גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המזרח הפרוע: למי שחושב שהתשואות בקייב שוות השקעה מיידית - כדאי להצטייד במזומן ובסבלנות

אוקראינה היא אחת הנפגעות הקשות מהמשבר העולמי, ולמעשה היא עומדת על סף תהום כלכלית שוק המשרדים של העיר התנהג בצורה נורמלית עד הרבעון הרביעי אשתקד, אבל משקף עכשיו תשואת שיא של 14% לנכסים איכותיים במיקומים מרכזיים

ב-2006 הוגדרה אוקראינה כ"יעד הבא" של יזמי הנדל"ן מישראל. ב-2007 ה"פיננשל טיימס" עוד כינה את שוק הנדל"ן שלה "לוהט". אבל מהרבעון הרביעי של 2008, השוק התלהט עד כדי חריכת כספי המשקיעים, והיום מדובר באחד מיעדי ההשקעה הכי מאתגרים בעולם.

שכנתו המערבית של הדוב הרוסי סובלת זה שנים ממצב פוליטי רעוע וממתח פנימי בין תומכי רוסיה לבין מצדדי המערב, והבחירות הקרבות צפויות להוריד מהבמה את הנשיא ויקטור יושצ'נקו, אביר "המהפכה הכתומה".

אבל, אם הצרות הפוליטיות מבית ומחוץ לא מספיקות, אוקראינה היא אחת הנפגעות הקשות מהמשבר העולמי, ולמעשה היא עומדת על סף תהום כלכלית, ודי להציץ בנתונים המבהילים של החוזים נגד חדלות פירעון (CDS) כדי להיווכח. בחודשים האחרונים פנו ה"נמרים" של אירופה המתעוררת לקרן המטבע הבינלאומית (IMF) לקבלת סיוע, אבל אוקראינה, אולי המדינה הפגיעה ביותר מקרב מדינות מרכז ומזרח אירופה (CEE), הזדרזה לבקש עזרה כבר בשלהי השנה שעברה. מאז נאבקים בקייב בתכתיבי הקרן, אך צפויים לקבל את הסיוע המובטח בסך 16.4 מיליארד דולר כבר באמצע החודש.

נורות אדומות

תהפוכות המשבר הנוכחי מקשות על האשמת איש או גוף זה או אחר בתחזית שגויה, אבל במקרה האוקראיני לא מעט נורות אדומות בקייב הבירה דלקו עוד קודם למשבר, אלא שצמיחה רב-שנתית מואצת חיפתה על הבעיות: בועת אשראי, בועת נדל"ן, אינפלציה דו-ספרתית וגירעון כרוני במאזן התשלומים, דבר שהפך את המדינה לתלויה מאוד בהון זר.

הקשר בין המצב הכלכלי והפוליטי הרעוע לבין שוק הנדל"ן המקרטע קופץ מיד לעין, נוכח מעמדה של קייב - שיאנית התשואות של אירופה. שוק המשרדים של העיר, המשתרעת על גדות הדנייפר, התנהג בצורה נורמלית עד הרבעון הרביעי אשתקד, אבל משקף עכשיו תשואת שיא של 14% לנכסים איכותיים במיקומים מרכזיים. יש לזכור, שלמרות שמדובר בלב הנדל"ני של המדינה, סך שטח המשרדים המודרני, בכל הרמות, עמד בתחילת השנה על פחות ממיליון מ"ר. קפיצה קלה אל מעבר לגבול, לוורשה למשל, תפיל את התשואה ל-7%, ובפראג היא נמוכה אף יותר. פיצול התשואות בגוש ה-CEE אינו מקרי - המשבר הפריד ביתר שאת בין השווקים החזקים של פולין וצ'כיה לבין השווקים הפגיעים בבלטיות ובאוקראינה, בין אלו שנכנסו לשערי ה-EU לבין אלו שלא.

החצר האחורית

חלק מאוהבי הסיכון עשויים להסתנוור מרמת התשואות, אך לפני "הגזר" יש לא מעט "מקלות" מסוכנים לשים לב אליהם. עו"ד ניר אמזל, שותף מנהל במשרד אמזל-לוי-חסיד והאחראי על המחלקה הבין לאומית, מחלק את התפתחות שוק הנדל"ן המודרני במדינה לשלוש תקופות. הוא מציין כי "מאז קבלת העצמאות (ב-1991) ועד אמצע שנות ה-2000, אוקראינה הייתה החצר האחורית של רוסיה, כאשר מבין כל הרפובליקות בברה"מ, אוקראינה הייתה החשובה והחזקה, למעט רוסיה. המדינה רואה עצמה כגרורה מובהקת. יש כאן מיעוט רוסי גדול ומרבית ההשקעות בנדל"ן נעשו בידי רוסים".

"מבחינת שוק הנדל"ן", מסביר אמזל, "אוקראינה לא פסעה בדרכן של פולין, רומניה והונגריה - בירות ההשקעה הישראלית במזרח היבשת. מדינות אחרות באזור שיוועו לכסף זר, ולכן זרים יכלו לאסוף נכסים במחירי רצפה, והמערביים הם שהריצו שם את המחירים. כאן, לעומת זאת, הרוסים, בייחוד בתקופת ההתהוות, 'שפכו כסף' והיה להם נוח להיכנס לנדל"ן עם מזומנים, בהעדר אכיפה של חוקים נגד הלבנת הון. לכן הם גם היו פחות רגישים למחיר".

לאחר מכן, בעיצומה של הגאות העולמית, כולם רצו להצטרף לחגיגת הנדל"ן, אם כי במקרה הישראלי בעיקר תכננו תוכניות. "ב-2005-2007 נכנסו המערביים, אבל המחירים, כאמור, כבר לא היו נמוכים. המחירים הגבוהים היו אחת הבעיות, שכן הסיכון הגבוה לא לווה בתשואות פנומנליות". ובכל זאת, מספר אמזל, הייתה היסטריה גדולה סביב רכישות של קרקעות בקייב ובאודסה, חלקן במימון "נון-ריקורס" מבנקים זרים.

היסטריית הקרקעות התבטאה גם בתנופת בנייה. תמונת המצב הנדל"נית ערב המשבר מתוארת באופן כמעט זהה ביחס לרוב הבירות המזרח אירופיות או הערים הגדולות ברוסיה. "בנסיעה משדה התעופה למרכז קייב עוד יכולת לראות המוני מנופים שעסוקים בבניית שיכונים ענקיים. מחירי נדל"ן מגורים יוקרתי בקייב עצמה יכלו להגיע לרמות של 15 אלף ו-20 אלף דולר למ"ר ובפחות מ-5,000 דולר למ"ר אי אפשר היה למצוא אפילו דירה בפרברים", מספר אמזל. "למעשה, האוקראינים איבדו המון כסף בגלל משבר 1998, ולכן עד לא מזמן לא סמכו על הבנקים, והעדיפו נדל"ן; אלו מאפייני בועה, העלו מחירים".

לחשדנות האוקראינית כלפי הבנקים המקומיים היה, אם כך, בסיס, אבל קשה היה לחשוב שדווקא קווי האשראי של הבנקים המכובדים באירופה, בעלי הבית של כ-75% מהבנקאות במרכז ומזרח אירופה (CEE), יתגלו כמשענת קנה רצוץ. "אנחנו חשבנו שהבנקים הזרים ימשכו את הכלכלה קדימה, אבל עכשיו הבנקים האירופיים התמוטטו, חלקם הולאמו, ולכן הפסיקו להעביר כסף לחברות-הבנות כאן, ככה שיצא שהארזים הפילו את אזובי הקיר. בינתיים, כמדינה אוקראינה שורדת ופורעת את החובות הבינלאומיים שלה, אבל המון יזמים פרטיים נמצאים באמצע פרויקטים בלי מימון".

אין מימון

לאלו הסבורים שהתשואות בקייב שוות השקעה מיידית, כדאי להצטייד במזומן מהבית. רוית הוברפלד, המנהלת עבור קבוצת אזורים את המימון הבינלאומי, מבהירה כי באוקראינה, בניגוד למשל לצ'כיה, אין מה לדבר עכשיו על הלוואות, וכי אלו נעצרו לחלוטין בגלל אי הוודאות הגבוהה לגבי רמת הריביות ושערי ההמרה. בהקשר זה יש לציין שהגריבנה האוקראינית פחתה בכ-40% מול הדולר מאז הקיץ, וקרסה גם מול האירו, יותר מאשר כל מטבע אחר בשוקי CEE.

הוברפלד מציינת עוד, כי "אם עד לפני כשנה ניתנו הלוואות בריביות של 6%-7%, הרי שהיום הבנקים האלו דורשים ריביות הגבוהות בכ-5%, כלומר סביב רמה של כ-12%, ואם אז עוד ניתן היה להשיג הלוואה (בריבית 6%) כנגד קרקע, ולא כנגד פרויקט, הרי שהיום כשמדינות מחליטות לנקוט באמצעי ביטחון מוגברים במתן הלוואות, אחד הצעדים הראשונים הוא ביטול האפשרות לשעבד קרקעות כנגד הלוואות, בגלל האקזיטים המהירים".

לגבי מגזרי הנדל"ן השונים, הוברפלד מציינת ש"אם מדובר בפרויקטים מניבים אשר ניזונים מהכנסות צמודות למט"ח, אז סביר שתילקח הלוואה באירו, כשידוע שהחוזים מוצמדים לאירו, ואולי גם ניתן לשכנע את הקבלן 'לבנות' באירו. לעומת זאת, הלוואות לפרויקטים למגורים יילקחו פעמים רבות במטבע מקומי, כי קוני הדירות משלמים בכסף מקומי, ולכן צריך הגנות אחרות".

יזמי הנדל"ן מליגת העל, שכיוונו את המטוסים למוסקבה, לוורשה ולבודפשט פסחו במידה רבה על קייב, אך הדבר, לפחות לפי ההצהרות ערב המשבר, היה בדרך להשתנות. עכשיו ההצהרות לא רלוונטיות. "הפרויקטים 'הישראליים' הוקפאו ברובם, האנשים נשלחו הביתה בניסיון לחסוך עלויות", מציין אמזל. הפעם, היזם הישראלי שהפליא לזהות את פוטנציאל הרווח מייזום נדל"ן במזרח המתעורר, הרוויח מהתמהמהות בכניסה לאוקראינה.

"הישראלים כלכלו את צעדיהם בחוכמה, מה גם שלהבדיל מהנעשה ברומניה הם הגיעו לכאן יחסית מאוחר, ולכן אין להם נפח בנייה ענק", אומר אמזל ומוסיף, כי לעומת הישראלים, הקבלנים המקומיים שנתקעו באמצע בנייה מגששים בניסיון לקבל הלוואות מזנין (חוב ביניים), ומוכנים "להציע למי שיש כסף הרים וגבעות, מאחר שהבנקים המקומיים מחקו את סקטור הנדל"ן".

תשואות של משבר

אז הנדל"ן במצוקה הרים ראשו גם באוקראינה וההזדמנויות יתחילו, בשלב זה או אחר לקרוץ למשקיעים. אחרי הכל, ב-2008 הגיעה ההשקעה הזרה הישירה לשיא של 10 מיליארד דולר, כש-14% מסכום זה תועל לנדל"ן מקומי, והזרים - מכל רחבי אירופה - שכרו לפני שנה למעלה ממחצית משטח המשרדים החדש בקייב. יהיו גם שיחשבו שלא סביר ששוק המשרדים שרשם שיעורי תפוסה של 98% בראשית 2008 ימשיך לאורך זמן לרשום שיעור תפוסה שצנח ל-83%.

בינתיים, עיקר עיסוקם של אמזל והוברפלד, שמשתפים פעולה כדי להציע ליזם פתרון מימוני ומשפטי כאחד, מתמקד בטיפול במשברים. בעיקר, מדובר ביזמים שנאלצים להתמודד עם ניסיונות הבנקים להעלות ריביות, או בלווים שמתקשים להאריך הלוואות עד יעבור זעם וחוסר היכולת לממש נכסים. אמזל שופע אזהרות למתכננים להיכנס לאוקראינה, ומבהיר כי מדובר בשוק קשה גם ברמה הלא-פיננסית: "כולם סובלים מהאקלים העסקי שהוא היום הרבה פחות טולרנטי. יש המון איומים על משקיעים מצד הרשויות ושיטות משפט בעייתיות - לא קל להיות בעל נכסים שם כיום. אנו סוגרים בימים אלו עשר שנות פעילות בקייב, והימים מזכירים את ימי ה'מזרח הפרוע' של תחילת הדרך. אנחנו משתדלים להשתמש בניסיון שצברנו".

בניסיון להיות אופטימיים, ולטובת אוהבי הסיכון, נזכיר שליזם האמיץ ממתינות תשואות אטרקטיביות. "אם אתה קונה לפי תשואה של שיא משבר, ובהתחשב בפוטנציאל ההשבחה הגבוה ביותר של אוקראינה לעומת מדינות אחרות ב-CEE, התשואה יכולה להגיע לפי שניים ויותר", אומר אמזל.

gil-s@globes.co.il

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט