גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסחר באירופה הסתיים בירידות שערים: הפוטסי ירד ב-0.3%; הדאקס איבד 1.2%; אפי פיתוח זינקה ב-11.1%

מדד מנהלי הרכש של נותני השירותים וענף התעשייה בגוש האירו עלה ל-40.5 נקודות באפריל - מעל תחזיות השוק לתוצאה של 38.9 נקודות ; קרדיט סוויס טיפסה ב-8.8% ; נאנ"ט נדל"ן קפצה ב-18.4%

המדדים המובילים באירופה ננעלו בטריטוריה השלילית זה היום השני ברציפות לאחר שבמהלך מרבית שעות היום נסחרו במגמה מעורבת. זאת על רקע ההאטה בהתכווצות של סקטור הייצור וענף נותני השירותים במדינות גוש האירו במהלך חודש אפריל. על הירידות השפיע מגזר יצרניות התרופות.

מדד מנהלי הרכש של נותני השירותים וענף התעשייה בגוש האירו עלה ל-40.5 נקודות באפריל - מעל תחזיות השוק לתוצאה של 38.9 נקודות.

"ההידרדרות הכלכלית נבלמת רק במעט. לא תהיה התאוששות לפני הרבעון הרביעי של השנה", אמר ראלף סולווין, מקומרזבנק.

למרות התוצאות החיוביות היום התחזית הכלכלית של האזור עדיין עגומה, כאשר קרן המטבע הבינלאומית צופה כי כלכלת האזור תתכווץ ב-2009 בשיעור של 4%. יש לזכור כי למרות השיפור במדד מנהלי הרכש, רמתו של הסקר עדיין מצביעה על התכווצות בפעילות זה החודש ה-11 ברציפות.

קו המדיניות אותו מוביל הבנק המרכזי של אירופה (ECB) עלול להאריך את משך ההאטה הכלכלית ולהביא לכך שהכלכלה האירופית תצא מן המשבר אחרונה מבין הכלכלות המפותחות. עם זאת, חבר הוועדה יורגן סטארק צידד במדיניות הבנק באומרו כי הבנק נוקט "צעדים חסרי תקדים" לטיפול במשבר וכי הוא צופה התאוששות "הדרגתית" בשנה הבאה.

בורסת ציריך סגרה בירידות למרות שקרדיט סוויס דיווח על רווחים כפולים מהצפוי ברבעון הראשון של השנה.

בבריטניה: תוכנית החילוץ של בריטניה למערכת הבנקאית הגיעה ל-1.4 טריליון ליש"ט (2 טריליון דולר), כשהיא עלולה להמשיך ולהתייקר ככל שהמשבר הפיננסי העולמי הולך ומעמיק, ולאחר שכלכלנים הזהירו כי יתכן והמלווים הגדולים יזדקקו למימון נוסף.

ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, אמר אתמול (ד') כי הממשלה תערוב לחלק מהאג"ח מגובות משכנתאות, כשהיא מוסיפה 50 מיליארד ליש"ט לתוכנית החילוץ שהושקה עם קריסתו של נורת'רן רוק בשנת 2007.

הסכום אותו הממשלה הלוותה, העניקה או הבטיחה לבנקים הבריטים שווה לתמ"ג השנתי של בריטניה, וייעלה למשלם המיסים הבריטי 22,800 ליש"ט לאדם.

נציין כי אתמול, קרן המטבע הבינלאומית (IMF) פרסמה תחזית לפיה כלכלת בריטניה צפויה להתכווץ ב-4.1% ב-2009 וב-0.4% ב-2010.

עוד בנושא חבילות החילוץ ברחבי הגלובוס: אתמול (ד') שר האוצר האמריקני, טימותי גייתנר, הגן על הצעדים בהם נקטו ממשל אובמה וממשלים במדינות אחרות במטרה ללחום במיתון העולמי. "הצעדים שננקטים כעת ואלו הנמצאים בצנרת יהוו את הבסיס החזק ביותר להשבת האמון כי התחלנו להניח את היסודות להתאוששות עולמית" אמר גייתנר בנאום במועדון הכלכלי בוושינגטון. "אנו נמצאים על המסלול הנכון לסיום המשבר".

"חשוב כי מדינות ה-G20 לא יסירו את רגלם מהגז עם הופעת הסימן הראשון להתאוששות", "בעוד שמדינות ברחבי העולם מתמודדות עם אתגרים שונים - כולנו מצואים באותה הסערה". "יהיה עלינו לבצע שינויים במדיניות על פי השינויים שיחולו בתנאי השוק".

הפוטסי ירד ב-0.3%, הדאקס איבד 1.22% ומדד הקאק ירד ב-0.55.

בזירת המטבעות, האירו עולה ב-0.56% ל-1.3051 דולר והליש"ט מטפסת ב-0.55% ל-1.455 דולר.

בזירת המאקרו

הגרעון התקציבי של בריטניה זינק ל-12.4% מהתמ"ג - גבוה יותר מאשר זה של ארה"ב שצפוי להגיע ל-12%.

מדד מנהלי הרכש (PMI) של היצרנים ונותני השירותים במדינות גוש האירו עלה ל-40.5 נקודות באפריל מ-38.3 נקודות במארס. מדד היצרנים עלה ל-36.7 נקודות מ-33.9 נקודות במארס ומדד נותני השירותים עלה ל-43.1 נקודות מ-40.9 נקודות. כל תוצאה הנמוכה מ-50 נקודות מצביעה על התכווצות כלכלית.

בתוך כך, נתוני ההזמנות החדשות בתעשייה הצביעו על ירידה של 0.6% בחודש פברואר, טוב לאין שיעור מהתחזיות המוקדמות שניבאו ירידה של 2.2%. בסעיף מוצרי ההון נרשם גידול של 2.9%, וזאת לעומת ירידה של 2.7% בחודש שעבר. את היום המוצלח השלים מדד אמון העסקים בצרפת, שעלה מ-68 ל-71.

מניות בכותרות

חברת התרופות השוויצרית נוברטיס דיווחה על ירידה מתונה מהצפוי ברווחי הרבעון הראשון. רווחי נוברטיס ירדו ב-15% ל-1.96 מיליארד דולר.

הבנק השוויצרי קרדיט סוויס הצליח להציג רווח של 2.01 מיליארד פרנק שוויצרי (1.7 מיליארד דולר דולר) לעומת הפסד של 2.15 מיליארד פרנק שוויצרי (1.85 מיליארד דולר) ברבעון המקביל אשתקד. קרדיט סוויס הצליח לחזור לרווחיות לאחר שבשנה שעברה פיטר 5,100, או 11% ממצבת כוח האדם וזאת לנוכח המשבר הפיננסי העולמי. אנליסטים בסקר של סוכנות הידיעות "בלומברג" חזו רווח של 1 מיליארד פרנק שוויצרי (854 מיליון דולר) בלבד.הבנק הציג יחס הלימות הון ראשוני (Tier 1) של 14.1% - הגבוה ביותר באירופה.

התפתחות מפתיעה בסאגה של פוקלסווגן ופורשה . יצרנית הרכב הגרמנית עשויה להציע הצעת רכש לפורשה לאחר שהאחרונה רכשה את רוב המניות של פולקסווגן בחודש ינואר והודיעה על כוונתה להגיע להחזקה מלאה בכל מניות פולקסווגן. על פי הדיווחים בסוכנויות הידיעות לא ידוע האם מחזיק המניות השני בגודלו בפולקסווגן יתמוך במהלך שהוא השתלטות של פולקסווגן על החברה האם.

יצרנית רכבי הספורט, פורשה , המחזיקה ביותר ממחצית מניותיה של פוקלסווגן הודיעה כי היא לא מתכוונת למכור מניות של פולקסווגן למרות שהחוב שלה ברבעון הנוכחי גדל פי שלוש.

ישראליות באירופה

מנכ"ל CMT הודיע לחברת THALES על רצונו לסיים את תפקידו. לאחר השלמת המיזוג בהצלחה ורצונה של THALES שחברת CMT תתמקד בפיתוח מוצרים חדשים החליט המנכ\"ל עמית מרידור לפנות את מקומו ולהמשיך למקומות חדשים.

חברת הנדל"ן הפינית סיטיקון , שבשליטת גזית גלוב של חיים כצמן, עברה להפסד לפני מס ברבעון הראשון של 18.1 מליון אירו (הכולל כ- 31.6 מיליון אירו ירידת ערך נדל"ן להשקעה), מרווח לפני מס של כ- 11.3 מליון אירו ברבעון המקביל אשתקד (הכולל עלית ערך נדל"ן להשקעה של כ- 0.5 מיליון אירו). ההפסד המיוחס לבעלי מניות החברה הסתכם בכ- 16.8 מיליון אירו. השווי הנכסי הנקי (NAV) הסתכם בכ- 3.62 אירו למניה לעומת 4.7 אירו למניה ברבעון המקביל אשתקד. השווי הנכסי הנקי גבוה בכ-105% ממחיר הנעילה של המניה אתמול, שעמד על 1.77 אירו למניה.

מניית סינמה סיטי ריכזה עניין בבורסת וורשה על רקע שמועות בשוק כי בעלי סינמה סיטי רוצים להשתלט על עסקיו של גלובוס.

נאנט נדל"ן , הנסחרת בבורסה המשנית בלונדון (AIM), הודיעה היום (ה') כי תמכור מחצית מפרוייקט Albert Ingatlan Kft בבודפשט לצד שלישי שזהותו אינה ידועה. נאנט תמשיך להחזיק ב-52% מזכויות ההצבעה. בעקבות העסקה, תהיה זכאית נאנט רק למחצית מהרווחים בפרוייקט, ואולם היא צפויה לרשום רווח הון בסכום לא מהותי.

בייטמן ליטווין הודיעה כי הסיכסוך המשפטי בין בייטמן ליטווין לתאגיד דלטה T הסתיים לאחר שהחברות חתמו על הסכם פשרה.

[לבורסות בעולם]

עוד כתבות

ד''ר פרוסטינג

נונו מימי ברכישה נוספת: קנתה את קונדיטוריית הבוטיק ד"ר פרוסטינג

הקבוצה, בראשות איש העסקים דובב לוינסון, רכשה כבר לפני חודשיים 80% מהשליטה בקונדיטוריה תל אביבית בשם ד"ר פרוסטינג לפי שווי של 1.6 מיליון שקל

בניין להב 433 בלוד / צילום: שלומי יוסף

בתום חקירה סמויה: ראש עירייה נחקר בלהב 433 בחשד לשחיתות

ראש רשות מקומית, בכירים ברשות ואנשי עסקים עוכבו לחקירה בלהב 433 בחשד לעבירות שחיתות ● עפ"י החשד, מיליוני שקלים מכספי תרומות שקיבלה הרשות במלחמה הועברו לכיסם הפרטי של ראש הרשות ומקורביו ● היום נערכו חיפושים בבתים ובמשרדים, ועוכבו לחקירה ראש הרשות המקומית, בכירים ברשות וכן אנשי עסקים

נשיא סין שי ונשיא איראן פזשכיאן נפגשים בבייג'ינג / צילום: ap, Ng Han Guan

תחת עיני הבית הלבן: סין הפכה לגורם מרכזי בשימור המשטר האיראני

בעוד שמוסקבה מתמהמהת באספקה, סין מטמיעה בטהרן מערכות הגנה מתקדמות ● מנגנון משומן של "מכליות רפאים" מאפשר לסין ליהנות מנפט איראני בהנחות עתק ● אלא שמאחורי הדברים, מסתתרת תמונה מורכבת של גירעון סחר מעמיק וניצול ציני

אלי מיזרוח, מנכ''ל סילבר קסטל / צילום: אלי כהן

רגולציה איטית וביקוש נמוך: מה קרה להבטחת הקריפטו של ת"א

סילבר קסטל נכנסה לבורסה כחברת ההשקעות הראשונה בנכסים דיגיטליים, עם הבטחות גדולות ונבחרת של כוכבי שוק מאחוריה ● אלא שכעת, לאחר שמחקה 99% משוויה, היא נמכרת לבית ההשקעות אי.בי.אי, שישקיע בה 10 מיליון שקל וינסה לרתום את הפלטפורמה שפיתחה לעסקיו

משרדי WIX בגלילות / צילום: איל יצהר

דור ה-Z לא יבלה שלוש שנים בפקק: השיעור שצריך ללמוד מהמהלך של Wix

הסיפור של שוק התעסוקה לא קשור רק למשאבי אנוש, אלא גם לכלכלות המיקום של מגדלי המשרדים ומגורי העובדים ● ליזמים, למתכננים ולמנהלי שיווק מומלץ לאמץ את מודל 5 ה-ל': לגור, לעבוד, ללמוד, לקנות ולבלות - וכולם באותו מרחב הליכה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

ינואר בענף הרכב: סך המסירות ירדו ב-10%, פלח החשמליות נעלם במהירות, והסיניות ממשיכות להתחזק

הפלח בעל שיעור הצמיחה הגדול ביותר בחודש החולף היה פלח הפלאג-אין היברידי, שהכפיל כמעט את חלקו לכ-23.5% מכלל השוק - על חשבון כלי הרכב עם הנעה חשמלית מלאה ואפילו על חשבון ההיברידיות הרגילות ● ומה היה הדגם הנמכר ביותר?

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

המשטר האיראני הוזהר: תקיפה אמריקאית תזעזע את השלטון

גורם רשמי באיראן: "אין אופטימיות שהמו"מ יהיה פורה" ● צה"ל תקף מחסני אמצעי לחימה של ארגון הטרור חיזבאללה בדרום לבנון ● בישראל מעריכים: טראמפ יממש את האיומים, ה"נעלם" שנותר במשוואה - היקף התקיפה • איחוד האמירויות מנהלת בשבועות האחרונים מגעים עם ארה"ב וישראל על ניהול ההיבטים האזרחיים של רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

חלפני כסף ברחובות טהראן / צילום: ap, Vahid Salemi

מצבה של איראן מחמיר והמשטר שולף שפן חדש

הריל האיראני הגיע לשפל חדש - 1.6 מיליון ריאל איראני לדולר אחד ● בניסיון להתמודד עם השחיקה, בבנק המרכזי בטהרן השיקו היום מטבע חדש של 5 מיליון ריאל

דיוויד גוקלר, מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

השלימה זינוק של 1,500% בשנה: הכוכבת של ה־S&P 500 לא עוצרת

על רקע ההתלהבות מ־AI והביקוש הגובר לשבבי זיכרון שהיא מייצרת, מניית סנדיסק זינקה לשווי שיא, לאחר עלייה של 143% בינואר ● אנליסט ג'פריס: "הסייקל בתחום הוא מדהים, ולא רואים לו סוף כרגע" ● בין הנהנים מהזינוק: מאות עובדי החברה בישראל

אתר BUYME / צילום: צילום מסך

מסע הקניות של הפניקס נמשך: במו"מ לרכישת BUYME לפי שווי של 1 מיליארד שקל

חברת-האם של הפניקס צפויה לרכוש את השליטה בחברת השוברים הדיגיטליים BUYME מידי המשפחות שחר וקז, בעלות השליטה בקבוצת מאיר ● עפ"י ההערכות, העסקה תבוצע באמצעות חברת ההחזקות ולא דרך חברת הביטוח, שכן זו מחזיקה במניות של קבוצת מאיר

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

בג"ץ הוציא צו על-תנאי נגד החלטת הממשלה לסגירת גלי צה"ל

בג"ץ הוציא צו על-תנאי נגד החלטת הממשלה לסגור את התחנה הצבאית ● המשמעות היא שכעת הממשלה צריכה לנמק מדוע לא תבוטל סגירת גלי צה"ל ולהצדיק את חוקיות המהלך ● עוד נקבע כי תשובת המדינה צריכה להתקבל עד 15 במרץ

מניות התוכנה צונחות, ושולחות את החברות לחשב מסלול מחדש / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"מלכודת היעילות": חברות התוכנה גילו שמנוע הצמיחה העיקרי עלול להתהפך עליהן

סיילספורס, ServiceNow ו־SAP איבדו עשרות אחוזים מערכן בשנה החולפת, גם בלי נטישה של לקוחות ● בשוק מתגבר החשש שהבינה המלאכותית מייתרת עובדים, ופוגעת ישירות במודל הרישוי שעליו בנויות חברות התוכנה ● ​כך עובדת "מלכודת היעילות"

מפעל רב בריח באשקלון / צילום: יח''צ

תמורת 97 מיליון שקל: רב בריח מוכרת 30% מהמפעל באשקלון למגדל

רב בריח מוכרת את חלקה בקרקע המפעל למגדל בעסקת מכירה וחכירה בחזרה ● לאחר הרכישה, מגדל תחזיק לאחר הרכישה בבעלות המלאה במתחם, ורב בריח תשכור אותו ממנה לתקופה של כ-25 שנה

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

אסטרטגיית הלחץ המקסימלי של טראמפ שדוחקת את טהרן לשולחן המו"מ

עגינת המשחתת בנמל אילת וריכוז הכוחות האמריקאיים במרחב מעוררים דריכות במערכת הביטחון ● המומחים חלוקים אם זו "דיפלומטיית ספינות תותחים" שנועדה לכפות הסכם או הכנה למבצע רב־זירתי ● וגם: מה הסיכוי שתקיפה בטהרן תוביל להסלמה אזורית?

מדפים ריקים מחלב / אילוסטרציה: תמונה פרטית

ממחר: הרפתנים יעצרו את אספקת החלב למחלבות כמחאה על רפורמת סמוטריץ'

ארגון יצרני החלב הכריז על עצירת אספקת החלב למחלבות, דבר שעלול לשבש את אספקת החלב בכל הארץ כבר ממחר ● לטענת הארגון, הרפורמה בשוק החלב תביא לסגירת רפתות ותפגע בביטחון המזון ● סמוטריץ': "אזרחי ישראל לא יהיו בני-ערובה של מונופולים וקבוצות לחץ" ● מנהל אגף המשק בתנועת המושבים: "מתנצלים בפני הציבור על אי-הנוחות"

מפעל עדשות חניתה / צילום: איל יצהר

התביעה נגד קרן ההשקעות חשפה: ממשלת סין אוסרת על השקעות בישראל

קיבוץ חניתה, שמכר ב-2021 את השליטה בחברת העדשות הרפואיות שלו לקרן הסינית Ballet Vision, דורש כי הקרן תממש את האופציה המחייבת אותה לרכוש מהקיבוץ את יתרת החזקותיו בחברה ● תגובת הקרן גילתה כי בסין אוסרים עליה להשקיע בחברה ישראלית

מלניה טראמפ בהשקת הסרט התיעודי / צילום: ap, Jose Luis Magana

איך הסרט השנוי במחלוקת של מלניה טראמפ שבר שיא של עשור?

הסרט התיעודי של מלניה טראמפ נחשב ליקר ביותר מסוגו עם השקעה של יותר מ-70 מיליון דולר מצד אמזון ●  למרות שהרשתות החברתיות הגחיכו אותו, בפועל הוא הציג את נתוני הפתיחה הטובים ביותר בעשור האחרון לז'אנר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שתזנק היום בבורסה, והשתיים שצפויות לרדת בחדות

המתיחות בין איראן וארה"ב נותרת ברמות שיא ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת לשבוע קריטי נוסף, עם תוצאות של אלפאבית, אמזון, פלנטיר ו-AMD ● הנשיא טראמפ בחר את מועמדו לתפקיד יו"ר הפד - ובוול סטריט מרוצים ● מחירי המתכות היקרות צללו יחד עם מטבעות הקריפטו ● וגם: האם ביצועי וול סטריט בינואר יכתיבו את הטון לשנה כולה? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

סניף של רשת מקדונלד’ס / צילום: Shutterstock

גם מקדונלד'ס מעלה מחירים: כמה תשלמו על ארוחת ביג מק?

רשת המזון המהיר הודיעה על העלאת מחירים במוצרי הדגל ובארוחות הקלאסיות, בהמשך לגל ההתייקרויות במשק ● ארוחת הילדים במקדונלד'ס תעלה מעתה 32 שקל במקום 31, הביג מק המסורתי יעלה ב15% מ־20 ל־23 שקל, והמק רויאל יעלה מ־36 ל־40 שקל

המכללה האקדמית תל חי בקריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

תרומת ענק לאוניברסיטת תל חי בקריית שמונה: 130 מיליון שקל מקרן רודברג

לפני כשבועיים אישרה המועצה להשכלה גבוהה את הפיכה של מכללת תל חי לאוניברסיטת קריית שמונה בגליל, וכעת מגיעה התרומה מהקרן הקנדית ● אתמול אישרה הממשלה את תקציב האוניברסיטה: 600 מיליון שקל