גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

את תלכי בשדה הספרות

קובץ הסיפורים החדש של לאה גולדברג הוא תיקון של עוול היסטורי, שכן הוא מגלה יוצרת שהיא לא רק משוררת גדולה אלא סופרת טובה לא פחות. הקובץ - "כל הסיפורים" משמעותי גם משום שהוא חושף טפח נוסף בחייה וביצירתה של אחת היוצרות החשובות בשפה העברית

אהבת נעורים, בדידות, זיכרון ילדות, עיר זרה, מפגש, כמיהה, שמחה, אכזבה, ושוב בדידות, תמיד בדידות - אלה הם החומרים שמהם עשויה שירתה של לאה גולדברג, ואלה גם החומרים שמהם עשויה הפרוזה שלה.

בזמן האחרון זוכים קוראי העברית להיחשף לשורה של ספרי לאה גולדברג, שאינם שייכים בהכרח לתחום שירתה: היומנים שלה, המכתבים שכתבה, מהדורות חדשות לרומנים שלה. כעת בא הקובץ "כל הסיפורים", ומאגד בתוכו את הסיפורים הקצרים שכתבה בין השנים 1928-1949 - שנות יצירתה המוקדמת.

הקריאה בקובץ הזה מגלה לאה גולדברג שהיא לא רק משוררת גדולה, אלא גם סופרת טובה. נכון, יש בו עירוב של סיפורים ברמה לא אחידה ומתקופות חיים שונות - הוא חובק סיפורי בוסר לצד פנינים ספרותיות של ממש, אבל הוא משמעותי בעיקר משום שהוא חושף טפח נוסף בחייה וביצירתה של אחת היוצרות החשובות בשפה העברית.

היות שסיפורי הקובץ מסודרים לפי סדר פרסומם הכרונולוגי, אפשר לעקוב אחרי ההתפתחות בכתיבה של גולדברג, ולזהות את תהליך הבשלתה. הקוראים יכולים לעבור יחד איתה מן הבוסריות של גיל 17 אל הבשלות והעומק של סיפוריה המאוחרים יותר, ובדרך לראות את עולמה של המשוררת והסופרת הצעירה נפרש לפניהם, שכן סיפורי הקובץ מרמזים על מה שיעסיק את גולדברג מאוחר יותר, לאורך שנים של יצירה.

תיקון לדמות מיוסרת

ב"כל הסיפורים" (בעריכת חמוטל בר-יוסף וגדעון טיקוצקי, שאף כתב אחרית דבר מעניינת) יש משום תיקון לדמותה המיוסרת של גולדברג. יומניה של המשוררת, שפורסמו ב-2005, ציירו אותה כאדם מלנכולי למדי. הספר "נערות עבריות: מכתבי לאה גולדברג מן הפרובינציה 1923-1935", שראה אור באחרונה, תיקן מעט את הרושם הדכאוני, והציג את גולדברג הצעירה העליזה והתוססת, שעתידה וכשרונה לפניה. הקובץ הנוכחי, לעומת זאת, משלח אל הקוראים דמות מורכבת, שיודעת להביט אל העולם במבט רומנטי ומפוכח כאחד.

גולדברג נולדה ב-1911 בקניגסברג שבמזרח פרוסיה (אז גרמניה, היום רוסיה), והלכה לעולמה בישראל ב-1970. בגיל תשע החלה ללמוד בגימנסיון העברי בליטא, שם תירגלה את העברית, וכשבגרה, בחרה בה לשפת הכתיבה שלה.

עיקר יצירתה היה אמנם השירה, אבל היא כתבה לא מעט ספרים בסוגות אחרות. ב-1937 פירסמה את רומן המכתבים "מכתבים מנסיעה מדומה", ב-1946 פירסמה את הרומן האוטוביוגרפי "והוא האור" על מחלת הנפש של אביה, וב-1952 את "פגישה עם משורר", המבוסס על זכרונותיה עם המשורר אברהם בן-יצחק. וכמובן, גולדברג כתבה גם ספרי עיון, מחזות, ספרי ילדים, ותירגמה מספרות העולם.

הסיפור הראשון בקובץ החדש, "הנערה בת השלוש עשרה", ושני הבאים אחריו, עוסקים באהבה ראשונה וביחסי הורים וילדים. יש בסיפוריה המוקדמים מן טון ילדותי, אבל כאמור הם מבשרים על מה שיבוא אחר כך בשירתה: אותה חוויה של עצמה כילדה בודדה, כנערה בודדה וכאישה בודדה. לא פעם שבה ומשתקפת בסיפורים האלה דמותה המוכרת כל-כך, כפי שתיארה זאת המשוררת בעצמה: אישה לא יפה בעיני עצמה, לא נאהבת, נכזבת תמיד, טבעות עשן הסיגריה שלה מיתמרות מול אור המנורה הצהוב בחדר הריק, בשעת כתיבה.

"מדוע יודע כל אחד כל-כך יפה את נשמת עצמו?" היא כותבת כבר בגיל 18, "מדוע זרים לנו כל מחשבותיהם ומאווייהם של האחרים, אפילו של אנשים קרובים ואהובים?".

אחר-כך מופיעות בספר אגדות שכתבה גולדברג, ויש בהן מן האווירה הקסומה האופפת כמה מסיפורי הילדים שלה, עם יסודות פנטסטיים ומוטיבים של סיפורי עם רוסיים: "סתיו" מספר על אישה זקנה ומבודדת שמחפשת את האחד והיחיד שלה; "גן השושנים" מספר על עיר אפורה שבה חיה נסיכה המגדלת בארמון שלה שושנים נפלאות. ההמון סוגד לה תחילה אבל אחר כך חומד את שושניה וחומס אותן (האם זו מטפורה למצבו של המשורר בעולם?); והאגדה הקפקאית-משהו "הקמצן" מספרת על אדם שהאלים העניקו לו אוצר - היכולת לשיר שיר. בכל פעם שהוא פוגש את היופי הוא רוצה לשיר, אבל חושש לבזבז את האוצר, וכך מת בלי לנצל את המתנה שניתנה לו.

הבנה של הנפש הגברית

הסיפורים הבאים בקובץ נכתבו כבר בזמן ובמקום אחר - בשנות ה-30 המוקדמות, שבהן למדה גולדברג באוניברסיטאות בברלין ובבון שבגרמניה. אלה סיפורים ריאליסטיים, שנוגעים בחוויית הזר והתלוש בעיר זרה. יש בהם התייחסות להיסטוריה המתהווה - אירופה שאחרי מלחמת העולם הראשונה, המשבר שבה מצויה גרמניה, רגע לפני עליית הנאציזם, שנאת הזרים. בהמשך מתייחסים כמה מהסיפורים גם לחיים בארץ ישראל. ועדיין, מה שעומד במרכז כל סיפוריה, הוא האדם ומה שמתחולל בלבו.

יש בספר כמה סיפורים שלמים ויפים. למשל "אושר", שבו גולדברג מיטיבה כל-כך להבין את הנפש הגברית. במרכז הסיפור רופא שרגלו נקטעה, ולמרות זאת הוא מאושר. הוא חש שלנשים בחייו - אמו, אהובתו, בתו המאומצת, אין כל גישה אל עולמו הפנימי, ולעולם לא יוכלו להבין אותו. הוא מספר לבתו סיפור אלטרנטיווי על בריאת העולם, על האדם הראשון שחש פחד וכאב, וגם שמחה והתעלות. "ומה עם חווה", שואלת אותו הילדה, "היכן היא?" "חווה לא היתה ולא נבראה. רק משל הייתה". כאילו מוטב לו לגבר בלעדי האישה. הרעיון הזה מופיע אחר כך גם ב"מעשה בבורגני זעיר".

ב"ביוגרפיה אלמונית" עוברת גולדברג על מאורעות המאה ה-20 דרך גיבור שהוא מן סופר-פעיל פוליטי-הוגה דעות-הוזה, שלא מוצא את מקומו בעולם המשתנה; ב"אפרסק" היא נוגעת שוב באהבת נעורים נכזבת וביכולת המוגבלת של בני אדם להבין איש את רעהו; ב"אהבת היתור" היא נוגעת בתשוקה ובאובדן התמימות; וב"הסנדלר" מ-1949 היא בוראת דמות מופלאה של סנדלר, איש מלאכה כמעט מואר.

גולדברג היא סופרת טובה לא רק משום שהיא יודעת לתאר מצבים אנושיים, אלא בעיקר משום שהיא מסוגלת להיכנס לתודעות שונות מזו שלה. באותה אמינות היא יכולה לתאר את הלכי הנפש של ילדה בת 12, גבר גרמני בגיל העמידה, נער מתבגר, סטודנט הודי בארץ זרה או משורר זקן ועזוב שהיגר לישראל.

שרה פרוזה

עם זאת, אין ספק שגולדברג היא קודם כל משוררת. זה ניכר היטב בפרוזה שלה. שירה היא הרי רק לא טכניקת כתיבה, אלא דרך הסתכלות על העולם. ואכן, לא פעם נדמים משפטי הפרוזה שלה לשורות של שיר: דמעות הסתיו נספגות במעיל, החורף מרקד בין האילנות, יופיו של העיצבון נוגע בלב ההומה, המפרכס בכאבו.

הנה כך היא מתארת בסיפור "ביקור של חובה" את המפגש שלה עם גבר אהוב שנעלם מחייה, ואותו חשבה למת במשך שנים רבות: "ולא היינו אלא פולטים במקוטעין אותן מלים שנאמרות רק בשעות-רצון-של-שניים. מלים היפות ככוכבים וכאותם הכוכבים שהם כבים בהאיר אור היום האכזר עם הגיונו הלבן".

בסיפורה (שמתפרסם בספר לראשונה) "ואלה ימות סטפן גרט", היא מתארת את חייו של משורר תלוש, והפיסקה הראשונה של הסיפור נשמעת כמו בית של שיר, קצוב ושקול, במשקל אנאפסטי: "להקיץ אל היום המלא והחם. לאחר את צינת השחרית, את מגע רוחותיה. מדרגות רחבות ולבנות אל שדרה צעירה שבגן, השיבה בבדי הברושים היא שיבת נעורים".

"כל הסיפורים" מאפשר לאוהביה של גולדברג מגע נוסף עם המשוררת האהובה, עם העברית שלה, עם עולמה. גולדברג של הקובץ הזה מצטיירת כדמות שיש בה אמנם יסודות של יגון ובדידות, אבל יש בה גם הכרה בטובו של העולם, הכרה כי פשוטים הדברים, וחיים, ומותר בם לנגוע, הכרה ביכולתו של הלב לאהוב ולשמוח, וביכולתו של המשורר לשיר את שיריו. *

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה