גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותפנחס רובין

מותר לנו לפרגן לעצמנו

חרף גילה הצעיר, ישראל לא פושטת רגל כמו מדינות אחרות בתקופת המשבר הכלכלי

בצאת יום העצמאות, כדאי להזכיר, שכמדי יום עצמאות, גם השנה הוענקו פרסי ישראל, לתפארת מדינת ישראל. נכחתי בטקס המרשים של הענקת הפרסים והרגשתי התרוממות רוח. טובי העם ומדעניו כובדו בפרס. כל אחד מהם יכול היה להימנות על מדליקי המשואה. היה זה טקס מרגש, שהוכיח פעם נוספת, שמציון תצא תורה. תורת ציון יוצאת לרחבי עולם מזוכי פרס ישראל, כמו גם מזוכיו הישראלים לדורותיהם של פרס נובל.

ומדוע נדרשתי לטקס הענקת פרסי ישראל? על שום, שבאופן ייחודי נכלל השנה בין מקבלי הפרס גוף, שאיננו יחיד אלא מכון, הלא הוא המכון הישראלי לדמוקרטיה בנשיאותו של דר' אריק כרמון. אשרי המדינה שעוסקת בערכי הדמוקרטיה ומעניקה פרס יוקרתי למטפחיה של הדמוקרטיה. בערבו של יום, לאחר טקס הענקת פרסי ישראל, נערך במשכנו של המכון לדמוקרטיה טקס הרמת כוסית, מחכים ומרגש כשלעצמו.

אני מבקש לרשום מלים קצרות לתפארת מדינת ישראל. לא לא, אין זו פארודיה. זהו מבט, נאיבי משהו ואולי גם חד צדדי, על חצי הכוס המלאה שצבעיה כחול-לבן. אחת לשנה, ובייחוד ביום העצמאות, מותר לנו לפרגן לעצמנו.

לתפארת הדמוקרטיה בישראל

מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית. על כך ניתן ללמוד, כדברי פרופ' אהרן ברק, משני חוקי יסוד בדבר זכויות אדם, המצהירים כי מטרתם להגן על כבוד האדם וחירותו ועל חופש העיסוק, כדי לעגן בהם את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית. על אופיה הדמוקרטי ניתן ללמוד גם, למשל, מהכרזת העצמאות ומשורה ארוכה של פסקי דין. נתברכנו במדינה יודעת דמוקרטיה. ערכי הדמוקרטיה זורמים בדמו של רוב ציבור הישראליים כבר משחר נעוריו. הדמוקרטיה היא אחת מה"קדו*שות" של הציבור בארץ. היהלום שבכתר הדהוי שמסביבנו, כשמדינות ערב הן בלתי דמוקרטיות בעליל.

הדמוקרטיה הישראלית נשמרת מכל משמר גם על ידי בית המשפט העליון. אנחנו שומרים עליה כעל בבת עיננו, חרף הקשיים המיוחדים של מדינה בהתהוות, אשר רבדיה החברתיים קוטביים כל כך והגיעו מתפוצות רבות כל כך. ליטופה וחיבוקה של הדמוקרטיה קשה עוד יותר במדינה שחיה ושורדת על חרבה. מבחנה* הגדול של הדמוקרטיה המהותית הוא כשקשה ליישמה. דמוקרטיה מהותית איננה רק ספירת קולות בוכהלטרית אלא גם, ולעיתים בעיקר, שמירה על זכויות המיעוטים. הרוב איננו מקדש את כל האמצעים. זוהי הדמוקרטיה הערכית והמהותית, שעל עקרונותיה חוזר ומגן בית המשפט העליון ברטוריקה כזו או אחרת. כך למשל כתב פרופ' ברק, כי "משטר שבו הרוב שולל מהמיעוט את זכויות היסוד, הוא משטר של שלטון הרוב, אך הוא אינו משטר דמוקרטי. אין לקיים דמוקרטיה בלי זכויות אדם. שלטון הרוב הוא דמוקרטי כל עוד הוא מבטיח את זכויות האדם. שלטון רוב בלא זכויות אדם אינו דמוקרטיה".

לתפארת כבוד האדם וחירותו

מאז ומתמיד ידע בית המשפט העליון וידעה שיטת המשפט הישראלית לעצב ולהתוות יסודות חשובים של כבוד אדם, חירות, חופש ביטוי, שוויון והרמוניה חברתית, בחברה קוטבית. חוק יסוד כבוד האדם וחירותו נתן גושפנקא סטטוטורית, חוקתית, על-חוקית, לעקרונות יסוד אלה הטבועים בשיטתנו המשפטית. "המהפכה החוקתית" שגלומה בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו איננה כל כך בתוכ*נו, שהיה מקובל עוד קודם לחקיקתו, אלא בהקניית ההיררכיה הנורמטיבית לחוק, אשר, בהיותו חוק יסוד, מאפיל על כל שאר "החוקים הרגילים". על-פי חוקי היסוד יישק דבר חקיקה.

חוקה לישראל מתמהמהת לבוא, אך חוק יסוד כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד חופש העיסוק הינם ניצנים חוקתיים מרכזיים בהתוויית החוקה. חוקת המדינה נמצאת בהתהוות. אחד מגורמיה המדרבנים הוא המכון הישראלי לדמוקרטיה, אותו הזכרתי בתחילת הדברים. זהו המכון שמנסה לרומם את הדמוקרטיה הישראלית וחוקתה. איזו חוקה? חוקה בהסכמה. נקוד על הסכמה.

השיח החברתי והמשפטי בישראל ביחס לכבוד האדם וחירותו, כחלק מדמוקרטיה מהותית ונאורה, כבר קיים ומקו*יים ברב רבדי החברה הישראלית, וצעד אחרי צעד, בצעדים רגישים, איטיים ומדודים, הוא קונה לו שביתה יישומית הלכה למעשה. צעדים מדודים אך בטוחים, ולתפארת מדינת ישראל ומשפטה.

לתפארת הבנקאות הישראלית

דווקא בעידן המשבר הפיננסי הפוקד את העולם, כשמסביב יהום הסער, ראיתי לנכון לציין, שהבנקאות הישראלית עומדת יציבה על רגליה. מחלוקת כזו או אחרת של בנק זה או אחר עם רגולטור זה או אחר, איננה גורעת מחוסנה ויציבותה של המערכת הבנקאית בישראל. אנחנו יכולים וצריכים להתגאות בכך, ואל ייקל הדבר בעיניכם. העולם במשבר, המדינה במלחמה, החברה שסועה והבנקאות הישראלית לעולם עומדת. לכבוד ולתפארת ייחשב לנו הדבר.

כמובן שיכולתי להוסיף עוד כהנה וכהנה על שמתחולל בימים אלה בתקשורת באשר למחלוקת הניטשת בין בנק ישראל לבין אחד הבנקים הגדולים, אם לא הגדול שבהם, אך אין זו השעה ואין זו האכסניה לחלוק אתכם את הגיגיי באשר לאירועים וניתוחם, מה גם שאני נחשב כנגוע.

לתפארת ההיי-טק הישראלי

ענף ההיי-טק היה הקטר הכלכלי משך תקופה ארוכה ועוד כוחו במותניו. לא נס ליחו. אמנם, בתקופת משבר כלכלי גלובלי זוהרו הועם משהו, אך עוד נכונו לו גדולות ונצורות. מדעני פרס ישראל ועוד שורה ארוכה של מחוננים ישראלים מאמצים את מוחם הקודח כדי לפרוץ את גבולות האינטלקט ולהבקיע דרכים בתחום העשייה העולמית. אין ספק כי ההיי-טק הישראלי כבש לו מקום של כבוד במושגים בינלאומיים. הפכנו למעצמה בינלאומית בתחום זה ועוד כוחנו במוחנו, לתפארת ההיי-טק הישראלי ולתפארת מדינת ישראל.

בינתיים, חלק מההיי-טקיסטים, הפכו להיות יושבי בתי-קפה וקרנות. שמעתי שהם ממלאים את בתי הדין לעבודה. זוהי תקופה שנכפתה עליהם, אך הפסדה יכול לבוא בשכרה. הם יטענו את המצברים האינטלקטואליים ועם שוך סערת המשבר ירימו ראש מלא וגדוש ברעיונות לקידום האנושות, רווחתה וכלכלתה.

לא פושטת יד ולא פושטת רגל

בנקאות איתנה, היי-טק פורץ דרכים, תעשייה מתוחכמת במדינה במצור, הינה לתפארת שרידותנו. חרף הקשיים, חרף גילה הצעיר, רק בת שישים ואחת, המדינה היקרה שלנו (תרתי-משמע) איננה פושטת רגל (כמדינות אחרות בתקופת המשבר הכלכלי הלזה) ואפילו איננה פושטת יד, כפי שהיתה בעבר.

לתפארת צבא המשפט

למקרא הכותרת ובהכירכם אותי, יכולתם לטעות ולחשוב, שאני מתכוון לכתוב על צבא השופטים המיומנים שמוסיפים לנו כבוד ותפארת, אך כוונתי ברשימה צנועה זו איננה השופטים (שכבודם במקומם מונח) אלא צבא העם, הצבא המוסרי והמשפטני של העם. מאז ומתמיד היה צה"ל צבא בעל ערכים גבוהים. טוהר הנשק. אני זוכר את ההשתאות על פניהם של פרופסורים נכבדים באוניברסיטת הרווארד לפני כשני עשורים, כאשר פרופסור אהרון ברק הרצה על נושא זה בפני קהל מכובד, אשר לא ידע את נפשו מרב הערכה לתפארתה של מדינת ישראל בפריסת משרעת דיניה גם על פעולת חייליה מעבר לגבולותיה. בשיטת משפטנו הנאורה והמתקדמת לא היתה אפשרות להקים מחנה מעצר לטרוריסטים מחוץ לגבולות המדינה ודיניה, בדומה למחנה המעצר והחקירות במפרץ גוונטאנמו אשר בקובה. לכבוד ולתפארת ייחשב לנו הדבר.

טוהר המלחמה חרוט על חרבו של צה"ל עד כדי כך, ששיטת המשפט הישראלית הוחלה, כאמור, גם על פעולות צה"ל בשטחים הכבושים וסמכותו של בג"ץ הגיעה עדיהם. במלחמות האחרונות עובה מוסר המלחמה על-ידי משפטנים לרב, שישבו בצמוד למפקדים ולחשו על אוזנם הכרויה. באוזן האחת של המפקד הצבאי מכשיר הקשר ובאוזן השנייה לוחש המשפטן ומתווה את גבולות הכוח ואת כוח המוסר.

זהו פרדוקס המלחמה. המשפט הצבאי ומשפט המלחמה נישא בפי כל המפקדים. על צבא הלוחמה צבאו המשפטנים. למופת ולתפארת ייחשב לנו הדבר, וזאת מבלי לגרוע מעוגמת הנפש של תקלות והחטאות שאירעו במהלך המלחמות. זאת טיבה של מלחמה, שגם משפטנים ומוסר אינם יכולים למנוע את זוועותיה. אבל הם יכולים גם יכולים לרסנה, להגבילה, לשמור על צלם אנוש ועל מידתיות לוחמתית ראויה ומאוזנת.

ארץ זבת בירוקרטיה

הבירוקרטיה בעוכרינו, והיא גואה ותופחת מיום ליום. אך לא על תחלואינו באנו לדבר אלא על תפארתנו. נניח לבירוקרטיה להזדמנות אחרת. לא עליה תהיה תפארתנו.

תם ולא נשלם

עוד נכונו לנו ימי עצמאות לרוב. כל שנה ושיפוריה. כל שנה וזוכי פרס ישראל חדשים ומחוזקים. מי ייתן וחצי הכוס הריקה תתמלא ותעלה על גדותיה. עוד נכונו לנו עלילות ותפארות לרוב. ובנימה אופטימית זו לתפארת המדינה, אניח למקלדת. חזק ונתחזק.

* עו"ד פנחס רובין הוא ראש משרד גורניצקי, והוא או לקוחותיו עשויים להיות בעלי עניין בתכנים המוזכרים בטורו.

עוד כתבות

קלוד / אילוסטרציה: Shutterstock

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר, והוא הצליח לעקוף את התשואה של S&P 500

חשבון X עצמאי נתן לסוכן הבינה המלאכותית של אנתרופיק לנהל תיק השקעות של 50 אלף דולר במטרה להשיג תשואה גבוהה ממדד S&P 500 ● כעת טוענים מפעילי הפרויקט כי התיק הניב תשואה של 19% מאז מרץ, וכי משקיעים כבר מעתיקים את העסקאות שלו בהיקף של כ-27 מיליון דולר

וואלה

אחרי חודשים של משבר: סבב פיטורים בוואלה

לאחר חודשים של מתיחות בין ההנהלה לנציגות העובדים, הושגו הסכמות על תוכנית הצמצומים: עד שבעה עובדים יסיימו את העסקתם, שניים ישובצו בתפקידים אחרים, וההנהלה התחייבה שלא לבצע פיטורי צמצום נוספים בקרב העיתונאים בשבעת החודשים הקרובים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

אירופה במגמה חיובית, החוזים בניו יורק מעורבים

מניית WPP מזנקת בלונדון ● החוזים בוול סטריט מעורבים, סאנדיסק והאניוול צונחות בטרום-מסחר בניו יורק ● נפילות חדות בבורסות אסיה בהובלת ענקיות השבבים: הקוספי צלל ב-4.6% ● ריינמטאל חתכה תחזיות אך מטפסת ● סופטבנק עקפה את התחזיות בזכות רווח הון מאינטל ● הזהב מטפס לשיא של שבעה שבועות בתקווה לפתיחתו מחדש של מצר הורמוז ● מחירי הנפט יציבים

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

האם אירופה תסייע בפתרון המשבר בהורמוז?

לפי דיווחים בבריטניה, הצעה חדשה שנבחנת במסגרת המגעים בין ארה"ב לאיראן כוללת הקמת קרן בינלאומית למימון המעבר במצר הורמוז, כאשר אירופה עשויה להשתתף במימון ● במקביל, טהרן בוחנת אופציה לאפשר לכוחות אירופיים לסייע בשליית מוקשים ימיים

אתר הבנייה ברחוב הרכסים ברמת גן שקרס / צילום: דוברות המשטרה

המלחמה בתאונות העבודה באתרי הבנייה: השינויים, העלויות וסימני השאלה

מספר תאונות העבודה באתר הבנייה בעלייה, ומתחילת השנה נרשמו כבר 393 תאונות ו–29 הרוגים ● תקנות חדשות, שיכנסו לתוקף באוקטובר, מרחיבות את מעגל האחריות באתרי הבנייה ומחייבות נקיטת אמצעים חדשים על מנת למנוע אותן ● כך הן ישנו את היחסים החוזיים בין היזמים לקבלנים וישפיעו גם על ענף הביטוח

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה בירידות; אל על המריאה לאחד הימים החזקים ביותר שלה אי פעם

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.7% ● הבורסות בעולם חגגו את ההתקדמות לעבר הסכם מול איראן, ת"א לא הצטרפה ● אל על זינקה בכ-15% אחרי הדוחות, גם מניית הבורסה טיפסה ● נייס נפלה בעקבות תחזית מאכזבת לרבעון השלישי ● מניית חברת הנדל"ן אביסרור זינקה במעל 10% ביום הבכורה שלה בבורסה, אך מחזור המסחר היה נמוך

אילוסטרציה: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

האב מעל בכספי הבן, והאח ישלם

פסק דין שניתן בחודש שעבר בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון, ממחיש פעם נוספת עד כמה חשוב לערוך הסכמים ברורים גם בין בני משפחה

גד זאבי / צילום: פולי בלום

גד זאבי במגעים לרכישת קבוצת גדות לפי שווי של 550 מיליון דולר

זאבי חתם על מזכר הבנות לא מחייב, כאשר הוא מודע לכך שבעלי גדות, קרן טנא של אריאל הלפרין וקבוצת LBH בראשות ווליו בייס, נמצאים במקביל במגעים עם גורמים נוספים מחו"ל, שחלקם מתעניינים בחברה לפי שוויים גבוהים יותר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בתל אביב מתנהל במגמה מעורבת; מניות האנרגיה בולטות בעליות

המסחר בתל אביב נפתח במגמה מעורבת ועבר למגמה שלילית ברקע לחץ של סקטור הביטוח ● המסחר באסיה ננעל במגמה שלילית בלחץ הטכנולוגיה והחוזים בוול סטריט מעורבים ● תוצאות מעורבות ודרמות בעונת הדוחות של הישראליות בניו יורק ● נורת אזהרה לכלכלה האמריקאית: שוק העבודה מתקרר בחדות - אך לחצי השכר גוברים ● בום הרווחים בוול סטריט נמשך - אך האם השיא כבר מאחורינו?

הדמיית פרויקט אאורה סיטי חדרה / הדמיה: באדיבות החברה

אאורה ומועדון "חבר" משיקים מבצע ענק למכירת מאות דירות

החברה תציע את כלל מלאי הדירות הזמין בפרויקטים בחדרה, רמת השרון, רמת גן, קריית אונו ואופקים, עם הנחות דו-ספרתיות ● הוועדות המחוזיות ת"א ומרכז אישרו יותר מ-900 יחידות דיור בשתי תוכניות התחדשות עירונית ברמת גן ו-805 יחידות דיור במעונות חדשים למכון ויצמן ● ורשות מקרקעי ישראל שיווקה בהצלחה שבעה מגרשים בבית שמש בכ-325 מיליון שקלים ● חדשות השבוע בנדל"ן

חברת נובולוג / צילום: איל יצהר

היזם הוותיק שמכניס את היד לכיס כדי למנוע השתלטות

פוזיס רוכש מניות נובולוג של הפניקס וארקין בפרמיה של 19% על מחיר השוק הבוקר ● הרכישה מגיעה על רקע הצעתו של אלי דהן, בעל השליטה בחברת מובמנט, להשקיע 100 מיליון שקל תמורת 21% מנובולוג, ולדלל את משפחת פוזיס להחזקה בהיקף דומה

צילומים: יח''צ

הרשות השנייה חוזרת בה: דוחה טענות אל על ומחזירה את הפרסומת של כאל

תפנית במאבק הפרסומי בין מועדוני התעופה: לאחר שדרשה להסיר חלקים מהפרסומת של Flyall מבית כאל, הרשות השנייה משנה את החלטתה וקובעת כי ההשוואה לכרטיס FLYCARD של ישראכרט ואל על היא לגיטימית ● עם זאת, כאל תחויב להוסיף הבהרות בולטות ולהעביר את הגרסה המתוקנת לאישור הרשות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

דיווח: העימות של ארה"ב וצרפת, ובלימת התגובה הישראלית

לפי הדיווח, ממשל טראמפ מנע תגובה משמעותית אחרי הרג הלוחמים - והתעמת עם צרפת לגבי המו"מ ● הותר לפרסום: רס"ן הראל בירנשטוק ורס"ם תמיר וקנין ז"ל נפלו בלבנון; ארבעה לוחמים נוספים נפצעו, מצבם קשה ● בצל ההסכם המתקרב: חיל האוויר האמריקאי החל לפנות חלק מהמתדלקים בנתב"ג ● צה"ל לדרג המדיני: נדרשת תגובה חריפה יותר בלבנון ● מתקרב הסכם לפתיחה מחדש של מצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

דרמה בעולם ההשקעות: כל מנהלי התיקים בישראל יוכלו לפרסם תשואות

מאז 2011, רשות ני"ע אסרה על מנהלי תיקים לפרסם את התשואות שלהם לציבור הרחב, והתירה לעשות זאת רק בשיחות אישיות ● כעת, כפי שנחשף בגלובס, הרשות מציגה שינוי כיוון חד: עפ"י טיוטה חדשה שפרסמה, "כלל בעלי הרישיון - ייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקים - יוכלו לפרסם תשואות עבר לציבור" ● מדובר בשוק של כחצי טריליון שקל

בכירי עומר הנדסה. מימין: ישראל רוזנבלט, מנכ''ל משותף; זאב סלנט, יו''ר; גדעון כחלון, סמנכ''ל הכספים; וברוך חדד, מנכ''ל משותף / צילום: כדיה לוי

"מצב כוח האדם בענף בלי הפועלים הפלסטינים עדיף - התפוקות שלנו עלו ב־30%"

ראשי חברת הביצוע עומר הנדסה מברכים על החלפת הפועלים הפלסטינים בעובדים זרים, וטוענים: "כוח עבודה כיום יציב ויותר איכותי" ● הם מעריכים כי שיא המשבר בענף מאחורינו, מוחים על חוסר ההכרה של השלטונות בקשיי הענף ומספרים: "כשעסקנו במכרזי מדינה, לא ראינו ברכה בעמלנו" ● בראיון ראשון לאחר ההנפקה הם טוענים: "תחום היזמות למגורים יגדל, ויספק קפיצה לחברה"

מותג הרכב FORTHING של דונפנג / צילום: יח''צ יצרן

חילופי זיכיונות בענף הרכב: המותג הסיני Forthing עובר מ-UMI לאוטו חן

חברת אוטו חן של משפחת בליליוס קיבלה את הזיכיון הרשמי ליבוא ושיווק בישראל של מותג הרכב הסיני פורת'ינג מבית דונגפנג, שהוחזק עד כה ע"י קבוצת UMI

דניאל כהן, מנכ''ל ושותף בקבוצת הפיננסים פרופיט / צילום: ענבל מרמרי

מנכ"ל פרופיט מזהיר מהטרנדים ומהטעויות שהחוסכים עושים בניהול הפנסיה

התחרות בגמל מתחממת ובמקביל גם אפיקי המסחר העצמאי צומחים במהירות ● דניאל כהן, מנכ"ל קבוצת פרופיט, עושה סדר בטרנדים החמים כמו "פמילי אופיס" ו–IRA, ומסביר למה מהפכת הבינה המלאכותית רק מחזקת את המומחים ולא מחליפה אותם ● "המסלול לצמיחה פיננסית", סדרת מפגשים בשיתוף פרופיט

בורסת ת''א התפצלה לשניים בגלל מניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

השיא החדש והלא מוכר של מדד ת"א 35

בתחרות בין מדדי הדגל של ת"א היה מנצח ברור בעשור האחרון - ת"א 90 ● אלא שלאחרונה התמונה התהפכה כשנפתח פער חריג בתשואות בינו לבין ת"א 35 ● פערי התשואות מחלחלים גם לשינוי היסטורי בנכסים כאשר מעל 2 מיליארד שקל נפדו בקרנות העוקבות אחרי מדד ת"א 90 ולראשונה זה שנים הוא איבד את הבכורה בתחום

נועם אשד / צילום: תמונה פרטית

בגיל 26 היא מתחזקת תיק השקעות וקריירה פיננסית, ומאמינה בשתי מניות

כשנועם אשד קיבלה את תלוש השכר הראשון שלה בתיכון היא גילתה את התשוקה שלה לעולם הפיננסים ● היום היא מתכננת פיננסית בת 26 עם אג'נדת השקעות סדורה, שכוללת הרבה סבלנות ואפס ביטקוין ● וגם: 2 מניות ישראליות שהיא מאמינה בהן ● המשקיעים החדשים

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

למרות שיפור ברבעון השני: סולאראדג' צוללת במעל 20% בשל תחזית הכנסות מאכזבת

ענקית האנרגיה הישראלית צופה הכנסות של 310–340 מיליון דולר בלבד ברבעון השלישי - נמוך משמעותית מתחזיות השוק ● הדיווח מחק חמישית משווי המניה, על אף גידול של 20% בהכנסות ברבעון החולף וחזרה לרווחיות תפעולית שלא לפי כללי החשבונאות המקובלים ● המנכ"ל שוקי ניר: "מסמנים אבן דרך חשובה בהתאוששות"