גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ד"ר ג'פרי קול: "באופן תיאורטי אפשר להביס את גוגל ב-3 חודשים"

קול, עתידן, מומחה עולמי בתחום השיווק הדיגיטלי ויועץ לתחומי הטלוויזיה והאינטרנט בממשלי קלינטון ובוש, סבור כי הנאמנות של הגולשים תלויה במוצר בלבד, ומנוע חיפוש טוב יותר יכול להפוך את היוצרות

"גם בעוד 8 שנים מהיום, תוכן באינטרנט ימשיך להיתמך כמעט לגמרי או לחלוטין על פרסומות. גולשים עדיין לא מביעים נכונות של ממש לשלם עבור תכנים באינטרנט", כך סבור ד"ר ג'פרי קול, מומחה עולמי בתחום השיווק הדיגיטלי, ומי שיזם ועומד בראש פרוייקט האינטרנט המקיף World Internet Project. הפרוייקט בוחן מאז שנת 2000 מגמות ושינויים מרכזיים בקרב גולשי האינטרנט ב-25 מדינות בעולם, כולל ישראל. ד"ר יאיר עמיחי-המבורגר, ראש המרכז לחקר הפסיכולוגיה של האינטרנט במרכז הבינתחומי בהרצליה, מייצג את ישראל במחקר העולמי, שבו נסקרו 2,000 משתמשי אינטרנט.

לדברי קול, בראיון בלעדי ל"גלובס", "המיתון העולמי רק מעצים את חוסר המוכנות לשלם עבור תכני אינטרנט, אבל זו מגמה שהייתה קיימת עוד לפני".

*האם זה עתיד להשתנות או שגולשים אף פעם לא יהיו מוכנים לשלם בעבור תכנים מקוונים?

"זה ישתנה רק כאשר יתחיל תהליך של מיזוג בין חברות מדיה, במטרה ליצור גושי מדיה עוצמתיים, בעתיד הרחוק יותר. אבל בשנים הקרובות האינטרנט יתבסס רק על מודל הפרסום".

*ומה יעלה בגורלה של העיתונות המודפסת שמתבססת גם על תשלום ממנויים?

"אני מאוד אוהב לקרוא עיתונים, אבל לשרוד בעולם האוף-ליין? לצערי, זה פשוט לא הולך להתרחש. אמרתי את זה עוד ב-2000: שלעיתונות יש 25 עד 30 שנה לחיות, וזכיתי לקיתונות של ביקורת. היום, מתברר שהייתי אופטימי מדי וזה יקרה אף מהר יותר. השורה התחתונה, וזה נכון גם עבור ישראל, היא שלפני 30 שנה, בני נוער לא קראו עיתונים, אבל הם החלו להיחשף לזה בשנות ה-20 וה-30 לחייהם. היום בני נוער לא קוראים עיתונים וזה כבר ידוע שהם גם אף פעם לא יקראו. חוץ מזה, על כל מנוי שמת, לדוגמה, לא מתווסף מנוי חדש במקומו".

"תקופה מסעירה לעיתונות"

לדברי קול, אין מקום לכל כך הרבה שחקני מדיה. "אני טוען שבארה"ב יישארו רק 4-5 עיתוני פרינט, כאשר עכשיו יש כמה מאות עיתונים. אני סבור שגם בישראל המצב יהיה דומה - אין מקום לכל כך הרבה עיתונים בעידן הדיגיטלי, והעתיד של העיתונים הוא און-ליין. רק כאשר ייווצרו גושי מדיה גדולים, ובארה"ב, לדוגמה, יישארו רק 5 עיתונים, יהיה פוטנציאל במודל של תשלום עבור תכנים מקצועיים. אבל, נקודת אור אחת היא שגילינו היא שבני נוער, שמעולם לא נחשפו לתכני ה'ניו-יורק טיימס', מתחילים לגלוש לאתר שלו".

*אז לא הכל שחור עבור העיתונות. יש אור בקצה המנהרה.

"זה בהחלט הצד החיובי. גילינו שעל רקע טרנד תוכן הגולשים, שמייצר הרבה מאוד אינפורמציה ברשת, בני נוער רוצים לדעת שהם יכולים לסמוך על התוכן שהם קוראים, וזה מוביל אותם למקורות אמינים כגון אתרי העיתונות. בעתיד, הם יהיו מוכנים גם לשלם בעבור זה. ה'ניו-יורק טיימס' מתנסה בזה כבר היום, אבל לדעתי זה עדיין מוקדם, בטח בצל המיתון".

קול סבור כי מדובר "בתקופה מסעירה לעיתונים", לא פחות. לדבריו, "ברגע שהעיתונים המודפסים יתגברו על הפחדים שלהם מהמדיה הדיגיטלית, הם יפנימו כי אחרי כ-90 שנה בהם הם לא היו חלק מהמשחק של חדשות מתפרצות, הם סוף סוף חזרו למשחק, בזכות המדיה הדיגיטלית. אין הרבה אנשים שלמדו שברק אובמה נבחר לנשיאות ארה"ב, רק כאשר פתחו את העיתון בבוקר".

האינטרנט חסין - בינתיים

ד"ר קול הגיע לישראל כאורח מיקרוסופט, והוא יהיה הדובר המרכזי בכנס Microsoft Advertising Today שמקיימת החברה ביום ב' ה-23 לחודש. קול נחשב לאחד ממעצבי הדעה המובילים בעולם בתחומי המדיה וטכנולוגיות התקשורת. ב-25 השנים האחרונות סייע בגיבוש המדיניות הלאומית של ארה"ב בתחומי הטלוויזיה והאינטרנט בממשלי קלינטון ובוש. כן הוא משמש כיועץ לרשתות השידור הגדולות בארה"ב, כדוגמת Fox, NBC, CBS ו-ABC, ולתאגידים גדולים כגון קוקה-קולה וסוכנות הפרסום העולמית WPP.

*האם הקמפיין האינטרנטי של אובמה מסמל את העצמת המגמה של שילוב בין פוליטיקה לאינטרנט, או שזה בעיקר קשור לעובדה שאובמה נחשב כטכנופיל?

"זה מסמל את ההבנה החדשה שמתחילה להיווצר בקרב הפוליטיקאים וזה לא קשור רק לאופי של אובמה. מעצבי הקמפיין שלו פשוט הסתכלו על טכנולוגיות, שכולם עדיין בחרו להתעלם מהם, כגון טוויטר או רשתות חברתיות. זה שינה את חוקי המשחק הפוליטיים: כולם מבינים עכשיו שניתן לגייס כספים באינטרנט, להרים אירועי תמיכה ולעורר מעורבות פוליטית בקרב האזרחים. אובמה לקח את זה לרמה גבוהה מאוד, ואריק שמידט, מנכ"ל גוגל, היה אחד מהארכיטקטים של הקמפיין. אפילו המפלגה הרפובליקנית מודה היום שהם פשוט לא הבינו מה מתרחש במדיה הדיגיטלית, ושהם חייבים להתאפס על זה".

אובמה שבר השבוע עוד שיא, כאשר הפך לנשיא ארה"ב הראשון שהתארח בתוכנית טלוויזיונית לילית - תוכנית האירוח של ג'יי לנו. "זה אמנם לא קשור לניו-מדיה אלא דווקא למדיה המסורתית, אבל זו דוגמה להבנה שיש לאובמה לכל סוגי המדיומים", מסביר קול. לגבי מדיניות הטכנולוגיה העתידית של אובמה, קול סבור ש"האנשים שהוא מינה הם אנשים מהשורה הראשונה, וזה די מאיר עיניים. כל הממשלות הקודמות תמיד היו מאחורי הסיבוב, בניסיון תמידי לרדוף אחרי הטכנולוגיה, כאשר הצרכנים תמיד הקדימו את הממשלה. זה הולך להשתנות, ואנחנו עתידים לראות מדיניות טכנולוגית טובה וחכמה".

*ומה יקרה בינתיים לשוק הדיגיטלי? אנחנו נמצאים במיתון עולמי.

"המיתון לא צפוי לפגוע במדיה הדיגיטלית, אבל הוא פוגע בשוק הפרסום הכללי. החברות הגדולות, כמו פרוקטר אנד גמבל ויוניליוור, מקצצות ועוד יקצצו בהיקפי הפרסום שלהם, אבל בעיקר בטלוויזיה ובעיתונות, שם הקיצוץ באמת מאפשר להם לחסוך בהוצאות. במדיה הדיגיטלית אין להם כמעט הוצאות באופן יחסי, ולכן הם עדיין ישתמשו באינטרנט במטרה להתנסות ולהבין כיצד עושים את המעבר למדיה הדיגיטלית".

אולם, אם מיתון דומה יתרחש שוב, קול סבור כי האינטרנט כבר לא יהיה חסין. "בעוד 30 שנה, המדיה הדיגיטלית כבר תהיה אחראית לכ-40% מעוגת הפרסום הכללית, בהשוואה ל-7% עד 8% היום. עם נתח שוק כזה היא לא תוכל שלא להיפגע". היום, לפחות לדבריו, יכולים אתרי האינטרנט לנשום לרווחה.

מיקרוסופט היא אנדרדוג

קול, שעבד גם כיועץ עבור מיקרוסופט, סבור כי מבין חברות האינטרנט הגדולות, מיקרוסופט ממוצבת במקום הכי טוב. "מיקרוסופט פועלת בשוק מערכות ההפעלה, ולכן היא מחוברת עם דבק לכמעט כל המחשבים האישיים בעולם. בשביל לנצח אותה זה ייקח כ-10 שנים".

בהקשר הזה, קול טוען כי גוגל ממוקמת במקום פגיע יותר. "באופן תיאורטי, ואני לא חושב שזה יקרה, את גוגל אפשר להביס ב-3 חודשים. ברגע שמישהו יפתח מנוע חיפוש עם תוצאות טובות יותר, וכמובן לא מדובר במשימה קלה, תוך 3 חודשים כל הגולשים ינטשו את מנוע החיפוש של גוגל".

10 שנים מהיום, מי יהיו השחקנים הגדולים באינטרנט?

"קשה מאוד לדעת. זהו שוק כה תנודתי. לפני 8 שנים AOL הייתה כוח אדיר והיום היא כמעט חסרת ערך. חוץ מזה, זה עולם שבו פייסבוק הצליחה לחדור משום מקום, ואף אחד לא דמיין תופעה כזו. אם אני צריך בכל זאת לנקוב בשמות אז אני מעריך שמיקרוסופט וגוגל עדיין יהיו חזקות. לגבי יאהו, אני מעריך שהיא תירכש על ידי מיקרוסופט, ואני חושב שיאהו חייבת לעשות כך ברגע שיתאפשר לה. אני מאמין שעכשיו הם פשוט מחכים להצעה הכי טובה בשביל להסכים".

*יש לך עצה למיקרוסופט וגוגל?

"גוגל עושה את מה שהיא עושה בצורה מעולה. אני חושב שהיא צריכה לגוון את מקורות הכנסה שלה, כי כיום כמעט כל ההכנסות שלה מגיעות מפרסום צמוד חיפוש. לגבי מיקרוסופט, אני חושב שהיא נמצאת במקום מעניין. לפני 10 שנים, כולם טענו שהיא מונופוליסטית וטורפת, והיום רואים בה כאנדרדוג. זה מקום טוב עבורה להיות בו היום".

עוד כתבות

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12 בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר ו-PTC ● אירועים ומינויים

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית