גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסק הביש

עקיפה אחת קטנה במרוץ. זה מה שהיה צריך כדי לפתוח פרשה סבוכה של שקרים, שהביאה עוד ועוד שקרים. בעקבותיה איבד לואיס המילטון בין-לילה את תואר הבייבי של בריטניה ונטחן עד דק בידי התקשורת הבריטית. טלנובלה באוקטן גבוה

שקר אחד קטן. זה כל מה שצריך כדי להרוס קריירה ספורטיבית. לשבור תדמית. לואיס המילטון שוב הסתבך. אלוף העולם הצעיר בהיסטוריה של הפורמולה 1, שהיה אחד הכוכבים הגדולים והנערצים בעולם עד לפני מספר שבועות, הפך בין לילה לאחד האנשים השנואים והמושמצים. כל זאת תוצאה של הסתבכות שטותית שהובילה לקומדיית טעויות לא ברורה מצידו ומצד קבוצתו. 18 חודשים בלבד אחרי פרשיית הריגול המביכה, עליה שילמה מקלארן קנס של 100 מיליון דולר והודחה מאליפות היצרנים, מוצאים עצמם המילטון וקבוצתו שוב במרכזה של שערורייה נוספת ומשפילה לא פחות. הפרשה שזכתה לכינוי "Lie Gate", לאחר שהבריטי נתפס משקר פעמיים בעדותו בפני שופטי המרוץ באוסטרליה.

אל התסבוכת האישית שלו הפעם הצליח המילטון לגלגל לא מעט מעורבים. על גבו הוא יישא לעד את העובדה כי הפרשה הביאה לפיטוריו של מנהלה הספורטיבי של הקבוצה, דייב ראיין (שעבד במקלארן משנת 1974!) ואפילו שלחה את סמלה הבלתי מעורער של מקלארן בעשורים האחרונים, רון דניס, לחפש עצמו בחטיבה אחרת במקלארן.

אז מה בעצם היה שם? הסיפור אירע בסיומו של מרוץ פתיחת העונה לפני שלושה שבועות. למסלול עלה רכב הבטיחות, מה שלמעשה מחייב את הנהגים להימנע מעקיפות. אלא שבדיוק כשרכב הבטיחות עלה למסלול, יארנו טרולי מטויוטה שהיה שלישי בדירוג, ירד מהמסלול, והמילטון שהיה רביעי עבר למקום השלישי. חרף האיסור לעקוף כאשר רכב הבטיחות על המסלול, המקרה הזה לא נחשב כעבירה שכן טרולי שהה מחוץ למסלול. כאן התחילו ההסתבכויות של מקלארן: המילטון דיווח על כך לקבוצתו, אך זאת לא הצליחה לדווח לשופטי המרוץ על שאירע ומחשש שתיענש על המהלך ביקשה מהמילטון שיחזור למקום הרביעי, דבר שאכן ביצע. בתחקיר לאחר מכן לא דיווחו המילטון ומנהלה הספורטיבי של מקלארן, דייב ראיין, על התקרית ומעדותם עלה הרושם כי דווקא טרולי עקף את המילטון תחת רכב הבטיחות. השניים נשאלו האם ניתנה להמילטון הוראה לתת לטרולי לעקוף, וטענו שלא. טרולי נענש והמילטון עלה למקום השלישי.

זמן קצר לאחר מכן סיפר המילטון בראיון טלוויזיוני כי הקבוצה ביקשה ממנו שייתן לטרולי לעקוף אותו. יתרה מכך, תמלילי רשת הרדיו הוכיחו מעל לכל ספק כי אכן ניתנה לו הוראה בעניין. בשימוע נוסף שהוחלט לערוך לשניים כעבור שבועיים במלזיה, הם שיקרו שוב.

הפרשה התפוצצה, והמילטון ומקלארן נענשו בהורדת הנקודות של הגראנד פרי האוסטרלי ובנוסף זומנו לשימוע של התאחדות הספורט המוטורית העולמית (FIA) בסוף החודש בגין פגיעה חמורה בקוד האתי וברוח הספורט הבינלאומי. במסיבת עיתונאים פומבית ונרגשת במלזיה התנצל המילטון בפני המעורבים בפרשה וסיפר כי הקבוצה דרשה ממנו לשקר.

נעלם בתוך האייפוד

אין עוררין כי המילטון הוא תופעה מעוררת מחלוקת. לצד יכולתו הפנומנלית במסלול, אין מלכודת אש שהוא לא נכנס אליה מחוץ למסלול. כל זה כשהוא בשנתו השלישית בלבד בסבב. קשה לשכוח לו את הריב המפורסם עם אלוף העולם דאז ובן קבוצתו, פרננדו אלונסו, בעונת הבכורה שלו, מה שהוביל לזריקתו של אלונסו מהקבוצה; ההתעקשות הנצחית שלו עם התקשורת הבריטית כי המעבר לשווייץ נבע מטעמים של רצון לניתוק ולשקט, בעוד שמשפחתו הודתה בברור כי מדובר בשיקול טהור של ענייני מס. ובכלל, אין עוד נהג שעמד יותר בפני תחקירים ושימועים מול שופטי המרוצים כמותו (והוא עומד על שלו בכל פעם מחדש וטוען לחפותו בכל תקרית ללא יוצא מן הכלל).

כאבי הראש של המילטון ומקלארן רק יתגברו בעקבות הפרשה. הספונסרים של הקבוצה כבר רמזו כי נמאס להם להיות מחוברים לקבוצה כה מעוררת מחלוקת, וחלקם טענו כי לא יעמדו בעוד שערורייה של הקבוצה ומאיימים לנטוש. גם חוזהו של המילטון שמבטיח לו שכר של 75 מיליון ליש"ט עד 2013, נראה עכשיו שביר.

המילטון הפך לחלוטין את עורו בשבועות מאז נחשפה הפרשה בפני כל. הבחור החביב, החייכן והידידותי כל כך נהיה עוין ותמציתי כלפי הסובבים אותו. הוא סירב להיפגש עם התקשורת לתדרוך המסורתי ביום חמישי, שפתח את אירועי סוף השבוע בסין. לבסוף כאשר הסכים להקדיש להם בדיוק שלוש דקות ו-23 שניות במוסך ברחבת הטיפולים, ואז נעלם להתייחד עם האייפוד שלו. עמודי החדשות והספורט במולדתו שרק לפני חצי שנה הכתירו אותו כגיבור לאומי, העניקו לו את הכינויים 'שקרן' ורמאי', ועוד בטרם התבררה כל התמונה ערכה לו התקשורת משפט שדה קטלני ומיד עברה להתמקד בסיפור האגדה החדש באי: עלייתו המטאורית של מנצח שני המרוצים הראשונים של העונה, ג'נסון באטון, שכבר הוגדר: 'הבריטי הקלאסי המצוי'.

בחברה טובה עם שומי

מעבר לכל העניינים מסביב, הפרשה מלמדת המון על הכוח שצוברים הנהגים בפורמולה 1 ובתוך הקבוצות שלהם. מכל התסבוכת, נותרה מקלארן ללא שניים מהאנשים הכי חזקים ומרכזיים שלה. אבל עם ילד סורר בן 24. העיתוי שדניס בחר לפרוש סופית מהקבוצה הוא מעניין. המהלך שלו נתפס בתחילה כצעד של הקרבה עצמית למען עתיד הקבוצה. זה לא סוד כי דניס הוא אחד האנשים הפחות אהודים על נשיא ה-FIA מקס מוסלי וחבורתו, והיעלמותו מהזירה, בכוחה אולי להמתיק מעט את העונש הכבד שצפויה מקלארן לקבל בשימוע בסוף החודש.

עזיבתו של דניס, שליווה את המילטון במסירות רבה מגיל 13, מעוררת כעת את השאלה המרתקת מי האדם החזק בקבוצה. אנתוני המילטון, אביו ומנהלו של לואיס, מסוכסך מזה זמן רב עם דניס, בעיקר על דרך ניהולו של היהלום. המילטון האב אף איים שבנו יפרוש מהפורמולה 1 או שיוציא את בנו מהקבוצה אם דניס לא ינטוש אותה סופית. לא עניין פשוט בהתחשב בכך שדניס מחזיק ב-15% ממניות מקלארן.

לבעלי המניות הנותרים, שנכנעו גם הם למכבש הלחצים של המילטון האב, ברור חד משמעית כי הפורמולה 1 צריכה את לואיס המילטון. הוא הפנים והעתיד שלה.

בעתיד אולי הצעד הנבון מבחינת המילטון יהיה לעזוב את מקלארן ולפתוח דף חדש בקבוצה חדשה. רבים סבורים ומבהירים לו כי המוניטין שלו ניזוק והוכתם ולעולם לא יתוקן בעקבות הפרשה, לא משנה כמה נפלא יהיה על המסלול וכמה אליפויות עולם יהיו באמתחתו.

והמילטון? הוא יכול לבנות על תקדים מיכאל שומאכר. את הנהג הטוב בהיסטוריה של הפורמולה 1 אוהבים ומעריצים ללא דופי למרות היותו גם ככל הנראה הבחור והנהג המפוקפק ביותר בתולדות הענף.

הירשם לניוזלטר והתראות ספורט

עוד כתבות

שיגור לוויין איראני בנמל החלל קוסמודרום ווסטוצ'ני ברוסיה (בעיגול: ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה) / צילום: רויטרס - Alexander Kazakov

מרוץ חלל בסיוע פוטין: איראן תשגר שלושה לוויינים ל"מטרות אזרחיות"

ההתקדמות האיראנית בתחום הלוויינים מנסה להדביק את הפער מול ישראל - בחסות רוסית ועם זינוק בתקציב הביטחון ● גרסת האיראנים, לפיה הלוויינים "נועדו לחקלאות, למשאבי טבע ולמעקב סביבתי", מעלה לכל הפחות תהיות ● עם זאת, היתרון האיכותי והכמותי הישראלי נשמר

מושגים לאזרחות מיודעת. מדדי אי שוויון / צילום: Shutterstock

בקרוב יתפרסמו נתונים על אי־השוויון בישראל. מה צריך לדעת כשקוראים אותם?

אחד הנתונים הכלכליים שמעוררים הכי הרבה עניין הוא אי־השוויון • לאילו היבטים הוא מתייחס, ואיך בכלל מודדים אותו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים, ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בתל אביב; מדד ת"א־‏נפט וגז נפל בכ-2.5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית ג'י סיטי נפלה במעל 7% ● אר פי אופטיקל מזנקת בעקבות הצהרת כוונות של לקוח ביטחוני מקומי ● ג'נרל אלקטריק חיסלה החזקותיה בפלסאנמור, המניה מזנקת ● היום יתפרסמו נתוני האינפלציה, הצפי הוא שהמחירים ירדו ב-0.5% בנובמבר ● מיטב: לשוק הנדל"ן בישראל יהיה קשה להתאושש ● פערי הריביות בעולם מעוררים תסיסה בשוק המטבע, בעיקר בשווקים המתעוררים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בכיר אמריקאי: לא נאפשר לנתניהו להרוס את המוניטין של טראמפ בנוגע להסכם בעזה

בעקבות הפיגוע באוסטרליה: בצבא חידדו הנחיות לחיילים בחו"ל ● טראמפ על חיסול ראאד סעד: אנחנו בודקים אם ישראל הפרה את הפסקת האש ● בישראל עוקבים בדאגה אחר עסקאות החמקנים שמקדמות מדינות במזרח התיכון מול הממשל האמריקאי וחוששים מפגיעה ביתרון האיכותי של חיל האוויר ● טראמפ: מדינות נוספות מצטרפות לכוח הייצוב הבינלאומי בעזה ● דיווחים שוטפים

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בנובמבר - 2.4%; מחירי הדירות ירדו חודש שמיני ברצף

האינפלציה ירדה בחודש נובמבר ב-0.5%, בהתאם לצפי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: סעיף הטיסות, סעיף ירקות ופירות טריים וסעיף תרבות ובידור ● מנגד, סעיף המזון רשם עלייה של 0.4% ● יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר של הבורסה: "סביבה נוחה לבנק המרכזי להפחית את הריבית במשק כבר ב-5 בינואר"

הודעה שנשלחה בקבוצת וואטסאפ של מתחזים / צילום: צילום מסך

הונאת הרשת החדשה: הבטיחו תשואה חלומית, ואז המניה נפלה בכ־90%

מתחזים ברשת שכנעו משקיעים ישראלים להשקיע במניה של קבוצת מסעדות מלזית ● הם התחזו לדמויות מוכרות בשוק, וכך זינקה המניה בכ־150% - אך קרסה לאחר בריחת מארגני ההונאה שמכרו את החזקותיהם ● ברקע, פלטפורמות כמו מטא מתקשות לבלום את התופעה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ נגד BBC: תובע 10 מיליארד דולר על "השחרת שמו"

נשיא ארה"ב טוען כי ב-BBC ערכו קטעים מנאום שנשא ב-6 בינואר 2021, מה שיצר מצג שווא כאילו הוא קרא לתומכיו לפרוץ לבניין הקפיטול ● טראמפ מנהל תביעות גם נגד "ניו יורק טיימס", "וול סטריט ג'ורנל" ועיתון באיווה - שלושתם הכחישו את הטענות

האם התרופה תתאים לחתולים? / צילום: Shutterstock

החתול שלכם יחיה 3 שנים נוספות? ניסוי בתרופה חדשה יוצא לדרך

בעוד וטרינרים רושמים לפציינטים הפרוותיים שלהם אוזמפיק של בני אדם כתרופה להשמנת יתר עם ביסוס מחקרי מועט על חתולים, חברת התרופות הווטרינריות Okawa יוצאת בניסוי קליני בתרופה ממשפחת ה-GLP-1 אך בעלת חומר פעיל שונה, בתקווה שתהיה מותאמת יותר לחברים החתוליים

מימין: אייסו קאנט, מייסד פולסייד וג'ייסון ורנר, מייסד פולסייד / איור: גיל ג'יבלי

חברת ה־AI ששווה מיליארדים מגיעה לישראל ופוזלת למערכת הביטחון

חד־הקרן האמריקאי פולסייד, שמפתח מנוע פיתוח תוכנה אוטונומי המתחרה בג'מיני, רוצה לגייס את המהנדסים מישראל ● הוא כבר חתם עם כמה מענקיות הביטחון בארה"ב, כולל משרד ההגנה

מה מציעות ספקיות החשמל הפרטיות לצרכנים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החשמל מתייקר, אבל יש פתרונות: כך תחסכו עד 20% דרך הספקיות הפרטיות

רק אחד מכל 10 משקי בית התניידו לספקיות פרטיות מאז נכנסה רפורמת החשמל לתוקף, חרף העובדה שמדובר במהלך פשוט יחסית ● הנחות קבועות של אחוזים בודדים או מסלולים עם חיסכון של עד 20% בשעות הלילה: מה כדאי לדעת על המסלולים שמציעות החברות השונות ● גלובס עושה סדר

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי

אילוסטרציה: Shutterstock

יוקר מחיה? למה אתרי השוואות המחירים הישראליים לא מצליחים להתרומם

בישראל פועלות כיום רק שתי פלטפורמות פרטיות להשוואה בין מחירי מזון: Pricez ו-CHP ● ברשות להגנת הצרכן מבטיחים רפורמה שתמשוך שחקנים חדשים ותסייע לתחרות ● ובינתיים הפרדוקס נמשך: בשוק המזון מהיקרים במערב לא משתמשים בכלי השוואת מחירים

יו''ר הוועד האולימפי בישראל יעל ארד, אורח הכבוד ויו''ר הוועדה המארגנת של המשחקים האולימפיים LA28 קייסי וסרמן וארוסתו / צילום: הוועד האולימפי בישראל

הוועד האולימפי מסכם שנה באירוע חגיגי

הוועד האולימפי בישראל חתם את השנה הפוסט־אולימפית בטקס חגיגי ● פורום טכנולוגי סגור ביוזמת MIND Israel התקיים בת"א ● מאות רוקחי Be פארם השתתפו בכנס השנתי באקספו ת"א ● וגם: יו"ר חדשה לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ת"א ומועמד לתפקיד נשיא התאחדות התעשיינים ● אירועים ומינויים

האם "התסריט הגרוע ביותר" עבור ישראל בעזה בדרך להתממש?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: היום שאחרי הפיגוע הקטלני באוסטרליה, 25 מדינות צפויות לדון מחר בשליחת כוחות בינלאומיים לעזה, ואנטישמיות בחגיגות החנוכה באמסטרדם ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

חברות הביטוח בראש, ומי בתחתית? בדקו מה עשו החסכונות שלכם בנובמבר

חברות הביטוח הן המנצחות הגדולות בתשואות של חודש נובמבר, מנורה מבטחים וכלל מובילות גם מתחילת השנה ● בתחתית: הגופים שחשופים לחו"ל - אלטשולר שחם וילין לפידות ● הסיבה היא זינוק של יותר מ-4% בשוק המקומי לעומת יציבות בארה"ב ● ומה קורה בינתיים בדצמבר?

מה יחזיר את הקונים לשוק הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

נתונים מישראל ומהעולם מלמדים: הפחתות ריבית לא מחזירות את הביקוש לדירות

בזמן שאצלנו בנק ישראל רק החל להוריד את הריבית, מאירופה ועד צפון אמריקה הבנקים המרכזיים נמצאים בעיצומה של סדרת הפחתות ● עם זאת, הנתונים מראים כי השפעת המדיניות המוניטרית על מחירי הדיור חלשה יחסית ● למרות ההבדלים בין הכלכלות והאתגרים של ישראל, נשאלת השאלה: האם גם כאן נראה מגמה דומה?

בית המשפט העליון / צילום: יוסי זמיר

שני פסקי דין סותרים והשאלה בדרך לעליון: מי יממן תביעות ייצוגיות?

שני פסקי דין הפוכים בנוגע לאפשרות מימון תביעה ייצוגית ע"י קרן פרטית ניתנו לאחרונה, והסוגיה תוכרע בעליון ● הראשון קבע כי קרן הפועלת למטרת רווח תנהל את ההליך לא תמיד לטובת התובע, ואילו לפי השני איסור מימון הוא מחסום לתביעות שמצריכות משאבים כלכליים

שחר סיני, סמנכ''ל קרנות נאמנות פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"אחרי שנתיים פנומנליות במניות הפיננסים, זה הזמן להוריד רגל מהגז"

שחר סיני, סמנכ"ל קרנות נאמנות בפרופאונד, ממשיך להעדיף את שוק המניות המקומי על פני חו"ל, ומסמן את מניות הטכנולוגיה, התעשיות הביטחוניות והאנרגיה הירוקה לשנה הקרובה ● למרות השיאים בשוק הוא מציע "לא להפריע לכסף לעבוד, אבל כן אפשר לצמצם סיכון"

מחירי הדיור / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לא רק המחירים שירדו: המכה שספגו רוכשי הדירות החדשות

מחירי הדירות ממשיכים לרדת שמונה חודשים ברציפות, אך עליית תשומות הבנייה מייקרת את הדירות החדשות ומכבידה על הרוכשים והיזמים ● הירידות ניכרות בעיקר בדרום ובתל אביב, בעוד בירושלים נרשמות עליות, ובשוק השכירות נרשמות יציבות עם עליות מתונות לדיירים חדשים ולמחדשים