גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי בלע את סבתא

על המיזוג המתרקם בין IBM - הסבתא המשעממת וסאן סיסטמס - הנכדה המגניבה

IBM (International Business Machine ) נוסדה ב1896 בניו יורק. בשנות השבעים העבירה החברה את פיתוח התוכנה למחשבים האישיים (Dos) לחברה צעירה בשם מיקרוסופט. היא האמינה כי עתיד המחשבים טמון במחשבים הארגוניים וכי אנשים פרטיים לא ירצו להחזיק בבית מחשב בגודל חדר. על טעות זו משלמת IBM עד היום.

החברה לא שמרה על מעמדה כמובילה טכנולוגית את התעשייה. אין ספק כי חברה בת 113 שנים מבוססת ומחושבת יותר מחברות צעירות וככזו לא עושה טעויות של חברה בת יומה, הבעיה מתעוררת כשהשנים הופכות חברה בוגרת לפחות גמישה ומעניינת.

סאן מיקרוסיסטמס נוסדה ב-1982 בסיליקון ואלי. החברה מיתגה את עצמה מאז ומתמיד כמובילה טכנולוגית, צעירה ודינאמית. וכיום, מובילת תרבות הקוד הפתוח בעולם.
אם IBM היא כאותה סבתא מחושבת, סאן מיקרוסוסטמס היא ללא ספק הנכדה המגניבה - זו שכולם רוצים להיות בקרבתה.

אתמול דווח כי IBM מתכוונת לרכוש את סאן מיקרוסיסטמס ולשלם עבורה לא פחות מ6.5 מיליארד דולר, סכום ראשוני שייתכן ועוד ייגדל. ההערכות לגבי הסכום משתנות בכל רגע ויש כבר המגיעות ליותר מ-8 מיליארד דולר. לפי פרשני וול סטריט ג'ורנל העסקה יכולה להיחתם כבר השבוע או להתפרק בימים הקרובים. כרגע נראה ששני הצדדים שומרים לעצמם את האופציה לתרגיל מזוודות.

תולדות שוק השרתים

עפ"י פרסומי IDC אמורים עסקים בארה"ב להוציא ב-2009 כ-100 מיליאד דולרים על ציוד ותוכנות שרתים. המלחמה על שוק השרתים מתנהלת כיום בין IBM , HP וסיסקו .

סיסקו, הקטנה משלושת המתחרות הודיעה השבוע כי תתחיל למכור מחשב-שרת משלה אשר יתחרה במוצרי HP אשר מצידה מיצבה את מעמדה בתחום כשרכשה בקיץ שעבר את ענקית שירותי המידע EDS. אשר מאפשרת לה כעת להתחרות ראש בראש עם IBM גם על שירותי האאוטסורסינג בתחום.

סאן מיקרוסיסטמס עתידה להודיע בימים הקרובים על השקת שירותי ה- Cloud Computing. שירות אותו מציעים כיום גם אמזון, גוגל ומיקרוסופט. השירות הוא בעצם שרת וירטואלי המציע לחברות מגוון רחב של שירותים.

תחום חם ומבוקש אשר נותן מענה לחברות אשר אינן חייבות להחזיק את השרתים בחברה. עוד שירות חשוב אשר חדירה אסטרטגית אליו תחזק את כוחה של IBM בתחום.

במשך שנים נראה היה כאילו IBM אינה מגיבה כלל לתחרות הגוברת מצד HP וסיסקו. עתה התברר שהמצב שונה, וכנראה שהיא מתעדת להפוך לחברת ענק המציעה ללקוח פתרון כולל בכל תחום, כולל שירותי תוכנה, חומרה ורשת.

חטא החומרה

התבוננות בתהליך שעברו שתי החברות מגלה ששתיהן בחרו בתחילת דרכן בחדירה לשוק העסקי עם מוצרים חזקים ורווחיים אשר עתידים היו לבסס את מעמדם כמובילות טכנולוגית.

סאן החלה את דרכה כ"דבר הבא". חברת ענק שמכרה את השרתים שנחשבו לטובים בעולם ואשר עבדו עם מערכת הפעלה ייעודית מבוססת UNIX, מערכת שרצה אך ורק על חומרת סאן.בתקופה זו, Web Servers חזקים היו בעיקר שרתי סאן.

בזמן שרשת האינטרנט הלכה והתפתחה, תפסה לינוקס תאוצה, ובסוף שנות ה-90 התעלמה סאן מכך לחלוטין. היא התעקשה להמשיך ולשווק מוצרים ייעודיים עם תוכנה ייעודית בלבד. התוצאה היתה שלינוקס כבשה את השוק עם מחשבים זולים מבוססי אינטל. ב-2001 החלה סאן להיאבק על מקומה בעולם. ואכן, מאוחר יותר פתחה החברה את מערכת ההפעלה של סאן סולריס והיא רצה כיום גם על אינטל, פתוחה וחינמית.

בתחילת שנות ה-90 פיתחה סאן פלטפורמת פיתוח בשם ג'אווה. שפת תכנות שהיא פרי המצאתה של סאן ואשר מאז השקתה ב-1995 נחשבת לשפת התכנות השכיחה בעולם.

כמו כן, ידועה סאן במיוחד בזכות תמיכתה בקוד הפתוח ונחשבת במחקרים רבים לחברה אשר קידמה את הנושא בצורה החשובה ביותר בעולם. מרבית טכנולוגיות החברה מציעות קוד פתוח ברישיון ותמיכת קהילות ייעודיות לנושא.

מוקדי רווח בטוח

IBM חטאה כשהאמינה שמכירת תוכנה אינה צעד אסטרטגי חשוב לחברה, כשם שסאן בחרה שלא לאפשר למערכות ההפעלה של השרתים לרוץ על חומרה שאינה סאן. טעויות עבר שיכלו לשנות לעד את מצב החברות.

סאן יכולה היתה להיות היום מערכת ההפעלה של מרבית שרתי האינטרנט בעולם. IBM יכלה להיות היום שילוב של מיקרוסופט בליווי חומרה, שרתים, פיתוחי תוכנה ושירותים, היא יכולה היתה לשלוט בעולם הטכנולוגי. למרות זאת, אחרי בניה מחודשת של החברה ב-1990 הוכיחה את עצמה כאחד ממוקדי הרווח הבטוחים ביותר בתעשיית הטכנולוגיה העולמית.

החברה רכשה עשרות חברות בשנים האחרונות אך אף אחת מהעסקאות הללו לא התקרבה לסכום של 6.5 מיליאד דולר. למרות זאת, נראה כי רכישה אסטרטגית זו היא אחד הצעדים המבריקים שיכולה היתה לעשות.

העסקה תחזק את תחום האאוטסורסינג בחברה, תעניק לה דריסת רגל במקומות שהיו סגורים עבורה עד כה ותציב אותה בחזית טכנלוגית של תחומים אשר לא השתתפה בהם עד כה. נראה כי IBM שבה וקונה לעצמה מעמד של מובילה טכנולוגית עולמית.



עוד כתבות

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל