גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרך לשליט עוברת אצל אבו מאזן

כל פלסטיני מכיר את תלאות מגורשי כנסיית המולד והייסורים של בני הגדה שגורשו לעזה

בימים אלה מתקרבת ועדת שמגר, בראשות הנשיא לשעבר של בית המשפט העליון - ועמו האלוף במיל' עמוס ירון ופרופ' אסא כשר - לכתיבת המלצותיה באשר לכללי הניהול העתידיים של משא-ומתן על חטופים. מתוך הדו"ח, צריך לשער, תבצבץ ביקורת מסוגננת היטב על דרך התנהלותו של ראש-הממשלה אהוד אולמרט ואולי גם של שליחו, עופר דקל.

הנחות העבודה שהדריכו אותם לאורך כשלוש שנים התבררו כבלתי מבוססות: החמאס מעוניין להכתיב את תנאי העסקה - לא להתמקח עליהם. קל וחומר, שלא נפלה עליו "בהלת נתניהו", ולפיכך לא חש החמאס עצמו אנוס לקשור עסקה של הרגע האחרון, ועוד בעת שאולמרט במצור של אוהלי המחאה והקריירה הפוליטית שלו במרחק ימים ספורים מסיומה.

שיא ההחמצה היה במהלך "עופרת יצוקה"

מתחילה, הדרך היחידה להניע, אולי, את חמאס להתגמש לעסקה בתנאים נסבלים הייתה באמצעות הפעלת מערכת לחצים מורכבת, שתגבה מחירים כבדים על המשך שביו של גלעד שליט. החל בתעבורה במעברי הגבול, עבור בעצירת אספקת שקלים לעזה, וכלה בפעילות צבאית יזומה ורצופה. שיא ההחמצה היה במהלך "עופרת יצוקה", כאשר צה"ל נמנע - חרף עצות טובות מפיקוד דרום ומהשב"כ - להרחיב את מכבש האש גם לרפיח (עיר שעודנה מעוז של פתח') ועמוק יותר לתוך העיר עזה. הפסקת האש יכולה הייתה להיראות אחרת. אין זו חוכמה שלאחר מעשה, שכן כך נשמעו טיעונים שהוצעו בשעתם לאולמרט ולרמטכ"ל.

כיצד יש לקרוא את עמדת החמאס לאור התנהלות ישראל:

לעסקת-חליפין יש מבחינתם היגיון אסטרטגי, שבמרכזו חידוש תעשיית הטרור בגדה המערבית. בפשטות: להחזיר לג'נין, טול-כרם, רמאללה ולחברון את האישים המרכזיים, שהפעילו את מערכת הפיגועים לפני האינתיפאדה השנייה ומאז. החמאס חש מצוקה גדולה נוכח הצלחת ישראל בשש השנים שמאז מבצע "חומת מגן" בריסוק פסי הייצור של המחבלים-מתאבדים ושבירת הרשתות שסיפקו חומרי חבלה ומטעני נפץ, ואף החלו בהרכבה מקומית של קסאמים.

מכאן, שהחזרתם לשטח של ג'מאל אבו אל-היג'א, עבאס א-סייד ורבים אחרים נתפסת בזרוע הצבאית של חמאס כפתח לשיקום הדרגתי של התשתית שאיבד. הם יודעים שאנשים כאלה יישארו לאחר שחרורם במעקב שיטתי - אבל לעצם הופעתם בערי מגוריהם אמור להיות אפקט של זעזוע והתחדשות. עסקת שליט עבורם היא, אפוא, מקפצה לגדה, ואם עומדת ישראל על מניעת שובם של האסירים לבתיהם, הפיתוי אינו כה גדול.

החמאס מעוניין ברגיעה ארוכת-טווח בעזה

בין הדמויות שבגינן נכשל המשא-ומתן בקהיר יש שורה של אסירים, שהנהגת חמאס מתקשה במיוחד לוותר עליהם. נזכיר כאן אחד מהם, איבראהים חאמד, ששימש כמפקד הצבאי של החמאס בגדה, ונלכד על-ידי השב"כ לאחר מרדף של שנים. חאמד הוא בן-דודו של חאלד משעל, אף הוא מכפר סילוואד, והוא גויס בעמאן על-ידי משעל בכבודו ובעצמו.

איזה רווח, שואל עצמו משעל, יפיק חמאס משחרורו של מרואן ברגותי ערב הוועידה השישית של תנועת פתח', בעוד חאמד ואחרים שהוכנסו לפנתיאון הגבורה של חמאס נשארים בבתי הכלא? כיצד יסבירו משעל ועמיתיו-יריביו מדוע מחבלים למופת שספרים נכתבו עליהם וסרטים הופקו לכבודם, כמו חסן סלאמה וראיד חוטרי, אינם זוכים לצאת לחופשי?

עקרון ההגליה של משוחררים - כפי שהציעה ישראל - אינו מקובל על חמאס כפתרון שיחול על 140-150 אסירים. כל פלסטיני מכיר את התלאות שעברו מגורשי כנסיית המולד בבית לחם ואת דרך הייסורים של בני הגדה שגורשו לעזה בפרשיות קודמות. הגליה נחשבת אצלם להשפלה מעליבה. לכן, כל מה שחמאס יהיה מוכן לו בנתונים הקיימים הוא הגליה של מספר משוחררים קטן - 20-30 - ואף זאת רק בהסכמתם המפורשת מראש. האווירה בבתי הכלא הישראליים אינה כזו שתוליד התנגדות להסדר כזה.

החמאס מעוניין זה מכבר ברגיעה ארוכת-טווח ברצועת עזה - אבל ככל הידוע לא הותנתה רגיעה כזו בשחרור גלעד שליט, והמצרים, למשל, עמדו על הפרדת שתי הסוגיות. וכך ניתן לראות בימים האחרונים שחמאס - לראשונה באמצעות הודעה רשמית ממשרד הפנים שלו - מגנה את המשך ירי הטילים לישראל ופועל בשטח לעצירת השיגורים, אבל אינו מוצא קשר בין התנהגות כזו, לבין התגמשות בעניין שליט.

"הסדרה", אילו הייתה כזו, צריכה הייתה לכלול את עניינו של החייל החטוף. מי שפוסל אותה ומקווה להישען על "הרתעה" בלבד, משמיט מידו מנוף חשוב. מחמוד זהאר, מראשי החמאס, כבר השמיע הצהרה מהפכנית שלפיה "ההתנגדות איננה רק בנשק"...

אבל נדמה לי שהסיבוך הגדול ביותר נובע מן ההקשר הפוליטי. אין זה מקרה שחיזבאללה סיכם עם עופר דקל את החזרת ארונותיהם של אלדד רגב ואודי גולדווסר ז"ל - רק לאחר שהושג אשתקד הסכם דוחא בינו לממשלת ביירות בראשות פואד סניורה, ונציגי חיזבאללה חזרו לקואליציה. לוח הזמנים הפוליטי, הפנימי, של לבנון הוא שתיקתק בפועל ולכל אורך המשא-ומתן, והוא שקבע את עיתוי העסקה.

המתנה למו"מ שבקהיר

כך, לדעתי, גם באשר לחמאס: לוח הזמנים הפוליטי, הפנימי, בזירה הפלסטינית הוא שיעצב בסופו של דבר, את התנאים הסופיים לעסקה בעניין שליט. המשא-ומתן הזה מתקיים בקהיר בימים האחרונים בדרגים הגבוהים ביותר של חמאס ופתח'. עדיין אין הסכמים אך יש התקדמות בכמה תחומים לקראת מראית-עין של פשרה.

בלא להיכנס כאן לפרטי המחלוקות הקשות שעודן עומדות על הפרק, צריך לומר כך: אם ישיג חמאס בעיני מנהיגיו, תנאים נוחים לכינון ממשלת אחדות פלסטינית אז ייווצר מבחינתו, אולי, אינטרס לסגור גם את תיק שליט. לאמור: אם חמאס יגיע למסקנה שפיוס, אם יושג, עם אבו מאזן מקרב אותו להשתלטות פוליטית על הגדה המערבית - עשוי להיות לו עניין לוותר על חלק מן האסירים הכבדים שדרש לשחרר, ובלבד שתיזקף לזכותו הצלחה בשחרור 1,400 אסירים אחרים ומאות חמאסניקים יחזרו לגדה יחד עם מנהיגיהם הכלואים בישראל וברשות הפלסטינית. לעסקת שליט תהיה, לדידם, משמעות אחרת לגמרי בצל הסכם פיוס פלסטיני מאשר בהעדרו.

ולסיכום: המשא-ומתן לא התפוצץ. הוא תקוע על שרטון בהמתנה למשא-ומתן האחר הנערך בקהיר. ואגב, במשא-ומתן הזה, הפנים פלסטיני, משקיעים המצרים (והסעודים) את עיקר המאמץ - ולא בנושא שליט. *

הכותב הוא הפרשן לענייני ערבים של ערוץ 2

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו