גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עושים קאמבק: שובה של אסטרטגיית הגידור גלובל מאקרו לחיק המשקיעים

אחרי השיעור של 2008, האסטרטגיה שבנתה אגדות גידור כמו ג'ורג' סורוס, ג'ים רוג'רס ומייקל שטיינהרדט, חוזרת להיות רלוונטית

תעשיית קרנות הגידור מראה ניצני התאוששות בסוף הרבעון הראשון. אמנם הפדיונות נמשכים עדיין מקרנות רבות, אך הקצב פחת באופן משמעותי. התשואות ברבעון הראשון של השנה עומדות על כ-1%, והתנודתיות מתונה בהרבה לזו שמאפיינת את המניות ואיגרות החוב, וגם בהשוואה לתנודתיות שרשמו קרנות הגידור עצמן במחצית השנייה של 2008.

קרנות רבות מתחילות לשחרר פדיונות שהוקפאו. במקביל, תהליך הקונסולידציה הצפוי בענף הולך ומתגבר. אחת התופעות המעניינות בתהליך זה היא השינוי בטעמי ההשקעה של מנהלי קרנות של קרנות גידור (FoHF - Fund of Hedge Funds), וכן של גופי הייעוץ בבנקאות הפרטית: מסתמנת חזרה לאסטרטגיית המסחר המסורתית יותר, Global Macro, על חשבון אסטרטגיות שהיו הנפוצות מאוד טרם המשבר, כמו Relative Value ו-Event Driven.

עד 2008 האסטרטגיות האלו התאפיינו בתנודתיות נמוכה יותר מזו של גלובל מאקרו, ולכן זכו לפופולריות רבה בקרב FoHF ומשקיעים כאחד. הנזילות הנמוכה מלכתחילה של אסטרטגיות Relative Value ו-Event Driven, ואחרי אירועי 2008 ביתר שאת, הביאה לכך שאסטרטגיית המאקרו על סוגיה השונים חוזרת להיות פופולרית. בין היתר, עקב הנזילות המשופרת שלה בהשוואה לאסטרטגיות השקעה אחרות.

אסטרטגיית מאקרו והקטגוריות שלה

חברת המחקר וספקית מדדי קרנות הגידור HFR מגדירה מנהלי מאקרו ככאלו אשר סוחרים במגוון רחב של אסטרטגיות, אשר מבוססות על תנועה של משתנים כלכליים, והשפעת התנועה הזו על איגרות חוב, מניות, סחורות ומטבעות.

האופן בו מעובד המידע ומתקבלות ההחלטות הוא זה אשר מבחין בין תתי הקבוצות של מנהלי המאקרו. אצל חלק מתקבלות ההחלטות באופן סיסטמטי (Systematic), כלומר ללא הפעלת שיקול דעת של המנהל. במקרים אחרים ההחלטות מתקבלות תוך הפעלת שיקול דעת של המנהל/מנהלים (Discretionary).

חלק מהמנהלים מתמקדים בנתונים טכניים, אחרים בנתונים פונדמנטליים וחלקם בשילוב של השניים.

כפי שמשתמע מהשם, אסטרטגיות המאקרו מתמקדות בעיקר באפיקי השקעה באופן רחב ולא בניירות ערך ספציפיים. יישום החלטות ההשקעה - בין אם systematic או discretionary - מתבצע לרוב תוך שימוש בנגזרים פיננסיים, כמו חוזי Future ו-Forward ואופציות על מדדים.

פרמטר נוסף המבדיל בין תתי הקבוצות של אסטרטגיות המאקרו הוא אופק הזמן להשקעה. חלק מן האסטרטגיות מתאפיינות במשכי השקעה קצרים ביותר של ימים ולעיתים שעות. באחרות הניתוח, ובעקבותיו החלטות ההשקעה, רלבנטיים לתקופות ארוכות יותר.

באופן כללי ניתן לומר כי קרנות המאקרו לסוגיהן מתאפיינות במשכי השקעה קצרים יחסית לקרנות גידור אחרות ואפילו לקרנות נאמנות מסורתיות. מסגנון ההשקעה הזה נגזרת רמת הנזילות היחסית גבוהה של הנכסים בהם הן משקיעות.

בתחילת דרכו של ענף קרנות הגידור, רובן המכריע של הקרנות היו למעשה קרנות מאקרו, בעיקר מסוג discretionary. מנהלים מצליחים כמו ג'ים רוג'רס, ג'ורג' סורוס, מייקל שטיינהרדט, ברוס קובנר ואחרים הם דוגמאות ידועות.

על פי HFR, בשנת 1990, השנה בה החלה לאסוף מידע על ענף קרנות הגידור, כ-40% מהנכסים המנוהלים בענף נוהלו בקרנות מאקרו. בסוף שנת 2008 20% מהנכסים בלבד נוהלו בקרנות מאקרו.

הנתון הזה לא מפתיע בהתחשב בכך שבין 2003 ל-2007, התקופה בה התרחשה עיקר הצמיחה של ענף קרנות הגידור, התשואות בקרנות המאקרו היו נמוכות יותר מאשר בחלק מאסטרטגיות הגידור האחרות, וגם נמוכות יותר בהשוואה להשקעה במניות.

מדוע? בין הסיבות לכך ניתן למנות את התנודתיות בשווקים, אשר הייתה נמוכה יחסית, ואת הנזילות בשווקים אשר הייתה גבוהה. ולכן הנזילות היחסית של גלובל מאקרו לעומת אסטרטגיות אחרות לא הייתה כה משמעותית.

מה מקור הקאמבק?

בראש ובראשונה, הנזילות הגבוהה של נכסי הבסיס. מנהלי ה-FoHF עדיין מתמודדים עם פדיונות קודמים וחוששים מפדיונות נוספים, ולכן הם מעוניינים לשמור על רמת נזילות גבוהה.

בנוסף, צריך לקחת בחשבון את מאפייני התשואה/סיכון. באופן היסטורי, אסטרטגיות מאקרו הניבו ביצועים עודפים בעיקר בתקופת של תנודתיות גבוהה ושל חוסר יעילות בשווקים, הבא לידי ביטוי בעיוותי תמחור. הנחה רווחת כיום היא כי בשנים הקרובות יימשך המצב הזה, של תנודתיות גבוהה וחוסר יעילות.

בזמן שמתקיימים סימני שאלה לגבי מאפייני הסיכוי/סיכון של אפיקי השקעה רבים אחרים, קרנות המאקרו המשיכו להתנהג במשבר הנוכחי בהתאם למצופה מהן, צמצמו הפסדים באופן משמעותי, וחלקן אף הצליחו לייצר רווחים נאים במהלך 2008.

מדד HFRX Macro הניב ב-2008 תשואה של 5.6% וברבעון הראשון של 2009 רשם -0.62%. מדד קרנות הגידור הכללי HFRX Global Hedge Fund הניב תשואה של -23.25% בשנת 2008, ושל 0.69% ברבעון הראשון של 2009.

כך שתנאי חוסר הוודאות והנזילות מוגבלת שלהן, הופכים את אסטרטגיות המאקרו לאטרקטיביות בהשוואה לאסטרטגיות גידור אחרות. וכך, לאחר שנים של שינוי מהותי בהעדפות של תעשיית קרנות הגידור, מתרחשת כעת מין חזרה ליסודות ולשורשים, לאסטרטגיות מסורתיות יותר.

שימו לב לתת האסטרטגיה

האבחנה בין שני תתי הקבוצות של אסטרטגיית המאקרו, discretionary ו-systematic, חשובה מאחר וההבדלים ביניהן מהותיים. באסטרטגיה בה מהירות העיבוד וקבלת ההחלטות היא קריטית, יש כנראה עדיפות למערכות מסחר אוטומטי (systematic). יחד עם זאת, היו ויהיו הסיטואציות אשר איתן המודל המתמטי אינו יודע להתמודד - ולמנהל אנושי בעל ניסיון יש יתרון.

בחודשים הקשים של 2008, על אף הסיטואציה הקיצונית, דווקא המכונות הניבו תשואה עודפת. מדד HFRX Discretionary Thematic הניב תשואה של -5.29% בשנת 2008, כאשר במחצית השנייה של השנה התשואה עמדה על כ--15%.

בקטגוריה הסיסטמטית התשואות היו גבוהות יותר. מדדי HFRX Active Trading ו-HFRX Systematic Diversified הניבו ב-2008 תשואות של כ-9% ו-31%, בהתאמה. קרנות של קרנות רבות נוהגות לשלב בין שני סוגי המנהלים, ומחזיקות גם discretionary וגם systematic. כך או כך, נראה כי לפחות בשנה הקרובה הכסף הקיים בענף וכן כסף חדש (אם יהיה כזה), יזרמו בעיקר לשם.

דוד טמיר הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ני"ע או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם