גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת המינויים הפוליטיים של צחי הנגבי: הכרעת הדין צפויה בנובמבר 2009

הנגבי מואשם ב-49 מינויים פוליטיים שביצע לכאורה כשר לאיכות הסביבה ; אתמול הסתיים שלב ההגנה במשפטו ; נקבע כי הסיכומים בתיק ייערכו בכתב ; השופט יואל צור בדעת מיעוט סבר כי מתווה זה הוא מתכון לעיכוב המשפט

בבית משפט השלום בירושלים, די רחוק מעיני התקשורת, מתנהל מזה כשנתיים וחצי משפטם של השר לשעבר צחי הנגבי, ושל מי שהיה מנכ"ל משרדו שמואל הרשקוביץ, בפרשת המינויים הפוליטיים במשרד לאיכות הסביבה. פרשת ההגנה של הנגבי הסתיימה, ואתמול (א') החלה פרשת ההגנה של הרשקוביץ. שמיעת הראיות צפויה להסתיים בסוף חודש מאי.

כזכור, הנגבי מואשם ב-49 מינויים פוליטיים של חברי מרכז ליכוד וקרוביהם, שביצע לכאורה כשר לאיכות הסביבה. מדובר בתיק תקדימי משני היבטים: לראשונה הועמד לדין איש ציבור על ביצוע מינויים פוליטיים, ולראשונה נחקר חשד לשוחד בחירות במישור הארצי מצד שר מכהן, ולא במישור המוניציפלי (במסגרת רשות מקומית כלשהי).

בסוף השבוע דנו שלושת שופטי ההרכב בדרך בה יסוכם התיק. השופטים אריה רומנוב ועודד שחם קבעו, בדעת רוב, כי הסיכומים ייערכו בכתב וכי אם הצדדים לא יבקשו זאת במפורש או שבית המשפט לא יראה צורך בהשלמת טיעונים בעניין כזה או אחר, לא ייערכו סיכומים בעל-פה (על הבעייתיות בעמדה זו - ר' מסגרת). ראש ההרכב, סגן הנשיא יואל צור, סבר שהסיכומים צריכים להיעשות בעל-פה בלבד, הן משום שלא ניתנה הסכמת הצדדים לסכם בכתב והן משום שסיכומים בכתב יעכבו את הדיון.

כידוע, תקנות סדר הדין האזרחי קובעות שבעלי הדין יסכמו את טענותיהם בעל-פה, אולם בית המשפט רשאי לצוות שהסיכומים יוגשו בכתב. הוראה דומה לא נכללה בחוק סדר הדין הפלילי, בו נאמר ש"רשאים התובע ואחריו הנאשם להשמיע את סיכומיהם לעניין האשמה". זאת, כנראה נוכח רצון המחוקק לאפשר לצדדים לנסות לשכנע את בית המשפט באופן ישיר ובלתי-אמצעי.

עם זאת, בעיקר בתיקים פליליים מורכבים ובעלי היקף רחב נהוג לעיתים להורות לצדדים לסכם את טענותיהם גם בכתב, תוך הפניות למובאות מפרוטוקול הדיון, וכן לראיות ולהלכות עליהן הם סומכים את טיעוניהם. אין ספק שתיק הנגבי מתאים לקריטריונים אלה. עד כה התקיימו בתיק 102 ישיבות הוכחות, במסגרתן העידו למעלה מ-160 עדים, שעדויותיהם משתרעות על פני למעלה מ-11,500 עמודי פרוטוקול. כן הוגשו למעלה מ-1,600 מוצגים, שחלקם מחזיקים עמודים רבים. הצפי הוא שבתום המשפט יהיו כ-3,000 עמודי פרוטוקול נוספים.

תקדימיות ההחלטה נוגעת לאופן שבו הסיכומים צריכים להיערך בתיק פלילי רחב היקף. השופטים רומנוב ושחם סברו, ש"הדרך הטובה, המדויקת והיעילה ביותר לסיכום טענות הצדדים, תהיה בהגשת סיכומים בכתב, הן לגבי הטיעון העובדתי והן לגבי הטיעון המשפטי". זאת, אלא אם מי מהצדדים יעמוד על כך שהסיכומים ייעשו - כולם או חלקם - בעל-פה.

הצדדים נדרשו לחלק את הפרקים או תתי-הפרקים לשניים: בחלק הראשון יגדירו בצורה מדויקת ומפורטת מהן טענותיהם העובדתיות בפרק זה. בחלק השני הם יתבקשו לצרף את הראיות המבססות את אותן טענות עובדתיות. אלא שבניגוד לנהוג עד היום, פסקו רומנוב ושחם באופן תקדימי שהסיכומים צריכים לכלול, באופן פיזי, את כל הטענות ואת כל הראיות של הצדדים, ואין די בהפניה לעמוד מסוים בפרוטוקול, או למוצג כלשהו שהוגש.

אם הצדדים ירצו להתייחס באופן מובחן ונפרד לכל אחד מעשרות האנשים שלגביהם נטען כי מונו או נעשה ניסיון למנותם באופן פוליטי, יהא עליהם להתייחס בפרק או תת-פרק נפרד, לכל אחד מהאנשים בהם מדובר. על הסיכומים להיות מוגשים בדצמבר 2009.

השופט יואל צור, בדעת המיעוט, סבר שלא ניתן להסתפק בסיכומים בכתב, משום שלא התקבלה הסכמת הצדדים לכך - לא הסכמה מפורשת ולא הסכמה מסתברת. למעט סניגוריו של הנגבי, עוה"ד יעקב וינרוט, גרשון גונטובניק ועודד גזית, ש"משום מה" ביקשו לסכם רק בכתב, ציין צור, התביעה (עוה"ד נעמה דברת-סולטניק וארז פדן) וסניגורו של הרשקוביץ (עו"ד עופר ברטל) ביקשו לסכם בעל-פה, לפחות באופן חלקי.

התנגדותו לכך היתה גם פרקטית. "המתווה לסיכומים שעולה מהחלטת עמיתיי", ציין צור, "הוא מתכון לפריסת הליך הסיכומים למשך חודשים רבים מאוד והוא אף יגרום להגשתם של סיכומים מרובי פרטים, עד כי מרוב עצים לא ייראה היער". לדבריו, אם הצדדים אף יתייחסו לכל מינוי באופן נפרד, נושא הסיכומים יסתיים במקרה הטוב בדצמבר 2009 וכתיבת הכרעת הדין תחל בינואר-פברואר 2010. "אני סבור שכל הסיכומים צריכים להתקיים בעל-פה, כשניתן ללוותם בטבלאות, מוצגים ובאסמכתאות משפטיות". לדעתו, השופטים הם אלה שצריכים לקבוע את הפרקים ופרקי-המשנה של הצדדים.

כך, נימק צור, יתמקדו הטיעונים בנושאים הרלוונטיים להכרעה בתיק ולא בטפל; כך יוקל על עורכי הדין; כך ניתן יהיה לזהות מיד הסכמות בין הצדדים של שינויי חזית של מי מהם; כך יוכלו השופטים לשאול שאלות הבהרה בו במקום; כך יוכל ההרכב לקיים התייעצויות בנושאים שונים תוך כדי הסיכומים ולא לאחר שיוגשו כמה כרכים של סיכומים שעצם קריאתם תהיה לא קצרה; ואולי בעיקר - כך יוכלו השופטים להתחיל בכתיבת הכרעת הדין בנובמבר 2009 (ת.פ. 4063/06).

אין הסמכה חוקית

למרות שחוק סדר הדין הפלילי אינו מכיר באפשרות להגשת סיכומים בכתב, הדבר הפך למחזה נפוץ. עוד בשנות ה-80 ציין בית המשפט העליון ש"מעשה של יום יום הוא שלפי בקשתם או מתוך היענות לפניית בית המשפט, מגישים תובע וסניגור בכתב את סיכומי טענותיהם, אם לאחד משלבי הביניים של המשפט הפלילי ואם לסיכומה של פרשת הראיות כולה".

גם בפסיקת העליון וגם בספרו של פרופ' יעקב קדמי נאמר, שסיכומים בכתב "אינם הדרך שנמצאה מתאימה לבירור טענות הצדדים בהליך הפלילי, אלא אם כן באה על כך, במקרה נתון, הסכמתם המפורשת של כל בעלי הדין".

אולם לאור החלטה שניתנה בעליון ב-2004 נראה, כי הסיכומים בכתב בהליך פלילי יכולים לבוא, לכל היותר, בנוסף לסיכומים בעל-פה ולא במקומם. השופטים אדמונד לוי, אהרן ברק ואילה פרוקצ'יה אמנם התייחסו לסיכומים בערעור פלילי, אך העיקרון זהה ואף אמור לחול ביתר שאת בנוגע לדיון בערכאה הראשונה. "הסיכומים בכתב לא נועדו לבוא במקומו של הטיעון על-פה", כתב לוי. "לפיכך, אם השתרש בערכאה זו או אחרת נוהג לפיו הטיעון בערעור פלילי מתקיים בדרך של סיכומים בכתב בלבד, אזי מדובר בנוהג שאין לו אחיזה בחוק סדר הדין הפלילי, ועל כן יש להימנע ממנו כדי לא להביא לפסלותו של ההליך כולו".

השופטת פרוקצ'יה הותירה בצריך עיון את השאלה האם בהסכמה מוקדמת של בעלי הדין בהליך פלילי לטעון על דרך סיכומים בכתב ובלא טיעון בעל-פה, יש כדי להכשיר הליך דיוני כזה, ולמנוע בהמשך מהנאשם טענה שההליך לוקה בפגם דיוני הגם שלא נגרם לו עיוות דין.

עוד כתבות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח