בפס"ד חגי כ"ץ בנוגע למימוש האופציות, הוא זרם לכאורה עם לשון החוק, אך התוצאה הייתה מרחיקת לכת מבחינת תכלית החקיקה".

"ובכל זאת, בבז'ה ניתן להבחין במסר סמוי של בית המשפט העליון לאלטוביה, ולבית המשפט המחוזי בכלל, שלפיו גם כאשר הנימוקים הם שובי לב ויש בהם היגיון פנימי משלהם, עדיין בית המשפט ופקיד השומה מחויבים ללשון החוק".

הכהן סבור שמפסק-הדין ניתן ללמוד על מגמה חדשה בבית המשפט העליון - התרחקות מעמימות לטובת יציבות בדיני המס. זאת, בניגוד לגישתו בתקופות קודמות. "אם בעידן הקודם בתי המשפט המחוזיים היו מאופקים ונתנו לפן הכלכלי משקל צנוע יחסית, ומרכז הכובד היה לשון החוק, והעליון פחות הרגיש את עצמו מחויב להיצמד ללשון החוק, היום המצב כמעט התהפך. לפחות במקרה של מגן אלטוביה.

"מגן נותן משקל-יתר לפרשנות תכלית החקיקה, והעליון נרתע מכך במידה מסוימת. עושה רושם, שעקרון הוודאות והיציבות מקבל מחדש את הנפח והחשיבות שאבדו במידה מסוימת בעידן הקודם".

הכהן מעריך, שלפחות בשני פסקי-דין נוספים של מגן אלטוביה, הממתינים להכרעה בעליון, מתחבט בית המשפט כיצד להכריע בערעור. "גם בפסק-דין ורד פרי (שבו קבע כי נשים עובדות זכאיות לניכוי מס על חלק מהוצאות הטיפול בילדים, א' ל'-ו'), הלך מגן צעד מהפכני מבחינה פרשנית, וייתכן שגם שם נראה התהפכות של פסה"ד. הייתה שם פריצת דרך כלכלית, שלא לגמרי מסתדרת עם לשון החוק".

"מקום של פחד"

לדברי הכהן, פסק-דין נוסף שמחכה להכרעה ועשוי להסתיים בקבלת הערעור, ניתן בעניין חברת סגנון שירותי תקשוב התיק עסק בעסקה של רכישת מניות של חברה הנסחרת בבורסה, לאחר שהיא פרסמה את החלטתה לחלק לבעלי מניותיה דיבידנד בסכום מסוים. מגן קבע, כי הנישום יוכל לקזז את ההפסד, שנגרם לו במכירת המניה הנדונה, רק לאחר שסכום הדיבידנד יופחת מעלות הרכישה. גם שם, נטען, סטה מגן לכאורה מלשון החוק.

מומחי מס אחרים, שלהערכתם מגן אלטוביה הוא שופט המס הידען ביותר, מרגישים כי יש ניסיון, כנראה לא מודע, ל"קצץ את כנפיו של מגן", אך הוא נובע מחוסר הבנה בתחום המס. לדברי עו"ד מוביל במיסוי, "הניסיון לקצץ את כנפיו של השופט מגן אינו חדש. זו לא הפעם הראשונה שביהמ"ש העליון הופך את פסיקותיו. בדרך-כלל המהפך נעשה בפסיקות שנתן השופט אלטוביה נגד רשות המיסים, ואילו ביהמ"ש העליון הופך את ההחלטה לטובת רשות המיסים. כך היה בפסה"ד בעניין חגי כ"ץ, וכך גם כעת בפסה"ד של פרופסור בז'ה".

אלא שלדבריו, הבעיה אינה טמונה בפסיקותיו של מגן. "השופט אלטוביה נחשב לשופט מיסים מקצועי, בעל רקע וידע נרחבים בתחומי המס, ואילו בביהמ"ש העליון אין אף שופט מיסים מובהק. נדמה, שבעוד מה שמאפיין שופט מס מקצועי כדוגמת אלטוביה ויכולתו לראות לא רק את לשון החוק הכתובה, אלא גם את ההיגיון הכלכלי העומד מאחורי הלשון, הרי שופט שמיסוי אינו תחום מומחיותו יעדיף גישה שמרנית יותר, הדוגלת בהיצמדות ללשון הכתובה".

מומחה המס מציין כי המגמה הזו אינה נובעת מרצון לרסן את היצירתיות של מגן, אלא "ממקום של פחד". כיוון שמאז תקופתו של השופט אלפרד ויתקון אין בעליון שופט מיסוי מובהק, בוחרים השופטים הדנים כיום בתחום בדרך הפרשנות הקלה והפשוטה ביותר. "כאשר אתה לא מומחה במשהו, אז הפתרון הקל ביותר הוא להיצמד ללשון החוק. הם מעדיפים להיצמד ללשון החוק ממקום של פחד וחשש מביקורת. אצל אלטוביה זה הפוך. דווקא בגלל שהוא ידען, הוא לא מפחד".

פסק-דין בז'ה: השלכות מצומצמות

עם מתן פסק-הדין במחוזי, בעניינו של פרופ' אברהם בז'ה וחבריו, ציינו מומחי מס נלהבים, כי "עשויות להיות לו השלכות מרחיקות לכת לגבי אלפים מתושבי ישראל, שהפיקו הכנסות בחו"ל ממשלח-ידם הרגיל, שכן הללו יהיו רשאים להגיש לפקיד השומה דו"חות מתוקנים לשנים 1999עד 2002".

עו"ד משה שקל, ראש משרד שקל, אומר כי לא רק שהסוגיה היסטורית, אלא שגם מבחינת היקף העובדים שעליהם פסק-הדין חל, אין לו משמעות רחבה. "קשה לאמוד את כמות האנשים שפסק-הדין רלבנטי להם, אבל נראה שמדובר במעטים, שכן לפני המעבר לשיטה הפרסונאלית והמיסוי האקס-טריטוריאלי, רק למעטים היו הכנסות בחו"ל מאותו עסק או משלח יד שבדרך-כלל הם עסקו בו בישראל. הדבר נכון היה בעיקר לחברי סגל אוניברסיטאי שהרצו גם בחו"ל.

גם עו"ד דוד גולדמן, ממשרד פוטשבוצקי, סבור, כי השלכות פסק-דין מצומצמות.

* האם פסק-הדין לא יצנן את תקוותם של אלפי עובדים לקבל דוחות מתוקנים?

"אולי בית המשפט שופך מים צוננים על כמה עובדים, אבל מדובר על מספר מצומצם של אנשים. אם וככל שהיו כאלה שהסתמכו על אותו פסק-דין של מגן תקוותם נכזבה למרבה צערם. בפועל, לפסה"ד אין הרבה משמעות היום".

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה