גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירון לונדון: "רצו שנסחוט פוליטיקאים"

(עדכון) - לונדון: "הבנתי את חומרת המצב הכלכלי, אבל כשהודיעו לנו - בלי לפנות, בלי לשוחח - ש-25% משכרנו יקוצץ, זה היה בלתי נסבל"

בגילו המתקדם, 69, מרגיש ירון לונדון שובע מהמירוץ אחרי הרלבנטיות וההתעדכנות האין-סופית באקטואליה. האיש, שהתחיל את דרכו בתקשורת כשדר ב"קול ישראל", הפך למגיש בטלוויזיה הישראלית ("עלי כותרת", "סופשבוע", "סוף ציטוט"), כתב פזמונים פופולריים ("לו הייתי פיראט", "אליעזר בן יהודה"), הנחה את "מסיבת גן" פורצת הדרך, כיכב בקלטות ילדים ("איתמר מטייל על הקירות", "מעשה בחמישה בלונים"), יצר סדרות דוקומנטריות ששודרו בערוץ 2 כגון "השמן עם הסוני", עבר לערוץ 10 ומאז מגיש עם מוטי קירשנבאום את "לונדון את קירשנבאום" - הבין "לפני זמן מה", כהתנסחותו, שכנראה לא יספיק לקרוא את כל הספרים שהוא רוצה, לא יהיה מומחה לכל דבר, וגם בתחום התמחותו, חברה ופוליטיקה, יהיו שטחים מתים שאליהם לא יגיע.

"מכיוון שיש הרבה ערוצי תקשורת", הוא אומר, "ומכיוון שאנחנו לא ב'קשת' ולא לוחצים עלינו להגיע לרייטינג גבוה, אני לא חייב לדעת הכול ולקרוא את האותיות הכי קטנות".

מחשבות על פרישה כבר יש?

"לא. אבל בגיל 69 לא מן הנמנע לחשוב שאולי יאזל כוחי".

וזה מעורר חרדה?

"בעיקר בצד הכלכלי, כי לא צברתי מספיק ממון כדי לקיים את עצמי ברמה שאני רוצה".

איך זה קרה?

"ההכנסות שלי גדלו בשנים האחרונות, אבל רוב ימיי הרווחתי מעט".

אבל יש לך קלטות וידיאו מצליחות, פזמונים שמושמעים?

"ב'איתמר מטייל על הקירות' היה לי חלק מסוים בהפקה, והמפיץ היה אחראי על החשבונות, ובסופו של דבר מכרתי את זכויותיי בכסף מועט; וההכנסות מאקו"ם לא רבות מאוד".

ופנסיה מ"ידיעות אחרונות"?

"אחרי 18 שנות עבודה יש, ויש לי גם בית באפקה, כך שלא אמות ברעב ולא אהיה הומלס. אבל אי-אפשר להשוות את זה לרמת ההכנסה שלי היום, שתיפסק כשלא אעבוד. אז אעשה דברים אחרים. אשיר, ארקוד".

מפליא שלא דאגת לעצמך יותר, הרי ערכת את "סטטוס", ירחון לחשיבה ניהולית. משהו בטח הפנמת.

"הניסיון שלי בניהול קטן מאוד, ומשרת הניהול הבכירה ביותר שאליה הגעתי הייתה מנהל מחלקת הדרמה והבידור בערוץ 1".

ניהלת בכלל את הקריירה שלך?

"לא. הלכתי אחרי יצריי וסקרנותי".

עם סקרנות לא הולכים למכולת.

"העובדה היא שתמיד יכולתי לשלם במכולת. 28 שנים הייתי פקיד מדינה, וגם אז, כשרציתי להתפרנס, נעניתי ליוזמות של אחרים ואיך שהוא השלמתי את הכנסתי באופן שאפשר לי לגדל שלושה ילדים. ומגיל 48, כשעזבתי את רשות השידור לא נתקלתי בבעיות פרנסה כי תמיד הציעו לי דברים. הכנסותיי גדלו והלכו, לא כי תכננתי זאת, אלא כי זה קרה".

אתה לא יוזם?

"אני יזם של פורמטים, אבל רק חלק מהדברים שעשיתי היו ביוזמתי וחלקם היו פרי יוזמתם של אחרים. כמו עריכת 'סטטוס'. מעולם לא חתרתי להיות עורך ירחון ניהול, והצבתי שורת תנאים להסכמתי".

גם לא תנאים כלכליים?

"שיהיה לי מספיק זמן לעסוק בעניינים אחרים, ושלא אגע בצד הכלכלי של ניהול העיתון. אני גם לא במאי סרטים דוקומנטריים, ואין לי שום הכשרה מקצועית בתחום. כשעבדתי ב'קשת' ועשיתי סרטים תיעודיים, מהם גם ביימתי, עשיתי זאת מתוך הבנה שאני צריך לשתף פעולה עם מביני עניין, ושכנעתי אנשים מקצועיים לחבור אליי. היו לי מפיקה קבועה שעסקה בתחום הניהולי, צלמים מצוינים שנתנו לי את זווית הראייה שלהם, כבמאים, ועד נהגים שעשו את מלאכתם נאמנה".

אין לך סוכן?

"לא, ורק לעתים רחוקות אני נעזר בעורך דין".

למה?

"כי אני מסתכל על המשא ומתן הכספי כעל ספורט, טניס. לעתים קרובות אני מוציא לצד השני את המיץ. לא אכפת לי מה תהיה התוצאה הסופית. די לי בזה שאני קובע רף מסוים, וכל היתר משחק".

גם הוויכוח עם ערוץ 10 על הקיצוץ בשכר - שהביא להורדת "לונדון את קירשנבאום" מהמסך - היה ספורט?

"לפני שנה וחצי או שנתיים, כשהבועה הייתה נפוחה, הסתיים החוזה של מוטי ושלי והוצע לנו על-ידי כל החברות המשדרות לשדר אצלן. ניהלנו משא ומתן עם כולן, והתמהיל של ערוץ 10 היה הנכון ביותר בשבילנו. נחתם חוזה בלחיצת יד, ואחרי חצי שנה מודיעים לנו ששכרנו יקוצץ משמעותית.

"הבנתי את חומרת המצב הכלכלי, אבל כשהודיעו לנו, בלי לפנות, בלי לשוחח, ש-25% משכרנו יקוצצו, זה היה בלתי נסבל. מכאן התחילה תחרות של הורדת ידיים. זה הייתי יותר אני שהייתי מוכן ללכת רחוק. מוטי היה יותר מתון. הרגשתי שאני קבלן. לא ייתכן שיפרו את החוזה שלי ויודיעו לי שמפירים אותו".

כשהורידו אתכם מהאוויר זה כבר הפך למשחק מלוכלך.

"זה היה בעיקר לא חכם. לא הבנתי למה המנכ"ל, יוסי ורשבסקי, איש שאני מאוד מחבב, יורה לעצמו ברגל. יש לנו סעיף מפורש של הליכה לבוררות. הוא אמר, 'נלך לבית המשפט', ולא יכולתי לשאת צורה כזאת של הידברות, מה עוד שהכרנו בצורך בהידוק החגורה. השאלה הייתה בכמה".

זה היה בבחינת "למען יראו וייראו"?

"גם עכשיו אנחנו ויוסי ביחסים מצוינים, ואני מעריך את כושרו במאבק לקיום הערוץ במישור של הרגולציה. אין ספק שכדי לעסוק בזה צריך עמוד שדרה".

עוד שנה וחצי מסתיים החוזה שלכם, ומה אז?

"נהיה מעל 70. או שנמשיך לעשות את התוכנית, או שלא. מוטי אדם יצירתי ומלא מרץ, מי יודע".

כדי להרים תוכנית חמישה ימים בשבוע גם צעירים מכם זקוקים ללא מעט מרץ.

"אחרי שיצאתי לפנסיה מידיעות אני כותב טור בשבוע, עשיתי סדרה על השפה העברית, ואת התוכנית. העבודה לא מאוד קשה, ויש לנו צוות נהדר שכל אחד מהם משכיל יותר ממני, פורמלית לפחות. עונג רב לעבוד איתם. הם מתכתבים איתנו בדואר אלקטרוני, ואנחנו באים בשתיים-שלוש ומלטשים. אז כן, יש אנרגיה, ובעזרת תרופות להורדת לחץ דם וקצת ספורט מצליחים להחזיק מעמד".

והערוץ, גם הוא יחזיק מעמד?

"כשהערוץ נקלע למשבר ניסיתי ליצור מהלך שבו העובדים יקנו חלק מהבעלות בו, אבל החובות היו כל-כך גדולים, שיוסי מימן, אביר אמיתי, הביט עליי במבט חביב ומרחם, כמו על ילד פלא מטורלל בעל רצון טוב. כדי לעשות דבר כזה היו צריכים כוחות של נפילים".

מצד שני, לא ראיתי אותך מצטרף לטאלנטים שיצאו להילחם על חייו של הערוץ.

"הייתה לי התלבטות קשה. חבריי דרשו מעצמם למחות נגד הרגולטור, ומצאתי את עצמי במצב רגיש. כעיתונאי, אני נדרש לגילוי נאות ולמחות נגד רגולטור, ואפילו, אגלה לך סוד, שנשמעו קולות להשתמש בכוח שלנו כעיתונאים כדי לסחוט את הפוליטיקאים - זה מעשה שלא יעשה. היססתי.

"מעבר לקול קורא שיסביר את משמעות הערוץ, את המאבק צריך להשאיר להנהלה ולארגוני היוצרים. אולי זאת עמדת צדיק ששכרו נאה והוא גומר את חיי העבודה שלו בעוד כמה שנים".

כעסו עליך?

"שמעתי שכן. בתוך הארגון הזה העמדה שלנו מיוחדת, אנחנו מין מגירה נפרדת, שייכים ולא שייכים. אנחנו כפופים להנהלת החברה ומקבלים את שכרנו מהערוץ, אבל עושים ככל העולה על רוחנו. ולא משום שאני פורק כל עול. אני לויאלי לארגון, אבל החן של התוכנית הוא בעובדה שאנחנו יכולים להתנהג כאוות נפשנו".

אולי מפני שאתם חצי בפנים חצי בחוץ הורידו לכם את התוכנית במהלך המלחמה בעזה; וגם לאחר מכן, כשהחזירו אתכם לאוויר, ניסו לשנות את שעת השידור הרגילה ולהקדים אותה?

"מנהל חטיבת החדשות (ראודור בנזימן, ל' ר'), שרואה את עצמו כבקי בפרוגרמינג ושד ברייטינג, חשב שהשיבוץ של התוכנית שלנו במערך היומי הוא לא נכון".

אז הוא קבר אתכם.

"הוא הרגיש שהוא זקוק לסוג אחר של תוכנית, ושמוטב שתשודר בשעה יותר מוקדמת. המלחמה הייתה זירת ניסוי. הוא חשב שבזמן המלחמה נדרשים דיווחים משדה הקרב, ושלא נוסיף דבר אלא נגרע".

זה לא הוציא אתכם מדעתכם?

"את מוטי זה יותר הכעיס. הוא יותר חמום מוח ממני. אמרתי, נו טוב, אם התוכנית תיקבר, בגילנו המכובד זה לא אסון - או שראודור בנזימן ייווכח כמה הוא טועה. מוטי היה בטוח שכך יהיה. אני לא".

נראה שמוטי צדק? עובדה שחזרתם למשבצת הרגילה שלכם.

"בלי להודות בזה במפורש - לא נקראנו לשיחת סיכום שבה יוזם השינוי הודה בפנינו שהוא שגה - ניתן לנו להבין שכנראה אנחנו עדיין רלבנטיים".

תגובת ראודור בנזימן: "ירון לונדון, כהרגלו, צודק".

* הראיון המלא - היום במגזין G.

עוד כתבות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

הבטחה אחת הקפיצה את מניית טסלה. אבל האם היא יכולה לעמוד מאחוריה?

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף

צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל שירד מאופנוע, נכנס למבנה - וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך • עדכונים שוטפים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?