גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא רחוק היום שסלבריטי עם כריזמה וקמפיינרים טובים יהיה ראש הממשלה"

כמו בבחירות, גם בכנס בנושא שיווק פוליטי של GCS לא נרשמו מנצחים של ממש ; ראובן אדלר (קדימה): "נושא הגושים לא נלקח מספיק בחשבון" ; רוני רימון (ליכוד): "קמפיין קדימה הצליח רק לעשות קניבליזציה של השמאל"

"לפני חצי שנה שמתי על השולחן של אבו מאזן הצעה שמעולם לא הוצעה על ידי שום ראש ממשלה בהיסטוריה של מדינת ישראל, אך טרם התקבלה תשובה מסודרת מהרשות הפלסטינית", כך טען ראש הממשלה אהוד אולמרט שנשא את נאום הפתיחה במרכז הבינתחומי בסימפוזיון שכותרתו "שיווק פוליטי של מערכות בחירות בישראל ובעולם", בכנס שנערך על ידי חברת GCS.

ראש הממשלה, באחת מהופעותיו האחרונות בתפקיד, הדגים, הלכה למעשה, איך עושים שיווק פוליטי. אולמרט דיבר בהרחבה על "ההישגים התקדימיים ויוצאי הדופן" שהשיגה הממשלה בראשותו. בין היתר, הוא דיבר על הנושא הביטחוני ואמר כי "לפי מיטב שיפוטי, למדינת ישראל מעולם לא הייתה יכולת הרתעה חזקה יותר בגבול הצפון כפי שעוצבה וגובשה בשנים האחרונות, ובעיקר במלחמת לבנון השנייה. השקט בצפון לא מקרי והוכחנו שישראל תפעל בכל מקום בארץ ובעולם שבו פועלות תשתיות הטרור".

בעניין המדיני, הוסיף אולמרט כי "הזמן איננו פועל לטובתה של מדינת ישראל, ושום סיסמה לא תשנה את העובדה שחייבים לעשות ויתורים כואבים. התפקיד שלנו הוא לא להמתין, אלא ליזום ולדחוף כדי להגיע בסופו של דבר לשלום עם סוריה והפלסטינים. אנחנו חייבים לתת דין וחשבון לעצמנו אם אנחנו מוכנים להמשיך להידבק לתירוץ שהם לא רציניים כדי לחפות על העובדה שאנחנו לא מוכנים להפנים שאין מנוס מלעשות ויתורים מרחיקי לכת - גדולים מאלה שהוצעו על ידי אהוד ברק בשנת 2000 בקמפ דיוויד - כדי להגיע לשלום. הממשלה החדשה חייבת לכפות על עצמה לנהוג בזהירות ובאיפוק ולא להיסחף למצב רוח של נרגנות והתלהמות כתוצאה מלחצים מזדמנים".

היועץ האידיאלי

לשיטתו של סטנלי גרינברג, האסטרטג ויועץ הסקרים המוערך, הדבר החשוב ביותר שיועץ אסטרטגי צריך לסגל לעצמו היא אידיאולוגיה אמיתית שתעמוד מאחורי העשייה שלו. גרינברג, שנשא הרצאה בנושא: "חזון, מנהיגות ותפקידה של התקשורת בקמפיין", נמצא בישראל בימים אלה מסגרת כנס "סביבה 2020" - למען הידברות בין מגזרים שונים לקידום הסביבה בישראל, ובמקביל, משיק את ספרו החדש "Dispatches from the war room" ("גליות מחדר מלחמה"), שעוקב אחר חוויותיו של גרינברג מחמישה קמפיינים פוליטיים שבהם היווה שחקן מרכזי, בהם: הקמפיין של ביל קלינטון, טוני בלייר בבריטניה, נלסון מנדלה בדרום אפריקה, גונזלו סאנצ'ז דה-לוזדה בבוליביה ואהוד ברק בישראל. לאור קשריו הענפים עם אנשי שלטון רבים בארץ ובעולם (במיוחד עם משפחות קלינטון ואובמה), גרינברג נחשב לאחד האנשים המשפיעים ביותר על יחסיה הדיפלומטיים של במדינת ישראל.

גרינברג: "תפקידו של הסוקר במערכות בחירות הוא להביא למועמד, באופן שותף ובזמן אמת, תמונה משקפת של רחשי ליבו של הציבור. הפידבק שהסוקר מעביר למועמד אודות דעת הציבור הוא קריטי - ולא כדי לבצע מניפולציות על הציבור, אלא כדי להניע אותו לתמוך בדרך של המפלגה ולעזור למועמד להנהיג בצורה הטובה ביותר. אסור להתייחס אל המצביעים כאל מטומטמים. מנהיג טוב הוא מישהו שקשוב לדעת הקהל, מישהו שפועל בשקיפות ומצליח לבנות מערכת יחסים שמושתתת על אמון עם הציבור".

מושחתים, נמאסתם

במטרה לשפוך אור על תהליכי השיווק הפוליטי שנעשו בבחירות האחרונות לכנסת וכדי לבחון את תפקידה של התקשורת בקמפיינים פוליטיים בישראל הוזמנו אל הבמה אסטרטגים מובילים שלקחו חלק בבניית הקמפיינים של המפלגות השונות. ממש כמו המועמדים, גם היועצים מתקשים להחליט מיהו המנצח האמיתי של הבחירות, וכולם טוענים לכתר.

רפי ברזילי, היועץ הפוליטי של "ישראל ביתנו": "החלום הרטוב של כל מועמד ויועץ הוא שהקמפיין של המפלגה יצליח להפוך לאייטם חדשותי לכל דבר. באמצעות הסיסמה 'אין נאמנות אין אזרחות', הצלחנו ליצר הרבה מאוד אייטמים חדשותיים. בניגוד, למשל, ל'לא סמפטי' של העבודה, שאמנם זכה לשיח משמעותי, אבל לא הצליח לפרוץ את גבולות הקמפיין. ב'ישראל ביתנו', אנשי הקמפיין תפקדו יותר כמערכת הפצה מאשר מערכת שיווק. המטרה שלנו הייתה להביא את איווט כמו שהוא. בלי ליפות, בלי לאפר, בלי לקשט באריזה מקשקשת".

חיים אסא, שבעבר ניהל את קמפיין של "העבודה" ובבחירות האחרונות חצה את הקווים ושימש כיועץ האסטרטגי של "קדימה", חושב כמובן אחרת. אסא: "בואו נהיה כנים. למרות הקמפיין הטוב של ישראל ביתנו, מה שהביא לליברמן קולות רבים הוא דווקא הקמפיין של קדימה. בדיוק כמו בבחירות 92': הקמפיין הנגטיבי על שמיר - 'מושחתים, נמאסתם' דחק מצביעי ליכוד ימינה ובנה את רפול. אנחנו מתקדמים לעולם פוליטי שכבר לא מדברים בו על מפלגות אידיאולוגיות, אלא על מועמד עם קבוצת קמפיין. אין יותר אידיאולוגיה ואין משמעות לרשימה. אנחנו מתקרבים למצב שבו המפלות האידיאולוגיות נדחקות לקצוות ופועלות בעולם משלהן בשוליים השמאליים או הימניים של המפה הפוליטית. לצערנו, לא רחוק היום שסלבריטאי קטן עם כריזמה ושלושה קמפיינרים טובים יהיה ראש הממשלה שלנו".

ההתעסקות היא רק בדימויים

רוני רימון (ליכוד) בחר לעשות קמפיין לקמפיין: "הקמפיין של 'קדימה' בבחירות האחרונות הוא הקמפיין האגרסיבי והשלילי ביותר שנעשה במערכת בחירות בישראל; ובכל זאת, הוא לא הצליח להעביר מנדט אחד מהליכוד לקדימה, אלא רק לעשות קניבליזציה של השמאל. היה לנו חשוב לא לרדת נמוך ולא לעשות קמפיין נגטיבי עם מכות מתחת לחגורה".

לגבי השאלה האם שימוש בסיסמה "זה גדול עליה", לא קיימת נימה נגטיבית, שלא לומר סקסיסטית, השיב רימון בנחרצות: "קבוצות מיקוד קבעו באופן חד משמעי שלא מדובר בסיסמה בעלת אופי שוביניסטי". בנוסף, רימון אף הגדיל וטען שההפסד של הליכוד במספר המנדטים לקדימה היה צעד שתוכנן מראש. "אם היינו הולכים יותר ימינה, היינו מקבלים יותר מנדטים, אבל אז היינו פוגעים בגוש. לא רצינו לעשות זאת".

הפרסומאי ראובן אדלר (קדימה) בתגובה: "כולם שוכחים שאנחנו ניצחנו. 28 זה יותר מ-27, איך שלא הופכים את זה. עם זאת, זה נכון שעניין הגושים לא נלקח מספיק בחשבון".

ד"ר יריב בן-אליעזר, חוקר תקשורת המונים ותדמית, שניהל בעבר מספר קמפיינים במערכות בחירות בישראל סיכם בשפתו הציורית: "ההתעסקות בבחירות הפסיקה להיות בתכנים, אלא רק בדימויים. אין פרוגרמה, אף אחד לא קורא את המצעים של המפלגות חוץ מהמדפיס והמגיה והדבר שהכי חשוב כדי לנצח הוא מי מצטלם יותר טוב לטלוויזיה. כולם מדברים בקווים כלליים. לבני לא מחדשת כלום שהיא אומרת 'ביבי לא אמין'; וכשביבי אומר 'זה גדול עליה' מתחשק לי להגיד לו ולציבור: 'אפשר לחשוב מה ביבי היה לפני שהוא הפך לראש ממשלה. כולה שגריר באו"ם ועוזר של דוד לוי'.

"'העבודה' עשתה קמפיין רע בצורה מדהימה, כשהיא שמה את ברק במרכז במקום לחזק את הגלריה. כנראה שאנשי הקמפיין לא השכילו להבין שברק הוא לא נכס עבור העבודה אלא נאחס של העבודה. ולמרות הכל, מאחר שביבי נתקע עם חלק מהמפלגות כמו עם טחורים, ברק, עם 13 מנדטים עלובים, הצליח להוציא ממנו את המקסימום".

עוד כתבות

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

בנייה חדשה בירושלים / צילום: Shutterstock

תל אביב מול ירושלים: הגרפים שמראים איפה שוק הנדל"ן צומח יותר

לפי נתוני הלמ"ס, אחת משש דירות שהחלה בנייתן אשתקד נמצאה בערים תל אביב או ירושלים, כשבאחרונה מדובר בהיקף שיא של 2.5% מהדירות הקיימות ● אבל כשברקע מגמת ההאטה הכללית, תל אביב הידרדרה למקום חמישי במספר העסקאות, בעוד שירושלים מובילה בבטחה

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע שיוגבל לפי מדרגות מקסימליות ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מירבי

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

עידן וולס, מנכ''ל קבוצת דלק / צילום: רון קדמי

העסקה שתגדיל את פוטנציאל הנפט של קבוצת דלק ב-100 מיליון חביות

הקבוצה סיימה את שנת 2023 עם הכנסות של 12.3 מיליארד שקל, צמיחה של 2.8% אבל הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב-60% ● החברה הבת איתקה צפויה להתמזג עם חברת נפט הפועלת בים הצפוני ● התגמולים לשלושת בכירי קבוצת דלק הסתכמו ב-2023 בעלות מצרפית של כמעט 50 מיליון שקל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות אגד: הרווח הנקי של קיסטון זינק ב-300%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר ואימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה ● מדור חדש

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"