גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי מפחד מפשיטות רגל? האם אמריקה הפכה לרוסיה?

השאלה הזו נראית פרובוקטיבית אם לא חצופה, אך מי ששואל אותה הוא סיימון ג'ונסון, לשעבר הכלכלן הראשי של קרן המטבע הבינלאומית ופרופסור למנהל עסקים בביה"ס סלואון ב-MIT במסצ'וסטס

האם אמריקה הפכה לרוסיה? השאלה הזו נראית פרובוקטיבית אם לא חצופה, אך מי ששואל אותה הוא סיימון ג'ונסון, לשעבר הכלכלן הראשי של קרן המטבע הבינלאומית ופרופסור למנהל עסקים בביה"ס סלואון ב-MIT במסצ'וסטס.

במאמר שפרסם בגיליון חודש מאי של Atlantic Monthly, פרופסור ג'ונסון משווה את השפעתה של האוליגרכיה הפיננסית על הממשל בארה"ב לאוליגרכיות במדינות מתעוררות. האם יש היגיון בהשוואות כאלה? התשובה חיובית, אך רק עד לנקודה מסוימת.

לטענת פרופסור ג'ונסון, "בעומק ובפתאומיות שלו, המשבר הכלכלי והפיננסי האמריקני מזכיר באופן מעורר חלחלה את הרגעים שראינו בתקופה המודרנית בשווקים המתעוררים". הדמיון ברור: כניסה מסיבית של הון זר; צמיחת אשראי פראית; מינוף מופרז; בועות במחירי נכסים, בייחוד נדל"ן; ולבסוף, קריסת מחירי נכסים ואסונות פיננסיים.

דמיון מטריד

"אבל", מוסיף ג'ונסון, "יש קו דמיון עמוק ומטריד יותר: האינטרסים של האליטה העסקית - אנשי הכספים במקרה האמריקני - מילאו תפקיד מרכזי ביצירת המשבר, על-ידי הימורים הולכים וגדלים, בגיבוי המובלע של הממשל, עד לקריסה הבלתי נמנעת".

כעת, טוען פרופסור ג'ונסון, המשקל הפוליטי הזה מונע את פתרון המשבר. "הבנקים אינם רוצים להכיר במלוא ההיקף של הפסדיהם, כי הדבר יחשוף אותם כחדלי פירעון. ההתנהגות הזו שוחקת: בנקים לא בריאים אינם מלווים (צוברים הון כדי להגדיל את יתרותיהם), או שהם לוקחים הימורים נואשים על הלוואות בסיכון גבוה והשקעות שיכולות להניב רווח גדול, אך כנראה לא יניבו כלום. בכל מקרה, הכלכלה סובלת עוד יותר, ובגללה נכסי הבנקים נשחקים עוד יותר, מה שיוצר מעגל קסמים הרסני מאוד".

האם ניתוח כזה הגיוני? זו השאלה שעמדה בפני בשלושת החודשים של שהותי האחרונה בניו יורק והביקורים בוושינגטון די.סי, כיום בירת המימון העולמי. זו הסיבה לכך שהניתוח של פרופסור ג'ונסון כה חשוב.

יצירתיות גבוהה

אנחנו עדים לעלייה מסיבית בחשיבותו של המגזר הפיננסי. ב-2002 המגזר הזה הניב נתון מדהים של 41% מסך הרווחים של החברות האמריקניות. ב-2008, החוב הפרטי בארה"ב הגיע ל-295% מהתמ"ג, שיא חדש, מ-112% מהתמ"ג ב-1976. החוב של המגזר הפיננסי הגיע ל-121% מהתמ"ג ב-2008. השכר הממוצע במגזר הזה עלה מקרוב לממוצע הכללי במשק בשנים 1948-1982 ל-181% מהממוצע הכללי ב-2007.

במחקר מהתקופה האחרונה, תומאס פיליפון מביה"ס לעסקים סטרן ב-NYU ואריאל רשף מאוניברסיטת וירג'יניה הגיעו למסקנה שהמגזר הפיננסי התאפיין בשכר גבוה והיה עתיר מיומנויות בשנים 1909-1933. לאחר מכן הוא שקע עד לשנת 1980, וממנה ואילך חזר להיות מגזר של שכר גבוה ומיומנויות גבוהות.

החוקרים הגיעו למסקנה שהסיבה העיקרית לכך שהמגזר חזר לרמות הגבוהות של שכר ומיומנות היתה הדה-רגולציה, ש"משחררת יצירתיות וחדשנות ומגבירה את הביקוש לעובדים מיומנים".

הדה-רגולציה גם מעודדת צמיחת אשראי, חומר הגלם שהמגזר הפיננסי מפיק ועליו הוא משגשג. ההסבה של האשראי להכנסה היא הסיבה לכך שהרווחיות במערכת הפיננסית יכולה להיות אשליה. באותה מידה התרחבות המגזר הפיננסי בארה"ב מתהפכת: הגידול באשראי ובמינוף מסתיר רווחיות נמוכה ואף אפסית של פעילות רבה, שתיעלם יחד עם חלק מהמינוף. תור הזהב של וול סטריט חלף: חזרת הרגולציה (פיקוח) היא בו-זמנית הסיבה והתוצאה של המפנה הזה.

סותמים פרצות

אך הטענה של פרופסור ג'ונסון חזקה יותר. לדבריו, הסירוב של מוסדות רבי-עוצמה להודות בהפסדים - בתמיכת הממשל שמשועבד ל"חלפני הכספים" - עלול להפוך את פתרון המשבר לבלתי אפשרי. בנוסף לכך, מאחר שארה"ב נהנית מן הפריבילגיה של יכולת ללוות כספים במטבע שלה, קל לה הרבה יותר מאשר לכלכלה מתעוררת לסתום פרצות בשטרי כסף, מה שיהפוך את המשבר למחלה כלכלית ממושכת.

לכן ראינו סדרה של אלתורים או "עסקאות" שהמטרה שלהן היא להציל כמה שיותר מן המערכת הפיננסית בדרך הנדיבה ביותר שקובעי המדיניות יכולים לאמץ לנוכח מחאת הציבור.

אני מסכים עם הביקורת של המדיניות שננקטה עד כה. בדיון בפורום הכלכלנים ב"פייננשל טיימס" שעסק בתוכנית השותפות הציבורית-פרטית של שר האוצר טימותי גייתנר, המבקרים צודקים: אם היא תעבוד, זה יהיה מפני שהיא דרך נטולת שקיפות להעברה של כספי משלם מסים אל הבנקים.

אך התוכנית הזאת אינה צפויה למלא את הבור של ההון, שהשווקים מתעלמים ממנו לפי שעה. אני גם לא משוכנע ש"מבחני העמידות" של הבנקים יובילו לפעולה שתמלא את בור ההון.

ליקוי, לא שחיתות

האם החולשות הללו הופכות את ארה"ב לרוסיה? לא. במדינות מתעוררות רבות, השחיתות היא שערורייתית וגלויה. בארה"ב, ההשפעה באה הן ממערכת של אמונה בשיטה כלכלית מסוימת, והן משידול (לובינג, שלא היה חסר במשבר הנוכחי). מה שהיה טוב לוול סטריט נחשב טוב לעולם.

התוצאה היתה מדיניות דו-מפלגתית של דה-רגולציה לקויה בארה"ב, ומעצם השפעתה של אמריקה, אותו ליקוי התפשט גם בעולם.

זאת ועוד: האמונה שוול סטריט צריך להשתמר בערך כפי שהוא היום היא בעיקר תוצאה של פחד. ההשקפה שמוסדות פיננסיים גדולים ומורכבים מכדי ליפול עלולה להיות מוטעית. אך קל להבין למה קובעי מדיניות נבונים מתחמקים מבדיקה של ההשקפה הזאת.

ובו זמנית, הפוליטיקאים חוששים מתגובת זעם ציבורית נגד הזרמה גדולה של כספי ציבור. לכן, כמו ביפן, ארה"ב לכודה בין החששות של האליטה מפשיטת רגל לתיעוב של הציבור מן החילוצים. זו תופעה מורכבת יותר מן "ההפיכה השקטה" שמתאר פרופסור ג'ונסון.

אך רה-ארגון אכן נחוץ. לא מפני שהחזרת הכלכלה לצמיחה המתודלקת בחובות של השנים האחרונות היא מעשית או רצויה. צריך יהיה להשיג שני דברים: ראשית, מוסדות הליבה הפיננסיים צריכים להיות גופים חיים בצורה אמינה. שנית, אסור שמוסד פרטי למטרת רווח ייחשב לגדול מכדי ליפול.

תפיסה כזו אינה קפיטליזם אלא סוציאליזם. זו אחת נקודות שעליה מסכימים הימין והשמאל. והם צודקים. פשיטות רגל - עם הפסדים לנושים ללא ביטחונות - חייבת להיות חלק מכל פתרון בר-קיימא. ללא השינוי הזה, הפתרון של המשבר הנוכחי עלול להיות רק המבשר של המשבר הבא.

עוד כתבות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד ניקיי עולה ב-1.4%


מדד הקוספי הדרום קוריאני מזנק בכ-2%, לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג יורד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש