גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיריית ת"א מודה שהחוק של ח"כ ארדן האוסר עישון בברים הפך לבדיחה: "האכיפה - בבתי אוכל, קניונים, איכילוב והיכל נוקיה"

עו"ד גיא אופיר, פעיל בעמותת "אוויר נקי": "אמרתי לאנשי העירייה: 'תנו לי לעבוד בלי משכורת, וחצי מכל שקל שאני מכניס לעירייה אתם משלמים לי'. הם אמרו לא"

השסק ברחוב לילינבלום בתל-אביב הוא אחד הברים הבולטים בעיר. בשנים האחרונות הוא סבל מלא מעט קנסות עירוניים בגין הפעלתו אחרי חצות ובגין גרימת רעש. הבעלים, מצדם, ביצעו השקעות ספורות שמזערו את ההמולה, אולם התיקון לחוק למניעת עישון במקומות ציבוריים, שנכנס לתוקף בנובמבר 2007 ושהטיל את האחריות בעניין על הבעלים, איים להחריף את הבעיה: חובבי הטבק נאלצו לשאוף את הרעל שלהם בחוץ, מה שייצר התגודדויות של מכורים שלא ממש תרמו לשקט בסביבה.

"חברים ומעשנים יקרים", נכתב בשלט הבולט על דלת הכניסה, "השכנים ישנים. נא לשמור על השקט". אלא שבחודשים האחרונים נראה שאין צורך בשלט, ושהשכנים ישנים עמוק מאי-פעם: ההתגודדויות הרעשניות פסקו, פשוט מכיוון שהמעשנים שבו לשאוף בפנים, באוויר החמים והחנוק החביב עליהם.

זמן קצר לאחר שהחוק נכנס לתוקפו סיפר הבעלים, רועי זקהיים, שאיסור העישון גורם לחלק מהלקוחות לנטוש, אבל הוא מאמין ש"זה עניין של הרגל ושהלקוחות יחזרו ברגע שיבינו שזה ככה בכל מקום".

בפועל, הדברים התפתחו אחרת: לא רק שאיסור העישון לא תפס "בכל מקום", אלא שנראה שברוב הפאבים (להבדיל ממסעדות וממקומות עבודה) הפך התיקון לחוק של גלעד ארדן לבדיחה. הלקוחות של השסק חזרו, אולם בעיקר כי איש כבר לא מבקש מהם לכבות את הסיגריה.

בזמן שכל תל-אביבי יודע שהעמדת רכבו באדום-לבן, לזמן קצר ככל שיהיה ובשעת לילה קטנה ככל שתהיה, תסתיים בדוח ובגרירה - בתחום העישון רון חולדאי מעדיף לחסוך מעצמו את דימוי האיש הרע.

בעוד העירייה מפעילה גדודי פקחי חניה יעילים להחריד, אין לה ולו פקח אחד המופקד על תחום העישון. אם בתחילת הדרך ניתן היה לשמוע בעלי עסקים מוחים נגד ראש העיר ("לרון חולדאי יש תקציב חדש על חשבוני", הלינה מירב בן-שלמה, בעלת קפה ביאליק), הרי שכיום עיקר האש מופנה מהצד הנגדי.

ב"לנשום נקי", למשל, ההתארגנות שמובילה את המאבק בעישון במקומות ציבוריים, הכריזו, לאור האכיפה הקלושה, על חולדאי כ"אויב בריאות הציבור". ראש העיר מצדו הבהיר את גישתו לחוק כשהצהיר באחד המקומונים מה הוא עושה כשהוא רואה מעשנים במקום ציבורי: לא כלום.

סוסים במקום מעשנים

המארחת באברקסס חשדנית: כשהיא רואה את המצלמה היא אומרת שעליה לבקש אישור מיוחד להכניס אותנו, מבררת וחוזרת עם או-קיי ועם הבהרה: "כל עוד אתם לא מצלמים, זה בסדר".

לפאב, אחד הוותיקים באזור, שהפך גם למוקד משיכה לסלבס למיניהם (פעם, לפני הרומן עם שלי נרקיס, אלי רייפמן תיקלט כאן בכל שישי), יש סיבה טובה לאסור צילומים: כולו אפוף עשן, והסיגריות מוצתות בו מכל עבר, כאילו אין גלעד ארדן בעולם. המארחת נוטשת את עמדתה בכניסה ונכנסת פנימה, אולי כדי להשגיח עלינו. האם באמת צריכים לחשוש שם כל-כך? לא בטוח. כשאנחנו מתקשרים לדווח למוקד העירוני, מגיב התורן בטון חסר חשק ומהול בבוז השמור לנודניקים מקצועיים.

- תשלחו פקח?

"אולי. יכול להיות שזה ייכנס לפעילות השוטפת".

- יש בכלל אפשרות כלשהי שתשלחו עכשיו פקחים?

"יש" (למרות התשובה הזאת נראה שאין: העירייה לא השיבה לשאלות לגבי זמינות פקחים בשעה זו או לשאלה אם שלחה פקחים במקרה זה. התגובה המלאה בהמשך).

כמה עשרות מטרים מערבה משם שוכן הננוצ'קה, בר-מסעדה של ננה שרייר, גם הוא מוסד ותיק ומוערך בחיי הלילה. בננוצ'קה הלכו על שלט אדיר ממדים בכניסה, המכריז על כך ש"אסור לעשן! העובר על החוק צפוי לקנס". גודל השלט יפורר כל טענה בנוגע לאזהרת הבליינים, אולם בדלי הסיגריה המתפוררים על השטיחון שמתחתיו מבהירים את הקשר שלו למציאות. בפנים העשן מיתמר חופשי מעל הבליינים הדחוסים, וכך גם במישמיש, וכאמור - בשסק שבהמשך הרחוב.

ממשיכים לנווה צדק. ברחוב שבזי, שחוצה את חלוצת השכונות של תל-אביב, ממוקם הז'אז'ו - פאב שנודע כמעוז מעשנים כבד. כשהחוק רק נכנס לתוקף סיפר ל-G הבעלים, עובד זיתוני, כי הוא "מופתע לטובה" מכך שהאיסור לעשן לא פגע בעסקים, וכי החוק החדש אפילו מיטיב עם בריאותו וריאותיו, שכן הוא נאלץ להעביר משמרות שלמות ללא סיגריה. הבעיה בעיר, אמר, היא הרעש שיוצרים המעשנים שיוצאים החוצה: "אני לא יודע איך יתמודדו עם זה בעירייה". ביום ראשון, השבוע, היחידים שעמדו מחוץ לז'אז'ו היו צמד סוסים אציליים שמישהו קשר לעמוד סמוך. המעשנים היו בפנים, פותרים לעירייה את בעיית הרעש ביעילות.

גם לשכנים של הארמדילו באחד העם אין מה להתלונן - אמנם מחוץ לדלת הכניסה הציבו אנשי הצוות כיסא בר ועליו שתי מאפרות, אולם המאבטח ניצב לצדו בודד, צופה מבעד לחלון בבליינים השותים ומעשנים, הרחק מקור הלילה. המצב זהה בפיקוק במרמורק, השייך לאותם בעלים.

אולי הבעיה היא שכבר אחרי חצות, ושלעירייה קשה להפעיל פקחים בשעות האלה? כשאנחנו מגיעים לפינת אבן גבירול ההשערה הזאת מופרכת: משאית הגרר המוכרת לשמצה של הפיקוח העירוני עושה דרכה במלוא המרץ לפרוק את מכוניתו של עבריין החניה התורן.

"יש כסף על העצים"

עו"ד גיא אופיר, פעיל בעמותת "אוויר נקי" הנלחמת בעישון, לא מבין למה העירייה לא מפעילה פקחי עישון בדיוק כמו פקחי חניה. "אין בזה היגיון", הוא טוען. "אמרתי לאנשי העירייה: 'אני לא מבין אתכם, הרי זה כסף טוב! תנו לי לעבוד בלי משכורת, וחצי מכל שקל שאני מכניס לעירייה אתם משלמים לי. יש פה כסף שממש גדל על העצים'. הם אמרו שלא מעניין אותם התקציב, אלא רק 'סדר העדיפויות של העירייה'. אין להם תשובה. הם לא ממש רוצים לאכוף את החוק הזה".

- למה?

"יש בעלי אינטרסים שמשפיעים על ראש העיר ועל המועצה. מה אתה חושב, שלחברות הסיגריות אין לוביסטים שפועלים בעירייה? ובעלי הפאבים? יש מלא עסקים שיש להם עניין שימשיכו לעשן. חוץ מזה, חצי ממועצת העיר מעשנים, אז אתה חושב שהם כאלה לוחמניים בעניין העישון?" אופיר, אגב, תבע את העירייה בגין אי-אכיפת החוק בבניין העירייה עצמו, ובתביעה ציין כי אפילו מי ששימשה כיועצת המשפטית של העירייה מעשנת בבניין (הטענה לא הוכחשה, התביעה נדחתה על הסף).

לצד האכיפה העירונית, פועלים הלוחמים בעישון באמצעות הגשת תביעות. רבות הסתיימו בניצחונם, אולם הקנסות לעסקים הסוררים הסתכמו לרוב באלפי שקלים בודדים ולא בהכרח מרתיעים. בינואר נרשמו שני אירועים משמעותיים מבחינת הרתעה: אושרה הגשת תביעה ייצוגית בגין עישון נגד מועדון הבלה שלומקינס, שהוערכה במיליוני שקלים ושהובילה את המועדון להצהיר שקבלתה תמוטט אותו; ובית המשפט חייב את פאב אשמורת ברוטשילד לשלם קנס בסך 40 אלף שקל, הגבוה ביותר שניתן עד כה.

ומה יש לעירייה לומר על כל זה? דוברה מסר ש"העירייה אוכפת את החוק מנובמבר 2007, בהתאם לתוכנית עבודה. המדינה לא הקצתה משאבים נוספים לרשויות בנושא, לפיכך האכיפה מתבצעת בהתאם לסדרי עדיפויות. האכיפה מתבצעת באמצעות קריאות דרך המוקד או בפעולה יזומה. חלק מהפניות למוקד מטופלות בזמן אמת וחלק במסגרת פעילות שוטפת עקב אילוצי כוח אדם (העירייה נמנעה מלמסור נתונים לגבי הפרופורציות - א' ר'). בשלב זה מתמקדת האכיפה בבתי אוכל, בקניונים, בבית חולים איכילוב ובהיכל נוקיה".

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן