גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוזיה גליל: "הימשכות המשבר תלויה בנו, כי חלקו הוא תוצאה מפאניקה"

על רקע המשבר הגובר בהיי-טק, ששבר שיא נוסף השבוע, גליל, מאבות תעשיית ההיי-טק הישראלית, קורא לנצל את הפיטורים להתייעלות, מציע כיוונים חדשים למובטלי ההיי-טק ומבקר את האגו ששוטף את התעשייה

בשבוע האחרון ספג ההיי-טק הישראלי מכה נוספת. אמנם, בגלל שער הדולר הנמוך מרגישים את המשבר בתעשיית הטכנולוגיה המקומית כבר יותר משנה, וגם אלפי עובדים כבר פוטרו. אולם השבוע, לצד פיטורים בקומברס ובאורבוטק, ב-HP הקפיאו את הפעילות במספר קווי ייצור במפעל הגדול בקרית-גת. ההקפאה הזו כנראה אינה הסוף. על הפרק עומדים פיטורים, ייתכן שבהיקף של מאות עובדים, בסניפים המקומיים של ענקית הדפוס האמריקנית.

בתוך כל המציאות העגומה הזו, מסתובב לו במרץ עוזיה גליל. חרף גילו המתקדם (84), המייסד של אלרון ומנהלה במשך קרוב לארבעה עשורים מחפש במרץ מיזמים חדשים לסייע להם. אף שהוא מעיד על עצמו שהוא אופטימיסט, תחושותיו של גליל, מאבות תעשיית ההיי-טק הכחול-לבן, אינן טובות בימים אלו. מעבר לבעיה בהיבט הרחב - של תעשיית ההיי-טק, המשק משפיע עליו גם מצבה העגום של אלרון, ששווייה נחתך לאחרונה ב-80% והמנכ"ל שלה, דורון בירגר, נאלץ לפרוש.

"כואב לי על מה שקורה שם", הוא אומר. "הרי הייתי שם 38 שנה, ואני עדיין מאוד מאמין בחברה. אין לי אמנם גישה להחלטות ולמידע שאינו נגיש לציבור, אבל אני קורא מה שקורה בתוך החברה, מכיר את הנכסים המצוינים שלה, אז אני יודע שיש בה פוטנציאל. מה שקורה שם עכשיו אינו ביטוי למה שהחברה שווה. כנראה שהציבור לא מבין זאת. לצד זה חשוב לי לציין שבאלביט מערכות אני מאוד גאה. שם רבים מחלומותיי התגשמו".

*השוק לא מעריך נכון את אלרון?

"צריך להיזהר בהערכות, אבל לחלוטין השוק לא מעריך אותה נכון. אני יודע את התוכן של החברה שכל הציבור יודע. צריך רק לטרוח לבדוק מה קורה בפנים".

*מה יהיה על אלרון?

"הלוואי וידעתי. אני הרי מחזיק בה מניות, כך שהייתי שמח לדעת", הוא אומר וצוחק. "אבל אלרון זה לא רק כסף. יש לי בה גם סנטימנטים. זה כמו ילד שלך, שאתה מאמין בו".

שם המשחק: חדשנות

*המשבר חמור יותר, בהשוואה למשבר הקודם מתחילת העשור?

"כן. בסופו של דבר, גם אם אצלנו לא מרגישים את קנה-המידה, אנחנו מאוד תלויים במה שקורה בעולם - בצריכה, ביכולת של אנשים לקנות. לפי קנה מידה זה, הוא יותר חמור".

*עיקר הנזק והמפוטרים כבר מאחורינו?

"לצערי הרב, אני לא בטוח. יחד עם זאת, אני מוכרח לומר שנוכחתי לדעת - ואני משוחח עם המון אנשים - והדעות הן כל-כך שונות. אתה שומע אנשים רציניים שאומרים 'המשבר אולי ייקח שנה, אולי שנתיים ואולי עשר שנים'. ואתה שואל 'למה?' ושומע תשובות מאוד לא משכנעות. בהערכות הללו מעורבים הרבה מאוד שיקולים, שלא תמיד מבוססים.

"הימשכות המשבר תלויה גם בנו, כי חלק ממנו הוא כתוצאה מפאניקה. אנשים נכנסים למצב הרוח הזה ואומרים: 'יהיה יותר רע, חייבים לקצץ', ואני שומע את זה מכל מיני מקומות".

*להערכתך, מה יהיה עם תעשיית ההיי-טק המקומית?

"כשמדובר על מפוטרים, אני לא יכול להשתחרר מתחושות אישיות. כי בסופו של דבר, ההיי-טק זה בני אדם. אני רואה אנשים, שהודות להם הכל קורה פה, והם עוברים תקופות קשות.

"אם אשים את הרגש הזה בצד, אני מסוגל להבין את הקיצוצים בכוח אדם שחברות נוקטות בהם. הרי כולן תלויות בשוק העולמי, חוץ מהתחום הביטחוני, שפחות מושפע ופחות נפגע.

"קשה להאמין שאנחנו גמרנו עם המשבר, לכן עלינו לחפש בכל רגע דרכים כדי להבטיח את היתרון היחסי שלנו. בכל הזדמנות אני מנסה לדחוף את הנושא הזה, והעיקרון הזה נכון בכל תחום, לא רק בהיי-טק. צריך לזכור ש-80% מהעובדים שייכים לתעשייה המסורתית. אנחנו חייבים היום לשים דגש רב על חדשנות לתעשייה הזו".

אחרי שחרב הקיצוצים ניחתה על ההיי-טק המקומי, על סטארט-אפים רבים וגם על מחלקות נלוות של המרכזים בארץ, השבוע - גם אם לא לראשונה, אז ודאי מבחינת ההיקפים - הופיע האיום לקיצוץ בהיקף מרכזי הייצור. גליל רחוק מלהיות מופתע שזה קורה, ובאותה הזדמנות מציע עיסוק חדש למובטלי ההיי-טק הטריים.

*היה צפוי שנגיע לפיטורים במרכזי הייצור, לא?

"זה היה צפוי, על רקע כל אותם גורמים שהלכו לייצר ולא הסתכלו רק על השוק המקומי אלא התכוונו לייצר לכל העולם. כאן נכנס גם נושא החדשנות, שצריכה לבוא לידי ביטוי גם בתהליך הייצור, ואני לא מדבר על פיתוח של שנים.

"יש הרבה אנשים חכמים שפנויים ברגע זה כי הם מובטלים. בואו נכוון אותם שיאמצו מפעלים מסורתיים, ואולי הם יוכלו לבוא עם רעיונות. אפילו אם הרעיונות קטנים, הם יוכלו להפוך את התהליך ליותר יעיל, זול והכי חשוב - למה שהצרכן צריך. צריך לשים דגש על איך להביא את היתרון הטכנולוגי לתועלת הצרכן הסופי".

*יכול להיות שלא בהכל אשם המשבר? אולי נבואות זעם שנשמעו כבר קודם מתגשמות תחת מעטה המשבר?

"אין צל של ספק שיש דברים שקורים לא רק בגלל המשבר. צריך להכיר בעובדה מסוימת: חלק מהבעיה שלנו היא שאנחנו לא מחפשים עבודות שמתחרות בעלות העבודה של אדם, ואני מתייחס גם לתעשייה המסורתית. אנחנו מסוגלים להעביר את הייצור לתהליכים מתקדמים בעזרת ציוד מתוחכם".

*אתה רואה מצב שמרכזי הפיתוח יעמדו בסכנת סגירה?

"החשש קיים. אנחנו חיים בעולם כלכלי, שבסוף המבחן הוא רווחיות ואם אין רווחיות ויותר חמור - אין יצירת מזומנים, אז אתה מחפש זמנית לקצץ בדברים מסוימים. עם כל ההכרה הגדולה שיש בחברות הגדולות שצריך לעשות מינימום של פגיעה בפיתוח, עדיין ישנה סכנה כזו".

"האקזיטים לא גרמו לשום נזק"

פעם, בימי בראשית הסטארט-אפים, החלום היה אקזיט. נדמה היה שמדינה שלמה נפעמת מאותם אלו ש"עשו את זה". בשנות ה-90 זה גם נראה כל-כך קל, והיו כמה חברות שנמכרו כאן במיליארדים. עם השנים צצה ביקורת על מה שכונה "תרבות האקזיטים". אפשר להניח שהפרסומים השבוע, ששמו את הדגש על המרכזים של HP, אשר אחראית לשניים מהאקזיטים המרשימים בתולדות התעשייה המקומית, של מרקורי ואינדיגו, נראו לאותם מבקרים כהתגשמות עמדתם. גליל לא מסכים עם הביקורת על האקזיטים.

*המדינה התרגלה בשנים האחרונות להכנסה שנתית קבועה מהאקזיטים. עכשיו האקזיטים כמעט שנעלמו. אולי התלות באקזיטים יצרה נזק?

"לא, זה לא נכון. הם לא גרמו לשום נזק. יש חברות שלא היה להן עתיד להתפתח עצמאית, ולכן לא הייתה להן ברירה אלא להימכר. זה לא נקרא שאנשים עזבו. יש מי שמדברים נגד האקזיטים, אבל המילה 'אקזיט' היא מושג כלכלי, לא אקזיט של אנשים במובן שהם הולכים מפה. תסתכל על החברות הגדולות - אינטל, מיקרוסופט ואחרות. פור גוד סייק, יש להן הרבה אנשים כאן".

*יש מי שיאמרו שעם כל הכבוד להיי-טק, העובדים שם לא כל-כך מסכנים, וכדאי יותר לדאוג לעובדים במפעל של עוף העמק, למשל. מה דעתך?

גליל קצת כועס: "למה אתה אומר 'או או'? זה חשוב וזה חשוב. זה חשוב מבחינת האנשים, וזה חשוב שלאנשים תהיה עבודה. שם צריכות להיות חדשנות ובדיקה היכן היתרון היחסי, וגם שם צריך לראות איזה יתרון יחסי יש".

גליל מסתכל על המשבר הכלכלי העולמי, ובפרט על השפעתו בישראל, גם דרך העיניים של היזם הוותיק, אולי "מורה דרך", אם היה הוא מגדיר את תפקידו היום. הרי לצד הפרקטיקה, הוא לגמרי לא מוותר על הדידקטיקה.

*מעבר להשפעות במספרים, מה האפקט של המשבר מבחינה חברתית?

"אנשים לא אוהבים את זה, אבל אני מנסה לחנך את מי שעובד איתי, מתעסק עם צעירים ומנסה לגדל אותם. אחת הבעיות היא שאני צריך להילחם איתם על אגו.

"יש עכשיו הרבה אנשים שמחפשים מקומות עבודה, ולאחרונה אני מוצף בפניות - והם אומרים 'זה קרה בגללו' ו'זה קרה בגלל השני'. אז אני מרגיע אותם מהעניין של ההאשמות ושואל אותם על היזמות - מה הם היו חולמים לעשות בעולם שכולו טוב. כשאני מנסה לקחת קבוצות קטנות להדרכה, ישר יש את הבעיה מי ינהל. אגו! יש לנו בעיה בנושא, וזה אחד הנושאים שמפריעים לנו. יש פה אנשים מאוד מוכשרים עם רעיונות מאוד יפים, אבל עם אגו גדול. אולי התקופה הקשה תעזור בהקטנת האגו".

באותה גישה חיובית בצל המשבר, גליל גם מוצא שזה זמן טוב לקיצוץ בשומן: "בהמון מקומות התקופה הזו תעזור בהתייעלות. פה זה מגיע לאנשים. האם האיש יקבל את ההחלטה לפטר מתוך התייעלות, או כי ההנהלה דרשה לקצץ. גם בתהליך הפיטורים צריך מנהיגות".

לשפר את הכלכלה הערבית

גליל מסתכל על המדינה, וכואב לו לראות מה שקורה. "לפעמים אני נדהם מסוג ההחלטות שמתקבלות במדינה. מפריע לי מאוד שאני פותח כל יום את העיתון והטלוויזיה ואני רואה שלא עוסקים בדברים החשובים. כל עניין השחיתויות, זה צריך להעסיק אותנו? מפריע לי מאוד שהדברים שמבליטים לציבור זה פשע, רמאות ושחיתות. צריך לחשוב על סוגיות קיומיות. למשל, צריך לתת עבודה לערבים כדי שיהיה לנו שקט. אנשים ללא אוכל, אין להם למה לחיות.

"בנימין נתניהו אמר לאחרונה משהו שהרשים אותי: 'אנחנו חייבים לשפר את המצב הכלכלי של הסביבה הערבית'. פעם ראשונה שפוליטיקאי מדבר על זה במקום לדבר רק על העניין הלאומי. אם רוצים שהמדינה תתקיים בצורה יפה, זה יקרה אך ורק אם נדאג ונשכנע את העולם ליצור מצב שבסביבתנו יהיה שגשוג כלכלי. זה לא יקרה אם מסביבנו ימותו מרעב".

חרף המחמאות לנתניהו, גליל מאוכזב ממה שהוא רואה במערכת הפוליטית מאז הבחירות האחרונות. "אני מאמין שבתקופה כזו צריך אחדות. ואני מאוכזב שאנו לא מסוגלים להגיע לזה בתקופה כה קשה". *

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו