גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דו"ח מיוחד: "מרצי הכלכלה בישראל נטולי מושג מעשי בעשיית עסקים - ופועלים בכעס, ייאוש ורצון לעזוב"

ועדה להערכת איכות לימודי הכלכלה בישראל: "מצב לימודי הכלכלה בישראל קודר ומשברי" ; "הכיתות צפופות והמרצים מעדיפים לחקור את כלכלת ארה"ב כדי להתקדם" ; "מומלץ לא לפתוח בינתיים תוכניות לתואר שני במכללות"

המשבר הכלכלי ממשיך לתת את אותותיו במשק הישראלי, אך נראה שאם מישהו קיווה שהפתרון יגיע ממומחים מהאקדמיה ושיוציאו את ישראל מהמיתון, הוא צריך לחשוב פעמיים. דו"ח של הוועדה להערכת איכות לימודי הכלכלה בישראל, שחלקו נחשף ב"גלובס" בדצמבר האחרון, מלמד שהמצב בתחום קשה מאוד.

למעשה, חברי הוועדה, שמונתה על ידי המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), מתארים את המצב כ"נוראי", "קודר" ו"משברי". מחברי הדו"ח מזהירים כי הידרדרות רמת לימודי הכלכלה בישראל משליכה על רמת הניהול הציבורי והעסקי בארץ ופוגעת ישירות בתחרותיות של ישראל וביכולת הצמיחה שלה.

מחסור חמור במרצים

על פי הדו"ח, מצב לימודי הכלכלה בישראל הידרדר בעשור האחרון. עיקר הביקורת מופנית כלפי האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת תל אביב, שהיו עד לפני עשר שנים בין 20 המוסדות המובילים בעולם בלימודי כלכלה וכיום ניצבות במקומות 50-100 בדירוג העולמי.

אחת הבעיות העיקריות שעולות מן הדו"ח היא המחסור באנשי סגל הוראה במחלקות ללימודי כלכלה באוניברסיטאות, שרבים מהם עזבו לחו"ל. מאז שנת 97/98 ועד 07/08 איבדה אוניברסיטת ת"א עשרה חברי סגל קבועים - ירידה של 40% במצבת כוח האדם במחלקה.

באוניברסיטה העברית ירד מספר חברי הסגל הקבועים ב-30% ובחיפה נרשמה ירידה של 23.5%. יתרה מזאת, ברוב המוסדות צפו כי עוד מרצים עשויים לעזוב. יוצאות דופן הן אוניברסיטת בן גוריון שצירפה שישה חברי סגל קבועים בעשר השנים שנבדקו ובר אילן, ששמרה פחות או יותר על מאזן קבוע של מרצים.

הדו"ח מעביר ביקורת על המוסדות שלא דאגו להשלים את המחסור בחברי סגל בעשר השנים שחלפו לאור עזיבתם או פטירתם של המרצים. אחת הסיבות העיקריות למחסור במרצים היא, כאמור, בריחת המוחות לחו"ל, כשהדו"ח מצביע על כך ש-16% מעוזרי ההוראה המועסקים בעשר המחלקות לכלכלה המובילות בארה"ב הם בוגרי מוסדות להשכלה גבוהה בישראל.

שכר דיפרנציאלי לסגל ההוראה

חברי הוועדה מציינים כי תנאי השכר בחו"ל גבוהים ומפנקים יותר מאלה שבישראל ולכן טובי המוחות נוטשים לארה"ב ולאירופה אך לטענתם, יש דברים שניתן לעשות בעניין. מחברי הדו"ח מודים שאי אפשר להשוות את הפערים בתנאים ובשכר בין ארה"ב לישראל, אבל הם ממליצים להנהיג שכר דיפרנציאלי במערכת.

לדעתם, יש לתת עדיפות כספית למרצים בהתבסס על איכות המחקר שלהם, על תרומתם למוסד בו הם מועסקים ולתגמל מרצים שמבוקשים בחו"ל.

המלצה אחרת היא להחזיר חברי סגל איכותיים שפרשו לגמלאות ב-5-10 שנים הבאות, כדי להתמודד עם המחסור.

חברי הוועדה ממליצים לעודד את חברי הסגל ללא קביעות במחלקות לכלכלה על חשבון עמיתיהם הבכירים. כך, למשל, הם ממליצים להגמיש את התנאים לקידום באוניברסיטאות (שמתבססים בעיקר על פרסום מאמרים אקדמיים) לטובת חברי הסגל ללא קביעות וכן לחלק את עומס ההוראה, כך שיוטל יותר על הוותיקים ולאחרים יתפנה זמן כדי לעסוק במחקר. כמו כן, הם ממליצים להגדיל את תקציבי הנסיעות של חברי הסגל ללא קביעות.

צפיפות גבוהה בכיתות הלימוד

המחסור במרצים יוצר בעיה גדולה עוד יותר בכיתות עצמן. בשנים האחרונות עלה מספר הסטודנטים לכלכלה בעשרות אחוזים ולכן, במקביל לירידה במצבת המרצים, נוצרה צפיפות בכיתות הלימוד. כך, היחס באוניברסיטת ת"א הגיע למרצה אחד לכ-90 סטודנטים; בחיפה היחס עומד על 1:73, בבר אילן 1:45.5, בעברית על 1:40, בבן גוריון על 1:33 ובטכניון היחס הטוב ביותר של 1:14.5.

המחסור בסגל הוראה והצפיפות בכיתות משפיעים על המוראל הנמוך של המרצים שנותרו בארץ. גם אלה שלא נוטשים לחו"ל, ממשיכים לחפש אופציות בחוץ. אחרים עוזבים את האוניברסיטאות לגמרי או מפחיתים את הפעילות שלהם באקדמיה לטובת המגזר הפרטי.

באוניברסיטאות חיפה, העברית ות"א, האווירה של המרצים משלבת כעס, ייאוש ורצון לעזוב. מי שנשאר במערכת סובל מהעומס, מה שמעורר עוד יותר את הרצון לנטוש. עם זאת, חברי הוועדה מציינים לטובה את אוניברסיטאות בר אילן ובן גוריון, שם האווירה בקרב המרצים חיובית.

לא חוקרים את הכלכלה הישראלית

מחברי הדו"ח מציינים כי המחסור במרצים משפיע גם על המחקר עצמו, דבר שפוגע בסופו של דבר במוניטין של המחלקות לכלכלה בישראל. חוקרי הכלכלה הישראליים אינם מתעסקים כמעט במחקר של הכלכלה המקומית והם מרבים לכתוב מאמרים ומחקרים על כלכלת ארה"ב וכלכלות מובילות אחרות בחו"ל. הדבר נובע משיטת הקידום בתוך האוניברסיטאות, המתבססת בעיקרה על פרסום מאמרים במגזינים נחשבים.

בישראל יש מספר מצומצם של כתבי-עת כלכליים מקצועיים, כמו "הרבעון לכלכלה", והם אינם נחשבים למובילים בתחום. יתרה מזאת, פרסום מאמרים בעברית או בכלל מאמרים על כלכלת ישראל אינם נחשבים מקצועית ואינם מקדמים את החוקרים. לכן, הכלכלה הישראלית נזנחה מבחינה מחקרית.

ביקורת נוספת וספציפית יותר שמעבירים מחברי הדו"ח מתייחסת לאופי של לימודי הכלכלה במוסדות השונים.

לדבריהם, יש עיסוק מוגבר מדי בלימודים תיאורטיים ופחות באופן היישומי והפרקטי. דברים אלה עולים גם משיחות שניהלו מחברי הדו"ח עם בוגרי כלכלה באוניברסיטאות, כשבמהלכן הבוגרים הציגו ידע מועט מאוד באופן שבו התיאוריה שלמדו באה לידי ביטוי במציאות.

מחברי הדו"ח טוענים כי כדי ללמד סטודנטים איך ליישם תיאוריה בכלכלה דרוש יותר זמן ותשומת לב אישית ממה שהמוסדות בישראל מאפשרים. יתרה מזאת, המחסור במרצים בכירים שיודעים איך ליישם תיאוריות ומכירים את העולם המעשי של הכלכלה משפיע על הידע של הסטודנטים לכלכלה.

חברי הוועדה - בהם פרופ' דיוויד קרפס מאוניברסיטת סטנפורד, פרופ' יואל מוקיר מאוניברסיטת נורת'ווסטרן ופרופ' אלחנן הלפמן מאוניברסיטת הרווארד - מציינים כי לאור מצבם העגום של לימודי הכלכלה בישראל, מומלץ שלא לפתוח בינתיים תוכניות לתואר שני בכלכלה במכללות. לדעתם עדיף לרכז את המשאבים הנדרשים לטיפול במחלקות הקיימות. במקביל, משבחים חברי הוועדה את שיתוף הפעולה בין האוניברסיטה העברית לאוניברסיטת תל אביב בלימודי תואר שני ודוקטורט בכלכלה.

עוד כתבות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד