גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבידור של תקופות מיתון

הסרט "מפלצות נגד חייזרים" מוכיח אפשרות של שלוש חברות לפחות, להרוויח מהמצב

בסוף השבוע האחרון של מארס הושק הסרט Monsters vs. Aliens (מפלצות נגד חייזרים) שהופק על ידי DreamWorks Animation (DWA). ההקרנה הוכתרה כהצלחה קופתית, אחרי שהסרט מכר כרטיסים ביותר מ-58 מיליון דולר בארה"ב. מה כל כך משמעותי בהשקה של סרט אנימציה?

החשיבות של מפלצות טמונה בכך שזו ההשקעה המשמעותית הראשונה בסרט תלת-ממדי. בעיני תעשיית הקולנוע, הקרנת הבכורה של מפלצות היא המבחן הראשון לאטרקטיביות טכנולוגיית התלת-ממד, והסרט עבר את המבחן בהצלחה.

הסרט הוקרן על כ-7,300 מסכים ברחבי ארה"ב, 2,000 מהם מסכים תלת-ממדיים - הכמות הגדולה ביותר אי פעם. ואם היו עוד מסכי תלת-ממד נגישים הוא היה מוקרן גם עליהם. הסקרים הראו שכ-40% מהצופים צפו בסרט בצורה ה"מסורתית", הדו-ממדית. הם דווקא רצו לראות את הסרט בתלת-ממד, אבל לא יכלו כי לא היה קולנוע תלת-ממדי בסביבה או שכל הכרטיסים אזלו.

שני דברים ראויים לציון ב"מפלצות". ראשית, הסרט הראה שלתלת-ממד יש פוטנציאל למשוך קהל רב. כבר משנות ה-50 תעשיית הקולנוע מתארת את התלת-הממד כדבר הגדול הבא, אבל עד כה הקהל לא התעניין בטכנולוגיה הזו או שלא התרשם ממנה.

אולם טכנולוגיית התלת-ממד החדשה אפקטיבית יותר מבעבר. בהוליווד מאמינים שהיא תביא קהלים גדולים יותר בעתיד לבתי הקולנוע.

חברות סרטים כמו DreamWorks Animation, למשל, הודיעו שיפיקו את כל סרטיהן מעתה בתלת-ממד, וסרטי האנימציה הקרובים של פיקסר מקבוצת דיסני, ושל 20th Century Fox מקבוצת ניוז קורפ. יוצגו גם כן בתלת-ממד.

בידור למיתון

הדבר השני שראוי לציון הוא שסרטי התלת-ממד פופולריים למרות שבתי הקולנוע גובים מהצופים 2-4 דולר יותר לכרטיס. נכון, לבתי הקולנוע עולה אלפי דולרים להתקין את מערכות ההקרנה התלת-ממדיות, ולאולפנים עולה יותר לצלם בתלת-ממד. אבל בזמנים שבהם הצרכנים חוסכים כל כך, זה די מרשים שהם מוכנים לשלם יותר בשביל סרט תלת-ממדי.

זה דבר ידוע שבתקופות כלכליות קשות אנשים הולכים לסרטים כי הם רוצים בידור, וסרט ממלא את הצורך הזה בעלות נמוכה יחסית. מחירי כרטיסי הקולנוע בצפון אמריקה עלו ב-9.3% בינואר ובפברואר בהשוואה לאותה תקופה בשנה הקודמת, וה-Vancouver Sun דיווח ש"2009 נראית כשנה הכי רווחית של הוליווד מאז ומעולם".

זה יפעל לטובתה של DWA. הפקת "מפלצות", כך פורסם, עלתה סכום מפלצתי של 165 מיליון דולר, והסטודיו הוציא עוד 175 מיליון דולר על קידום המכירות של הסרט. זה גרם לי לחשוב על חברות בידור באופן כללי. למרות המצב הכלכלי, חברות שמציעות בידור להמונים נמצאות בפוזיציה טובה למשוך את הדולרים והשקלים של הצרכנים.

כמו תמיד, אני לא ממליץ על מניה אלא אם כן היא עוברת לפחות את המבחן של אסטרטגיית גורו אחת. אחרי סינון של חברות רבות שעוסקות בבידור, מצאתי שלוש ששווה לשקול.

מארוול

המניה הראשונה היא מארוול (סימול: MVL), שמאחורי דמויות קומיקס פופולריות כמו אקס-מן וספיידרמן, מהן היא מייצרת (או מעניקה רישיונות לייצור) צעצועים, סרטים, חוברות קומיקס, חולצות ועוד.

האסטרטגיה שביססתי על כתיבתו של פיטר לינץ' רואה במארוול חברה "צומחת במהירות", מפני שהצמיחה ברווח למניה, של 25.67%, עולה על 20%. מכפיל הרווח מעט נמוך מ-10, מה שמאפשר ל-PEG (מכפיל רווח לצמיחה) לעמוד על 0.39. ה-PEG המצוין הזה נמוך מהרף הרצוי ביותר לפי לינץ', 0.5.

לא רק אסטרטגיית לינץ' מפנטזת על מארוול. האסטרטגיה שביססתי על כתיבתו של ג'ואל גרינבלט גם רואה במארוול מבצר שיתמודד עם כוחות הרשע. תשואת הרווח של המניה (16.32%) ממקמת אותה בין 166 המניות הטובות ביותר במאגר המידע שלנו. זאת, בשעה שהתשואה על ההון (של 188.46%) ממצבת אותה במקום השמיני.

שילוב הדירוג בשני הקריטריונים ממקם את מארוול במקום ה-19 מבין כל המניות במאגר שלנו, וזה מספיק כדי שאקס-מן יפסיק להיות מוטציה ויהפוך לאנושי.

DirecTV

עוד חברה מוטת בידור מעניינת היא DirecTV Group (סימול: DTV), ספקית הטלוויזיה בלווין הגדולה בארה"ב, לה גם פעילות באמריקה הלטינית.

אסטרטגיית ההשקעה של ג'יימס או'שונסי אוהבת אותה מאוד מפני שהרווח למניה גדל בכל אחת מחמש השנים האחרונות, ומחיר המניה זול בהתבסס על מכפיל המכירות הנמוך של 1.18. כזכור, לפי המודל כל מכפיל שנמוך מ-1.5 נחשב זול.

בנוסף, המניה נהנית מחוזק יחסי של 87, שהוא נחמד מאוד. החוזק היחסי מודד את ביצועי המניה בשנה שעברה בהשוואה לשאר המניות. שילוב כל הקריטריונים האלו ממקם את DirecTV בין 50 המניות הטובות ביותר לפי אסטרטגיית או'שונסי, וזה מספיק כדי להכניס אותה למצעד הפזמונים של מניות הבידור.

דיסני

חברת הבידור האחרונה שאזכיר היא אחד המותגים המוכרים ביותר בעולם - וולט דיסני . לא צריך להציג לכם את ענקית הסרטים, האנימציה, הטלוויזיה ושאר תכני הבידור הזו. מודל לינץ' מחבב את דיסני. עם PEG חזק של 0.37, המשקיעים מקבלים מציאה רצינית מבחינת פוטנציאל הצמיחה.

מארוול, DirecTV ודיסני הן חברת שונות מאוד, אבל שלושתן ממוצבות היטב כך שינצלו את תשוקת הציבור לבידור בתקופה הקשה הזו. *

ג'ון פ. ריס הוא מנכ"ל Validea.com, חברת מחקר השקעות, ומייסד Validea ניהול הון, חברה לניהול נכסים שמשרתת משקיעים אמריקאים עשירים וחברות, ומנהל קרן הגידור Validea, שמשקיעיה מגיעים מרחבי העולם. ריס הוא מחבר-שותף של רב המכר "הגורואים של השוק: אסטרטגיות השקעה במניות לשימושכם מהטובים ביותר בוול-סטריט"

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום