גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוטוריטה

בשנה הבאה אוטו ריהאגל כבר יהיה בן 70, ועדיין הוא יישאר מאמן נבחרת יוון. כי האופי המוחצן, שמאפיין איש שגדל בבית עם אבא כורה פחם, אולי לא כל כך הסתדר טוב לראשי באיירן מינכן האריסטוקרטית, אבל מתאים בול למדינה הים התיכונית. בשבת הוא יוביל את החבורה האפורה שלו לעוד קרב התשה, הפעם ברמת גן מול נבחרת ישראל

ברגע שהכדור של אנגלוס באסינאס מהאגף פגש את הראש של אנגלוס חריסטאס וננגח ממנו לרשת, בדקה ה-57 של גמר אליפות אירופה 2004, הפך אוטו ריהאגל לקאלט אמיתי. אחרי קריירה מפוארת, סקנדלים ופיטורים מכוערים, מאבקים, סנסציות והישרדות, הצלחה נגד הסיכויים - ריהאגל המוחצן והקפריזי הפך לאדם שהביא במו ידיו את יוון לתואר אלופת אירופה.

יש לו כמה נקודות ציון מעניינות כשחקן: למשל, הוא שיחק בעונה הראשונה שבה הוקמה הבונדסליגה (1963). כמאמן הוא מחזיק בכמה שיאים: 14 שנים ברציפות בליגה הגרמנית הראשונה כמאמן ורדר ברמן; והוא גם המאמן שרשם הכי הרבה משחקים בבונדסליגה. יחד עם הופעותיו כשחקן יש לו מעל אלף משחקי בונדסליגה, הישגים חסרי תחרות שמציבים אותו באותה שורה של מאמנים כמו ארנסט האפל, אודו לאטק ואוטמר היצפלד. האסטרטגיה שלו פשוטה: "אין פה כוכבים. הקבוצה היא הכוכב".

בתקופתו, מאז 1981 זכתה ורדר ברמן בשתי אליפויות, בארבע סגנויות (שתיים מהן בגלל הפרש שערים בלבד), בשני גביעים ובגביע אירופה למחזיקות גביע. ברמן של ריהאגל הפכה ליריבה המרכזית של באיירן מינכן בגרמניה ולכוח אירופי. היכולת שלו לגבש קבוצה הומוגנית ללא כוכבי-על או סכסוכים פנימיים ולהחדיר בה מוטיבציה ושאפתנות, הפכו אגדתיים. במהלך המשחק לא מסוגל ריהאגל לשבת. הוא עומד, מתרוצץ, צועק ושורק עם הזרת לשחקניו או לשופטים. הטקטיקה שהנהיג, "התקפה בשליטה" היא התקפית, אבל עם סיוע הגנתי של כל חלקי הקבוצה, תנועה מתמדת וריכוז עצום. הוא אמנם השתמש לרוב בשחקנים ותיקים, אבל הכשרונות שהוא שילב בקבוצות שלו הוכיחו את עצמם: רודי פלר, מיכאל באלאק, מירוסלב קלוזה ואנגלוס חריסטאס למשל.

דיקטטורה נאורה

אחרי תקופה קשה במינכן השקיעו ראשי באיירן ב-1995 ברכש והביאו בין השאר את יורגן קלינסמן ואת אוטו ריהאגל. טעות חמורה: ריהאגל מצודד ב"דיקטטורה נאורה", כלומר אוטוקרטיה, ולא מקבל התערבות בהחלטותיו. היחס המתנשא שלו כלפי ההנהלה, השחקנים ואנשי הצוות עוררו התמרמרות. ההתנהגות הבוטה של המאמן שצמח בבית של כורה פחם בחבל הרוהר ולא סיגל לעצמו כללי התנהגות בעיר הנוצצת והמתוקשרת, רק סייעה לדחיפתו החוצה. שלושה שבועות לסיום העונה, אחרי שבאיירן עלתה לגמר גביע אופ"א וניצבה במקום השני בליגה, לקח בקנבאואר את הקבוצה כדי לרשום לזכותו עוד גביע אירופי.

מי שניצל את המצב היה המועדון מקייזרסלאוטרן שכשל וירד לראשונה בתולדותיו ב-1996 לליגת המשנה. ריהאגל הזועם לקח על עצמו את האתגר, העלה את הקבוצה מיד חזרה לליגה הבכירה והמשיך והפך אותה לעולה היחידה שזוכה באליפות הבונדסליגה בהיסטוריה. שוב, חיכוכים עם ראשי המועדון הובילו לפרידתו בסוף 2000 ולשנת מנוחה.

כאן גם מתחיל הסיפור היווני. וואסיליס גאגאטסיס, שהפך ראש ההתאחדות היוונית ב-2001, חיפש שם גדול כדי להשקיט את הביקורת הציבורית ולהוכיח פעלתנות. מאמן זר ותיק, בן 62, עם הישגים מוכחים ורצון לאתגרים חדשים נשמע מצוין עבור הציבור ביוון. במשחקו הראשון של ריהאגל הנבחרת הוכתה 5-1 בפינלנד. הפרפקציוניסט קלט שהנבחרת הכאוטית והמושחתת מורכבת משחקנים מסוכסכים עם יחסי ציבור טובים שנדחפו על-ידי סוכניהם, על-ידי מקורבים בהתאחדות ועל ידי ראשי המועדונים הגדולים. הוא התחיל לסנן במרץ בלי התחשבות באיש, הכניס משמעת וסדר בנבחרת וזימן שחקנים בהם צפה, גם ליגיונרים. החיבור הנכון חיסל כל אופוזיציה.

אחרי שני הפסדים ושני ניצחונות דחוקים על ארמניה וצפון אירלנד הגיע המבחן של ריהאגל: משחק חוץ בספרד. בהערכה שיכשל ויפוטר, הוא גילה אפילו עניין בהצעה מלברקוזן. אבל יוון הפתיעה וניצחה. הקהל החל לזרום חזרה למגרשים וכוכבים שפרשו חזרו לנבחרת. שנה מאוחר יותר כבר זכה ריהאגל במשאל של העיתון האתונאי הפופולארי "טה ניאה" בתור "הפנים של שנת 2003": יוון ודור הזהב שלה עלו לאליפות אירופה בפורטוגל.

אחרי הזכייה האריך ריהאגל את חוזהו לצהלות ההמונים והפך למאמן הלאומי ששרד יותר מכל אחד אחר ביוון. שוער העבר של יוון, ניקוס "הפאנטום" סרגאניס, אמר: "לא אכפת לי שהוא רק 50 יום בשנה ביוון. עבור היוונים הוא יהיה תמיד קדוש. מצידי שינהל את האימונים מגרמניה, אם הוא רוצה, אז מהבית בטלפון סלולארי".

כישלון ששווה הארכת חוזה

למרות הכישלון לעלות למונדיאל 2006 לא חשבו ביוון לחתוך אותו. לכל היותר הביעו מעט ביקורת. אולי כדאי להביא שחקנים צעירים, לרענן את השורות. ריהאגל הזדעם שיש מי שמפקפק בו פתאום: "להחלטות רק אני אחראי ואף אחד מלבדי. אני עושה כפי שאני רואה לנכון". וואסיליס טסארטאס, שהיה ב-2004 בורג מרכזי בנבחרת ונופה ב-2005, הכריז שריהאגל השתנה. שיש מקומות מובטחים בנבחרת, שלמאמן אין יותר כבוד לשחקנים. אבל אחרי הניצחון 0-1 באיסטנבול במוקדמות היורו הבא, והעלייה לטורניר כנבחרת המצטיינת, חזר ריהאגל לאולימפוס למשכן קבע. גם אפס נקודות בטורניר לא מנעו מהצדדים להאריך את חוזהו עד 2010 בה יהיה ריהאגל בן שבעים.

זו תהיה טעות לחשוב שבזקנותו התרכך: העיניים שלו רושפות זעם כבעבר, הוא דומה לחיית טרף על הקוים - והשחקנים רואים בו דמות אב ונותנים לו כבוד. לא רק הם, אפילו אשתו, שהיא גם הסוכנת שלו ומשמשת כסקאוטרית שלו, קוראת לו "טריינר". מגזין תרבות הכדורגל "11 חברים" השווה אותו "למיסטר וולף" מהסרט 'ספרות זולה' עבור סמואל ל. ג'קסון וג'ון טרבולטה: האיש שיכול לפתור את הבעיות. רק צריך לתת בו את האמון.

רוצים לקבל את הכתבות של אלון זנדר ישירות לתיבת המייל שלכם? הירשמו לניוזלטר והתראות ספורט

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השפריץ מים על אישה שטיילה ברחוב. מה הפיצוי שפסק ביהמ"ש?

שכן שהשפריץ מים מצינור ביתו על אישה שטיילה עם כלב, חויב לפצותה ב-95 אלף שקל ● מי אמור לפצות נופשים על עיכוב בקבלת המזוודות שלהם בחו"ל? ● ומה פסק בית המשפט כאשר הגיעו לפתחו שתי צוואות - אחת שוויונית ואחת לא? ● 3 פסקי דין בשבוע

אונקיית כסף / צילום: Reuters, CFOTO

אחרי נסיקה מסחררת הגיעה הנפילה: מה גרם לירידות החדות במחירי המתכות?

בשבוע שעבר הזהיר צבי סטפק כי מחירי שתי המתכות ב"סחרור מסוכן שיגרום הפסדים כבדים למשקיעים" ● לדבריו "זה קורה בעיקר כאשר הראלי המטורף מוכתב ע"י כניסת משקיעים ש'מגלים' את ההזדמנות באיחור רב" ● ולמה גם הביטקוין הצטרף לירידות?

האם ינואר חזק בבורסה מנבא שנה טובה לחוסכים? / צילום: Shutterstock

האם ינואר חזק בבורסה מנבא שנה טובה לחוסכים? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

הבורסה בת"א הניבה תשואה של שנה שלמה בחודש הראשון של 2026 - 10%, וסיפקה רוח גבית לחוסכים בגמל ובהשתלמות, בהמשך לשנה קודמת "משוגעת" ● היסטורית נמצא כי ינואר חזק מוביל בדרך־כלל לשנה חיובית בתשואות ● עוד חודש מאכזב לחוסכים במסלולי S&P 500

ארקפה / צילום: עינת לברון

קפה יקר: אחרי ארומה - גם רשת ארקפה מעלה מחירים

עפ"י ארקפה, עליית המחירים המשוקללת בכלל המוצרים תעמוד על 3%, וזאת לאחר שנה שבה הרשת נמנעה מלעדכן את המחירים ● בנוסף מציינים ברשת כי מחירי משקאות הקפה העיקריים לא השתנו

מוחמד ספורי / איור: גיל ג'יבלי

פס הייצור של עו"ד ספורי: כך הפכו התביעות הייצוגיות למנגנון שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך ביהמ"ש העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות ה־80, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

רשות שוק ההון דורשת מגלובל נט גמל להחזיר 11 מיליון שקל שהושקעו בקרנות בחו"ל

בדיקת הרשות מצאה כי הכספים שהשקיעו עמיתים בקופות גמל בניהול אישי (IRA) של החברה הועברו לקרנות בחו"ל, אשר חלקן אורגנו על ידי סוכנים המעורבים בפרשת סלייס ● גלובל נט גמל: "דוחים את המסקנות, שוקלים את צעדינו המשפטיים"

לירון אייזנמן (סיליקום), יהוא עופר (אודיסייט) / צילום: ברצי גולדבלט, שלומי יוסף

הישראלית שקפצה במעל 30% בשבוע, וזו שירדה לשפל של שנתיים וחצי

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סיליקום קפצה במעל 20% בעקבות פרסום תוצאותיה הכספיות ותחזית חיובית לרבעון הראשון של 2026 ● אודיסייט טיפסה במעל 30% בשבוע, לאחר שדיווחה על שתי הזמנות פיילוט חדשות מלקוח ביטחוני גדול ● ורוניס ירדה לשפל של שנתיים וחצי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את המלצתם למניה

אלי מיזרוח, מנכ''ל סילבר קסטל / צילום: אלי כהן

"נבנה פה את גולדמן זאקס הבא": כך התרסקה הבטחת הקריפטו של ת"א

סילבר קסטל נכנסה לבורסה כחברת ההשקעות הראשונה בנכסים דיגיטליים, עם הבטחות גדולות ונבחרת של כוכבי שוק מאחוריה ● אלא שכעת, לאחר שמחקה 99% משוויה, היא נמכרת לבית ההשקעות אי.בי.אי, שישקיע בה 10 מיליון שקל וינסה לרתום את הפלטפורמה שפיתחה לעסקיו

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

זה האיש הכי חשוב בעזה שאתם לא מכירים

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

עם צבר הזמנות דמיוני: מה יכול לבלום את המומנטום בפעילות אלביט מערכות

מניית החברה הביטחונית נסחרת בשיא, לאחר שהפכה בשנתיים האחרונות ל"מפעל לאומי" ● במקביל היא לא זונחת את ההתרחבות הגלובלית, כשמרוץ ההתחמשות באירופה ומעמד אסטרטגי בארה"ב מבטיחים לה אופק יציב לשנים קדימה ● המחיר: השקעות עתק ותלות בשערי החליפין ● ניתוח חברה, מדור חדש

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

ב-17 מיליון שקל: יוחננוף רוכשת 30% מקרקע ליד בנימינה להקמת מרכז מסחרי

לגלובס נודע כי יוחננוף תשקיע את הכסף כדי להקים מרכז מסחרי שיכלול סניף של הרשת ● הרכישה מתבצעת מחברת הנדל"ן שי חי ● המרכז החדש שייפתח ב-2029 עשוי להתחרות בקניון "מול זכרון" הסמוך

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

מושגים לאזרחות מיודעת. היטל השבחה / צילום: Shutterstock

היטל השבחה ומס שבח: מה ההבדלים ביניהם?

לאחרונה ביהמ"ש העליון פרסם מספר פסיקות הנוגעות להיטל השבחה ● באילו מקרים יש לשלם אותו, וכמה כסף הוא מכניס לרשויות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

היועצת המשפטית לכנסת, עו''ד שגית אפיק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הייעוץ המשפטי ממליץ לפצל כשני שלישים מחוק ההסדרים; מה יישאר בחוץ?

רפורמת החלב, הבנקים הקטנים ומס הקרקעות – בחוץ: היועצת המשפטית לכנסת, עו"ד שגית אפיק, ממליצה להוציא מהמסלול המהיר של חקיקת התקציב כשני שלישים מסעיפי חוק ההסדרים ולקדם אותם בחקיקה רגילה ● באוצר מודאגים מהיקף הפיצולים ומלינים על כך שלא מאפשרים להם לקדם רפורמות מבניות – לא בהסדרים ולא מחוצה להם

אתר BUYME / צילום: צילום מסך

מסע הקניות של הפניקס נמשך: במו"מ לרכישת BUYME לפי שווי של 1 מיליארד שקל

חברת האם של חברת הביטוח צפויה לרכוש את השליטה בחברת השוברים הדיגיטליים מידי המשפחות שחר וקז בעלי השליטה בקבוצת יבוא הרכב וההחזקות מאיר ● עפ"י ההערכות, העסקה תתבצע באמצעות חברת ההחזקות בשל המעורבות של חברת הביטוח בקבוצת מאיר

נשיא סין שי ונשיא איראן פזשכיאן נפגשים בבייג'ינג / צילום: ap, Ng Han Guan

תחת עיני הבית הלבן: סין הפכה לגורם מרכזי בשימור המשטר האיראני

בעוד שמוסקבה מתמהמהת באספקה, סין מטמיעה בטהרן מערכות הגנה מתקדמות ● מנגנון משומן של "מכליות רפאים" מאפשר לסין ליהנות מנפט איראני בהנחות עתק ● אלא שמאחורי הדברים, מסתתרת תמונה מורכבת של גירעון סחר מעמיק וניצול ציני

בניין להב 433 בלוד / צילום: שלומי יוסף

בתום חקירה סמויה: ראש עירייה נחקר כעת בלהב 433

ראש רשות מקומית, בכירים ברשות ואנשי עסקים עוכבו לחקירה בלהב 433 בחשד לעבירות שחיתות ● עפ"י החשד, מיליוני שקלים מכספי תרומות שקיבלה הרשות במלחמה הועברו לכיסם הפרטי של ראש הרשות ומקורביו ● היום נערכו חיפושים בבתים ובמשרדים, ועוכבו לחקירה ראש הרשות המקומית, בכירים ברשות וכן אנשי עסקים

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

משרד הביטחון מביע תמיכה בהקמת תחנת הכוח בעטרות

על רקע חשש למחסור באנרגיה ופגיעות בתשתיות, רשות החירום הלאומית מגדירה את תחנת הכוח בעטרות כפרויקט לאומי קריטי ודורשת מיגון מיוחד, כולל יכולות גילוי ויירוט רחפנים