גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוסעים על כביש משובש

למרות הקולות האופטימיים, הדו"חות הכספיים של UMI מלמדים שתעשיית הרכב בבעיה

נתוני מכירות הרכב החדש של חודש מארס, שפורסמו אתמול, הראו, בהתאם לתחזיות, מכירות של 15 אלף יחידות, עליה של כמעט 25% במכירות לעומת פברואר. אולם מוקדם מדי לשלוף את בקבוקי השמפניה. ענף הרכב הישראלי לא נמצא בבועה מבודדת ויש לו קשר הדוק לכלכלה הישראלית ולמצב של תעשיית הרכב בחו"ל. בשני המעגלים האלה האש עדיין מתפשטת.

יבואני הרכב לא ששים לדבר על המצב אולם אינדיקציות ברורות אפשר למצוא בדו"חות השנתיים, שמפרסמות החברות הציבוריות בענף. בשבוע שעבר הגיעה תורה של UMI, יבואנית מותגי ג'נרל מוטורס (GM), לפרסם את הדו"ח השנתי שלה, במסגרת הדו"חות של קבוצת קרדן ישראל. קרדן יש לציין, מחזיקה ב-40% ממניות UMI באמצעות חברה הבת טאלדן.

השורה התחתונה של הדו"ח מראה, שהחברה סיימה את 2008 עם נתונים מצוינים, כולל רווח נקי של מעל 100 מיליון שקל ומכירות שיא של מעל 17 אלף מכוניות. אולם הנתונים הללו משקפים בעיקר את הפריחה בשבעת החודשים הראשונים של 2008. את הפרטים המעניינים ניתן למצוא במעמקי הדו"ח.

הקשר המשולש

כך, למשל, מצביע הדו"ח השנתי על קשר משולש והדוק בין מצוקת האשראי בארץ לבין מצבה של תעשיית הרכב בעולם ומצבן של חברות ייבוא הרכב בישראל ובעלי השליטה בהן. אחד הסעיפים עוסק בהלוואה בנקאית, שלקחה קבוצת קרדן במארס 2009, אחרי תקופת הדו"ח. ההלוואה בסך 100 מיליון שקל נלקחה ל-3 חודשים עם הסדר להארכה שלה לתקופה של 4 שנים בכפוף למספר תנאים. כנגד ההלוואה שיעבדה טאלדן 40.5% ממניות UMI בשעבוד קבוע מדרגה ראשונה.

הבנק, שההלוואה הפכה אותו למעין שותף בגרעין השליטה של UMI, דאג להבטיח היטב את השקעתו והטיל על UMI שורה של תנאים מגבילים, שהפרתם יכולה להעמיד את ההלוואה של קרדן לפירעון מיידי. ביניהם ניתן למצוא התניה, שההון העצמי של יבואנית הרכב לא יפחת מ-25% מהמאזן או מ-300 מיליון שקל, שהיא לא תבצע כל מיזוג עם תאגיד אחר או שינוי בשליטה בה ללא הסכמת הבנק ועוד.

אבל ההתניה המעניינת ביותר של הבנק, שללא ספק הוכנסה ברוח התקופה, היא התחייבות של קרדן לפרוע מיידית 40% מקרן ההלוואה במקרה, "שג'נרל מוטורס תחדל לייצר כלי רכב הנושאים את שם המותג שברולט" או "ש-UMI לא תוכל לרכוש כלי רכב מ-GM" או "במקרה שיוצא צו פירוק כנגד GM".

בימים כתיקונם אפשר היה להגדיר את דרישות הבנק הנוגעות למצבה של GM בתור פורמאליות בלבד. אלא שאנחנו נמצאים בימים, שבהם הממשל האמריקני בעצמו אומר כי פשיטת רגל של GM או פירוק וארגון מחדש שלה אינם בגדר טאבו. למעשה, UMI בעצמה מתייחסת בכובד ראש לתרחיש הזה בדו"ח שלה: "באוקטובר 2008 הודיעה GM כי המשבר הנוכחי בכלכלה העולמית משפיע בצורה חמורה על עסקיה (...) נכון למועד הדו"ח לא ניתן לחזות מהם הצעדים שינקוט הממשל האמריקני כלפי תעשיית הרכב בכלל וכלפי GM בפרט וכיצד צעדים אלה ישפיעו, אם בכלל, על פעילותה של GM ועל פעילותה של UMI (...) מאחר של-UMI תלות מהותית ב-GM, החמרה מהותית במצב עסקיה של GM עלולה להשפיע מהותית לרעה גם על עסקיה של UMI".

נזכיר רק, ש-UMI היא לא היבואנית היחידה שנמצאת בסיטואציה בעייתית. גם דלק רכב נשלטת על ידי קבוצת השקעות ממונפת מאוד וגם לה יש תלות מהותית במצבם של היצרן האמריקני (פורד) והיצרן היפני (מזדה) שלה, מצב שרחוק מאוד מלהיות מזהיר.

הליסינג מתכווץ, הסיכונים עולים

הדו"ח של UMI מראה גם עד כמה מואצת הייתה התכווצות ענף הליסינג בחודשים האחרונים ומה ההשלכות המעשיות של ההתכווצות על ענף ייבוא ושיווק הרכב. על פי הערכות הנהלת UMI, היקף רכישות הרכב של לקוחות מוסדיים עמד ב-2008 על 60% מהשוק ובפלחים המרכזיים.

בשנת 2009, לעומת זאת, מעריכה UMI כי סך רכישות הרכב של חברות הליסינג ירד ל-50-65 אלף יחידות בלבד. אם יוצאים מנקודת הנחה, שהיקף שוק הרכב החדש כולו יסתכם השנה ב-140 אלף יחידות, הצפי הוא לא רק לירידה כמותית מהותית אלא גם לירידה של עד 25% בחלקן היחסי של חברות הליסינג ברכישות בהשוואה ללקוחות הפרטיים.

ב-UMI לוקחים גם בחשבון כי "לאור המשבר בכלכלה העולמית והשלכותיו וקשיי חברות הליסינג, ייתכן ולקוחות קטנים ובינוניים יעברו מהתקשרות בעסקאות של ליסינג תפעולי לרכישה במישרין מיבואני הרכב במזומן או במסגרת ליסינג מימוני". עם זאת בחברה לא מייחסים לתסריט הזה משקל רב.

כאשר יורדים מהרמה האסטרטגית, אפשר למצוא בדו"ח השלכות פרטניות של הפגיעה בשוק הליסינג. כך, למשל, מפרט הדו"ח לראשונה את היקף הפגיעה ב-UMI כתוצאה מקריסת חברת הליסינג דורנט, שנמצאת כיום תחת צו הקפאת הליכים וניהול של כונס.

מבלי לנקוב בשמה של דורנט, כותבת החברה כי "נכון למועד הדו"ח, ל-UMI לקוח אשר יתרת חובו הלא מובטח עומדת על 12 מיליון שקל... כנגד הלקוח האמור נפתחו הליכים משפטיים על ידי נושים אחרים". החברה מוסיפה כי היא פועלת כדי לגבות את חובה. אבל העובדה, שביצעה במקביל הפרשה לחובות מסופקים על כל הסכום, מלמדת עד כמה היא פסימית לגבי סיכוייה לראות את הכסף. ואם חברה זעירה כמו דורנט מצליחה להותיר חוב בהיקף כזה ליבואנית אחת, לא צריך הרבה דמיון כדי לשער מה יקרה ליבואנים אם אחת החברות הגדולות תיקלע לבעיות כספיות.

פחות כסף, פחות בטיחות

המצב בשוק, כפי שהוא משתקף בדו"ח של UMI צריך להדליק גם כמה אורות אזהרה למי שמופקד על הבטיחות בכבישים. כך נכתב בדו"ח בפרק העוסק בהכנסות מחלפים ולטיפולים: "המצב הכלכלי בישראל משפיע גם על תחום השירותים הנלווים, באופן, שניתן להצביע על מעבר של לקוחות לרכישת חלקי חילוף תחליפיים במקום חלקי חילוף מקוריים וכן על דחיית טיפולים שאינם דחופים".

מכיוון, שאת עיקר מאסת הטיפולים ורכישת החלפים מבצעות כיום חברות הליסינג, שהבלאי של המכוניות שלהן מואץ במיוחד, אפשר להסיק שהצעדים הנמרצים לקיצוץ בעלויות וצמצומים, שהן מבצעות כיום, באים לידי ביטוי גם במצב התחזוקתי של כלי הרכב על הכבישים. ומה נחשב כיום "טיפול לא דחוף"? את זה אנו עלולים ללמוד בדרך הקשה. *

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו