גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנו לא רצים ספרינט. אנו רצים מרתון"

עמי וייזר, מייסד ומנכ"ל סימיגון, שאיבדה 94% משווייה בהנפקה, מסרב לאפשר לנתון זה לשבש את תוכניותיו ; בראיון ל"גלובס" מודה וייזר כי היותו פרנואיד תמנע מהחברה להגיע לחדלות פירעון, במיוחד לאחר שזכתה בשני פרויקטי ענק"

דווקא כשאנו עומדים לסיים את הראיון הטלפוני עם עמי וייזר, מייסד ומנכ"ל סימיגון , כשהוא יושב באורלנדו שבארה"ב, ואנו מתמודדים עם ניצני האביב הראשונים בישראל, בוחר וייזר לחזור לימיה הראשונים של החברה, שנסחרת כיום בבורסה המשנית של אנגליה (AIM).

"אם היו תקופות בהן היו לי ספקות שסימיגון לא תצליח לצאת מהמשבר, ובעיקר שהשוק לא יבין עד כמה תפיסתה נכונה, הן חלו במהלך ימי הבועה העליזים, וזה היה די קשה כיזם שיש לו חלום, אך השוק לא מבין אותו. היום, לעומת זאת, אין לי ספקות באשר להמשך קיומה של סימיגון, במיוחד לאור העובדה שהשוק כבר מפנים את יכולותיה".

רבים טוענים כי יש רגע במחזור חייה של חברה שבו היזם צריך להיפרד מתפקיד המנכ"ל, ואתה עדיין לא עשית זאת.

"ההפרדה הזו נובעת מההבדל בין הגדרת היזם בישראל לבין זו שבארה"ב. בעברית מקור המילה הוא ליזום, להתחיל, ואילו באנגלית המקור הוא Entrepreneur, מלשון Enterprise שפירושו בניית תאגיד. אני נמנה על הסוג השני. אני בונה תאגיד ולא רק יוזם רעיון".

ובכן, ההבחנה של וייזר אומנם מעניינת, אך סימיגון עדיין רחוקה מלהיות תאגיד, ודו"חות החברה שפורסמו ביום חמישי האחרון מעידים על כך. החברה, שהוקמה לפני 11 שנה, ומפתחת פתרונות תוכנה ללמידה, תרגול ושיתוף מידע, במיוחד עבור השוק הצבאי אך גם עבור השוק האזרחי, רשמה אשתקד הכנסות של 5.1 מיליון דולר (צמיחה שולית של 2.6%). ההפסד התפעולי עמד על 2.1 מיליון דולר, וההפסד הנקי עמד על 2 מיליון דולר או 5 סנט למניה. בקופת החברה נחים מזומנים בשווי של 3.6 מיליון דולר, כשאשתקד היא שרפה 2.3 מיליון דולר - נתונים לא מעודדים שהובילו את מניית החברה לקריסה של 86% בשנה האחרונה.

"אנו פועלים בשני תחומים, הצבאי והאזרחי, ובתחום הצבאי הצלחנו לגדול ולבסס את מעמדנו, אך משבר האשראי טרף עבורנו את הקלפים בשוק האזרחי, שהיה אמור להפוך למנוע צמיחה החל מאשתקד", אומר וייזר.

כשוייזר מדבר על השוק האזרחי הוא מכוון בעיקר לתוכנות להכרת הרכב. דרך פנייה ליצרן הרכב וקניית CD או שם משתמש לאתר בית, יוכל הלקוח לבצע סימולציה על הרכב עוד בטרם רכש אותו. "יצרניות הרכב, דוגמת ג'נרל מוטורס, קיצצו בהוצאות המו"פ ובהחדרת מוצרים חדשים, ולכן למערכת של סימיגון אין סיכוי להיכנס לענף הזה, גם לא השנה", מסביר וייזר.

"מן הצד השני", הוא מוסיף, "לא חשובה לנו ההסתכלות לטווח הקצר, אנו לא רצים ספרינט. אנו רצים מרתון, ולכן לא רוצים להקריב הצלחות בטווח הארוך כדי להראות הצלחות בטווח הקצר. עקב כך, תמיד העדפנו לוותר על פרויקטים קטנים עד בינוניים כדי שנוכל לעמוד בציפיות של לקוחות הפרויקטים הגדולים".

אך לא בטוח שבזמן משבר זו גישה נכונה.

"את צודקת, חד משמעית, אך כבר משנת 2006 וגם בשנת 2008 רצינו שהצלחת החברה תתמקד על שני פרויקטי ענק ארוכי טווח, בעלי פוטנציאל הכנסות של עשרות מיליוני דולרים, וכך לשריין את עתידנו מעל דפי ההיסטוריה".

שני פרויקטי הענק עליהם מדבר וייזר הם JSF (Fighter Joint Strike) - שם הייצור של מטוס הקרב החדש של לוקהיד מרטין (יצרנית מטוסי הקרב מהמובילות בעולם) ששמו המבצעי הוא 35-F, ואילו השני הוא UKMFTS (שפירושו UK Military Flying Training System, ראו מסגרת).

בפרויקט JSF אמורים עשרת אלפים טייסים להתאמן על מערכת הסימולציה של סימיגון, אך וייזר מודה שהפרויקט הפך כרגע לנקודת חולשה, כי התחלת מסירות המערכות בו אמורה להתחיל רק בשנת 2011. "לעומת זאת, כשיש לחברה שני פרויקטי ענק, כשאחד כבר יצא לדרכו והשני ייצא לדרכו בעוד כשנתיים, אין סיכוי שסימיגון תיעלם".

זה לא מה ששוק ההון משדר.

"נכון, וכמנכ"ל אני צריך לדאוג שהחברה תשרוד במים גועשים ואין מים גועשים מאילו הנוכחיים. לכן, אני יכול להרשות לעצמי לקבל פרויקטים קטנים כי אני יודע שמה שבניתי יכול לשרוד לאורך זמן, וכך אני יכול להעמיס עליו יותר. כדי שסימיגון לא תשקע, ובעיתות משבר חובתו של מנכ"ל היא לכוון לטוב ולהתכונן לרע, אנו צריכים לבצע פרויקטים עבור לוקהיד מרטין, שיהיו יותר זולים עבורה מאשר לרכוש אותנו".

והאפשרות הזו עלתה על הפרק?

"כן, במהלך 2004, אך אני לא רציתי. גם בימים אלו, כשאני מבלה עם מנכ"ל לוקהיד מרטין די הרבה, האפשרות הזו תמיד נזרקת לאוויר. התעשייה הביטחונית רוויית מיזוגים ורכישות".

ואם כבר במיזוגים עסקינן, וייזר מודע לעובדה כי משבר האשראי יצר הזדמנויות רכישה פוטנציאליות, אך עבורו המחיר הנכון למכירת סימיגון הוא לא מחירה בבורסה. "זה מחיר שרחוק מלייצג את שווי החברה".

*טענת שההכנסות מפרויקט JSF יתחילו לזרום רק בעוד כשנתיים. אם כך, על מה תתבסס החברה עד אז?

"כרגע יש לנו 17 פרויקטים פעילים, חלקם אסטרטגיים וחלקם קטנים יותר, כי כמו שאמרת קודם, בימים אלו אני לא יכול להיות בררן, ולכן אנו מקבלים גם פרויקטים קטנים שנעים בין שווי של 50 אלף דולר ועד מיליוני דולרים בודדים".

אך סימיגון עדיין מדממת ושורפת מזומנים. האם אין סכנה כי תגיע לחדלות פירעון?

"זה דווקא החלק הקל. מאחר ואני פרנואיד מטבעי, אני תמיד בוחן את התרחיש הגרוע ביותר, שפירושו אפס הכנסות. לקראת פרסום הדו"חות האחרונים, ביצענו תרגול עם משרד רו"ח שלנו והגענו למסקנה שאנו רחוקים מהערת 'עסק חי'".

אז אני מניחה שאתם דואגים לא להגדיל את ההוצאות.

"לקצץ בהוצאות זו חוכמה די קטנה, ובתקופה בה כולם מפטרים, סימיגון גייסה עובדים חדשים. אנו מגייסים עובדים עם כניסה של פרויקט חדש, ולכן אנו לא נדרשים לפטר אותם אם אין פרויקט".

סימיגון מעסיקה כיום 57 עובדים, תוספת של 16 איש במהלך 2008.

tali-z@globes.co.il

עוד כתבות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים