גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש הממשלה בנימין נתניהו: "המשק הוא כמו מטוס שנמצא בצלילה - אנחנו נבלום את הנפילה, ואחרי כן תהיה הזנקה כלפי מעלה; הפחתת מס תתחיל השנה"

גלובס tv ראש הממשלה ושר האוצר הציגו את תוכנית "בלימה ותנופה"; לצפייה במצגת ; נתניהו: "חשוב שיש שני טייסים" ; ערבות המדינה למערכת הבנקאית תוגדל ל-12 מיליארד שקל ; התוכנית לא תכלול סיוע לטייקונים: "נשאיר לשוק החופשי לפעול בכל הקשור ליחסי לווים ומלווים" ; המס על יחידים יירד ב-2010 ; בנק ישראל: "נקודת מפנה חיובית בהתמודדות המשק עם המשבר" ; ומה אומרים במשק ובכנסת?

"אנחנו במשבר גדול מאוד, אבל נצטרך, ואנחנו יכולים - לחלץ את המשק, לשמור על מקומות עבודה ולהזניק את המשק. הצלחנו לעשות את זה בעבר. המשק הוא כמו מטוס שנמצא בצלילה. אנו נבלום את הנפילה, ואחרי כן תהיה הזנקה כלפי מעלה".

את הדברים הללו אמר היום (ה') ראש הממשלה, בנימין נתניהו, במסיבת עיתונאים שנערכה במשרדו ובה הוצגו עיקרי התוכנית הכלכלית לשנים 2009-2010 להתמודדות המשק עם המשבר, אשר זכתה לשם "בלימה ותנופה".

במסיבת השתתפה גם כל הפקידות הבכירה של משרד האוצר, שלא ישבה בדוכן אלא בשורות הראשונות של האולם. ל"גלובס" נודע כי ראשי הארגונים הכלכליים קיבלו הזמנה למפגש שיתקיים הערב עם שר האוצר להצגת התוכנית הכלכלית.

תוכנית נתניהו-שטיניץ טובה או גרועה? הצביעו בסקר גולשי "גלובס" (משמאל)

"התוכנית מורכבת מבלמים והזנקים", אמר נתניהו. "העובדה שיודעים שיש מנועי צמיחה היא עצמה מסייעת מיד לבלימת הנפילה. התוכנית היא שילוב אמצעי בלימה והזנקה. ובסוף, הדבר החשוב ביותר הוא לחדש את הצמיחה. מדיניות כלכלית שמותרת לנו היא מדיניות שהופכת צניחה בנ' לצמיחה במ'. שר האוצר ואנוכי בילינו עשרות פגישות, בעיקר בלילות, ואנו עובדים יחד באסטרטגיה מוסכמת. כמובן שיימסרו הרבה יותר פרטים וחידושים בהמשך".

עוד אמר ראש הממשלה: "דבר חשוב נוסף: חשוב שיש טייס - בעצם שני טייסים, וכיוון פעולה - שהם דברים קריטיים. היום אנחנו מסבירים שיש עקרונות, וכך אנו מסירים הרבה אי ודאות. אנחנו משתפים גם את ההסתדרות ואת המעסיקים, וזאת גישה חדשה".

בנימין נתניהו יובל שטייניץ / צלם: פלאש 90

שטייניץ: "נצא מהמשבר חזקים יותר, עם כלכלה יעילה וחזקה ועם חברה חזקה יותר"

שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר: "אנחנו נכנסים לתקופה חירום לא קלה. לא רק המובטלים ואנשי העסקים מרגישים את המשבר, גם כל משק בית. ננקוט אמצעים אמיצים כדי לבלום את ההאטה ואת הגידול באבטלה וכדי להגביר בעתיד הקרוב, למרות שזה לא באופן מיידי אלא תוך שנה-שנתיים, את הצמיחה, כך שנראה כבר צמיחה מחודשת וחזקה".

"נצא מהמשבר חזקים יותר, עם כלכלה יעילה וחזקה ועם חברה חזקה יותר. זה מחייב שותפות של כולנו. זה מחייב שילוב ידיים של כולנו ומחייב את כל הגורמים בכלכלה. יש כאן שני מרכיבים שהם אחד: בלימה - וצעדים שמבטיחים צמיחה", הוסיף שטייניץ.

שטייניץ אימץ את ה"לוח" המפורסם של נתניהו והתחיל להציג את התוכנית - בזמן שראש הממשלה ישב בצד. "מטרות התוכנית, כאמור, הן בלימת השפעות המשבר ויצירת נקודת זינוק טובה לעתיד", אמר. "חמשת המרכיבים המרכזיים של התוכנית הם - 1. הרחבת האשראי ועידוד הייצוא. 2. בלימת האבטלה וקידום התעסוקה. 3. רפורמות מבניות. 4. מדיניות מסים. 5. השקעה בתשתיות פיזיות והון אנושי".

יצויין כי גם נתניהו וגם שטייניץ סירבו בתוקף להתייחס לכל סוגייה הקשורה לעלויות התוכנית, לרבות הפחתת המס והשקעה בתשתיות. מלבד הפרט הקטן שהיקף הערבויות יגדל ב-20 מיליארד שקל (כספים חוץ-תקציביים), כל פרטי המימון נותרו בערפל.

הרחבת האשראי ועידוד הייצוא: הרחבת ערבויות המדינה לבנקים ל-12 מיליארד שקל

שר האוצר פירט את הדברים הבאים: התערבות על ידי ערבויות מדינה, אי מעורבות ביחסי מלווים-לווים, סיוע לכלכלה ולתעסוקה בישראל ופיזור הערפל ויצירת וודאות. בכך הסביר שטייניץ כי הממשלה תשתתף באמצעות ערבות ולא באמצעות תקציבים. "אנו נשאיר לשוק החופשי לפעול בכל הקשור ליחסי לווים ומלווים", ציין שטייניץ.

לגבי ערבויות אמר שר האוצר כי כלי ערבות הוא מוגבל ויש לו השלכות. ערבויות המדינה למערכת הבנקאית למתן אשראי תורחב ל-12 מיליארד שקל בערבויות מדינה לצורך גיוס הון. כללי הקבלה עברו פישוט - ומדובר בסכום כפול מזה שקבעה הממשלה הקודמת. "אני קורא לבנקים לא להתמהמה ולהתחיל לגייס הון" אמר שטייניץ.

התוכנית כוללת קרנות אשראי חוץ בנקאי בערבויות בהיקף 2 מיליארד שקל. התוכנית מעניקה חבילת סיוע לייצוא בהיקף 6 מיליארד שקל באמצעות ערבויות לצורך ביטוח סחר בהתאם לבקשת שרגא ברוש. בנוסף, הוחלט להכפיל את הקרן לעסקים בינוניים להיקף של 2.6 מיליארד שקל. "כל החבילה ביחד מסתכמת בכ-20 מיליארד שקל", אמר שטייניץ. "זה מאפשר מתן אשראי ומסיר את החסם העיקרי. הצעד הראשון ייכנס לתוקף כבר בשבוע הבא".

בלימת האבטלה וקידום התעסוקה

"יש חשש בקרב 20% מהעובדים כי יאבדו את מקום העבודה שלהם. אנו יוצאים למאבק בעובדים זרים - יש 400 אלף עובדים זרים, אשר 300 אלף מתוכם לא חוקיים. אני קורא לכל המעסיקים בישראל: הכלל שמובטלים קודמים מקודש", אמר שטייניץ. "אנו ניאבק גם באמצעות אמצעי ענישה מחמירים". בנוסף, הוחלט על הרחבת מס הכנסה שלילי. "יש כאן בונוס למי שנכנס למעגל התעסוקה. בשבועות הקרובים נקים קרן למפעלים בפריפריה. בנוסף, נקדם תוכניות מקיפות להכשרה מקצועית ולהכנת המובטלים לתפקידים החדשים כאשר הצמיחה תבוא".

רפורמות מבניות

נתניהו אמר כי הרפורמות מתרכזות בקרקעות, בנמלי הים ובמשק החשמל. "מוכרחים מנועי צמיחה. המשק שלנו הוא משק חסום. יש עדיין חסמים מרכזיים למרות שצמחנו ב-5% בשנה", אמר. "אנחנו נמצאים כאן עם חסמים שאין כמעט בעולם, כשכל הצמיחה היא למרות החסמים האלו. הקפיץ הזה חייב להשתחרר. הרפורמות הללו יביאו 2%-3% בשנה. הן לא קלות, אבל חייבים לבצע אותן - ואנחנו נעשה זאת מיד. לגבי הקרקעות, מדובר בהעברת הבעלות של הקרקעות לאזרחים וביטול חסמים ביורוקרטיים. אין לי דבר נגד עובדים בחברות הללו, הם אנשים טובים".

"זוגות צעירים לא יכולים לקנות כאן בית", הוסיף נתניהו. "חשוב לשנות את הקצאת הקרקעות. אי אפשר לדבר על פיתוח הפריפריה בלי רפורמה במינהל מקרקעי ישראל".

לגבי נמלי הים אמר ראש הממשלה: "חייבים להגביר תחרות ויעילות. התחלנו עם זה, אבל נשארנו באמצע הדרך. הכלכלה העולמית תצא מהמשבר והסחר יתחדש. המשקים הצומחים הם אלו שיש להם נמלים יעילים, מודרניים ותחרותיים". בהתייחסו למשק החשמל אמר נתניהו: "הבאנו בעבר כיוון של רפורמה שמקדמת תחרות ומקדמת יצרנים פרטיים. יש בעיות במבנה הפיננסי של משק החשמל. קשה לחשוב על פיתוח משק החשמל אם חוליה מרכזית ממנו תיפגע. מדובר בשינויים היסטוריים ואסטרטגיים. אני קורא להם 'פסח מצה ומרור'. עשינו את זה - שינינו את פני הכלכלה הישראלית".

מדיניות המסים: מס חברות יופחת השנה, המס על יחידים יירד ב-2010

הוחלט על תוואי מסים פוחת החל ב-2009 ועד 2016. התוכנית ממוקדת בהקלות לשכבות הביניים. "הם אלה שנושאים ברוב הנטל, וכצעד משלים נקדם ביטולי פטורים ונשפר את הגבייה", אמר נתניהו. "עובדים שם אנשים מצויינים - אך זה לא סוד שהמוסד עבר טראומה". לפי התוכנית, המס על החברות ירד לרמה של 18% בשנת 2016 כאשר המס השולי המקסימלי ליחידים יגיע ל-39% בתחילת 2016.

"המס על יחידים יירד ב-2010", הוסיף נתניהו. "אנחנו צריכים להיבדל מהעולם, שכולם יראו שאנחנו הכי אטרקטיביים. נקבל נתח שוק יורד, ונמשוך יזמים והון כי מס החברות יורד".

תשתיות פיזיות והון אנושי

הרפורמות יהיו בתחומי התחבורה, תיירות, אנרגיה ומים, היי-טק ומדע. שטייניץ טען כי באמצעות התחבורה יחבר את כל חלקי הארץ באמצעות התחבורה.

בבנק ישראל מביעים תמיכה: "נקודת מפנה חיובית בהתמודדותו של המשק עם המשבר"

מבנק ישראל נמסר בתגובה להצגת התוכנית: "בנק ישראל מקדם בברכה את הכוונה לבנות תוכנית כלכלית המבוססת על ראשי הפרקים שהציגו היום ראש הממשלה ושר האוצר. יישומה של תוכנית המתבססת על העיקרים שפורסמו היום, צפויה לתרום לחיזוק יכולת ההתמודדות של המשק הישראלי נוכח האתגרים הניצבים בפניו על רקע המשבר העולמי. בבנק ישראל מציינים כי ביצוע תוכנית מקיפה זאת אשר עקרונותיה כוללים משמעת ואמינות פיסקלית מהווה נקודת מפנה חיובית בהתמודדותו של המשק עם המשבר".

"התוכנית עוסקת בתחומים החשובים למשק בעת הזאת: שמירה על האמינות התקציבית דרך קביעת תוואי גרעון פוחת והצבת מגבלות על ההוצאות; רפורמות מבניות להסרת חסמים ובירוקרטיה; השקעות בתשתיות; עידוד האשראי והייצוא וקידום שוק העבודה", נכתב עוד. "ראש הממשלה ושר האוצר עידכנו את נגיד בנק ישראל על התוכנית. בנק ישראל עובד בשיתוף פעולה עם הממשלה כדי להתגבר על המשבר ולהחזיר את המשק לצמיחה בת קיימא".

עוד כתבות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תנודתיות בת"א; הבנקים עולים ב-1%, מניית משק אנרגיה מזנקת ב-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● איי.בי.איי: אפסייד של 56% למניית הכשרת היישוב ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

משרדי EY / צילום: Shutterstock

15 שנה אחרי קריסת אגרקסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו מפרקי החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרקסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש שהדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסימי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו