גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חבילת התמריצים של סין הוכיחה את עצמה כיעילה ביותר

האביב הגיע ואיתו איתותים ברורים לשובה של סין לקצב צמיחה בשיעור 8% שנתי ויותר

האם סין תהיה הראשונה מבין הכלכלות הגדולות בעולם שתציג התאוששות של ממשל, או שמא נתוני התמ"ג האחרונים שהתפרסמו מצביעים על האטה נמשכת, ירידה בצריכה, ביצוא ובהשקעות.

ארה"ב, יפן, גרמניה, בריטניה ומדינות רבות אחרות הכריזו בשנה וחצי שחלפו על תוכניות חילוץ ותמריצים כאלה ואחרים, אך נראה כי חבילת התמריצים של סין, מוכיחה את עצמה כיעילה ביותר. במבט ראשון, נתוני הצמיחה של סין לרבעון הראשון, שהצביעו על קצב צמיחה שנתי של 6.1% - הקצב האיטי ביותר מזה כעשור, אינם מבשרים טובות עבור הכלכלה השלישית בגודלה בעולם.

אך במבט קרוב וממוקד יותר, ניתן לראות בסימנים להתאוששות של ממש בכלכלה הריאלית. אם משווים את הרבעון הראשון של 2009 לזה שקדם לו, ניתן להבחין בגידול של 6%, במונחים שנתיים, לאחר קיפאון כמעט מוחלט ברבעון האחרון של 2008, כפי שניתן לראות בגרף הנ"ל שהוכן על ידי JP מורגן.

סין התאוששות

יתרה מכך, בחודש מארס הכלכלה הסינית גילתה סימני האצה, כאשר הייצור התעשייתי הציג גידול של 8.3% לעומת התחזקות ממוצעת של 3.8% בינואר ופברואר. במונחים רבעוניים, הייצור התעשייתי גדל ב-11.7% לעומת התכווצות של 8.8% ברבעון הרביעי של 2008 וההשקעות בנכסי נדל"ן (FAI) זינקו ב-30.3% במרס לעומת 26.5% בינואר ופברואר, כפי שניתן לראות בגרף שלדלהלן, שהוכן על ידי ברקליס קפיטל.

ייצור תעשייתי בסין


ההוצאות הממשלתיות גדלו ב-47%, במונחים שנתיים, בחודשיים הראשונים של השנה, בהשוואה לעלייה של 21% ברבעון האחרון של 2008. מדד מנהלי הרכש (PMI) של CLSA העוקב אחרי הפעילות היצרנית, עלה ל-50.1 נקודות באפריל, בפעם הראשונה מאז אוגוסט שעבר. זאת כאשר כל תוצאה הגבוהה מ-50 נקודות מצביעה על צמיחה כלכלית.


המכירות הקמעונאיות צמחו ב-16% במארס, במונחים ריאליים, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד - עדות לכך שתוכנית התמריצים של ממשלת סין, הנאמדת ב-586 מיליארד דולר, החלה להראות תוצאות בשטח.


בהתבסס על נתונים אלה ואחרים, ברקליס קפיטל עדכן העלה את תחזית הצמיחה של סין ל-7.2% ב-2009 מ-6.7% בתחזית הקודמת.


מצד שני, נכון לחודש מארס, הייצוא מסין התכווץ ב-17%, במונחים שנתיים, כשהביקושים למוצרים הסינים מעבר לים צפויים להישאר חלשים בשנה הקרובה. זאת הסיבה העיקרית לכך שכלכלנים מסוימים חוזים לסין קצב צמיחה שנתי של 5% בלבד. אך התחזיות הפסימיות יותר נותנות משקל רב מדי לייצוא ואינן מתחשבות מספיק בחבילת התמריצים של הממשלה הסינית.


בניגוד לדעה הרווחת, הגורם העיקרי להאטה של הכלכלה הסינית איננו קריסת הייצוא לארה"ב. הכלכלה הסינית החלה להראות סימני עייפות כבר בשנת 2007, הרבה לפני שהייצוא ירד בצורה משמעותית, וכתוצאה ממשבר בשוק הבנייה והנדל"ן שנוצר בשל מדיניות אשראי נוקשה שנועדה למנוע התחממות יתר של הכלכלה הסינית, שצמחה אז בקצב מסחרר של יותר מ-11%.


הירידה החדה בייצוא אמנם פגעה בסין במידה לא מבוטלת, אך היא אינה תלויה בו כפי שנהוג לחשוב. הייצוא מהווה 40% מהתמ"ג של סין, אך הוא כולל הרבה רכיבים מיובאים. בפועל, רק כ-10% משוק העבודה הסיני שייך לענף הייצוא.


אם ירידה של הביקושים מבית ונסיגתו של שוק הנדל"ן הפילו את המשק הסיני, הרי שהתחזקות בתחומים אלה יכולה להבריא אותו. תוכנית התמריצים הסינית היא מהגדולות והמקיפות ביותר בעולם, והשלטון האבסולוטי מאפשר יעילות והסרה מהירה של חסמים בירוקרטים. משמע: הממשלה יכולה ליישם את תוכניותיה במהירות ויעילות רבה יותר מאשר בכל מקום אחר. לדוגמא: סין שילשה בשנה האחרונה את ההשקעה במסילות רכבת.


משימתה העיקרית של סין היא למצוא מנוע צמיחה חדש. היא לא יכולה להתבסס עוד על ייצוא וגם לא לבנות על כך שהשפעותיה של תוכנית התמריצים יאריכו ימים. ממשלת סין מבינה, כי בלי גידול משמעותי בהוצאות הצרכנים הסינים, קצב הצמיחה של הכלכלה השלישית בגודלה בעולם יהיה איטי מאד ביחס לשנים עברו.


אם ברצונה של סין לעמוד בתחזית של דויטשה בנק, לפיה התמ"ג של סין יעקוף את זה של ארה"ב בתחילת שנות ה-20' של המאה הנוכחית, עדיף לה להתבסס יותר על צריכה וביקושים מקומיים ואזוריים, ופחות על הצריכה בעולם המערבי.

עוד כתבות

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"