גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי בלע את סבתא

על המיזוג המתרקם בין IBM - הסבתא המשעממת וסאן סיסטמס - הנכדה המגניבה

IBM (International Business Machine ) נוסדה ב1896 בניו יורק. בשנות השבעים העבירה החברה את פיתוח התוכנה למחשבים האישיים (Dos) לחברה צעירה בשם מיקרוסופט. היא האמינה כי עתיד המחשבים טמון במחשבים הארגוניים וכי אנשים פרטיים לא ירצו להחזיק בבית מחשב בגודל חדר. על טעות זו משלמת IBM עד היום.

החברה לא שמרה על מעמדה כמובילה טכנולוגית את התעשייה. אין ספק כי חברה בת 113 שנים מבוססת ומחושבת יותר מחברות צעירות וככזו לא עושה טעויות של חברה בת יומה, הבעיה מתעוררת כשהשנים הופכות חברה בוגרת לפחות גמישה ומעניינת.

סאן מיקרוסיסטמס נוסדה ב-1982 בסיליקון ואלי. החברה מיתגה את עצמה מאז ומתמיד כמובילה טכנולוגית, צעירה ודינאמית. וכיום, מובילת תרבות הקוד הפתוח בעולם.
אם IBM היא כאותה סבתא מחושבת, סאן מיקרוסוסטמס היא ללא ספק הנכדה המגניבה - זו שכולם רוצים להיות בקרבתה.

אתמול דווח כי IBM מתכוונת לרכוש את סאן מיקרוסיסטמס ולשלם עבורה לא פחות מ6.5 מיליארד דולר, סכום ראשוני שייתכן ועוד ייגדל. ההערכות לגבי הסכום משתנות בכל רגע ויש כבר המגיעות ליותר מ-8 מיליארד דולר. לפי פרשני וול סטריט ג'ורנל העסקה יכולה להיחתם כבר השבוע או להתפרק בימים הקרובים. כרגע נראה ששני הצדדים שומרים לעצמם את האופציה לתרגיל מזוודות.

תולדות שוק השרתים

עפ"י פרסומי IDC אמורים עסקים בארה"ב להוציא ב-2009 כ-100 מיליאד דולרים על ציוד ותוכנות שרתים. המלחמה על שוק השרתים מתנהלת כיום בין IBM , HP וסיסקו .

סיסקו, הקטנה משלושת המתחרות הודיעה השבוע כי תתחיל למכור מחשב-שרת משלה אשר יתחרה במוצרי HP אשר מצידה מיצבה את מעמדה בתחום כשרכשה בקיץ שעבר את ענקית שירותי המידע EDS. אשר מאפשרת לה כעת להתחרות ראש בראש עם IBM גם על שירותי האאוטסורסינג בתחום.

סאן מיקרוסיסטמס עתידה להודיע בימים הקרובים על השקת שירותי ה- Cloud Computing. שירות אותו מציעים כיום גם אמזון, גוגל ומיקרוסופט. השירות הוא בעצם שרת וירטואלי המציע לחברות מגוון רחב של שירותים.

תחום חם ומבוקש אשר נותן מענה לחברות אשר אינן חייבות להחזיק את השרתים בחברה. עוד שירות חשוב אשר חדירה אסטרטגית אליו תחזק את כוחה של IBM בתחום.

במשך שנים נראה היה כאילו IBM אינה מגיבה כלל לתחרות הגוברת מצד HP וסיסקו. עתה התברר שהמצב שונה, וכנראה שהיא מתעדת להפוך לחברת ענק המציעה ללקוח פתרון כולל בכל תחום, כולל שירותי תוכנה, חומרה ורשת.

חטא החומרה

התבוננות בתהליך שעברו שתי החברות מגלה ששתיהן בחרו בתחילת דרכן בחדירה לשוק העסקי עם מוצרים חזקים ורווחיים אשר עתידים היו לבסס את מעמדם כמובילות טכנולוגית.

סאן החלה את דרכה כ"דבר הבא". חברת ענק שמכרה את השרתים שנחשבו לטובים בעולם ואשר עבדו עם מערכת הפעלה ייעודית מבוססת UNIX, מערכת שרצה אך ורק על חומרת סאן.בתקופה זו, Web Servers חזקים היו בעיקר שרתי סאן.

בזמן שרשת האינטרנט הלכה והתפתחה, תפסה לינוקס תאוצה, ובסוף שנות ה-90 התעלמה סאן מכך לחלוטין. היא התעקשה להמשיך ולשווק מוצרים ייעודיים עם תוכנה ייעודית בלבד. התוצאה היתה שלינוקס כבשה את השוק עם מחשבים זולים מבוססי אינטל. ב-2001 החלה סאן להיאבק על מקומה בעולם. ואכן, מאוחר יותר פתחה החברה את מערכת ההפעלה של סאן סולריס והיא רצה כיום גם על אינטל, פתוחה וחינמית.

בתחילת שנות ה-90 פיתחה סאן פלטפורמת פיתוח בשם ג'אווה. שפת תכנות שהיא פרי המצאתה של סאן ואשר מאז השקתה ב-1995 נחשבת לשפת התכנות השכיחה בעולם.

כמו כן, ידועה סאן במיוחד בזכות תמיכתה בקוד הפתוח ונחשבת במחקרים רבים לחברה אשר קידמה את הנושא בצורה החשובה ביותר בעולם. מרבית טכנולוגיות החברה מציעות קוד פתוח ברישיון ותמיכת קהילות ייעודיות לנושא.

מוקדי רווח בטוח

IBM חטאה כשהאמינה שמכירת תוכנה אינה צעד אסטרטגי חשוב לחברה, כשם שסאן בחרה שלא לאפשר למערכות ההפעלה של השרתים לרוץ על חומרה שאינה סאן. טעויות עבר שיכלו לשנות לעד את מצב החברות.

סאן יכולה היתה להיות היום מערכת ההפעלה של מרבית שרתי האינטרנט בעולם. IBM יכלה להיות היום שילוב של מיקרוסופט בליווי חומרה, שרתים, פיתוחי תוכנה ושירותים, היא יכולה היתה לשלוט בעולם הטכנולוגי. למרות זאת, אחרי בניה מחודשת של החברה ב-1990 הוכיחה את עצמה כאחד ממוקדי הרווח הבטוחים ביותר בתעשיית הטכנולוגיה העולמית.

החברה רכשה עשרות חברות בשנים האחרונות אך אף אחת מהעסקאות הללו לא התקרבה לסכום של 6.5 מיליאד דולר. למרות זאת, נראה כי רכישה אסטרטגית זו היא אחד הצעדים המבריקים שיכולה היתה לעשות.

העסקה תחזק את תחום האאוטסורסינג בחברה, תעניק לה דריסת רגל במקומות שהיו סגורים עבורה עד כה ותציב אותה בחזית טכנלוגית של תחומים אשר לא השתתפה בהם עד כה. נראה כי IBM שבה וקונה לעצמה מעמד של מובילה טכנולוגית עולמית.



עוד כתבות

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות