גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להקה מיקום אחר

לפי האלבום החדש של דפש מוד, שדלף לרשת, היא תגיע אלינו בעוד קצת יותר מחודש בכושר שיא. מהו סוד קסמה של הלהקה, שגם אחרי 30 שנה מצליחה להיות אטרקטיבית? איך היא מייצרת המנוני הופעות סוחפי אצטדיונים? ומדוע יש סיכוי שאלבומה החדש, "צלילים של היקום", יהווה ציון דרך עבור הפופ העולמי?

היום בעוד חמישה שבועות - בהנחה שהמצב הביטחוני יישאר סביר - דפש מוד תגיע להופעתה הראשונה בארץ הקודש. קרוב לשלוש שנים אחרי ביטול ההגעה בימי מלחמת לבנון השנייה, אחרי 30 שנות פעילות ובעקבות אלבום האולפן ה-12 שלהם, "צלילים של היקום", דפש מוד כמעט יחנכו כאן את המסע העולמי "סיבוב של היקום".

לקונצרט באצטדיון רמת-גן תקדם רק הופעת הרצה בלוקסמבורג. אלבומם החדש ייצא בעוד שבועיים, אבל בשבוע שעבר דלף במלואו לאינטרנט, ונהדר לגלות שדפש מוד מגיעים לישראל בכושר שיא.

"צלילים של היקום" הוא אלבומם הטוב מאז ראשית שנות ה-90, וייתכן שבמבחן הזמן יתברר כטוב מכולם, ואולי חשיבותו ומעמדו יחרגו מעבר לגבולות הרחבים כשלעצמם של דפש מוד. זה תקליט שעשוי להיזכר כציון דרך תקדימי בפופ העולמי בכללו.

בלי לקרוץ למצעדים

"צלילים של היקום" הוא אלבום אולפן ראשון ותקדימי, שעשוי לסמן פריחות מאוחרות שכאלו גם עבור להקות רוק והרכבי פופ. ישנם בו כל המרכיבים שהפכו את דפש מוד למי שהינם, ולהבדיל מתוצרי הלהקה מלפני שמונה וארבע שנים, הוא עתיר בשירים מצוינים.

ההסבר ללבלובה המאוחר ויוצא הדופן של דפש טמון, בין השאר, גם באחד ההבדלים הבולטים שעושים אותם שונים מהנהוג במודלים המקובלים ללהקות עילית. גם הפעם, כפי שנעשה לראשונה בתולדותיהם לפני ארבע שנים, הסולן דייב גאהאן תרם שלושה שירים לאלבום. שמועות סיפרו אז שזו התחייבות שנוסחה כסעיף משפטי שסייע להשבת השלום ושיתוף הפעולה בין גאהאן ליוצר המרכזי בדפש, מרטין גור.

בדרך-כלל, אצל להקות ותיקות ומצליחות, כמו הוותיקה והמצליחה מכולן הסטונס, או כמו בשתיים בערך בנות גילה של דפש, יו 2 ו-REM, היבול היצירתי תלוי בזיווג בין שני מנהיגים-יוצרים עיקריים. בדפש מוד,

להבדיל, הוא תמיד נשען על איכויות ויכולות הכתיבה של אדם אחד בלבד, מרטין גור. זה אומר שרבות מהדינמיקות המקובלות בלהקות, של מתחים מפרים, של איזונים ובלמים, של התססות ואתגורים, מתנהלות אצלם אחרת.

בראשית ובאמצע העשור הנוכחי, כשהקרע בין גאהאן לגור נפער לעין כל, וכשהיה נדמה שעיקר חיוניותו של החבר השלישי בלהקה, אנדי פלטצ'ר, נובעת מיכולתו לתווך ביניהם, נראה שגור וגאהאן יפרשו לטובת קריירות הסולו שלהם.

בינתיים גאהאן השתפר ככותב שירים בשני אלבומי הסולו שלו, ובאלבום הלהקה החדש אחד מהשלושה שתרם, "Miles Away / The Truth Is", נמנה עם ארבעת השירים הכי טובים. וגור אמנם השתדל בהקלטות הסולו שלו בעיקר לכסות שירים של אחרים, אבל הפעם במסגרת הקבוצתית הוא חוזר, כאמור, ממש לגובהי כתיבתו, שכמותם לא ידע מאז 1990.

אלו הנושאים הרגילים בשירים של דפש: חשבונות נפש ואכזבות, תשוקות בלתי ממומשות ומשיכה אל האופל, אלא שלהבדיל משני האלבומים הקודמים, נשמע שלגור חזרו ההשראה והתשוקה. זה לא "עוד מוצר מובהק של המותג דפש מוד" כקודמיו, אלא אלבום שמתעד את ההתעלות וחדוות העשייה של האחראים לו.

אם ישנה באלבום נקודת תורפה, היא נובעת מכך שאין בחזיתו שיר דגל להיטי במובהק נוסח "Never Let Me Down Again" או "Enjoy the Silence". נדמה שגור ושות' כבר כמעט מוותרים על הקריצה למצעדים, ומתרכזים בפנייה הישירה והכמעט אינטימית למיליוני אוהדיהם הנאמנים.

בלי בס ותופים

כבר מהפתיח, "בכבלים", ברור שיש פה שפע של המנוני הופעות עתידיים. חלק מהסקסיות העכשווית והכה מורגשת נובע מהאיפוק הקולי של גאהאן, שהופך עם השנים למגיש שמדויק וענק כמעט כמו ההפקה המוזיקלית העילאית של להקתו.

לדפש יש יכולת ייחודית וכמעט בלעדית לייצר מיידיות ועומק מתוך הסתירה לכאורה שבין עומס רגשי לבין איפוק. חלק משיריהם כתובים כמלודרמות מילוליות וצליליות, שבטיפול הפקתי אחר עלולות לגדול לזוועות אצטדיוניות או קאמפיות, אבל אצלם האסתטיקה המזהרת שומרת תמיד על נוסחת המקסימום הבעה במינימום תפקידים כליים.

חלק מהייחוד הדפשי נובע מהיותם הלהקה הגדולה ביותר אי פעם שתלויה כמעט בלעדית בתפוקת כתיבת השירים של אדם אחד. אולי משום כך הם גם הלהקה הגדולה הראשונה שמביאה אלבום מצוין אחרי ותק כה ממושך.

אבל הם ייחודיים גם משום שהפכו למצליחים ביותר מבני דורם, תוך שהיו כמעט ליחידים שהשכילו להעביר את אמנותם מהמועדונים לאצטדיונים בלי להשתמש בהרכב השגרתי של בס ותופים, שלרוב חיוניים לאמני הפופ לסוגיהם על מנת להזיז, לרתק ולעניין בו זמנית עשרות אלפי זוגות רגליים ואגנים.

דפש מוד הפכו מסוף שנות ה-80 להרכב האלקטרוניקה המצליח בהיסטוריה, ולמפלצת רוק שבקושי משתמשת בקודים הגנטיים של מפלצות הרוק לדורותיהן. הם ויתרו על מרבית קלישאות קודמיהם וניסחו קלישאות חדשות לעצמם ולשלל חקייניהם, אבל בהאזנה לשירים טריים וכובשים כמו "Little Soul" ו"In Sympathy", מסתבר לא רק עד כמה היו חדשנים לזמנם, אלא גם עד כמה איש עוד לא ממש פסע בעקבותיהם.

דפש מוד הצליחו למסחר רעיונות וצלילים מהשוליים ולהביא אותם לזרם המרכזי כשבדרך, במקום לאבד מקוריות וזהות, הם רק גיבשו וזיככו עוד יותר את מעמדם כגוף יצירתי וכלכלי ייחודי בתחומו.

בהתחשב בכך שגם ההרכב הפותח הבינלאומי שלהם ברמת-גן, היה יה יהז, הוציא לאחרונה אלבום מוצלח, דומה שהכל מוכן לקראת הפיכתו של ה-10 במאי ליום שבו יתקיים כאן אחד ממופעי המוזיקה הזרה המוצלחים ביותר שחווינו. *

עוד כתבות

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם ● המתיחות שהביאה את מדד הפחד לשיא של חמישה חודשים והאפשרות להרוויח ממנו ● הסימנים שמעידים כי תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש ● וגם: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום