גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם ירכשו את אקטליון, כל המדענים שלה יפרשו ויקימו מיזם חדש"

אקטליון השווייצרית, חברה של 8.2 מיליארד דולר, הוקמה על בסיס קבוצת מדענים פורשים מרוש ; ד"ר מירי הלפרין, סגנית נשיא לפיתוח קליני באקטליון, בראיון ל"גלובס": "גם עם 2,000 עובדים אנחנו פועלים בתרבות ארגונית של סטארט-אפ, וזה מקור להצלחת החברה"

סיפור כמו זה של חברת Actelion מבאזל שבשווייץ, מעורר קנאה. היא הוקמה ב-1997, באותו המחזור של כמה מחברות הביו-פארמה הישראליות המפורסמות כמו קווארק (QBI), כן-פייט, גמידה-סל ופרוטליקס - אבל איפה אקטליון ואיפה הן.

אקטליון הגיעה להנפקה ב-2000 ושנה לאחר מכן, ב-2001, כבר היה לה מוצר ראשון בשוק. בשנים שלאחר מכן ביצעה רכישות, ב-2004 כבר הייתה רווחית, ומהלך דרכה שברה את רוב השיאים במרוץ לרווחיות של חברות הביוטק. היום אקטליון היא אחת מחברות הביוטק הגדולות בעולם, עם תרופות ביולוגיות ללחץ דם בריאות, לגושה ולמחלות נוספות, ונסחרת לפי שווי של 8.2 מיליארד דולר.

לאקטליון היה יתרון על-פני חברות ביוטק אחרות שקמו במקביל אליה. היא נוסדה על-ידי צוות של מדענים ומנהלים שפרש מחברת הענק Roche עם טכנולוגיה שפיתוחה החל אצלה. בהמשך הדרך, משכה אקטליון מרוש בכירים בתפקידים שונים וכך הגיעה לחברה גם ד"ר מירי הלפרין, ישראלית לשעבר המשמשת היום כסגנית נשיא לפיתוח קליני בחברה.

לא ספין-אוף

הלפרין שימשה בעבר במגוון תפקידים ברוש, ביניהם מנהלת גלובלית לניהול משברים, ראש תחום הבטיחות ורישוי התרופות של מחלקת הפארמה וגם מילאה תפקידי ניהול ב-Merck האמריקנית.

בראיון ל"גלובס", להלפרין חשוב להדגיש שאקטליון לא הייתה ספין-אוף של רוש ומעולם לא התנהגה ככזו. "היא שחררה את קבוצת המדענים לחופשי, שזה היה יפה מצידה, ומכרה להם את התרופה בכסף מלא, אם כי לא סכום גבוה במיוחד", היא אומרת. "רוש לא נתנה עזרה מיוחדת לקבוצה החדשה, לא השקיעה בה כסף ולא החזיקה בה מניות. הם חשבו שהאינדיקציה המרכזית של ה-Tracleer, של לחץ דם בריאות, לא מעניינת. אחר כך הם הצטערו על זה, והעובדה שהיא הצליחה הייתה מזל לנו ולפציינטים".

פרט לתרופה המובילה של אקטליון, Tracleer, יש לה עוד שתי תרופות בשוק: Zavesca - תרופה למחלת הגושה הניתנת בבליעה ו-Ventavis, לטיפול בלחץ דם בכלי הדם שבין הלב לריאות. לחברה עוד 25 תרופות בצנרת, מהן 4 תרופות בשלב שלישי של הניסויים הקליניים.

הלפרין מאמינה שאם רוש הייתה מפתחת את התרופה הזו בתוך הבית, היא לא הייתה מגיעה לאותם הישגים ובוודאי שלא באותה מהירות. "עבור רוש זו הייתה 'עוד תרופה בצנרת'. עבורנו היא הייתה כל החיים".

אולי בשל כך, למרות כל העובדים שערקו, רוש מפרגנת לאקטליון. "היחסים היום טובים וב-2006 אף חתמנו איתם על הסכם מסחור משותף, למוצר בתחום האוטואימוני". בנוסף, יש לאקטליון הסכמים עם מרק ועם גלקסו סמית'ליין.

הגלגל מסתובב, ולאחרונה בוצע באקטליון אקט דומה למה שהתרחש ברוש: קבוצה של מדענים ומנהלים בוגרי רוש ואקטליון, הקימה חברה משלה בשם Axovan, על בסיס טכנולוגיה שנרכשה גם היא ובמקור פותחה ברוש, בין היתר על-ידי מדענים שעברו מאוחר יותר לאקטליון. הפיצול הצליח, המוצר הגיע לניסויים מתקדמים, ואז אקטליון רכשה את החברה בחזרה תמורת 45 מיליון דולר מיידית ועד 190 מיליון כולל תמלוגים ואבני דרך, שחלקם כבר שולמו שכן המוצר מתקדם יפה והגיע לשלב III של הניסויים.

בלי ביורוקרטיה

לדברי הלפרין, בסיס ההצלחה של אקטליון הוא האופי של החברה, שעושה ככל יכולתה להמשיך לפעול בתרבות של סטארט-אפ בתחום הביוטק גם כאשר היא גדלה ומתפתחת, ומעסיקה היום 2,000 עובדים.

"מייסדי אקטליון קצו בביורוקרטיה של חברה גדולה כמו רוש ורצו להקים מיזם קטן, רעב וקרוב יותר למדע", היא אומרת. כמעט כל המייסדים עדיין נמצאים בחברה, וביניהם ז'ן פול קלוזל, מנכ"ל החברה; מרטין קלוזר, סגנית נשיא בכירה לפיתוח תרופות; וולטר פיצ'לי, גם הוא סגן נשיא בכיר לפיתוח תרופות, אנדרה מולר, סגן יו"ר הדירקטוריון. רק מייסד אחד עזב - המנכ"ל הראשון של החברה תומס ווילדמן.

אקטליון הוקמה בהשקעה פרטית של הזוג קלוזל, של מספר מיליוני דולרים בודדים. עיקר המימון הגיע מן ההנפקה בבורסה של שווייץ ב-2000, שלוש שנים אחרי ההקמה. זו הייתה תקופה טובה לגיוסים עבור חברות ביוטק. בנוסף, ההילה של החברה ככזו שהוקמה על-ידי יוצאי רוש אפשרה לה לקבל במהירות את אמון השוק. לא הזיקה העובדה שהמוצר שלה היה כבר בשלב שלישי של הניסויים בתקופה הזו.

עם השקת המוצר הראשון, ב-2001, התלבטה החברה אם להקים ערוצי שיווק משלה למוצר או לשווקו בעזרתה של אחת החברות הגדולות. בסופו של דבר הימרה אקטליון על שיווק המוצר באופן עצמאי, כשהיא נעזרת בשותפים רק עבור חלק מן השווקים. הפעילות העצמאית היא בעיקר באירופה ומעט בארה"ב.

היום החברה שומרת על צביונה, בין היתר על-ידי כך שלא ויתרה על המחקר והפיתוח. כמעט כל המוצרים שלה מפותחים בבית והיא כמעט ואינה מבצעת רישוי של מוצרים מאוניברסיטאות. "המייסדים וההנהלה הבכירה מעורבים במדע עד רמת הפרט הקטן. בחברה אחרת היו אומרים שהם משגעים את האנשים, אבל לא אצלנו", היא אומרת.

החברה מחפשת גם לרכוש סטארט-אפים, בעיקר בתחומים בהם היא כבר עוסקת - כמו מחלות גנטיות, מחלות אוטואימוניות ובניות בלחץ דם, אך גם בתחומים אחרים כמו מחלות של מערכת העצבים המרכזית (המוח ועמוד השדרה) ותחומי האנטיביוטיקה.

הקשר היהודי

הלפרין, 57, עזבה את ישראל אחרי הצבא ועברה לשווייץ. התואר הראשון שלה הוא בגנטיקה ופסיכולוגיה ניסויית, אך בהמשך התמחתה בפסיכיאטריה ואחר-כך בסקסולוגיה. "אחרי תקופה התגוררתי בצד הגרמני של שווייץ, ולא ידעתי את השפה מספיק טוב כדי לטפל", היא אומרת. זה היה הטריגר למעבר לניהול בסניף שפתחה חברת Merck האמריקנית בציריך.

משפחתה של הלפרין, עליה נמנים לא מעט רופאים, מתגוררת בישראל. לדבריה, המוצא הישראלי שלה היה אחד השיקולים לפתיחת משרד של אקטליון בארץ ב-2004 בו מועסקים 13 עובדים, שמתמקד בעיקר בשיווק מוצרי החברה בישראל. "הזוג ז'ן פול ומרטין קלוזל, מייסדי החברה ומנהליה הבכירים, הם יהודים, אך עדיין לא ביקרו בארץ. אנחנו עובדים על זה".

אקטליון רשמה ב-2008 הכנסות של 1.25 מילארד דולר. ברבעון הראשון של 2009 צמחה לעומת הרבעון שקדם לו, להכנסות של 345 מיליון דולר. רווחיה לרבעון הראשון עמדו על 87 מיליון דולר.

מה ההבדלים בתרבות הארגונית בין מרק, רוש ואקטליון?

"רוש היא דוגמה לחברת פארמה אירופית גדולה, שבה לוקח הרבה מאוד זמן לקבל החלטות, והולכים הביתה ב-17:00. אקטליון יותר מסודרת מכפי שהייתה בעבר, למרות שהרעיונות בה זורמים מהר. לאנשים יש מוטיבציה גבוהה והם עובדים קשה. באקטליון אנשים צועקים אחד על השני, זו לא חברה שוויצרית באופי, אלא בינלאומית - יש בה אמריקנים, בריטים, הודים ואחרים. מרק היא חברה אמריקנית, מסודרת, עם טופס לכל דבר והיררכיה ברורה. שלוש החברות הללו ממוקדות מחקר, לעומת נוברטיס למשל שהיא מונחית שיווק".

בתוך גל הרכישות של חברות הפארמה שהתרחש לאחרונה, האם יש סיכוי או סיכון שתירכשו בעצמכם?

"הנהלת אקטליון מעוניינת להיוותר עצמאית. יש גם גלולת רעל בתקנון, לפיה כאשר החברה נרכשת, הזכויות על התרופות המובילות אינן כלולות בחוזה אלא נותרות אצל השותפות. אני מאמינה שאם החברה תירכש על-ידי חברת ביג פארמה, ממילא כל המדענים הטובים והמנהלים פשוט יפרשו ויקימו משהו חדש".

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית