גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנוף של ג'קי בן זקן

הוא מגלה כיצד קיבל מימון לבניין הליפסטיק ואנו מתעניינים במימון אחר לעסקה אחרת

טוב, בן-זקן לא מגלה לכם את אמריקה. כך זה קרה, כך חילקו מימון נוח, זול וכמעט מלא (אפילו יותר מכך) לכל רכישת נכס. בן-זקן לא היה צריך להיפגש אפילו עם בנקאים בשביל לקבל את הכסף, הוא היה צריך רק להקליק על העכבר. הוא מודה, בכנות, שזו עסקה שבשוק שפוי לא היו עושים, כי פשוט לא היה מסוגל לכך.

בינתיים הוא חושב שיש פאניקה ופרנויה של נותני אשראי ומקווה שזה יירגע. ויש לו סיבה טובה לקוות: מנופים רכשה שורה של נכסים לקראת סוף האופוריה, כמו בניין הליפסטיק בארה"ב, קניון ארנה בהרצליה ומתחם הסינמה סיטי ברמת השרון (שמימונו כנראה תקוע והעסקה עדיין לא הושלמה).

מצד שני, הדאגות של בן-זקן מוגבלות, לפחות בנוגע לבניין הליפסטיק. אם ההלוואה לא תוחזר על-ידי מנופים, הוא יחזיר את מפתחות הבניין, הבנק יישאר עם הנכס ובן-זקן ישכח מההלוואה שקיבל באמצעות המייל. לכל היותר יאבד את חלקו בהון העצמי, וגם זה לא ממש מדויק, כי כנראה שגם החלק של ההון העצמי בבניין הליפסטיק מומן מכספי הנפקות האג"ח שביצעה החברה.

העסקה האחרת

אלא שאנו היינו מעוניינים מאוד לקבל את התייחסותו של ג'קי בן-זקן לעסקה אחרת שביצעה מנופים, עסקה קצת יותר קטנה, קצת פחות זוהרת וקצת פחות מוכרת. מעניין יהיה לשמוע את התייחסותו של בן-זקן לאופן שבו נעשתה העסקה הזו ויצאה אל הדרך והאם בשוק שפוי עסקה מהסוג הזה היתה בכלל מתרקמת ומתגבשת.

ובכן, אנחנו מתכוונים לעסקה שבה רכשה חברה בשליטת מנופים כ-580 דונם יקרים מפז בעיר אסטנה שבקזחסטן, המיועדים לבנייה למגורים, מסחר ומלונאות. כרגע נמצאת החברה בתהליך של קבלת אישורי בנייה, אבל אלה האישורים הפחות חשובים בתקופה הזו. חשוב יותר לקבל מימון לבנייה, וכסף זול ונגיש בעת הזו הפך למצרך די נדיר על רקע המשבר בשווקים. על הקרקע הזו שילמה החברה למוכר 38 מיליון דולר. ומי המוכר? לא אחר מאשר דוד בן-נאני, בן דודו של אברהם נניקשווילי, בעל השליטה בחברת מנופים. כלומר, סוג של עסקה משפחתית.

נניקשווילי הוא מה שמקובל לכנות "השותף המסתורי" וה"גב הפיננסי" של בן-זקן וחיים רביבו לשליטה במנופים. על השותף המסתורי אנחנו לא יודעים הרבה, חוץ מהעובדה שהוא עשה הרבה כסף. הרבה מאוד-כסף. כך לפחות מעידים הפרסומים על השותף החשאי, שמעולם לא נחשף או התראיין בתקשורת הישראלית. נניקשווילי, על-פי הפרטים המעטים שפורסמו עליו, שווה מאות מיליוני דולרים ועשה את הונו מעסקי נפט וגז, חלקם מקשרים עם רומן אברמוביץ'.

השיטה הקזחית

הוא עלה ארצה מגרוזיה בגיל 10 ומתגורר מאז באשדוד. עם שחרורו מצה"ל החל לעבוד כפקיד בבנק דיסקונט וכעבור מספר שנים נכנס לעסקי הביטוח והקים סוכנות עם הח"כ לשעבר אפרים גור. אחר-כך הקים חברה לסחר ולהובלה של נפט, עם משרדים בלונדון וברוסיה, ובהמשך חבר לבן-זקן ורביבו בעסקי הנדל"ן באשדוד, שהתרחבו למרכז הארץ ולחו"ל, עד קזחסטאן.

עכשיו מתברר שגם נניקשווילי נהנה בדלת האחורית מהעסקה עם בן-דודו. לחברה הקזחית, בעלת הקרקע, היה חוב של 3 מיליון דולר לנניקשווילי עבור סיועו ב"השלמת הפרטה של הקרקע, קבלת בעלות על הקרקע ומניעת אובדן הזדמנות עסקית לחברה". כמובן שמנופים של ג'קי, חיים ואברהם כיסתה עבור השותף אברהם את החוב האמור.

ובכלל, 3 מיליון דולר בשביל "השלמת הפרטה, קבלת בעלות ומניעת אובדן הזדמנות", זה לא נראה לכם קצת מוגזם? האם למישהו מהקוראים יש מושג ברור יותר מה בדיוק עשה נניקשווילי בשביל ה-3 מיליון דולר הללו? (ואם כן, אנא שלחו לנו במייל את המידע) והאם כל העסקה בקזחסטאן אכן שווה 41 מיליון דולר?

ואולי, בעצם, על רקע הירידה הדרמטית בגביית מסים בישראל, כדאי לנו לאמץ את השיטה הקזחית. על כל פיסת נדל"ן שתימכר בארץ, יוטל מס חדש, משהו בגובה 7%-8% מערך הנכס, עבור "קבלת הבעלות ומניעת אובדן הזדמנות". תחשבו כמה כסף תעשה מזה המדינה, ובאיזו עלות אפסית! כמה טפסים להעברת בעלות וסעיף בלתי מוחשי ואוורירי כמו "אובדן הזדמנות" וכל זה יעלה לכם כמה מיליוני דולרים!

ותודה לבוש ולפולסון, לאובמה וגייתנר

עד שהשיטה הקזחית תעבור לישראל, או שכבר עברה בדרכים אחרות (הוועדות המקומיות, המאכערים וכל הסיפורים מסביב), בן-זקן חש בוודאי קצת הקלה מהעליות בשווקים וההתייצבות היחסית במערכת הפיננסית. הוא חש בוודאי שהפאניקה והפרנויה של נותני האשראי נרגעה מעט.

הוא גם יודע מה היה קורה אם הממשל האמריקני היה מניח ל-AIG, סיטיגרופ או בנק אוף אמריקה ליפול ולפשוט את הרגל, כפי שכמה מחסידיו השוטים של השוק החופשי דורשים בכל תוקף ובכל מחיר. כל המערכת הפיננסית העולמית, כולל הישראלית, היתה הולכת פייפן בגלל החשיפה שלה לשלושת ענקי הפיננסים.

בן-זקן ונניקשווילי חייבים להכיר תודה לבוש, פולסון, אובמה וגייתנר. עם ירידת הפאניקה והפרנויה בשוק האשראי הם שוב יוכלו לחלום על עסקאות ש"בשוק שפוי לא היו עושים", ממנהטן ועד קזחסטן.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● באסיה - מגמה מעורבת

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

בישראל הופתעו שארה"ב טרם תקפה. ההערכה: "איראן תגיב"

במערכת הביטחון הופתעו מהחלטת הממשל האמריקני להמשיך בניהול המשא ומתן במקביל להיערכות הצבאית המסיבית ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

"לא מחפש הרפתקאות וסיכונים": מי הוא צביקה לביא מחקירת מידע הפנים בארית

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"