גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דור חדש של מפלצות עולה לכביש

רכבי הכביש-שטח הענקיים החדשים לא מתרשמים ממחיר הדלק ומהמיתון, בוודאי לא מאיכות הסביבה. קבלו אותם

בדצמבר 2007 פרסם מגזין "פורצ'ן" הספד לרכבי הכביש-שטח הענקיים. תחת הכותרת Rip for Suv, נטען כי "רכבי הכביש-שטח (Suv) שלטו פעם בארץ, אבל כמו הדינוזאורים הם סיימו את חייהם". שנה אחת מאוחר יותר פרסם גם העיתון החשוב "ניו יורק טיימס" מאמר דומה, תחת הכותרת "סוף הדרך של רכבי הכביש-שטח", וניבא עתיד עגום למגה-ג'יפים, שבתקופות הזוהר תפסו יותר מ-55% מכלל המכירות בשוק הרכב האמריקאי.

ואז הגיע אביב 2009. בלי הכנה מוקדמת קמו לפתע המאובנים לתחייה, והדינוזאורים חזרו לשעוט על כבישי כדור הארץ. בפרק זמן של ימים בודדים באפריל השיקו כמה יצרנים דורות חדשים ומחודשים של מגה-ג'יפים יוקרתיים, מפוארים ועצומי ממדים. המכנה המשותף לכולם הוא "יותר": יותר נוכחות כביש, יותר ממדים ויותר כוח ומהירות.

התחממות גלובלית? מחירי נפט שמתחילים לטפס שוב? הצחקתם אותם. כמה מהכלים החדשים אמנם מתהדרים במנועים יעילים וחסכוניים יותר, אך בדרך כלל הם מתכוונים לומר שמנוע ה-V8 החדש שלהם מייצר כעת עוד 20% כוח, בלי לצרוך יותר דלק מקודמו הצמא, שייצר לפני כן "רק" 400-300 כוחות סוס.

איך זה קרה? ייתכן שאלה סימני פריחה מוקדמים במיוחד של הכלכלה. סביר יותר להניח שמדובר בפרויקטים שתכנונם החל לפני שלוש שנים והם מתקדמים לעבר השוק על טייס אוטומטי. כך או כך, המדבריות בנסיכויות המפרץ, כבישי הים השחור והחניות באחוזות של שנחאי יהיו השנה עמוסים מתמיד.

אקיורה ZDX: ספורטיבית במשקל 2.1 טונות

אקיורה ZDX

הונדה מפרסמת את עצמה כחברה דומיננטית בתחום כלי הרכב ההיברידיים והחסכוניים, אבל זה לא מפריע לה להשקיע את מיטב מרצה ברכב "כלאיים" מסוג שונה לגמרי. ה-ZDX של אקורה, חטיבת היוקרה האמריקאית של הונדה, לא מכליא בין מנוע בנזין למנוע חשמלי, אלא בין רכב כביש-שטח ענק למרכב של מכונית קופה ספורטיבית, ועל אף שהונדה טוענת שהוא "מגדיר סגמנט משלו", ברור שזוהי תחרות ישירה ל-X6 של ב.מ.וו.

בכל הנוגע לממדים חיצוניים זהו מגה-ג'יפ לכל דבר, שמשתלב היטב בז'אנר ה"תראו אותי". הוא נמתח לאורך 4.9 מטרים ולרוחב של שני מטרים, אם כי גובהו מתון יחסית כדי לשמור על פרופורציות אתלטיות. יש לו קווים מעודנים יותר ממתחריו בפלח, עם חלק אחורי דמוי בועת זכוכית ומראה ספורטיבי.

לרכב יש מערכת הנעה כפולה-קבועה מתוחכמת, אך כמו שאר הכלים בז'אנר שלו הוא לא מיועד לצלוח שטחים מורכבים הרבה יותר מדרכי עפר כבושות. הרכב הוצג בינתיים על תקן של "רכב תצוגה", ולכן הונדה לא נוקבת בנתוני ביצועים. אולם מנוע ה-V6 שלו, שמשודך לתיבה אוטומטית חדשה בת שש מהירויות, צפוי לייצר מעל 300 כ"ס ולתת קרב הולם למתחריו בפלח.

אודי Q7 2010: מלכסנים מבט אל עשירי סין

אודי Q7 2010

שני שוקי היצוא הגדולים ביותר של אודי בעולם הם ארצות הברית וסין, ורכב הכביש-שטח הענק שלה, אודי Q7, זכה עד כה להצלחה לא מבוטלת בשניהם. אלא ששני השווקים הללו התכווצו לאחרונה, ואפילו לקוחות, שהצליחו לשמור על הונם, מחפשים כיום כלים עם דימוי חברתי-סביבתי משופר. לפיכך הדור המחודש של ה-Q7, שנחשף דווקא בסין, וממצב את עצמו בתור "כביש-שטח סביבתי".

חיצונית עבר הכלי מתיחת פנים, שהעניקה לו נוכחות כביש בולטת עוד יותר בסיוע גריל ופגוש קדמי בולטים עם שורת נורות LED מנצנצות בתחתיתו, "מגן גחון" בולט מתחת לפגוש, ודלת אחורית בעיצוב חדש. גם תא הנוסעים זכה לקבל אבזור משופר, שכולל בין השאר מערכת מולטימדיה חדשה עם מסך ברזולוציה גבוהה ועם מערכת ניווט מונחית קול, ריפוד חדש וכדומה. אבל גאוותה של אודי היא על מנועי הטורבו-דיזל החדשים, שמציעים פליטה מופחתת וצריכת דלק משופרת. אין צורך להיבהל: לא מדובר במנועים קטנים וחסכוניים, רחמנא לצלן. הדיזל הבסיסי, שמצויד כעת במערכת למיחזור גזי פליטה, הוא V6 בהספק 240 כ"ס. מעליו נמצא V8 דיזל בנפח 4.2 ליטרים, שמייצר כעת לא פחות מ-340 כ"ס ומומנט של 76 קג"מ; ויש גם V12 דיזל, נקי וסביבתי כמובן, שמייצר 500 כ" ס ושמזניק את הרכב מאפס למאה ב-5.5 שניות.

ב.מ.וו X5-M ו-X6-M: 555 כוחות סוס ומראה אגרסיבי

ב.מ.וו X6-M

הדור האחרון של הב.מ.וו X5 היה תוצר קלאסי של עידן השפע של אמצע העשור, רגע לפני הקריסה הגדולה. ממדיו הענקיים ונוכחות הכביש שלו שיקפו היטב את הפילוסופיה "אם יש לך, נפנף בזה" של המתעשרים החדשים בארצות הברית. גם ה-X6 הענק, אחיו הספורטיבי של ה-X5 שהופיע כשנה אחריו, אימץ את אותה גישה, ואפילו בצורה יותר מרוכזת ומתומצתת. לשניים האלה בהחלט לא חסרים כוח או נוכחות כביש, אבל אנשי ב.מ.וו לא עמדו בפיתוי, והתוצאה היא גרסאות ה-X5-M וה-X6-M (בתמונה) החדשות.

הסימול M מסמל גרסאות מיוחדות, שעברו שדרוג במחלקת הספורט-ביצועים של ב.מ.וו. שני דגמי העל החדשים נראים כעת עוד יותר אגרסיביים, הודות לכונסי אוויר ענקיים בחרטום, גלגלי 20 אינץ' ותוספות אווירודינמיות. להנעתם אחראית גרסה משודרגת של מנוע ה-4.4 ליטרים V8 בנזין, ששירת עד כה את הגרסאות הבכירות של השניים. המנוע המשודרג מייצר כעת לא פחות מ-555 כ"ס ומומנט של 68 קג"מ, ובשילוב עם תיבה אוטומטית ספורטיבית עם מצמד כפול ועם מערכת בקרת משיכה ויציבות משודרגת, הוא מסוגל לדחוף את שני הכלים, ששוקלים 2.1 טונות, מאפס למאה ב-4.7 שניות, ולשייט ב-275 קמ"ש - בדיוק מה שצריך כדי להגיע לבית האחוזה המפואר בווגאס רגע לפני שהבנק מעקל אותו.

קרייזלר גרנד-צ'ירוקי

ג'יפ גראנד צ'ירוקי

בין האיום של כונס הנכסים לבין אפשרות לא-פחות-עגומה של מיזוג עם פיאט האיטלקית, מצאה קרייזלר זמן כדי להשיק באפריל את הדור החדש של הגרנד-צ'ירוקי. הרכב תוכנן עוד תחת כנפיה של דיימלר-בנץ, לפני שנטשה את שותפתה האמריקאית לאנחות, וההשפעה האירופית בולטת מאוד בכלי החדש. העיצוב הקשוח המסורתי פינה את מקומו לעיצוב "מותך", נקי וידידותי לעין, וגם הממדים תפחו משמעותית.

הגרנד החדש ניצב על בסיס גלגלים ארוך יותר בעשרה סנטימטרים, והוא רחב יותר בכשמונה סנטימטרים, אם כי האורך צמח רק במעט. מתחת למרכב מסתתרת שלדה בעלת קשיחות מבנית מוגדלת, תא נוסעים גדול עם הרבה יותר מקום מאחור לרגליים ולמטען, ואיכות ייצור וחומרים שעברה שדרוג מהותי.

מערכת ההנעה הכפולה תוכנתה מחדש, ולראשונה מוצעת ברכב אופציה למתלי אוויר מתרוממים, נוסח מרצדס M קלאס, שיכולים להגביה את מרווח הגחון עד 28 סנטימטר לצורך טיפוס על מכשולים קשים במיוחד, כמו איי תנועה או הדשא של השכן. רשימת הגדג'טים האלקטרוניים ארוכה מאוד, וכוללת בין השאר דלת אחורית עם פתיחה חשמלית, בקרת שיוט מונחית רדאר ועוד, אולם הסוכריות נמצאות באגף הכוח.

מנוע ה-V6 הבסיסי בנפח 3.6 ליטרים מייצר כעת 280 כ"ס, תו ספת של 33% להספק, ואילו מנוע ה-V8 מייצר 360 כ"ס. זוהי רק הקדמה לדגם ה-SRT8, שיושק בהמשך עם קרוב ל-450 כ"ס.

הפיל של המהראג'ה

ריינג'-רובר 2010

קונצרן טאטא ההודי גייס בשנה שעברה 3 מיליארד דולר מקונסורציום של בנקים כדי לממן את הרכישה של לנד-רובר ושל יגואר מפורד. כדי לנסות לעמוד בהחזר של הלוואת הענק הזאת הוא יצטרך לייצר רב מכר, אבל בינתיים הוא בוחר בדרך קלה יותר והופך את הריינג' רובר הוותיק למגה ג'יפ רציני. הדרך לפסגה עוברת דרך מנוע V8 חדש בנפח חמישה ליטרים, שבגרסה הבכירה שלו, שמצוידת במגדש על (סופרצ'רג'ר), מייצר כעת לא פחות מ-510 כ"ס - תוספת של 25% להספק. עם המנוע הזה מסוגל הכלי להאיץ מאפס למאה קמ"ש ב-5.9 שניות. אפילו גרסת ה-V8 ה"פשוטה" של אותו מנוע, ללא המגדש, מייצרת כעת 375 כ"ס.

בביצועים המתוגברים תומכת שלדה משודרגת, עם מערכת מתלים אקטיבית שמסתגלת לתנאי הכביש מהר יותר מבעבר. תא הנוסעים עוצב מחדש, ונראה נקי יותר ועמוס פחות, אם כי הוא מצויד בהרבה חידושים אלקטרוניים, כמו מערכת של חמש מצלמות וידיאו היקפיות, מערכת מולטימדיה מתוחכמת, ועוד. המהראג'ות והמתעשרים החדשים של היבשת ההודית ישמחו לדעת שיוכלו להשאיר את הפיל בבית בעת היציאה לציד טיגריסים: גם מתלי האוויר ויכולת השטח של הכלי שודרגו, וכוללים בין השאר מצב מיוחד לצליחת משטחי חולות, ביצות וכדומה.

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?