גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בן מוסקל פותח רשת מזון בריא: "אני מתחרה ב-Yellow, בארומה ובפאפאגאיו"

אחרי שהוביל את רשת הנוחות Yellow, מתפנה בן מוסקל להגשים חלום ירוק - הקמת רשת מסעדות מזון מהיר ובריא תחת המותג EatRight ; "אנחנו לא צפויים להיפגע במיתון - מראש בנינו קונספט של בריאות בגובה העיניים"

את החיים, לפחות בתקופה הנוכחית, רואה איש העסקים בן מוסקל דרך משקפיים ורודים, ואם לדייק - ירוקים. בגיל 31, לאחר שהספיק לשמש כמנכ"ל רשת הנוחות Yellow, פרש מוסקל לטובת הגשמת חזונו האישי - הקמת רשת המזון המהיר והבריא EatRight. זהו ללא ספק החלום הרטוב של הרבה יזמים, קל וחומר בתקופת מיתון. את הכסף להקמת הרשת, בסך 2.5 מיליון דולר, גייס מוסקל ממשקיעה מסתורית מבנות משפחת המלוכה של בוטאן (ממלכה קטנה במזרח הרחוק), ואם זה לא גורם לכם עדיין לצביטות קנאה, אז אולי העובדה הבאה תעשה את העבודה: באחרונה נישא מוסקל לנסיכה אחרת העונה לשם מיכל ינאי.

צנוע, נמרץ ונעים הליכות, מסרב מוסקל ל"תיוג" של נער הזהב התורן. חרף גילו הצעיר מדובר באיש עסקים עם קבלות, שהוביל את רשת הנוחות Yellow להצלחה שהיא כיום, כך מעידים עליו גם בכירים בענף השיווק והקמעונאות. מוסקל מצדו, דווקא מייחס את הצלחתו לאמונה בחשיבה חיובית כמפתח להצלחה עסקית ואישית. "איבדתי את אבי כשהייתי בן 17, ובזכות חשיבה חיובית הצבתי לעצמי אתגרים ולקחתי דברים בפרספקטיבות ראויות", אומר מוסקל, ומסמן בכך את הטיפ מספר אחד בחייו ובהקשר של הרשת: "תחשוב חיובי". עצה אחת מתוך עשרות טיפים ועצות המוענקים לצרכנים בחינם כחלק בלתי נפרד מהארוחה, ומדגימים את תפישת העולם המוצקה של הוגי הרשת המאמינים באמת ובתמים שעם קצת נחישות העולם יכול להיות מקום טוב יותר.

EatRight שבבעלות מוסקל, עמית שוורץ ואבי הררי, שלושתם יוצאי רשת Yellow, כרגע מונה שני סניפים: בפארק המדע ברחובות ובמתחם המת"מ בחיפה. בשבועות הקרובים עתיד להיפתח סניף נוסף ברחוב רוטשילד בתל-אביב, ועד שנת 2010 צפויים להיפתח 6 סניפים נוספים. כל סניף נפרש על כ-150 מ"ר והוקם בעלות ממוצעת של כ-450 אלף דולר. בהמשך מתכננת הקבוצה להרחיב את הרשת לפורמטים נוספים כגון: סניפי "אקספרס" ו"חנות בתוך חנות", אם כי מוסקל נזהר מלפזר הצהרות התרחבות גרנדיוזיות.

"הצרכן לא באמת יודע מה זה בריא"

על הקונספט, לעומת זאת, אין למוסקל בעיה לפזר הצהרות מחייבות הכרוכות ביומרה לחנך את הצרכן ובשאיפה להמציא שוק חדש. מוסקל, חמוש בלהט ובתשוקה השמורים למהפכנים שקטים, מאמין שהצרכן בעידן המודרני מבולבל לגבי ההגדרות המיוחסות לאוכל בריא. לדידו, לו ולשותפיו הפתרונים. EatRight, על-פי חזונו של מוסקל, אמורה לשמש מורה נבוכים לניהול חיים מאוזנים ובריאים יותר.

הקונספט של הרשת גובש ופותח לאחר מחקרים שהצביעו על בלבול בין מושגים כמו אורגני, לייט, בריא, ובעיקר על העובדה ש"הצרכן לא באמת יודע מה זה בריא", אומר מוסקל ומצביע על האיש הירוק - סמלה של הרשת, ומי שאמור על-פי תפישת המותג להיות הקואוצ'ר של הצרכנים לחיים טובים יותר. האיש הירוק, כמו גם סמלים, אלמנטים ויזואליים ואייקונים רבים המוטבעים על קירות הסניפים, על האריזות ועל שלל מוצרי הרשת, נועדו כדי להבהיר לנו, הצרכנים המבולבלים, אילו וכמה ירקות צבעוניים חשוב לצרוך ביום, לצד טיפים למחזור ולתרומה לקהילה. חיבור מעט נאיבי בין עצות לחיים טובים "א-לה רובין שארמה", לאלה של ה"ירוקים" ו"שירותי בריאות כללית". כל אלה ועוד, מהווים מעמסה מעט גדולה מידי על הכתפיים של איש אחד, ירוק ככל שיהיה.

מוסקל מתנגד לטענה שמדובר ב-Too Much Information: "אני חושב שיש ואקום אמיתי בכל מה שקשור למידע, הצרכנים זועקים על היעדר המידע, ויש פער בין מה שהצרכן מחפש למה שנותנים לו. מה שהוא יבחר לעשות עם המידע שאני נותן לו, הוא כבר עניין אינדיווידואלי".

מעבר לעובדה שמדובר בחזון מעט נאיבי להפוך את העולם למקום שפוי יותר, ולקונספט הסובל מאינפלציה של מסרים, בסופו של דבר יש משהו מעודד בעובדה שאדם כמו מוסקל מסתובב בעולם, מקים עסקים מתובלים ברצון כן לשינוי ובעלי פוטנציאל אמיתי לפרוע את שטר האמון בן 2.5 מיליון הדולר שהעניקו לו המשקיעים. על החיבור בין מוסקל למשקיעה האקזוטית, אחראי שלמה כורך, בעל החברה "טרי בריא", אותו הכיר מוסקל במסגרת עבודתו ב-Yellow.

בנו של כורך, ניב, נעלם בבוטאן ובמסגרת החיפושים אחריו פיתח כורך קשרים אמיצים עם משפחת המלוכה. במסגרת היחסים הקרובים, התוודע כורך על אודות חלומה של אחת מבנות משפחת המלוכה להקים רשת "פאסט פוד" בריא ומיהר לשדך בינה לבין מוסקל. מוסקל, שבאותה עת התלבט בין כמה הצעות עבודה מפתות במיוחד, נדלק מיד.

"לפגישה בתאילנד נסעתי עם מצגת שהציגה את הקונספט ומיד היה קליק, ראינו שאנחנו משדרים על אותו גל", הוא משחזר את הפגישה עם משפחת המלוכה. המשקיעה מצדה התלהבה עד כדי כך מהיזם הצעיר, שהסכימה להסב את חלומה "לפתוח את הסניף הראשון של הרשת בלונדון", ולהסתפק בסניף מלכותי מעט פחות בפארק המדע שברחובות, שאותו חנכה בביקור מיוחד בישראל.

אין חמאה, אין מיונז, אבל יש קוקה קולה

התפריט של EatRight, שפותח על-ידי השף עמית שוורץ והדיאטנית לימור בן-חיים, מורכב מבר סלטים של ירקות טריים הנקצצים במקום, נבטוטים ותוספות, "ראפים" (טורטיות ובוריטו) במגוון מילויים, חומוס אורגני, שייקים מפירות טריים, מיצים הנסחטים ישירות לתוך בקבוקים וגלידות יוגורט. אין חמאה, אין מיונז אבל "קוקה קולה" דווקא יש. מוסקל מסרב להתנצל ואומר ש"לאחר התלבטות גדולה החלטנו שאין טעם להילחם ברוב הצורך את המשקה, ובכל מקרה, גם אם שותים קולה מדי פעם זה בסדר".

הרשת בנויה מהכלאת קונספטים של כמה רשתות מחו"ל. "לקחנו מ-Chipotle את הקונספט התפעולי, מ-Jamba Juice את חווית ה-fun, ומ-Just Salad את בר הסלטים". מוסקל לא מתבייש להודות ש"מאחר שהכול נמצא בחו"ל, לקחנו רעיונות ושדרגנו אותם שיווקית מבחינת הצעת הערך של המזון הבריא".

אבל החדשנות המוצרית האמיתית, ואולי היחידה מבחינת מוצרי הרשת, טמונה בפיתוח קטגוריית ארוחות בוקר מיוחדות בתוך גביע פלסטיק המכונות Bk's in a cup: ארוחת בוקר מלאה בתוך גביעים (הנמכרת כבר במספר רשתות בגרסת גביע מוזלי, ח' א') ובהם שילובים מעט ביזאריים אם כי טעימים כמו חביתה מקושקשת על מצע סלט צזיקי ואגוזי מלך או יוגורט עם סיבי עולש, ירקות ופירות וסילאן ועוד. מוסקל גאה מאוד בליין ארוחת הבוקר, ומכריז על יומרה גבוהה לחנך אנשים לאכול את הארוחה הכי חשובה ביום: "בבוקר אנשים ממהרים, לחוצים להגיע לעבודה ולא מספיקים לאכול ארוחת בוקר. בדרך הם יכולים לחטוף את הגביע שהוא Grab & Go ולהמשיך בשגרת היום".

* גם מקדולנד'ס וגם ארומה יצאו עם ליין של מוצרי בריאות, ארוחות בוקר וסימון מוצרים בערכים תזונתיים, היכן הבידול שלכם?

"אני חושב שהם עשו עבודה מצוינת שמעלה את המודעות לכל נושא הבריאות, אבל זה לא מספיק. אם ניקח, לדוגמה, את המהלך שעשתה 'סטארבקס', שבו היא סימנה את כל המוצרים שברשת, לעומת 'ארומה', שרק סימנה מוצרים נבחרים בתפריט, רואים שנושא השקיפות מול הצרכן לא בא לידי ביטוי ב-100%, בעוד שאצלנו ברשת השקיפות היא ערך עליון. כנ"ל לגבי מקדולנד'ס, זה שכותבים לצרכן על מוצר שהוא מכיל 30 גרם סיבים לא אומר שהוא מבין, אנחנו גם מסבירים למה הסיבים מועילים".

* את מי אתה רואה כמתחרים שלך בשוק?

"אני מתחרה על ה-Share of Wallet של הצרכנים, ולכן מבחינתי אני מתחרה בכל מי שנותן אלטרנטיבה לארוחת בוקר, צהרים או ערב - מבחינתי אלה גם Yellow, ארומה ופאפאגאיו".

"כמובן שאנחנו לא 100% אקולוגים ואורגנים"

* האם לקחתם בחשבון את המיתון כשהקמתם את הרשת?

"מראש בנינו קונספט של בריאות בגובה העיניים. הלקוח לא צריך לשלם פרמיה על ערך הבריאות, ואפשר לצאת שבעים ב-42 שקל לארוחה. אני חושב שאנחנו עסק שלא צפוי להיפגע במיתון, כי גם בתקופה כזאת אנשים צריכים לעבוד, לאכול ומחפשים פתרונות. אני דווקא צופה שבתקופה הקרובה אנשים יעברו מאכילה במקומות יקרים יותר ל'פאסט פוד בריא' כמו שלנו. זוהי מגמה שגם הולכת ומתחזקת כרגע בארה"ב".

* עד כמה אתם מחויבים באמת לאיכות הסביבה ולתרומה לקהילה, וכמה מתוך זה הוא מס שפתיים למותג?

"גם בבית אני ממחזר, ואני באמת ובתמים מאמין שמי שחי בסביבה ומודע לא יכול אחרת. אני מודה שאם הייתי מקים את הרשת באירופה, הייתי יכול לעשות הכול ירוק. אבל כאן אין את כל הפתרונות. אין בקבוקים מתכלים, אז מסתפקים במחזור. יש דברים ברשת שהייתי שמח לעשות אותם יותר ירוקים. כמובן שאנחנו לא ב-100% אקולוגים ואורגנים, אי-אפשר להיות, זה לא כלכלי, גם לא כלפי הצרכן. אבל אנחנו בהחלט מחויבים לנושאים הללו כחלק מתפישת ה-360 של המותג - משקיעים יותר כסף בתאורה חסכונית וידידותית, בתקרה מונמכת ובכלים מתכלים. כל מה שעשינו ירוק עולה לנו יותר, אבל אנחנו לא גובים על כך פרמיה. לדוגמה, הקפה והחומוס האורגניים מתומחרים בגובה העיניים".

* מה תחשב בעינייך הצלחת המותג? כמות סניפים, התרחבות לחו"ל?

"EatRight לא תהיה רשת כמו 'ארומה' או 'מקדולנד'ס' כי 100 סניפים לא יהיו. מהסיבה הפשוטה - אני לא רוצה לאבד שליטה תפעולית, ולכן גם לא ממהר לצאת לחו"ל. אני רוצה לבנות את העסק נכון וחכם. כרגע אני נמצא במשא-ומתן עם 10 זכיינים ובבחינת לוקיישנים נוספים. בהמשך אולי נתרחב לחו"ל, אבל גם שם נפתח במדינה אחת בכל פעם, נלמד ונגדל בצורה אורגנית וחכמה. אני מוכרח לציין, שבשלב הנוכחי התגובות של הקהל מספקות אותי - אחרי כשבוע של פעילות בחיפה אנחנו עומדים על ממוצע של 350 סועדים ביום, ואילו ברחובות על ממוצע יומי של 250 סועדים. מול התחזית יחסית לזמן ולתקופה, אני חש ביטחון להמשיך לפתח את הקונספט".

עוד כתבות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?