גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר TGI למגזר החרדי: "יתד נאמן" מוביל בימי חול, רשת "קו עיתונות דתית" בסופי שבוע

המקומונים והשבועונים החרדים עקפו את העיתונים היומיים "יתד נאמן" ו"המודיע" בסוף השבוע ; 35% מהמגזר הודו כי הם גולשים באינטרנט, למרות איסור הרבנים ; רדיו "קול חי" זוכה לחשיפה של 31% מהמגזר החרדי

לאחר מאמצים של שנים, מתפרסם היום לראשונה סקר TGI שבוחן את החשיפה לאמצעי מדיה במגזר החרדי. בשנים האחרונות היו מספר יוזמות לביצוע הסקר, שנפלו בכל פעם כתוצאה מהיענות לא מלאה של אמצעי התקשורת במגזר, לבסוף, החליטו איגוד חברות הפרסום ושמונה משרדי פרסום למגזר החרדי להרים את הכפפה ולממן את הסקר: אפיקים, בולטון-פוטנציאל, גל-אורן BSD, טריו, מגזרים, מימד, מקאן Cultures ו-Sectors.

המדגם בוסס על הגדרה מיוחדת של "חרדיות", הכוללת, מעבר להצהרה האישית של הנשאל, סינון על בסיס אי-צפייה בטלוויזיה, סוג הכשרות (מהדרין) וסירוב ללכת לים לחוף מעורב. כמו כן בוצעה דגימה גיאוגרפית ייעודית, שנועדה לאבחן אם הנשאל גם בעיר חרדית או מעורבת.

הקרב על החשיפה בסוף השבוע

מבין העיתונות החרדית בימי חול, מוביל העיתון "יתד נאמן", הפונה בעיקר לקהל הליטאי ולחרדים הספרדים, עם שיעור חשיפה של 46.2% לגיליון ממוצע ביום חול. עם זאת, בנתוני "יתד נאמן" יש לשקלל את העובדה שאחת לשבוע (בימי ג') העיתון מופץ חינם. אחריו העיתון של הקהל החסידי, "המודיע", עם חשיפה של 26.8% בימי חול.

על המשבצת של סוף השבוע מתחרים, מטבע הדברים, הרבה יותר עיתונים. את אחוז החשיפה הגבוהה ביותר במגזר מקבלת רשת המקומונים "קו עיתונות דתית", שמופצת בחינם מדי שבוע, ומגיעה לחשיפה של 37.5% במגזר. שבועון הכרומו "משפחה" מגיע לחשיפה של 31.9%, "המודיע" ו"יתד נאמן" מגיעים בסופי שבוע לחשיפה של 25.5% בלבד, בשל התחרות העזה עם השבועונים והמקומונים. שבועונים קטנים יותר נוספים, חלקם מגזריים - כמו "כפר חב"ד" המיועד לחב"דניקים ו"אידיש שטראל", לקוראים ביידיש, חולקים בשאר עוגת הקריאה של החרדים בסופי שבוע.

באשר לרדיו: רק תחנת רדיו אחת נסקרה בסקר: רדיו "קול חי" שזכתה לחשיפה של 31.0% בימי חול. חשוב לציין שלפני כחודשיים החלה לפעול תחנת רדיו חרדית חדשה אותה מפעיל אריאיל קוניק (מו"ל "קו עיתונות דתית") בשם "קול ברמה", אולם היא עדיין לא נסקרה בסקר הנוכחי.

מבחינת הרגלי צריכה של מוצרים ושירותים, הסקר מוכיח כי מדובר בקהל שמתפתח עם הזמן, ובמיוחד בקרב קבוצה גדולה של הצעירים (18-24). למרות החדירה הנמוכה יחסית של האינטרנט, מעל 35% מדווחים על גלישה במקום כלשהו, ובקרב גילאי 18-24 הצהירו כ-46% כי הם גולשים ברשת. כאן המקום לציין כי מדובר בנתון גבוה מאוד, לאור העובדה שמרבית הרבנים החרדים במגזר לא רואים בעין יפה את הגלישה באינטרנט, והדיבורים על ה"אינטרנט הכשר" טרם הגיעו לרמת המעשה.

מתקרבים למגזר הכללי בלייף סטייל

מניתוח היגדי סגנון חיים הנמצאים במאגר, מתברר כי קיימים הבדלים מהותיים בין הפלחים השונים במגזר בניתוח אוכלוסיית הגברים ניתן לראות כי 56% מהגברים רוצים "להגיע רחוק בקריירה" שלהם ו-43% מתעניינים באירועים (פוליטיים) בינלאומיים.

לעומת זאת כאשר מנתחים את אוכלוסיית הנשים החרדיות ניתן לראות כי הנשים מעודכנות ומודאגות מבחינת תזונה טובה ולא משמינה: 56% מקפידות לאכול פחות שומנים, 55% עושות פעילויות ספורט לפחות פעם בשבוע ו-49% נהנות לקנות בגדים.

איתן כסיף, מנכ"ל TGI ישראל: "TGI שמחה להמשיך להיות שותפה לקידום המקצועי של ענף השיווק והפרסום ולראשונה, בשיתוף פעולה עם איגוד חברות הפרסום, לספק כלי עבודה מקצועיים ומתקדמים גם לפלח המגזרי. זאת כמובן בנוסף לכלי המחקר TGI בוגרים וסקר (SMI (Sector Media Index מבית TGI למגזר הערבי שהושק לאחרונה. סקרים אלה מספקים בצורה אובייקטיבית את התמונה האמיתית על המגמות ושעורי הקריאה /חשיפה של גורמי המדיה השונים".

מאגר TGI חרדי מבוסס על מדגם מייצג של 1,000 מרואיינים במגזר החרדי בגילאי 18.

מגזר אחד, קבוצות רבות / פרשנות

הלידה הקשה של סקר ה-TGI למגזר החרדי, לא הפליאה את אנשי התקשורת החרדים. למרות שכלפי חוץ, החרדים נראים כמקשה אחת של מגבעות ומעילים שחורים, הרי שבמבט פנימה, מדובר באחד מהמגזרים המפולגים ביותר בארץ: חסידים מול ליטאים ("מתנגדים") ואשכנזים מול ספרדים הם הקבוצות הבולטות במגזר, אך גם ביניהן יש פילוג לתתי-קבוצות שונות. כך למשל חסידי חב"ד וחסידי סאטמר לא בדיוק שייכים לאותה קבוצה.

גם אמצעי התקשורת מפולגים בהתאם: "יתד נאמן" פונה לליטאים, והצליח למשוך אליו גם קהל ספרדי לא קטן. "המודיע" נחשב ל"אליטה החסידית" של התקשורת החרדית.

בשנים האחרונות, גבר כוחם של המקומונים והשבועונים החרדים, והעיתונים היומיים, "יתד" ו"המודיע", פתחו מולם במלחמת חורמה, הכוללת השמצות וחרמות, "קריאות" שונות של רבנים אלה ואחרים הקוראות לציבור להימנע מלקרוא עיתונים אלה ואחרים. לעיתים, מלחמות העיתונות החרדית התדרדרו גם להצתת עיתונים מתחרים, ואברכים שהפליאו מכותיהם אלה באלה. אך תוצאות הסקר מוכיחות: ככל שיענוהו, כן ירבה וכן יפרוץ. השבועונים והמקומונים היכו את העיתונות היומית החרדית בסופי שבוע שוק על ירך.

עוד כתבות

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

דני בריקמן / צילום: בן יצחקי

הוא שירת 11 שנה ביחידה מסווגת וסירב להפוך לאל"מ. היום יש לו חברת סייבר

בגיל 8 הוא כבר שיווק מוצרי תוכנה, את הבגרות במתמטיקה סיים בכיתה י', ובצבא הוא שירת 11 שנה - אך סירב להמשיך לאל"מ ● חברת הסייבר שהקים עם השחרור מכניסה היום עשרות מיליוני דולרים, אבל הוא בכלל חולם להקים בית ספר למוזיקה: "רוצה להוריד את המחסומים" ● שיחה קצרה עם דני בריקמן, מנכ"ל Oasis Security

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

יצוא הנפט האיראני גדל, אבל השוק מנצל את מצוקת המשטר - והרווחים יורדים

על אף שיאי יצוא מאז 2018, איראן מרוויחה פחות מנפט ● סנקציות אמריקאיות, צי צללים יקר, מתווכים שגוזרים עמלות גבוהות וקונים סינים הדורשים הנחות עמוקות שוחקים את הכנסות המשטר ומעמיקים את המשבר הכלכלי בטהרן ● גם הסיכון לשוק האנרגיה העולמי עולה

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

גלופה של שטרות של חמש דולר במטבעה של ארה''ב בוושינגטון הבירה / צילום: Reuters, Gary Cameron

קריסת הדולר מגלה לאמריקאים שהם לא המעצמה שעליה פינטזו

התחזיות סברו שהעשור הנוכחי יטלטל את העולם, ובינתיים הוא מקיים את המצופה ממנו ● תהיות על מצב הדולר האמריקאי מול סל המטבעות, ציפיות הריבית וגם האפשרויות שיוצרת הבינה המלאכותית - כל אלה ישפיעו עמוקות על הכלכלה בשנה הקרובה ● כתבה ראשונה בסדרה

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ״מקלט בטוח״ כמו בעבר

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

איור: Shutterstock

עורך הדין שהפך את התביעות הייצוגיות לפס ייצור של שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך בית המשפט העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו