גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון: תביעה נגד הרשות הפלסטינית בגין נזקי הפיגוע ב"סי פוד מרקט" תידון בישראל

ביהמ"ש העליון דחה בקשת רשות ערעור של הרשות הפלסטינית, והורה על בירור בפני בית משפט בישראל ועפ"י דיני מדינת ישראל לתביעת הפיצויים שהגיש יוסף אזוז, שנפצע קשה בפיגוע במסעדת "סי פוד מרקט"

ביום ה-5 במארס 2002, הגיע המחבל, אברהים חסונה, למסעדת "סי פוד מרקט", ברחוב מנחם בגין בתל-אביב, בכוונה לבצע פיגוע חבלני. המחבל השליך רימוני יד וירה מרובה 16-M, תוך כוונה תחילה לגרום למותם של הסועדים במקום. במעשיו גרם המחבל למותם של 3 אזרחים ולפציעתם של עשרות אנשים. אחד מן הפצועים קשה היה יוסף אזוז. כ-5 שנים לאחר מכן הגיש אזוז, באמצעות עו"ד משה ענבר, תביעת נזיקין בגין הנזקים, שנגרמו לו עקב פציעתו בפיגוע התופת. בתביעתו הוא מייחס למרואן ברגותי אחריות ישירה לפיגוע. לרשות הפלסטינית ולארגון לשחרור פלסטין (אש"פ) הוא מייחס אחריות שילוחית לפיגוע, זאת לאור מימון הפיגוע על-ידיהן.

אין זו תביעת הפיצויים היחידה, שהוגשה על-ידי אזרחים ותושבים של מדינת ישראל, שנפגעו בפעולות טרור. רבים הגישו תביעות נזיקיות נגד הרשות הפלסטינית. התביעות הנזיקיות טומנות בחובן תביעות בגין נזקי גוף ותביעות רכוש. במרבית תביעות אלה עלו שאלות משפטיות דומות, המיוחדות למהותה של הרשות הפלסטינית ולמעמדה כנתבעת בישראל. האם היא חסינה מפני שיפוט פנימי של הרשויות השיפוטיות של מדינת ישראל? האם לבית המשפט בישראל סמכות לדון בשאלות המדיניות והפוליטיות של קיום ההסכמים הבינלאומיים, מכוחם היא קמה? האם בית-משפט בישראל הנו פורום מתאים לדון במחלוקות, שעניינן יישום הסכם בינלאומי? האם קיימת לתובעים עילת תביעה, הנטענת על הסכם בינלאומי, שלא אומץ בחקיקה פנימית? האם בהתאם לכללי ברירת הדין, חל על העניין הדין שבשטח הרשות, ולכן אין לתובעים עילת תביעה על-פי הדין הישראלי?

חסינות הריבון הזר

על-מנת לחסוך ריבוי התדיינויות והתמשכות ההליכים השונים על-פני שנים רבות, היה מקום להכריע בשאלות אלה באחת. ואכן, במסגרת תביעה אחרת, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים, התבררו הסוגיות, וההכרעה בהן זכתה לאשרור של בית המשפט העליון. באשר לחסינות הרשות הפלסטינית, נקבע כי שאלה זו תוכרע בכל מקרה ומקרה על-פי נסיבותיו, בהתאם לתעודת שר חוץ, מתוך תפיסה כי מדובר בשאלה עובדתית. כן נקבע, כי אין מקום להכריע, באופן גורף, לעניין אופייה השלטוני של פעילות הרשות הפלסטינית לצורך טענת חסינות הריבון הזר. גם בכל הנוגע לשאלת נאותות הפורום הותיר בית המשפט את הנושא לבחינה פרטנית בכל תביעה. באשר לשאלת ברירת הדין, נקבע כי ככלל יש לאמץ את כללי ברירת הדין, המפנים לדין מקום ביצוע העוולה, היינו, כאשר מקום ביצוע העוולה הנו בישראל, יחול על העניין הדין הישראלי.

לאחר מתן ההחלטה האמורה הגישו הנתבעים בתביעתו של אזוז, בקשה לסילוקה על הסף של התביעה. בבקשתם הם התיימרו לסמוך על אותה החלטה, כאילו היא הצדיקה את סילוקה של התביעה נגדם. בא-כוחם, עו"ד יוסף ארנון, טען כי הטענות המועלות נגדם בכתב התביעה אינן ראויות להידון ולהיות מוכרעות בהכרעה שיפוטית, או שאינן מקימות עילת תובענה לאזוז, בהיותן נוגעות לעניינים מדיניים ושלטוניים, ליחסים בינלאומיים בין מדינת ישראל לבין הרשות הפלסטינית ולהסכמים מדיניים. עוד נטען בבקשת הסילוק על הסף, כי לנתבעים מוקנית חסינות דיונית וחסינות ריבון זר מפני שיפוט בהליכים אלה. כן נטען, כי אף אם יש לדון בתביעה, הרי יש להעביר את הדיון בה לבית-משפט מוסמך בשטחי הרשות הפלסטינית, או למצער, לדון בה בבית משפט מוסמך בישראל, אך על-פי הדין, החל בשטחי הרשות הפלסטינית.

שופט בית המשפט המחוזי במרכז, אחיקם סטולר, דחה את הבקשה. בעת מתן החלטתו לא נעלמה מעיניו העובדה, שטענות דומות כבר הועלו על-ידי הנתבעים, במסגרת הליכי עיקול זמני, וכבר נדחו על-ידי השופט המנוח עדי אזר ז"ל. לדידו, אף שההחלטה בהליכי הביניים לא הקימה מעשה בית-דין, עדיין לא היה מקום לשנותה כל עוד לא התרחש שינוי נסיבות, שהצדיק זאת. לפיכך, הוא לא ראה מקום לדון כלל בטענות הנוגעות לחסינות ריבון זר, לסמכות בית המשפט לדון בשאלות המדיניות והפוליטיות של קיום ההסכמים הבינלאומיים, שמכוחם קמה הרשות הפלסטינית, וכן בהיות בית המשפט בישראל הפורום המתאים לדון בתביעה.

סטולר קבע, כי התביעה כלל אינה נסמכת על הסכמים מדיניים או על הפרתם, וכי המדובר בתביעת פיצויים קלאסית בגין נזקי גוף. משכך משבדרך כלל (למעט במקרים חריגים), בתביעות נזיקין חל דין מקום ביצוע העוולה, ומשמעשי העוולה, נשוא התביעה, בוצעו בתחומי מדינת ישראל, קבע סטולר, כי בית המשפט בישראל הוא אכן הפורום הנכון לכך. הוא לא ראה משמעות לכך, שההתנהגות, המיוחסת לנתבעים - כזכור, הרשות הפלסטינית, אש"פ וברגותי - התרחשה בשטחי הרשות הפלסטינית.

על החלטתו זו של סטולר הגישו הנתבעים בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון. זו נדחתה עתה על-ידי השופטת אסתר חיות. חיות דחתה, תחילה, את הטענה המקוממת, שלפיה החלטתו של סטולר מבוססת על הקביעה, שלפיה ההחלטה בהליכי הביניים הקימה מעשה בית-דין. "ההיפך הוא הנכון", פתחה. "בהחלטתו... מציין בית המשפט מפורשות כי החלטתו של כב' השופט אזר היא החלטת ביניים שאיננה מקימה מעשה בית-דין", הזכירה. היא הפנתה עוד לכך, שסטולר הוסיף וקבע, כי לא הובאו בפניו טעמים, המצדיקים סטייה מן הקביעות והמסקנות, שנכללו באותה החלטה.

חיות בחרה להתייחס לטענה, שלא בית-משפט בישראל, אלא בתי המשפט בשטחי הרשות הפלסטינית, הם הפורום הנאות לבירור תביעה שכזו. "על-פי דוקטרינת הפורום הבלתי נאות, לבית משפט בישראל המוסמך לדון בתובענה נתון שיקול-דעת שלא להיזקק לתובענה אם קיים פורום זר אחר שהוא בגדר 'פורום טבעי' בו ראוי לברר אותה, ושיקולי יעילות ונוחות דיונית מצדיקים שלא לקיים את הדיון בישראל", הזכירה את ההלכה. "הכרעה בדבר 'טבעיות הפורום' נעשית על-ידי בית המשפט המפעיל את מבחן מירב הזיקות הרלוונטיות", המשיכה והזכירה.

פורום נאות

חיות קבעה, כי סוגית מירב הזיקות הרלבנטיות אכן נבחנה גם בנוגע לתביעה דנן. אותה הבחינה הצביעה על כך, שבית המשפט בישראל הוא אכן הפורום הנאות לבירור התביעה. "הפיגוע אירע בתחומי מדינת ישראל, המשיב (אזוז - א'ט') שהה בתחומי מדינת ישראל, המבקש 3 (ברגותי - א'ט') נמצא עתה במאסר בתחומי מדינת ישראל והעובדה ההתנהגות מיוחסת למבקשים בוצעה בתחומי הרשות הפלסטינית אין די בה בנסיבות אלה כדי להפוך את בית המשפט הפלסטיני 'לפורום הטבעי' אשר ראוי כי ידון בתביעה", כך חיות.

בהחלטתה ראתה חיות להתייחס אף אל טענה, אשר על-פניה נראית פורמלית-משהו, ואשר לה הקדישו המבקשים משמעות רבה בבקשתם לרשות לערער: "נראה כי עיקר טרוניית המבקשים מכוונת כלפי העובדה שבית משפט קמא לא התייחס לכל אחת ואחת מן הטענות שהועלו בפניו", הציגה חיות את הטענה, ודחתה אותה מייד.

"אין הכרח כי בית המשפט ידון בכל טענה וטענה שמעלה בעל-דין, ורשאי הוא לדון בטענות המהותיות בלבד", פתחה. היא הזכירה שבקשת הנתבעים לסילוקה על הסף של התביעה החזיקה 69 עמודים. לא פחות ולא יותר. היא הוסיפה וציינה, כי מעיון באותה הבקשה עולה, כי היא כללה טענות רבות ומגוונות. "בית משפט קמא סקר בהרחבה את כל טענות המבקשים בפתח החלטתו ומכאן ברור כי אלה לא נעלמו מעיניו, אך הוא ראה לנכון לדון ולנתח רק את העיקריות שבהן", הוסיפה חיות, וחרצה: "בכך אין כל פסול".

בקשר לכך היא אזכרה את ההלכה, שלפיה "בית המשפט פועל לפי אמות מידה סבירות ועל-פי שיקול-דעת שיפוטי... יש והטענות הן כה מרובות ומשקלן הסגולי כה מועט, עד שאין צורך או אין אפשרות להתייחס אל כולן". על-פי אותה ההלכה, בית המשפט אמור להתייחס רק לטענות, הנראות לו ענייניות ורלבנטיות. עליו לעשות, כמובן, מאמץ כדי לנסות ולהקיף טענות רבות ככל שניתן, "אולם, מובן וברור הוא כי אין כל אפשרות ממשית לדון בכתב בפרוטרוט בכל תג וכל ווריאציה המוצגת בפני בית המשפט, אם אלו אינם בעלי מהות המצדיקה זאת לפי מבחני החוק והשכל הישר", סיכמה חיות. (רע"א 11019/08).

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן