גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותפנחס רובין

מותר לנו לפרגן לעצמנו

חרף גילה הצעיר, ישראל לא פושטת רגל כמו מדינות אחרות בתקופת המשבר הכלכלי

בצאת יום העצמאות, כדאי להזכיר, שכמדי יום עצמאות, גם השנה הוענקו פרסי ישראל, לתפארת מדינת ישראל. נכחתי בטקס המרשים של הענקת הפרסים והרגשתי התרוממות רוח. טובי העם ומדעניו כובדו בפרס. כל אחד מהם יכול היה להימנות על מדליקי המשואה. היה זה טקס מרגש, שהוכיח פעם נוספת, שמציון תצא תורה. תורת ציון יוצאת לרחבי עולם מזוכי פרס ישראל, כמו גם מזוכיו הישראלים לדורותיהם של פרס נובל.

ומדוע נדרשתי לטקס הענקת פרסי ישראל? על שום, שבאופן ייחודי נכלל השנה בין מקבלי הפרס גוף, שאיננו יחיד אלא מכון, הלא הוא המכון הישראלי לדמוקרטיה בנשיאותו של דר' אריק כרמון. אשרי המדינה שעוסקת בערכי הדמוקרטיה ומעניקה פרס יוקרתי למטפחיה של הדמוקרטיה. בערבו של יום, לאחר טקס הענקת פרסי ישראל, נערך במשכנו של המכון לדמוקרטיה טקס הרמת כוסית, מחכים ומרגש כשלעצמו.

אני מבקש לרשום מלים קצרות לתפארת מדינת ישראל. לא לא, אין זו פארודיה. זהו מבט, נאיבי משהו ואולי גם חד צדדי, על חצי הכוס המלאה שצבעיה כחול-לבן. אחת לשנה, ובייחוד ביום העצמאות, מותר לנו לפרגן לעצמנו.

לתפארת הדמוקרטיה בישראל

מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית. על כך ניתן ללמוד, כדברי פרופ' אהרן ברק, משני חוקי יסוד בדבר זכויות אדם, המצהירים כי מטרתם להגן על כבוד האדם וחירותו ועל חופש העיסוק, כדי לעגן בהם את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית. על אופיה הדמוקרטי ניתן ללמוד גם, למשל, מהכרזת העצמאות ומשורה ארוכה של פסקי דין. נתברכנו במדינה יודעת דמוקרטיה. ערכי הדמוקרטיה זורמים בדמו של רוב ציבור הישראליים כבר משחר נעוריו. הדמוקרטיה היא אחת מה"קדו*שות" של הציבור בארץ. היהלום שבכתר הדהוי שמסביבנו, כשמדינות ערב הן בלתי דמוקרטיות בעליל.

הדמוקרטיה הישראלית נשמרת מכל משמר גם על ידי בית המשפט העליון. אנחנו שומרים עליה כעל בבת עיננו, חרף הקשיים המיוחדים של מדינה בהתהוות, אשר רבדיה החברתיים קוטביים כל כך והגיעו מתפוצות רבות כל כך. ליטופה וחיבוקה של הדמוקרטיה קשה עוד יותר במדינה שחיה ושורדת על חרבה. מבחנה* הגדול של הדמוקרטיה המהותית הוא כשקשה ליישמה. דמוקרטיה מהותית איננה רק ספירת קולות בוכהלטרית אלא גם, ולעיתים בעיקר, שמירה על זכויות המיעוטים. הרוב איננו מקדש את כל האמצעים. זוהי הדמוקרטיה הערכית והמהותית, שעל עקרונותיה חוזר ומגן בית המשפט העליון ברטוריקה כזו או אחרת. כך למשל כתב פרופ' ברק, כי "משטר שבו הרוב שולל מהמיעוט את זכויות היסוד, הוא משטר של שלטון הרוב, אך הוא אינו משטר דמוקרטי. אין לקיים דמוקרטיה בלי זכויות אדם. שלטון הרוב הוא דמוקרטי כל עוד הוא מבטיח את זכויות האדם. שלטון רוב בלא זכויות אדם אינו דמוקרטיה".

לתפארת כבוד האדם וחירותו

מאז ומתמיד ידע בית המשפט העליון וידעה שיטת המשפט הישראלית לעצב ולהתוות יסודות חשובים של כבוד אדם, חירות, חופש ביטוי, שוויון והרמוניה חברתית, בחברה קוטבית. חוק יסוד כבוד האדם וחירותו נתן גושפנקא סטטוטורית, חוקתית, על-חוקית, לעקרונות יסוד אלה הטבועים בשיטתנו המשפטית. "המהפכה החוקתית" שגלומה בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו איננה כל כך בתוכ*נו, שהיה מקובל עוד קודם לחקיקתו, אלא בהקניית ההיררכיה הנורמטיבית לחוק, אשר, בהיותו חוק יסוד, מאפיל על כל שאר "החוקים הרגילים". על-פי חוקי היסוד יישק דבר חקיקה.

חוקה לישראל מתמהמהת לבוא, אך חוק יסוד כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד חופש העיסוק הינם ניצנים חוקתיים מרכזיים בהתוויית החוקה. חוקת המדינה נמצאת בהתהוות. אחד מגורמיה המדרבנים הוא המכון הישראלי לדמוקרטיה, אותו הזכרתי בתחילת הדברים. זהו המכון שמנסה לרומם את הדמוקרטיה הישראלית וחוקתה. איזו חוקה? חוקה בהסכמה. נקוד על הסכמה.

השיח החברתי והמשפטי בישראל ביחס לכבוד האדם וחירותו, כחלק מדמוקרטיה מהותית ונאורה, כבר קיים ומקו*יים ברב רבדי החברה הישראלית, וצעד אחרי צעד, בצעדים רגישים, איטיים ומדודים, הוא קונה לו שביתה יישומית הלכה למעשה. צעדים מדודים אך בטוחים, ולתפארת מדינת ישראל ומשפטה.

לתפארת הבנקאות הישראלית

דווקא בעידן המשבר הפיננסי הפוקד את העולם, כשמסביב יהום הסער, ראיתי לנכון לציין, שהבנקאות הישראלית עומדת יציבה על רגליה. מחלוקת כזו או אחרת של בנק זה או אחר עם רגולטור זה או אחר, איננה גורעת מחוסנה ויציבותה של המערכת הבנקאית בישראל. אנחנו יכולים וצריכים להתגאות בכך, ואל ייקל הדבר בעיניכם. העולם במשבר, המדינה במלחמה, החברה שסועה והבנקאות הישראלית לעולם עומדת. לכבוד ולתפארת ייחשב לנו הדבר.

כמובן שיכולתי להוסיף עוד כהנה וכהנה על שמתחולל בימים אלה בתקשורת באשר למחלוקת הניטשת בין בנק ישראל לבין אחד הבנקים הגדולים, אם לא הגדול שבהם, אך אין זו השעה ואין זו האכסניה לחלוק אתכם את הגיגיי באשר לאירועים וניתוחם, מה גם שאני נחשב כנגוע.

לתפארת ההיי-טק הישראלי

ענף ההיי-טק היה הקטר הכלכלי משך תקופה ארוכה ועוד כוחו במותניו. לא נס ליחו. אמנם, בתקופת משבר כלכלי גלובלי זוהרו הועם משהו, אך עוד נכונו לו גדולות ונצורות. מדעני פרס ישראל ועוד שורה ארוכה של מחוננים ישראלים מאמצים את מוחם הקודח כדי לפרוץ את גבולות האינטלקט ולהבקיע דרכים בתחום העשייה העולמית. אין ספק כי ההיי-טק הישראלי כבש לו מקום של כבוד במושגים בינלאומיים. הפכנו למעצמה בינלאומית בתחום זה ועוד כוחנו במוחנו, לתפארת ההיי-טק הישראלי ולתפארת מדינת ישראל.

בינתיים, חלק מההיי-טקיסטים, הפכו להיות יושבי בתי-קפה וקרנות. שמעתי שהם ממלאים את בתי הדין לעבודה. זוהי תקופה שנכפתה עליהם, אך הפסדה יכול לבוא בשכרה. הם יטענו את המצברים האינטלקטואליים ועם שוך סערת המשבר ירימו ראש מלא וגדוש ברעיונות לקידום האנושות, רווחתה וכלכלתה.

לא פושטת יד ולא פושטת רגל

בנקאות איתנה, היי-טק פורץ דרכים, תעשייה מתוחכמת במדינה במצור, הינה לתפארת שרידותנו. חרף הקשיים, חרף גילה הצעיר, רק בת שישים ואחת, המדינה היקרה שלנו (תרתי-משמע) איננה פושטת רגל (כמדינות אחרות בתקופת המשבר הכלכלי הלזה) ואפילו איננה פושטת יד, כפי שהיתה בעבר.

לתפארת צבא המשפט

למקרא הכותרת ובהכירכם אותי, יכולתם לטעות ולחשוב, שאני מתכוון לכתוב על צבא השופטים המיומנים שמוסיפים לנו כבוד ותפארת, אך כוונתי ברשימה צנועה זו איננה השופטים (שכבודם במקומם מונח) אלא צבא העם, הצבא המוסרי והמשפטני של העם. מאז ומתמיד היה צה"ל צבא בעל ערכים גבוהים. טוהר הנשק. אני זוכר את ההשתאות על פניהם של פרופסורים נכבדים באוניברסיטת הרווארד לפני כשני עשורים, כאשר פרופסור אהרון ברק הרצה על נושא זה בפני קהל מכובד, אשר לא ידע את נפשו מרב הערכה לתפארתה של מדינת ישראל בפריסת משרעת דיניה גם על פעולת חייליה מעבר לגבולותיה. בשיטת משפטנו הנאורה והמתקדמת לא היתה אפשרות להקים מחנה מעצר לטרוריסטים מחוץ לגבולות המדינה ודיניה, בדומה למחנה המעצר והחקירות במפרץ גוונטאנמו אשר בקובה. לכבוד ולתפארת ייחשב לנו הדבר.

טוהר המלחמה חרוט על חרבו של צה"ל עד כדי כך, ששיטת המשפט הישראלית הוחלה, כאמור, גם על פעולות צה"ל בשטחים הכבושים וסמכותו של בג"ץ הגיעה עדיהם. במלחמות האחרונות עובה מוסר המלחמה על-ידי משפטנים לרב, שישבו בצמוד למפקדים ולחשו על אוזנם הכרויה. באוזן האחת של המפקד הצבאי מכשיר הקשר ובאוזן השנייה לוחש המשפטן ומתווה את גבולות הכוח ואת כוח המוסר.

זהו פרדוקס המלחמה. המשפט הצבאי ומשפט המלחמה נישא בפי כל המפקדים. על צבא הלוחמה צבאו המשפטנים. למופת ולתפארת ייחשב לנו הדבר, וזאת מבלי לגרוע מעוגמת הנפש של תקלות והחטאות שאירעו במהלך המלחמות. זאת טיבה של מלחמה, שגם משפטנים ומוסר אינם יכולים למנוע את זוועותיה. אבל הם יכולים גם יכולים לרסנה, להגבילה, לשמור על צלם אנוש ועל מידתיות לוחמתית ראויה ומאוזנת.

ארץ זבת בירוקרטיה

הבירוקרטיה בעוכרינו, והיא גואה ותופחת מיום ליום. אך לא על תחלואינו באנו לדבר אלא על תפארתנו. נניח לבירוקרטיה להזדמנות אחרת. לא עליה תהיה תפארתנו.

תם ולא נשלם

עוד נכונו לנו ימי עצמאות לרוב. כל שנה ושיפוריה. כל שנה וזוכי פרס ישראל חדשים ומחוזקים. מי ייתן וחצי הכוס הריקה תתמלא ותעלה על גדותיה. עוד נכונו לנו עלילות ותפארות לרוב. ובנימה אופטימית זו לתפארת המדינה, אניח למקלדת. חזק ונתחזק.

* עו"ד פנחס רובין הוא ראש משרד גורניצקי, והוא או לקוחותיו עשויים להיות בעלי עניין בתכנים המוזכרים בטורו.

עוד כתבות

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: צוות תכנית אב לתחבורה

לא כמו בתל אביב: רשת הרכבות הקלות הראשונה בירושלים יוצאת לדרך

15 שנה לאחר פתיחת הקו האדום, המקטע הראשון של הקו הירוק צפוי להיפתח ביום שישי ולחבר בין אזור הטורים למלחה ● יחד עם הקו האדום, הוא ייצור לראשונה בישראל רשת של רכבות קלות, עם שתי נקודות מעבר בין הקווים ● בחודשים הקרובים צפוי להיפתח מקטע נוסף לגילה, ובהמשך תורחב הרשת גם להר הצופים ולבר אילן

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מאינטל לאנבידיה: הכלכלה הישראלית שוב מהמרת על ענקית טכנולוגיה אחת

נתוני הצמיחה שפורסמו השבוע הציפו את התלות הישראלית בענקית השבבים אנבידיה ● אלא שבניגוד לעבר, בו אינטל הייתה החברה הדומיננטית בתעשייה המקומית, הפעם מדובר בסיכון מסוג חדש: הייצור מתבצע בחו"ל, והמוצרים כלל לא עוברים דרך ישראל ● וגם: האם ענקית השבבים בדרך לקבל הטבות מהמדינה?

מימין: עלא טנוס, מנכ''ל BST קנדה ומבעלי קבוצת BST; אליאס טנוס, מנכ''ל קבוצת BST ומבעליה; רפי ביסקר, יו''ר הקבוצה; ו-וסים טנוס, סמנכ''ל נכסים ומבעלי הקבוצה / צילום: רפי דלויה

בסט בהודעה חריגה: הבעלים לקחו בטעות כמיליון שקל מהחברה - והחזירו

קבוצת הנדל"ן בסט, שהונפקה בבורסה ביוני האחרון, הודיעה על בדיקה עקב חשש לאי-סדרים כספיים בחברה-הבת ● לפי ההודעה, בזמן שהחברה הייתה פרטית, בעלי השליטה וקרוב נטלו - לטענתם בשגגה - סכום זניח במונחי החברה מכספי החברה-הבת, ללא האישורים הנדרשים ובניגוד לנהלים ● עם היוודע הדבר הסכום הוחזר באופן מיידי כולל ריבית

בצלאל (בוצי) מכליס מנכ''ל אלביט; ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור; עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר

המניות המועדפות והסכומים: הצצה לתיקים של המשקיעים ששינו את הכללים

פסגות, שמנהלת 47 אלף חשבונות מסחר עצמאי, חושפת את העדפות הסוחרים הפרטיים שפועלים דרכה ● הללו אוהבים את המדדים S&P 500 ות"א 125, את מניות טכנולוגיה, את הבנקים ואת קרנות הביטקוין ● ואילו עוד השקעות מועדפות עליהם בארץ ובחו"ל?

מסיבת העיתונאים בצרפת. דוד עמיאל (באמצע), השר האחראי על רשות המסים, התנצל בפני הציבור / צילום: Reuters, Telmo Pinto

האקרים פרצו לרשות המסים הצרפתית ומכרו מידע על מאות אלפי אזרחים

מאגר רשות המסים הצרפתית נפרץ, והמידע על כ־678 אלף אזרחים מוצע כעת בדארקנט ● בנוסף לפגיעה במשלמי המסים, מדובר בתקרית מביכה למדינה שהבטיחה הובלה טכנולוגית

איציק וייץ, קרסו מוטורס וגיל אגמון, דלק רכב / צילום: אלעד גוטמן, אוהד רומנו

כמה מרוויחות היבואניות על כל רכב והמותג שעשה את ההבדל

ההתנפלות של הישראלים על מכוניות סיניות מגיעה לדוחות היבואניות ● קרסו, בעזרת המותג צ'רי, הגדילה את נתח השוק שלה לשיא של כ־15% ● לעומת זאת דלק רכב, יבואנית מאזדה ששלטה בעבר בכבישים, עם נתון שפל של 3% ● וכמה הרוויחו היבואנים על כל רכב שנמכר?

כטב''ם מתאבד מדגם הירו 120 SF / צילום: חברת UVISION

החברה הישראלית שתמכור לארה"ב מל"טים מתאבדים

Uvision הישראלית זכתה בחוזה נוסף לאספקת מל"טים לצבא ארה"ב ● איחוד האמירויות מרחיב את מערך ה־THAAD שלה מול האיום האיראני ● וגם: השימוש יוצא הדופן של אוקראינה בשלדות מטוסים אזרחיים סיניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שרת התחבורה מירי רגב. בנימיני וגואטה, כאן ב', 10.08.26 / צילום: אלכס קולומויסקי - ידיעות אחרונות

הרכבת לקריית שמונה: כבר יש עבודות בשטח?

שרת התחבורה מירי רגב התגאתה בכך שסוף־סוף פרויקט הרכבת לקריית שמונה יוצא לפועל ● מתברר שמכונות הקידוח אכן התחילו לפעול, אבל מה זה אומר בדיוק? ● המשרוקית של גלובס

פרויקט התחדשות עירונית / צילום: תמר מצפי

בגלל חלון אחד: הלכה חדשה קובעת שפגיעה קניינית אינה עוד "כרטיס יציאה" אוטומטי בפינוי־בינוי

ועדת הערר דחתה בקשה להיתר בנייה, בשל התנגדות של דיירים שנאלצו לוותר על חלון אחד בדירתם בגלל פרויקט ההתחדשות העירונית ● השופט החזיר את התיק לוועדה המקומית וקבע שעליה לבחון אופציות נוספות

מוצרי לגו בסניף שופרסל / צילום: צחי קיבנשטיין, יח''צ שופרסל

שופרסל מנסה להגדיל את ההכנסות מנון-פוד: זה המוצר הפופולרי שגייסה

רשת שופרסל חתמה על הסכם מסחרי עם לגו, במסגרתו מוצרי המותג יימכרו החל מהיום בכ-90 מסניפי הרשת ברחבי הארץ ובשופרסל אונליין ● מבחינת שופרסל, המהלך מאפשר לה להרחיב את המכירות מעבר למזון באמצעות מותג מוכר ומבוקש ● מבחינת לגו, המותג מקבל כעת נוכחות בעשרות רבות של נקודות מכירה נוספות בבת-אחת

אייל גפני, מנכ''ל בנק וואן זירו / צילום: אוהד רומנו

וואן זירו צמצמה את ההפסד - ומה היקף תיקי ניירות הערך?

הכנסות הבנק טיפסו ב-33% לעומת המחצית המקבילה בשנה החולפת, בעוד ההפסד נעמד על 84 מיליון שקל - ירידה של כ-27% ● היקף תיקי ניירות הערך של לקוחות וואן זירו זינק ב-151%, ומספר הלקוחות המחזיקים בניירות ערך הכפיל את עצמו

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט; שגית דותן, מנכ''לית מקס; יפית גריאני, מנכ''לית כאל / צילום: אורן דאי, ענבל מרמרי

לחברות האשראי יש יותר כרטיסים מתושבים בארץ, והרווחים קופצים בהתאם

תוצאות מובילות הענף - ישראכרט, כאל ומקס - לרבעון השני של 2026 מעלות כי מספר הכרטיסים הפעילים שלהן כבר גבוה ממספר התושבים בישראל ● מי הובילה בעסקאות ומי ברווח שרשמה ברבעון, ומה הסיכוי שמי מהשלוש תתקדם במהלך הכניסה לפעילות בנקאית ● 3 הערות על הדוחות

חן ליכטנשטיין, מנכ''ל צים

צמיחה בהכנסות צים ברבעון השני, הרווח הנקי יותר מהכפיל עצמו

חברת התובלה הימית דיווחה על הכנסות בגובה 1.78 מיליארד דולר ורווח נקי בגובה 64 מיליון דולר - שיפור משמעותי לעומת 24 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד

חברת נובולוג / צילום: איל יצהר

הדוחות שחותמים את העידן הקודם בנובולוג: גידול קל בהכנסות, רווחיות נמוכה על רקע הוצאות מימון

דוחות נובולוג מתפרסמים היום רגע אחרי ההודעה על החלפת כל הדירקטוריון וההנהלה, על רקע הכרעת מאבק השליטה בחברה וביצור הדומיננטיות של משפחת פוזיס ● הרווח הנקי ברבעון השני ירד ל-541 אלף שקל, לעומת 4.6 מיליון ברבעון המקביל אשתקד, וזאת בשל הוצאות מימון גבוהות

אייפון 17e / צילום: אתר החברה

אפל הורתה להוריד בכ-300 שקל את מחירי האייפון בישראל, ועדיין יש קאץ'

לקראת השקת האייפון החדש, אפל הורתה ליבואניות בישראל להוזיל את מחירי דגמי האייפון הקיימים במאות שקלים ● אבל אם בשנים קודמות ביצעה החברה מספר סבבי הוזלה, מסתמן שהשנה לא יבוצעו הורדות מחיר נוספות עד ההשקה

סניף קרפור בקריית אונו / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלקטרה צריכה בוחנת לא להמשיך את "הסל של המדינה" בקרפור

בשיחת המשקיעים לאחר פרסום הדוחות לרבעון השני של אלקטרה מוצרי צריכה, אמר המנכ"ל צביקה שווימר כי "'הסל של המדינה' הביא לקוחות חדשים לרשת, אבל פגע בהכנסות" ● כעת בוחנים בהנהלת החברה אם התנועה הנוספת שהמבצע מייצר מצדיקה את הפגיעה הכלכלית, או שעדיף לסיים את ההשתתפות בתום התקופה הנוכחית

עומר אידל / צילום: מאור כחלון

"לא מחפש קיצורי דרך ולעשות כסף מהיר": המשקיע הצעיר שעשה 100% בחמש שנים

עומר אידל התגייס לצבא עם מינוס בחשבון, בעקבות טלטלה משפחתית ● זה דחף אותו להקים עסקים, ואת הרווחים מהם (מיליון שקל בגיל 24) להשקיע בשוק ההון ● הוא מסתכל תמיד לטווח ארוך, מעדיף מדדים ומאמין ב"לתת כסף לעבוד בשבילך" ● המשקיעים החדשים

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור השקעות / צילום: יח''צ

ההכנסות של מור השקעות זינקו, אבל העמלות לסוכנים נגסו ברווח

בית ההשקעות הציג צמיחה של כ-22% בהכנסות ביחס לרבעון המקביל אשתקד, אך הרווח הנקי נשחק מעט, בעיקר בשל גידול בתשלומי עמלות שהיא משלמת לסוכנים ● הצמיחה בהכנסות יוחסה לגידול בפעילות הגמל והפנסיה של בית ההשקעות

מנכ''לית קבוצת עזריאלי דנה עזריאלי ויו''ר מליסרון ליאורה עופר / צילומים: ורדי כהנא,זיו קורן

ענקיות המסחר והמשרדים התרחבו לענף המגורים. האם זה השתלם להן?

בחיפוש אחר מנועי צמיחה חדשים, עזריאלי ומליסרון הופכות ליזמיות מגורים דומיננטיות ● המכירות והצבר צומחים, אך בענף מזהירים שמוקדם לקבוע אם המהלך יניב את התשואה המבוקשת

שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' / צילום: Reuters, Aris Martinez

שרים ומיליארדרים רודפים אחרי הטרנד החם. הרופאים מזהירים

שר ההגנה של ארה"ב הכריז על כוונתו לבדוק את רמות ההורמון הגברי בכל חייל שעבר את גיל 30 ● למה הפכו תוספי הטסטוסטרון פופולריים עכשיו, והאם הם עלולים להיות מסוכנים? ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש