גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסק הביש

עקיפה אחת קטנה במרוץ. זה מה שהיה צריך כדי לפתוח פרשה סבוכה של שקרים, שהביאה עוד ועוד שקרים. בעקבותיה איבד לואיס המילטון בין-לילה את תואר הבייבי של בריטניה ונטחן עד דק בידי התקשורת הבריטית. טלנובלה באוקטן גבוה

שקר אחד קטן. זה כל מה שצריך כדי להרוס קריירה ספורטיבית. לשבור תדמית. לואיס המילטון שוב הסתבך. אלוף העולם הצעיר בהיסטוריה של הפורמולה 1, שהיה אחד הכוכבים הגדולים והנערצים בעולם עד לפני מספר שבועות, הפך בין לילה לאחד האנשים השנואים והמושמצים. כל זאת תוצאה של הסתבכות שטותית שהובילה לקומדיית טעויות לא ברורה מצידו ומצד קבוצתו. 18 חודשים בלבד אחרי פרשיית הריגול המביכה, עליה שילמה מקלארן קנס של 100 מיליון דולר והודחה מאליפות היצרנים, מוצאים עצמם המילטון וקבוצתו שוב במרכזה של שערורייה נוספת ומשפילה לא פחות. הפרשה שזכתה לכינוי "Lie Gate", לאחר שהבריטי נתפס משקר פעמיים בעדותו בפני שופטי המרוץ באוסטרליה.

אל התסבוכת האישית שלו הפעם הצליח המילטון לגלגל לא מעט מעורבים. על גבו הוא יישא לעד את העובדה כי הפרשה הביאה לפיטוריו של מנהלה הספורטיבי של הקבוצה, דייב ראיין (שעבד במקלארן משנת 1974!) ואפילו שלחה את סמלה הבלתי מעורער של מקלארן בעשורים האחרונים, רון דניס, לחפש עצמו בחטיבה אחרת במקלארן.

אז מה בעצם היה שם? הסיפור אירע בסיומו של מרוץ פתיחת העונה לפני שלושה שבועות. למסלול עלה רכב הבטיחות, מה שלמעשה מחייב את הנהגים להימנע מעקיפות. אלא שבדיוק כשרכב הבטיחות עלה למסלול, יארנו טרולי מטויוטה שהיה שלישי בדירוג, ירד מהמסלול, והמילטון שהיה רביעי עבר למקום השלישי. חרף האיסור לעקוף כאשר רכב הבטיחות על המסלול, המקרה הזה לא נחשב כעבירה שכן טרולי שהה מחוץ למסלול. כאן התחילו ההסתבכויות של מקלארן: המילטון דיווח על כך לקבוצתו, אך זאת לא הצליחה לדווח לשופטי המרוץ על שאירע ומחשש שתיענש על המהלך ביקשה מהמילטון שיחזור למקום הרביעי, דבר שאכן ביצע. בתחקיר לאחר מכן לא דיווחו המילטון ומנהלה הספורטיבי של מקלארן, דייב ראיין, על התקרית ומעדותם עלה הרושם כי דווקא טרולי עקף את המילטון תחת רכב הבטיחות. השניים נשאלו האם ניתנה להמילטון הוראה לתת לטרולי לעקוף, וטענו שלא. טרולי נענש והמילטון עלה למקום השלישי.

זמן קצר לאחר מכן סיפר המילטון בראיון טלוויזיוני כי הקבוצה ביקשה ממנו שייתן לטרולי לעקוף אותו. יתרה מכך, תמלילי רשת הרדיו הוכיחו מעל לכל ספק כי אכן ניתנה לו הוראה בעניין. בשימוע נוסף שהוחלט לערוך לשניים כעבור שבועיים במלזיה, הם שיקרו שוב.

הפרשה התפוצצה, והמילטון ומקלארן נענשו בהורדת הנקודות של הגראנד פרי האוסטרלי ובנוסף זומנו לשימוע של התאחדות הספורט המוטורית העולמית (FIA) בסוף החודש בגין פגיעה חמורה בקוד האתי וברוח הספורט הבינלאומי. במסיבת עיתונאים פומבית ונרגשת במלזיה התנצל המילטון בפני המעורבים בפרשה וסיפר כי הקבוצה דרשה ממנו לשקר.

נעלם בתוך האייפוד

אין עוררין כי המילטון הוא תופעה מעוררת מחלוקת. לצד יכולתו הפנומנלית במסלול, אין מלכודת אש שהוא לא נכנס אליה מחוץ למסלול. כל זה כשהוא בשנתו השלישית בלבד בסבב. קשה לשכוח לו את הריב המפורסם עם אלוף העולם דאז ובן קבוצתו, פרננדו אלונסו, בעונת הבכורה שלו, מה שהוביל לזריקתו של אלונסו מהקבוצה; ההתעקשות הנצחית שלו עם התקשורת הבריטית כי המעבר לשווייץ נבע מטעמים של רצון לניתוק ולשקט, בעוד שמשפחתו הודתה בברור כי מדובר בשיקול טהור של ענייני מס. ובכלל, אין עוד נהג שעמד יותר בפני תחקירים ושימועים מול שופטי המרוצים כמותו (והוא עומד על שלו בכל פעם מחדש וטוען לחפותו בכל תקרית ללא יוצא מן הכלל).

כאבי הראש של המילטון ומקלארן רק יתגברו בעקבות הפרשה. הספונסרים של הקבוצה כבר רמזו כי נמאס להם להיות מחוברים לקבוצה כה מעוררת מחלוקת, וחלקם טענו כי לא יעמדו בעוד שערורייה של הקבוצה ומאיימים לנטוש. גם חוזהו של המילטון שמבטיח לו שכר של 75 מיליון ליש"ט עד 2013, נראה עכשיו שביר.

המילטון הפך לחלוטין את עורו בשבועות מאז נחשפה הפרשה בפני כל. הבחור החביב, החייכן והידידותי כל כך נהיה עוין ותמציתי כלפי הסובבים אותו. הוא סירב להיפגש עם התקשורת לתדרוך המסורתי ביום חמישי, שפתח את אירועי סוף השבוע בסין. לבסוף כאשר הסכים להקדיש להם בדיוק שלוש דקות ו-23 שניות במוסך ברחבת הטיפולים, ואז נעלם להתייחד עם האייפוד שלו. עמודי החדשות והספורט במולדתו שרק לפני חצי שנה הכתירו אותו כגיבור לאומי, העניקו לו את הכינויים 'שקרן' ורמאי', ועוד בטרם התבררה כל התמונה ערכה לו התקשורת משפט שדה קטלני ומיד עברה להתמקד בסיפור האגדה החדש באי: עלייתו המטאורית של מנצח שני המרוצים הראשונים של העונה, ג'נסון באטון, שכבר הוגדר: 'הבריטי הקלאסי המצוי'.

בחברה טובה עם שומי

מעבר לכל העניינים מסביב, הפרשה מלמדת המון על הכוח שצוברים הנהגים בפורמולה 1 ובתוך הקבוצות שלהם. מכל התסבוכת, נותרה מקלארן ללא שניים מהאנשים הכי חזקים ומרכזיים שלה. אבל עם ילד סורר בן 24. העיתוי שדניס בחר לפרוש סופית מהקבוצה הוא מעניין. המהלך שלו נתפס בתחילה כצעד של הקרבה עצמית למען עתיד הקבוצה. זה לא סוד כי דניס הוא אחד האנשים הפחות אהודים על נשיא ה-FIA מקס מוסלי וחבורתו, והיעלמותו מהזירה, בכוחה אולי להמתיק מעט את העונש הכבד שצפויה מקלארן לקבל בשימוע בסוף החודש.

עזיבתו של דניס, שליווה את המילטון במסירות רבה מגיל 13, מעוררת כעת את השאלה המרתקת מי האדם החזק בקבוצה. אנתוני המילטון, אביו ומנהלו של לואיס, מסוכסך מזה זמן רב עם דניס, בעיקר על דרך ניהולו של היהלום. המילטון האב אף איים שבנו יפרוש מהפורמולה 1 או שיוציא את בנו מהקבוצה אם דניס לא ינטוש אותה סופית. לא עניין פשוט בהתחשב בכך שדניס מחזיק ב-15% ממניות מקלארן.

לבעלי המניות הנותרים, שנכנעו גם הם למכבש הלחצים של המילטון האב, ברור חד משמעית כי הפורמולה 1 צריכה את לואיס המילטון. הוא הפנים והעתיד שלה.

בעתיד אולי הצעד הנבון מבחינת המילטון יהיה לעזוב את מקלארן ולפתוח דף חדש בקבוצה חדשה. רבים סבורים ומבהירים לו כי המוניטין שלו ניזוק והוכתם ולעולם לא יתוקן בעקבות הפרשה, לא משנה כמה נפלא יהיה על המסלול וכמה אליפויות עולם יהיו באמתחתו.

והמילטון? הוא יכול לבנות על תקדים מיכאל שומאכר. את הנהג הטוב בהיסטוריה של הפורמולה 1 אוהבים ומעריצים ללא דופי למרות היותו גם ככל הנראה הבחור והנהג המפוקפק ביותר בתולדות הענף.

הירשם לניוזלטר והתראות ספורט

עוד כתבות

אוניברסיטאות העילית האמריקאיות שקיבלו ציון נכשל בהתמודדות עם אנטישמיות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חמאס ממשיך להתחזק בעזה, ניתוח חדש של האו"ם קובע כי "בעזה יש 68 טון של פסולת בניין", והדוח שמעניק ציונים למוסדות אקדמיים בארה"ב על התמודדות עם אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

באירופה מעריכים: המועד שבו ישראל תתקוף באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מקורות דיפלומטיים באירופה מעריכים שישראל תתקוף במהלך שנה הבאה באיראן, הכותרות בגרמניה עסקו בביקור הקנצלר בישראל, ולבנון מנסים לתכנן את היום אחרי סיום המנדט של יוניפי"ל ● כותרות העיתונים בעולם

ניתוח חברה | אל על / צילום: יח''צ

אל תתנו לאחוזים לבלבל אתכם - השווי של אל על משקף תמחור נמוך מאי פעם

המשקיעים חוששים שסיום המלחמה יוביל לתחרות שתפגע בתוצאות של חברת התעופה, אך ספק אם זו תגיע בקרוב ● השווי בבורסה אמנם גבוה היסטורית, אלא שבשקלול קופת המזומנים הגדולה ושווי הנכסים, מדובר בתמחור הפעילות הנמוך בתולדות אל על ● האם הוא מוצדק? ● מדור חדש

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: גיא סידי

קיצור הדוחות והארכת המועד לדיווחים מיידים: אלה השינויים המרכזיים שמתכננת רשות ני"ע

ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, הכריז כי הרפורמה לגבי מבנה הדיווח של חברות ציבוריות תושלם עד סוף השנה הבאה ● השינוי המרכזי יהיה בדוח הדירקטוריון: "כיום הוא מזמין רשימת מכולת ארוכה. מהות הדוח תהיה פרק חד, ממוקד וקצר"

כנס החירום של ארגון העיתונאים: ''בלי תקשורת חופשית – אין דמוקרטיה'' / צילום: אלעד גוטמן

עשרות עיתונאים נכחו בכנס החירום: "קרעי מאיים גם על ערוץ 14"

ברקע הצעות החוק של הממשלה, בכירי התקשורת הישראלית התכנסו הבוקר לכנס חירום של מועצת העיתונות וארגון העיתונאים ● "הממשלה הזו לא אוהבת אמת, אבל מי שמתעסק, מתרסק. אנחנו ננצח אותם", אמר יו"ר הארגון חיים הר זהב ● וגם: מגיש ערוץ 14 שלקח חלק באירוע

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: ap, David Zalubowski

ועדת הכספים סירבה להצעת האוצר להעלות את מס הקניה על רכב חשמלי

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026, ודרשה ממשרדי הממשלה לשוב עם תכנית שתעודד את החדרת הרכבים הירוקים לשוק ● ללא הסכמה עד סוף החודש - המסים יזנקו אוטומטית בתחילת ינואר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

כמה עלו מבצעי המימון ליזמי הנדל''ן? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המרוץ אחרי קונים: הדוחות חושפים את המשקולת של מבצעי המימון על היזמים

דוחות חברות הנדל"ן חושפים כי גל מבצעי המימון גובה מהיזמים עלויות כבדות של הצטמקות ההכנסות, זינוק בהוצאות המימון ופגיעה בתזרים ● למרות כל זאת מכירות הדירות ממשיכות לדשדש, והחברות חוששות מהורדת מחיר רשמית, שתגרום לקונים לחכות ולמכירות לרדת עוד

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בעליות קלות; מדד הביטוח זינק בכ-3.5%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● השקל התחזק מול הדולר ● מנורה הופכת לבעלת עניין בקבוצת לוזון ● שתי מניות החלו להיסחר היום בבורסה: אוריון זינקה בכ-17% ביום המסחר הראשון שלה, סוגת עלתה בכ-2% ● מיטב: חוץ מישראל - כמעט בכל המדינות שהורידו ריבית, תשואות האג"ח זינקו ● לראשונה מזה עשור, אין מתאם בין שוק המניות לביטקוין ● בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

אסף נגר / צילום: ניר שמיר

"להמליץ על מניות ביטחוניות ובנקים נשמע מוזר. אבל אנחנו אוהבים 3 חברות"

אסף נגר, מנהל תיק בנוסטרו של איילון ביטוח ופיננסים, רואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● אבל התרחיש האופטימי הזה מייצר גם סיבות לדאגה: "אני מפחד נורא מהתחזקות השקל" ● וגם: המניות המומלצות

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

שנת שיא לדיפנס טק הישראלי: מיליארד דולר זרמו לסטארט־אפים בתחום

הדיפנס טק הישראלי רושם שנת פריצה יוצאת דופן: גיוסי ענק, מיזוגים ורכישות בהיקף שעולה על זה שנרשם בכל השנים האחרונות גם יחד ● מעורבות מפא"ת במבחני שטח ובחיבור ללקוחות זרים תרמה להאצה, בזמן שביקושי הענק בעולם משכו עוד ועוד כסף זר לשוק המקומי ● האם המומנטום יימשך גם לאחר הפסקת האש?

ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא / צילום: יחצ - רפי דלויה -

"רעננה אינה תפאורה לפריימריז בליכוד": פוצץ אירוע חתימת הסכם הגג בעיר

טקס החתימה הופסק לאחר שראש עיריית רעננה חיים ברוידא סירב שיו"ר הליכוד וסגנה בעיר ישתתפו, ואילו שר הבינוי והשיכון חיים כץ התעקש על נוכחותם ● לפי ההסכם, המדינה צפויה להשקיע 1.75 מיליארד שקל להקמת שכונה חדשה

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

הג'יהאד האיסלאמי: "מסרנו את כל החטופים שהיו בידינו"

ארגון הטרור חמאס מגייס מחדש פעילים, מחזיר נוכחות חמושה למרחבים הציבוריים ומבסס מחדש שליטה באמצעות סחיטה, מעצרים והפחדה ● מקורות בחמאס: מתקיימות שיחות רציניות לסלילת הדרך למו"מ על השלב השני ● חיל האוויר תקף במרכז הרצועה מחבל שתכנן פיגוע מיידי נגד כוחות צה"ל ● לפי הצעת חוק שעליה יצביע הקונגרס השבוע, ארה"ב תבחן את השעיית הסיוע הצבאי ללבנון ● עדכונים שוטפים

השכר במגזר העסקי מטפס במהירות / צילום: Shutterstock

למה כל כך הרבה עובדים דורשים העלאה, ומה התוספת שיקבלו עובדי המגזר הציבורי בינואר?

עליית השכר במגזר העסקי האיצה בחודשים האחרונים, והגיעה לקצב שנתי של 5%, לאחר שבמחצית הראשונה של 2025 נרשמה התמתנות ● בין הסיבות: מחסור בעובדים, היקף המילואים, יוקר המחיה ושינויים בהייטק ● המגזר הציבורי נותר מאחור, אך שם צפוי שיפור כבר בינואר ● המשך המגמה עלול להשפיע לרעה על האינפלציה

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

מאז הודעת המיזוג: מניות מטריקס ומג'יק השאירו אבק למדד ת"א 125

בעלי המניות יצביעו השבוע על המיזוג שייצר חברת ענק בשווי 3.5 מיליארד דולר ● לידר: "השווי המצרפי ממקם את השתיים במקום השמיני בין חברות ה־IT הציבוריות בארה"ב, ובמקום השלישי באירופה"

שר התקשורת שלמה קרעי וח''כ גלית דיסטל אטרביאן הדיונים בהוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ועדת התקשורת החדשה יצאה לדרך, השר קרעי הבטיח: "הרפורמה לא תיעצר"

לפתיחת דיוני הוועדה בהצעת חוק התקשורת (שידורים) החדש, בהובלת היו"ר ח"כ גלית דיסטל אטבריאן, הגיעו שר התקשורת עצמו וחברי הוועדה מטעם האופוזיציה - אך נוכחות חברי הקואליציה הייתה דלה במיוחד ● ח"כ שלי טל מירון מיש עתיד: "כל המטרה של החקיקה היא להשתלט על התקשורת החופשית"

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו להסכם סופי שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שיפור בנתוני הגירעון של חודש נובמבר: עמד על כ-4.5% תוצר

הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים עמד על כ-4.5% תוצר, המשקף "מינוס" של 93.5 מיליארד שקל