גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איזה טמבל אני, איך אני לא מושקע בת"א 100? איך לא שמתי לב שכבר כמה חודשים המדדים עולים?

למעשה, המדדים לא בדיוק עולים כבר כמה חודשים, הם עולים בעיקר בחודש האחרון. לפני חודש בדיוק היה ת"א 100 גבוה בכ-4% בלבד מרמתו בסוף 2008, ונמוך בכ-51% מרמת השיא שלו בסוף אוקטובר 2007 - דוד טמיר

1. חישוב באחוזים

תגידו, איפה אתם? אתם לא משתתפים בחגיגה? ת"א 100 עלה מתחילת השנה ועד לסוף השבוע שעבר בכ-25%. ביום שישי קראתי ש"למעשה המדדים עולים כבר כמה חודשים".

איזה טמבל אני, איך אני לא מושקע בת"א 100? איך לא שמתי לב שכבר כמה חודשים המדדים עולים?

למעשה, המדדים לא בדיוק עולים כבר כמה חודשים, הם עולים בעיקר בחודש האחרון. לפני חודש בדיוק היה ת"א 100 גבוה בכ-4% בלבד מרמתו בסוף 2008, ונמוך בכ-51% מרמת השיא שלו בסוף אוקטובר 2007. כלומר כדי לחזור לרמת השיא לא נדרש יותר מדי, "רק" עלייה של 100% מרמתו בתחילת מארס 2009.

כלומר אחרי חודש ו-20% תשואה, עדיין נדרשת עלייה של כ-70% כדי למחוק את ההפסדים. זה טיבה של המתמטיקה, היא קצת אכזרית לפעמים.

בקיצור, קשה להימנע ממעט ציניות לאור גל האופטימיות הזהירה (והזהירה פחות) השוטף את השווקים, ובעיקר את התקשורת. פסימיות? כבר קצת נמאס לנו מזה, לא?

אמנם אנו חוגגים השבוע את יציאת בני ישראל מעבדות לחירות, אירוע משמח ללא צל של ספק, אך גם לאחר היציאה ממצרים נדרשו 40 שנים של הליכה במדבר עד להגעה לארץ המובטחת.

2. תשואה לפדיון

עוד נגיעה קטנה של מתמטיקה: התשואה לפדיון. כמה פעמים בחודשים האחרונים שמעתם/קראתם משפט בסגנון: "תשואה לפדיון של 15% על התיק משמעה תשואה על התיק של 15% כל שנה, אם רק תחזיקו את האיגרות עד לפדיון ובהנחה שכולן יגיעו לשם".

אז זהו, שלא בדיוק. זה נכון במקרה של איגרות חוב שלא משלמות קופון אלא את הקרן והריבית בסוף התקופה (Zero Coupon Bonds).

ההנחה של תשואה לפדיון היא שאת תזרים המזומנים המתקבל במהלך התקופה משקיעים בדיוק באותה התשואה. כלומר כדי לנעול את התשואה לפדיון צריך להניח כי מחיר האיגרת לא ישתנה במהלך חייה, ושניתן יהיה להשקיע מחדש את הקופונים בקנייה של האג"ח.

זה, כמובן, לא המצב הסביר. במקרה של אג"ח במח"מ קצר, התשואה לפדיון אכן די קרובה לתשואה שהמשקיע רואה בפועל (שוב, בהנחה שהמנפיק מצליח להחזיר את החוב במלואו). אך באג"ח ארוכות יותר ההבדלים כבר ממש לא זניחים.

3. סטיית תקן

פעמים רבות בעבר ציינתי כאן את המגבלות של סטיית התקן כמדד לסיכון בהשקעה. מעבר למגבלות ועיוותי המדידה, הבעיה האמיתית עם סטיית תקן היא שזהו מדד מאוד לא אינטואיטיבי. למוח האנושי קשה לגזור באופן מהיר את המשמעות מן הנתון.

נסו את התרגיל הבא: מציעים לכם השקעה שהתשואה השנתית הממוצעת (והמוערכת) שלה היא 4%, וסטיית התקן שלה היא 7%. נניח שהתשואה השנתית הממוצעת מתפלגת באופן נורמלי (התפלגות פעמון) - הנחה בעייתית מאוד, אבל לצורך הדוגמה נסתפק בה.

האם אתם מסוגלים לאמוד מהו טווח התשואות הצפוי בשנה אחת מתוך 3 שנים? שנה אחת מתוך 7 שנים? מתוך 50 שנים?

קיימת נוסחה - לא פשוטה, אך באופן יחסי לא מסובכת במיוחד - לחישוב התשובה. נוסחה זו נלמדת בכל קורס הכי בסיסי בסטטיסטיקה. כל יועץ/משווק/מנהל השקעות בעל רישיון בישראל אמור להכיר אותה, מאחר ואחת הבחינות הנדרשות לקבלת הרישיון היא בחינה בסטטיסטיקה ומימון.

אבל האמת היא שאנו לא זוכרים את הנוסחה, כמעט ולא משתמשים בה, ולא יודעים להסביר את המשמעויות שלה. מדוע? כי גם בעלי הרישיון הם בני אדם, וסטיית תקן זה מדד מאוד לא אינטואיטיבי למוח האנושי.

מה אינטואיטיבי? למקם את הנתון ביחס לנתונים אחרים. למשל, סטיית התקן ההיסטורית של מדד המניות העולמי היא כ-15%, כלומר רמת התנודתיות של ההשקעה שבדוגמה היא בערך מחצית מזו של מניות. את זה כבר קצת יותר קל להבין, אך זה לא אומר הרבה.

המשמעות של תשואה ממוצעת של 4% בסטיית תקן של 7%, תחת הנחת התפלגות נורמלית, היא שבממוצע באחת מכל שלוש שנים התשואה השנתית תהיה בקירוב בטווח של בין 4% ל-3%-. נשמע לכם אינטואיטיבי?

4. סיכון

מהו סיכון? אני מרבה לעסוק בשאלה זו (בוריאציות שונות) במסגרת תפקידי, ומרבה לתת לכך ביטוי במסגרת טור זה.

השבוע נתקלתי במאמר מעניין מאוד העוסק בדיוק בשאלה הזו. המאמר נכתב על ידי ג'רום בות' מחברת ניהול הקרנות Ashmore, חברה אנגלית המתמחה בהשקעה באיגרות חוב בשווקים המתעוררים.

בות' מעלה מספר נקודות מעניינות ובהן הנקודה הבאה: ב-1921 הבחין פרנק נייט בין סיכון כרנדומליות בעלת הסתברויות ידועות, ובין חוסר ודאות - מצב בו ההסתברויות אינן ידועות. בות' מזכיר את האבחנה וטוען שהמשקיעים מתמקדים בניסיון להעריך סיכון על סמך הסתברויות ידועות, ומתעלמים מחוסר הוודאות.

הנטייה הזו גורמת לתחושה שגויה של ביטחון או לאשליה של ניהול סיכונים. כתוצאה מכך, רבים נוהרים לאותן השקעות לאור תפיסה הומוגנית יחסית של פוטנציאל הסיכון/סיכוי הכרוך בהן. שינוי בהערכת פוטנציאל הסיכון/סיכוי הוא תהליך קשה, שקורה כמעט תמיד בדיעבד.

אם בסיס המשקיעים הוא הומוגני, הסיכוי לכך שכולם ישנו את הערכתם באותו אופן ובאותו מועד גבוה למדי. לכן, מידת ההומוגניות של בסיס המשקיעים בהשקעה מסוימת יכולה ללמד על פוטנציאל הסיכון באופן אמיתי.

הבעיה היא שקשה מאוד למדוד זאת, בין היתר, עקב חוסר זמינות של הנתונים. ואם חשבתם שקשה להבין מהו סיכון, קשה עוד יותר לנסות ולהציג אותו, וזהו הדבר שאף אחד באמת לא מבין: איך ניתן להציג סיכון באופן שבאמת ניתן יהיה להבינו.

חג שמח.

דוד טמיר הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ניירות ערך או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט