גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חבילת התמריצים של סין הוכיחה את עצמה כיעילה ביותר

האביב הגיע ואיתו איתותים ברורים לשובה של סין לקצב צמיחה בשיעור 8% שנתי ויותר

האם סין תהיה הראשונה מבין הכלכלות הגדולות בעולם שתציג התאוששות של ממשל, או שמא נתוני התמ"ג האחרונים שהתפרסמו מצביעים על האטה נמשכת, ירידה בצריכה, ביצוא ובהשקעות.

ארה"ב, יפן, גרמניה, בריטניה ומדינות רבות אחרות הכריזו בשנה וחצי שחלפו על תוכניות חילוץ ותמריצים כאלה ואחרים, אך נראה כי חבילת התמריצים של סין, מוכיחה את עצמה כיעילה ביותר. במבט ראשון, נתוני הצמיחה של סין לרבעון הראשון, שהצביעו על קצב צמיחה שנתי של 6.1% - הקצב האיטי ביותר מזה כעשור, אינם מבשרים טובות עבור הכלכלה השלישית בגודלה בעולם.

אך במבט קרוב וממוקד יותר, ניתן לראות בסימנים להתאוששות של ממש בכלכלה הריאלית. אם משווים את הרבעון הראשון של 2009 לזה שקדם לו, ניתן להבחין בגידול של 6%, במונחים שנתיים, לאחר קיפאון כמעט מוחלט ברבעון האחרון של 2008, כפי שניתן לראות בגרף הנ"ל שהוכן על ידי JP מורגן.

סין התאוששות

יתרה מכך, בחודש מארס הכלכלה הסינית גילתה סימני האצה, כאשר הייצור התעשייתי הציג גידול של 8.3% לעומת התחזקות ממוצעת של 3.8% בינואר ופברואר. במונחים רבעוניים, הייצור התעשייתי גדל ב-11.7% לעומת התכווצות של 8.8% ברבעון הרביעי של 2008 וההשקעות בנכסי נדל"ן (FAI) זינקו ב-30.3% במרס לעומת 26.5% בינואר ופברואר, כפי שניתן לראות בגרף שלדלהלן, שהוכן על ידי ברקליס קפיטל.

ייצור תעשייתי בסין


ההוצאות הממשלתיות גדלו ב-47%, במונחים שנתיים, בחודשיים הראשונים של השנה, בהשוואה לעלייה של 21% ברבעון האחרון של 2008. מדד מנהלי הרכש (PMI) של CLSA העוקב אחרי הפעילות היצרנית, עלה ל-50.1 נקודות באפריל, בפעם הראשונה מאז אוגוסט שעבר. זאת כאשר כל תוצאה הגבוהה מ-50 נקודות מצביעה על צמיחה כלכלית.


המכירות הקמעונאיות צמחו ב-16% במארס, במונחים ריאליים, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד - עדות לכך שתוכנית התמריצים של ממשלת סין, הנאמדת ב-586 מיליארד דולר, החלה להראות תוצאות בשטח.


בהתבסס על נתונים אלה ואחרים, ברקליס קפיטל עדכן העלה את תחזית הצמיחה של סין ל-7.2% ב-2009 מ-6.7% בתחזית הקודמת.


מצד שני, נכון לחודש מארס, הייצוא מסין התכווץ ב-17%, במונחים שנתיים, כשהביקושים למוצרים הסינים מעבר לים צפויים להישאר חלשים בשנה הקרובה. זאת הסיבה העיקרית לכך שכלכלנים מסוימים חוזים לסין קצב צמיחה שנתי של 5% בלבד. אך התחזיות הפסימיות יותר נותנות משקל רב מדי לייצוא ואינן מתחשבות מספיק בחבילת התמריצים של הממשלה הסינית.


בניגוד לדעה הרווחת, הגורם העיקרי להאטה של הכלכלה הסינית איננו קריסת הייצוא לארה"ב. הכלכלה הסינית החלה להראות סימני עייפות כבר בשנת 2007, הרבה לפני שהייצוא ירד בצורה משמעותית, וכתוצאה ממשבר בשוק הבנייה והנדל"ן שנוצר בשל מדיניות אשראי נוקשה שנועדה למנוע התחממות יתר של הכלכלה הסינית, שצמחה אז בקצב מסחרר של יותר מ-11%.


הירידה החדה בייצוא אמנם פגעה בסין במידה לא מבוטלת, אך היא אינה תלויה בו כפי שנהוג לחשוב. הייצוא מהווה 40% מהתמ"ג של סין, אך הוא כולל הרבה רכיבים מיובאים. בפועל, רק כ-10% משוק העבודה הסיני שייך לענף הייצוא.


אם ירידה של הביקושים מבית ונסיגתו של שוק הנדל"ן הפילו את המשק הסיני, הרי שהתחזקות בתחומים אלה יכולה להבריא אותו. תוכנית התמריצים הסינית היא מהגדולות והמקיפות ביותר בעולם, והשלטון האבסולוטי מאפשר יעילות והסרה מהירה של חסמים בירוקרטים. משמע: הממשלה יכולה ליישם את תוכניותיה במהירות ויעילות רבה יותר מאשר בכל מקום אחר. לדוגמא: סין שילשה בשנה האחרונה את ההשקעה במסילות רכבת.


משימתה העיקרית של סין היא למצוא מנוע צמיחה חדש. היא לא יכולה להתבסס עוד על ייצוא וגם לא לבנות על כך שהשפעותיה של תוכנית התמריצים יאריכו ימים. ממשלת סין מבינה, כי בלי גידול משמעותי בהוצאות הצרכנים הסינים, קצב הצמיחה של הכלכלה השלישית בגודלה בעולם יהיה איטי מאד ביחס לשנים עברו.


אם ברצונה של סין לעמוד בתחזית של דויטשה בנק, לפיה התמ"ג של סין יעקוף את זה של ארה"ב בתחילת שנות ה-20' של המאה הנוכחית, עדיף לה להתבסס יותר על צריכה וביקושים מקומיים ואזוריים, ופחות על הצריכה בעולם המערבי.

עוד כתבות

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

הסכם הממון קבע חלוקת רכוש שוויונית, אז מדוע האישה קיבלה רק שליש מהבית?

ביהמ"ש קבע כי מסמך שערכו בני זוג בכתב־יד, המעניק לאישה שליש בלבד משווי בית המגורים, גובר על הסכם ממון קודם שאושר בביהמ"ש ומחלק את הרכוש בחלקים שווים ● נקבע כי לא כל הסכם בין בני זוג הוא "הסכם ממון" המחייב את אישור ביהמ"ש

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

משדר המתקפה האיראנית בערוץ 12 בחודש יוני / צילום: צילום מסך יוטיוב

המערכה האיראנית, גמר הגביע וערן זהבי: המשדרים הנצפים של השנה

שעות הצפייה בטלוויזה בישראל 2025 חזרו לרמות דומות לאלו שלפני המלחמה; תחילת המלחמה עם איראן הוכתרה כאירוע הטלוויזיוני הנצפה ביותר השנה ● בכנס בתל אביב הזהירו רגולטורים ונציגי תעשייה מהיעדר תכנון לאומי לחוות שרתים לבינה מלאכותית ● למרות האתגרים בענף התיירות, רשת מלונות חדשה מושקת בישראל עם ארבעה נכסים בתל אביב ובאילת ● אירועים ומינויים

מרכז שיטור קהילתי חיפה / צילום: בר - אל

מאות שקלים בשנה: המס העירוני החדש שישלמו תושבי חיפה

לראשונה יתווסף לחשבונות הארנונה בחיפה "היטל שמירה", שנועד למימון כוח שיטור עירוני חדש ● התעריף עומד על 2.32 שקל למ"ר, בדומה למקובל ברשויות נוספות כמו תל אביב ורעננה, לצד התייקרות הארנונה הכללית ב־1.626%

קמפיין מכבי שיצר מקאן ת''א / צילום: צילום מסך מיוטיוב

קופ"ח מכבי יוצאת למכרז פרסום, בענף סבורים שהוא "שערורייה"

היקף התקציב העומד ככל הידוע על כ-25 מיליון שקל יוצא למכרז חדש ● המכרז הוא לחמש שנים, עם אופציה להארכה כפולה של שלוש שנים בכל פעם - כלומר 11 שנים ברצף ● קופת חולים מכבי בתגובה: "המכרז מנוהל באופן מקצועי תחת פיקוח של ועדת המכרזים של מכבי"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר שבע תשע, 103FM, 21.12.25 / צילום: Reuters, AMMAR AWAD

האם הפיגועים בישראל נמצאים במגמת ירידה?

השר איתמר בן גביר טען כי הפיגועים נמצאים כבר שנתיים בירידה, וייחס זאת להצלחות של "השוטרים שלו" ● ללא המלחמה, בשנה האחרונה אכן נרשמה ירידה, אבל היא באה רק אחרי שנתיים רצופות של עלייה ● המשרוקית של גלובס

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

החזית של ארה"ב מול דנמרק: גרינלנד, טורבינות רוח ואוזמפיק בסכנה

הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

גמל להשקעה או פוליסות חיסכון? / צילום: Shutterstock

פוליסות חיסכון מול גמל להשקעה: מה ההבדלים, איפה מרוויחים יותר, ומי המנהלים המובילים בתשואות

לקופות הגמל להשקעה יש יתרונות ברורים על פני פוליסות חיסכון, ובכל זאת הן מנהלות חצי מכמות הכסף ● אחת הסיבות: חברות הביטוח מתרכזות בפוליסות החיסכון, הרווחיות יותר מבחינתן ● מובילי התשואות בפוליסות החיסכון - איילון השנה ומיטב ב-3 שנים. בגמל להשקעה: הראל, מנורה וכלל ● וכיצד קורה שהראל ראשונה בתשואות במוצר אחד אך בתחתית באחר?

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: אלעד זגמן, ענבה, לע''מ

הכפלת הפטור ממע"מ נכנסה לתוקף: איך יסתיימו המהלכים הבאים של השר סמוטריץ'

בניגוד לעמדת אגף התקציבים במשרד, שר האוצר חתם על הצו שיעלה את תקרת הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ־75 ל־150 דולר ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר מחו נגד המהלך וטענו כי יפגע בעסקים הקטנים ● המאבקים הבאים: הטלת מס רווחי יתר של 15% על הבנקים, רפורמת החלב, החזרת המס על בעלי קרקעות פנויות והטלת מס יסף על משקיעי נדל"ן

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח ביציבות לאחר שאתמול ננעל בשיאים נוספים ● השקל ממשיך להתחזק מול הדולר, 3.18 שקלים ● בוול סטריט "ראלי סנטה קלאוס" החל, נייקי זינקה ב-5% ● אנבידיה ועוד חמש: בנק אוף אמריקה מסמן את המניות שצפויות להוביל את שוק השבבים שיגיע לטריליון דולר ב-2026 ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

הרכישה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר עבור סטארט־אפ AI

אנבידיה רוכשת את הסטארט־אפ גרוק בעסקת מזומן של כ־20 מיליארד דולר - כך דווח ב־CNBC ● מדובר ברכישה הגדולה בתולדות החברה ובהימור על שבבי היסק לבינה מלאכותית ● גרוק, שנוסדה ב־2016 כדי להתחרות באנבידיה עצמה, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?

מזג אויר חורפי ברד ירושלים / צילום: איל יצהר

האם השיא של השפעת כבר מאחורינו ולמה כדאי להתחסן?

משרד הבריאות מרחיב היערכות ורוכש מאות אלפי חיסונים על רקע גל שפעת שהגיע מוקדם מהרגיל ● באיזה זן אנחנו חולים השנה, האם החיסונים פחות יעילים ומה עם הקורונה? גלובס עושה סדר

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

נושאת המטוסים ''שארל דה גול'', שתוחלף ע''י הספינה החדשה / צילום: Shutterstock

נושאת מטוסים גרעינית ב-10 מיליארד אירו: הפרויקט השנוי במחלוקת של מקרון

ממשלת צרפת נאבקת במשבר חוב מתמשך ונכשלת בהעברת תקציב כבר שלוש שנים, אך דווקא כעת מכריז הנשיא עמנואל מקרון על פרויקט גרנדיוזי: בניית נושאת מטוסים גרעינית חדשה בעלות של יותר מ־10 מיליארד אירו ● התזמון מעורר שאלות על סדרי העדיפויות של המדינה

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר ב-3.18 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר שלושה רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

אילוסטרציה של דגימות דם / צילום: Shutterstock

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר

מאבחון מוקדם של סרטן ועד המלצות איך ללכת - בנקי דגימות הם הדבר החם בקידום מחקרים ● השבוע הוכרז על הקמת מאגר חדש בישראל על ידי חברת MeMed, בשיתוף שלושה בתי חולים והטכניון ● בארץ כבר פועלים כמה מאגרים מרשימים, אז למה שיתוף הפעולה ביניהם מסובך ומה הסיכוי שנראה כאן בנק דגימות לאומי ענק כמו בבריטניה

כך תשקיעו בזהב / צילום: Shutterstock

הוא נחשב אלטרנטיבה למניות ולאג"ח כגידור מפני סיכונים: כך תשקיעו בזהב

לנוכח הזינוק השנה במחיר הזהב, רבים בוול סטריט ממליצים שתחזיקו במתכת, לפחות בחלק קטן מתיק ההשקעות שלכם ● ב"וול סטריט ג'ורנל" ריכזו את הסוגיות המרכזיות בשוק הזה, וממליצים למשקיעים כיצד לנהוג עם הסחורה הלוהטת ● מדריך קצר להשקעה מושכלת

החשיפה האמריקאית שמעיבה על פגישת נתניהו וטראמפ בשבוע הבא

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תמיכה ישראלית חשאית בדרוזים בסוריה נחשפה בדיווח אמריקאי, בית משפט בבריטניה הרשיע שני תושבים בתכנון מתקפת טרור נגד יהודים, והאם תוקם ועדת חקירה ממלכתית לטבח בסידני שבאוסטרליה? • כותרות העיתונים בעולם