גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופט העליון יורם דנציגר מגביה את הרף לביטול פסק בורר

קובע כי לפני שבעל-דין נותן את הסכמתו למינויו של מומחה מטעם הבורר או מטעם בית המשפט - עליו לערוך בדיקות ובירורים מעמיקים, על מנת שלא יושתק בעתיד מלטעון לפסלות המומחה

לא אחת בעבר התייחסנו כאן לכך, שמאז התיישב השופט יורם דנציגר על כסאו בבית המשפט העליון, מופנים אליו התיקים, העוסקים בבוררות, ובהחלטותיו בהן הוא מחזק, למעשה, את מוסד הבוררות. התחושה היא שמאז החל "עידן דנציגר", קשה יותר "לפסול" בוררים או להביא לביטולם של פסקי בורר. אף שניתן לשער שהחלטות כאלה, אשר המגמה העולה מהן ברורה, מוציאות את הרוח ממפרשי אלה, המבקשים לקרוא תיגר על בוררים ופסקיהם, בקשות כאלה עדיין מוגשות ועדיין מגיעות אל שולחנו של דנציגר. סופן של רבות מהן ידוע מראש. דנציגר אפילו אינו מטריח את הצד השני להגיב עליהן.

כך קרה גם בנוגע לבקשתה של קבוצת גיאות בע"מ, הידועה יותר כ"פאפאגיו שירותי מזון", לבטל פסק בורר, שיצא תחת ידיו של עו"ד ראובן בכר. הבוררות נסבה סביב מחלוקת, שנתגלעה בינה לבין החברה "תפעול בע"מ", עמה היא התקשרה בהסכם לשכירות נכס ברחוב הברזל שברמת החייל. רק לאחר שההסכם נחתם ורק לאחר שהשיפוצים החלו, התברר לבעלי פאפאגיו, כי בשל מגבלות הנדסיות, הנכס אינו תואם את היעוד, שהיא תכננה עבורו. תכניותיה נגנזו והיא טענה, כי המשכירה הפרה את הסכם השכירות ופעלה בחוסר תום-לב וברשלנות.

כך, אחת המחלוקות העיקריות, שהיה על הבורר להכריע בהן, נגעה לשאלות הנדסיות. שאלות כאלה מוכרעות, בדרך כלל, בסיועו של מומחה. לעתים, מביא כל צד את חוות-דעת המומחה מטעמו, ועל בית המשפט, או על הבורר, לבחור את זו, שנראית בעיניו טובה יותר. לעתים ממנה בית המשפט, או הבורר, מומחה טעמו, שאז נדירים המקרים, בהם הוא לא יפסע בנתיב, שיסמן עבורו המומחה.

אכן, הבורר בכר מינה מומחה בתחום הנדסת הבניין, דוד דוד שמו, על-מנת שזה יסייע בידו בהכרעה בשאלות המקצועיות, בתחום מומחיותו. צחוק הגורל: הייתה זו דווקא פאפאגיו שהמליצה בפני הבורר על מומחה זה, לאחר שבעבר ביקשה את חוות-דעתו בנוגע לנכס. ובכל זאת, בהתבסס על חוות-דעתו של זה, הכריע הבורר לחובת פאפאגיו וקבע שהיא, ולא המשכירה, הפרה את ההסכם.

קשר עסקי-מקצועי

כמעט 9 חודשים לאחר מכן הוגשה, מטעמה של פאפאגיו, בקשה לביטול פסק הבורר. פרקליטיה, עו"ד אילן בומבך ויריב רונן, טענו כי התברר, כי המומחה דוד היה בקשר עסקי-מקצועי עם המומחה, אשר הכין שתי חוות-דעת מטעם המשכירה בקשר עם הנכס הנדון. די היה בכך כדי להוביל אותם אל המסקנה, שלפיה דוד היה נגוע בניגוד עניינים. לפיכך, כך הם, ומאחר שפסק הבורר התבסס על חוות-דעתו של האחרון, יש לבטל את חוות-דעתו ולמנות מומחה אחר תחתיו.

שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, רות רונן, דחתה את הבקשה, ופאפאגיו ביקשה לערער על החלטתה בפני בית המשפט העליון. השופט דנציגר עיין בבקשתה ודחה אותה, במעמד צד אחד, אף בלי לבקש את תגובתה של המשכירה.

תחילה הזכיר דנציגר את ההלכה, שלפיה רשות ערעור על החלטות בענייני בוררות ניתנת במקרים חריגים בלבד. כאלה המעוררים שאלה עקרונית משפטית או ציבורית, החורגת מעניינם הפרטי של הצדדים לבקשה, או כאלה בהם נדרשת התערבות של בית המשפט משיקולי צדק או מניעת עיוות דין. "דברים אלו מקבלים משנה תוקף מקום בו עניינה של בקשת רשות הערעור היא אישור או ביטול פסק בוררות", המשיך. דנציגר סבר, כי המקרה שבפניו אינו בא בגדר המקרים האמורים. די היה בכך לדחיית הבקשה.

חשש ממשי

למעלה מן הצורך, ראה דנציגר לפרט את הטעמים לכך, שגם לגופו של עניין, דין הבקשה היה להידחות. לדידו, לשם "פסילת" מומחה, אין די בהוכחתה של אפשרות סבירה לקיומו של משוא פנים מצדו, אלא יש להראות שהתקיימה אפשרות ממשית לכך. בקשר לכך, השווה דנציגר את מעמדו של מומחה מטעם הבורר למעמדו של מומחה מטעם בית המשפט. "השניים אמורים לגבש חוות דעת מקצועית ואובייקטיבית במטרה לסייע לבית המשפט או לבורר לבסס את ההכרעה על בסיס מידע שלם, מקיף, מדויק ואמין ככל הניתן", הסביר. הוא אזכר את ההלכה, שלפיה על-מנת לפסול מומחה, שמונה מטעם בית המשפט, יש להראות חשש ממשי, ואין די בחשש סביר, לכך שזכויות אחד מבעלי הדין תיפגענה עקב קרבה בין המומחה לבין הצד השני.

דנציגר לא השתכנע, כי במקרה הנדון אכן התקיים חשש ממשי שכזה. "קשרים מקצועיים חוזרים ונשנים בין שני בני אדם אשר פועלים באותו תחום מקצועי הוא אך טבעי", קבע, "ולכן אין בהם כשלעצמם לעורר חשש ממשי כאמור".

לא היה זה הטעם היחיד לכך, שדין הבקשה היה לשבט. "סבורני כי המבקשת מנועה מלהעלות טענתה בדבר משוא פנים", הוסיף דנציגר. לכך היו בפיו שני טעמים. הראשון היה נעוץ בעובדה, שלפיה פאפאגיו היא שהמליצה, מיוזמתה, על מינויו של המומחה דוד לתפקיד "המומחה מטעם הבורר". "כלל מנחה בפסיקתו של בית משפט זה הוא 'שצד לבוררות, אשר במו-ידיו יצר עובדה מסוימת, לא יורשה להביא אותה עובדה עצמה כבסיס לטענת ביטול פסק הבורר'", הזכיר.

לערוך בירורים

בנוגע לכך גייס דנציגר לצדו את "מבחן השכל הישר". על-פיו, צד להליך בוררות לא ימליץ על מינויו של פלוני לתפקיד של עד מומחה אם סבור הוא כי אותו פלוני לוקה במשוא פנים כלפיו". הוא סירב להתרשם מכך, שבעת ההמלצה על המומחה דוד, לא ידעה פאפאגיו אודות קשריו עם המומחה מטעם המשכירה. "השאלה אינה מה ידע בפועל צד להליך אלא מה היה עליו לדעת בעת שהמליץ על פלוני לתפקיד". על-פי דנציגר, בטרם יסכים צד להליך למינויו של מומחה מסוים, בוודאי בטרם ימליץ עליו, עליו לערוך את כל הבירורים אודותיו. לאחר שהסכים, הוא לא יישמע עוד בטענות בדבר משוא פנים או ניגוד עניינים, "אלא אם כן הגיע לידיו מידע שלא יכול היה להשיגו בשקידה סבירה קודם לכן".

דנציגר קבע, כי היה על פאפאגיו לערוך את אותם בירורים אודות המומחה דוד, וכי אף היה ביכולתה לעשות כן, עוד בטרם המליצה עליו בפני הבורר. "ואין זה ראוי להתיר לה לערוך את אותם בירורים בשלב מתקדם של הליך בוררות שהושקעו בו משאבים ומאמצים רבים". הוא הזכיר, שהטענות בדבר משוא פנים הועלו על-ידי פאפאגיו, לראשונה, רק כעשרה חודשים לאחר שחוות הדעת הונחה על שולחנו של הבורר, וכמחצית השנה לאחר מתן פסק הבורר. "אילו היה ממש בטענת משוא הפנים, אין זה סביר כי המבקשת הייתה שוקטת על שמריה במשך תקופה כה ארוכה... העלאת הטענה בשיהוי כה ניכר מעלה חשש, ולו למראית עין, כי המבקשת עשתה שימוש בטיעון משוא הפנים כקרדום לחפור בו".

לקראת סיום הזכיר דנציגר, שבדיוק על-מנת למנוע התנהלות שכזו, מצדו של מי שפסק הבורר לא נשא חן מלפניו, נתגבשה ההלכה, שלפיה פסילתו של מומחה תיעשה רק בנסיבות חריגות. הדבר נכון במיוחד לאחר שהמומחה כבר נתן את חוות דעתו, וכאשר בתוצאות חוות הדעת יש כדי להשפיע על שיקוליו של בעל הדין, המבקש את הפסילה.

דנציגר לא סיים את פסק הדין לפני שהעיר, כי מוטב היה לו המומחה דוד היה מדווח לצדדים אודות קשריו המקצועיים עם המומחה מטעמה של המשכירה. אלא שלא היה בכך כדי להביא לפסילתו. (רע"א 8005/08).

חובת בדיקה יתרה

אף שבנסיבות המיוחדות של המקרה של פאפאגיו, קשה להתווכח עם הכרעתו של השופט דנציגר ועם התוצאה הסופית שבפסק הדין, עדיין מתעוררת, למקרא חלק ממנו, תחושת אי-נוחות. קביעותיו העקרוניות של דנציגר בנוגע לכך, שבטרם ייתן את הסכמתו למינויו של בורר זה או אחר, על בעל-דין לערוך בדיקות ובירורים מעמיקים, שאחרת לא יוכל להעלות טענות בנוגע לכך, אינן מייסדות הלכה מחייבת. ובכל זאת, אין המדובר בדברים בעלמא.

האם יש בפסק הדין כדי להטיל על צד לבוררות, ואפילו על צד להליך בבית המשפט, "חובת בדיקה יתרה" בטרם יביע את הסכמתו למינויו של בורר זה או אחר מטעם בית המשפט או הבורר? מהי אותה "שקידה סבירה", אשר לפחות בה על בעל הדין לנקוט, על מנת שלא יושתק בעתיד מלטעון לפסלות המומחה? האם נכון להטיל על בעלי הדין חובת בדיקה שכזו (שעיקרה גישוש באפלה), יותר מאשר להטיל על המומחים הממונים חובת גילוי נאות, בנוגע לקשריהם והיכרותם עם בעלי הדין בהליך ועם אלה הקשורים אליהם? האם אין קביעתו זו של דנציגר נמנית עם אלה, שבעתיד הוא-עצמו יצטער על שיצאה מקולמוסו?

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%