גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש לנו גמישות גדולה מול היזמים, כי אנחנו לא לחוצים לייצר אקזיטים"

נגה קפ, לשעבר בוולדן, מצטרפת לקרן BRM של אלי ברקת ; בראיון ל"גלובס" היא מסבירה על נחיצות העבודה עם היזמים "בגובה העיניים" וגם מסבירה את המהפך מקרן הון סיכון לחברת השקעות פרטית

לפני כשנה וחצי BRM הפתיעה את קהילת ההיי-טק הישראלית כשהפסיקה להיות קרן הון סיכון והפכה לחברת השקעות פרטית. אלי ברקת, שותף בקרן ובעל ההון שלה, ביצע את השינוי במטרה לשחרר את הפעילות מעול המשקיעים החיצוניים (Limited Partners) ומהצורך לגייס קרן חדשה.

כיום, BRM מבצעת השקעות מההון של משפחת ברקת במודל נוח למשתמש, כלומר ליזמים ולמשקיעים. בחודשים האחרונים, ברקת צירף שחקנית חיזוק לצוות שלו, את נגה קפ, אחת הנשים היחידות בהון סיכון המקומי.

עם השינוי ב-BRM, הוקצו להשקעות 30-50 מיליון דולר, המיועדים לחברות טכנולוגיה, בעיקר צעירות.

בעבר ראינו מספר ניסיונות של מתעשרי היי-טק להקים חברות השקעות, כמו למשל קרן דסימה של רוני צארום, אך אלה לא עלו יפה. כך חברת ההשקעות BRM, שניסיונה צלח יחסית, הפכה לשחקנית יוצאת דופן.

חוזה קצר ופשוט

קפ מגיעה ל-BRM עם 20 שנות ניסיון אופרטיבי, טכנולוגי ופיננסי. בראיון בלעדי ל"גלובס" היא מסבירה למה לדעתה חשוב להשקיע בחברות בשלבים מוקדמים ומדוע BRM לא הצטרפה ל"טרנד הקלינטק".

*לא מיצית את חווית ההון סיכון?

"ההתלבטות הייתה בין שלוש אפשרויות: לנהל חברה, לשמש כיועצת לחברות, או להצטרף לקרן אחרת. קיבלתי הרבה הצעות והחלטתי להצטרף ל-BRM".

*למה דווקא BRM?

"כי תפיסת העולם שלי בתחום היא שהשקעות מוצלחות של ההון סיכון הן בשלבים המוקדמים. ברקת, כמוני, תופס את היזם כשותף ופועל במישור של אינטרסים מאוחדים ולא מנוגדים לו".

שלא כמו משקיעים רבים שנושאים את הסיסמה הזו, של שיתוף פעולה עם היזמים, ברקת ו-BRM במתכונתה החדשה עשו כמה צעדים בנושא, בהם שינוי בהסכמי ההשקעה והפיכתם ממסמכים ארוכים ובלתי קריאים למסמכים בני מספר עמודים מצומצמים המנוסחים בשפה פשוטה וקלה להבנה.

קפ אומרת כי "בשלבים מאוחרים יותר לא פעם קשה לתקן טעויות שנעשו בשלבים המוקדמים. לצד השקעות בחברות צעירות, אנחנו בוחנים גם חברות בוגרות יותר. לא נעצום עיניים מול הזדמנויות".

לדברי קפ, העובדה ש-BRM משקיעה מהון פרטי היא יתרון. "יש לנו גמישות גדולה מול היזמים, כי אנחנו לא לחוצים לייצר אקזיטים לפני שאנחנו יוצאים לגיוס קרן חדשה. מהצד השני, היזמים נהנים משותף שיש לו הון בהיקפים גדולים בהרבה מזה של האנג'לים".

*יש כאן גם סיכון ליזמים: משקיע פרטי יכול לקום בוקר אחד ולהגיד "לא בא לי יותר".

"תיאורטית, זה נכון. מעשית, אני לא חושבת שזה אפשרי במקרה של BRM. ברקת נולד בהיי-טק, וגם אם כפלטפורמה נשקיע בחברות שאינן טכנולוגיות, הידע והניסיון מהעולם הטכנולוגי יסייעו".

*תחת איזה כובע את פועלת בחברה?

"אהיה אחראית על השקעות התוכנה במובן הכי רחב, כולל סלולר, אינטרנט, משחקים ו-SaaS (תוכנה מבוססת אינטרנט - ב.פ)".

*יותר ויותר קולות מתארים היום את שוק התוכנה כבעייתי, בגלל ההחזרים הקטנים והמספר המועט של שחקני ענק ששולטים בו.

"כבר אין עסקאות ענקיות ונראה עוד פחות כאלה בשנים הקרובות, אבל זה לא אומר שאין לתחום הזה עתיד. הערכים של החברות נחתכו, אבל גם כמות הכסף הדרושה להוכחת היתכנות היא קטנה יותר. חוזרים לערכים הגיוניים ולכן זו תקופה שמזמנת הרבה עסקאות עם פוטנציאל".

*מה עם התחומים החמים, כמו קלינטק והמכשור הרפואי שזוכה לעדנה?

"בקלינטק עוד לא ראינו הוכחות בשטח. בנוסף, אין לנו כרגע מומחיות כזו בבית ונתקשה להשקיע על בסיס חוות דעת של פרופסור".

*תשקיעו יחד עם קרנות אחרות?

"בוודאי. כך היה בחברת מדיה-בוסט, שהשקענו בה ביחד עם קרן ההון סיכון ורטקס".

וולדן והמשבר

תפקידה האחרון של קפ לפני הצטרפותה ל-BRM, היה בקרן ההון סיכון וולדן. מעבר לחוויה הקשה שהייתה מנת חלקה בתקופת ההצטרפות לקרן זו (ראו מסגרת), גם העיתוי היה לא פשוט.

*זה לא היה הזמן הכי טוב להצטרף להון סיכון. הרי המשבר היה בשיאו.

"נכון, אבל בכל-זאת הצלחנו לגייס את הקרן. בעצה אחת עם המשקיעים שלנו, החלטנו שלא להתחיל להשקיע. רק ב-2004, כשהבנו לאן נושבת הרוח, התחלנו למעשה להשקיע מהקרן שגויסה ב-2002".

וולדן ניהלה 148 מיליון דולר בשלוש קרנות. בפורטפוליו של הקרן השלישית שלה אפשר למצוא כמה חברות מבטיחות, כמו אמימון, סינטק מדיה, סיאנו, סייפאנד, EPOS וזנד, שאמנם עברה טלטלות רבות אך ממשיכה בדרכה.

ברשימת האקזיטים של הקרן אפשר למצוא את מכירת פסעבה תמורת 305 מיליון דולר ואת הנפקת מלאנוקס בנאסד"ק. למרות אלו, לפני מספר חודשים הודיעה וולדן על החלטתה שלא לגייס קרן נוספת והשותפות למעשה התפרקה.

*יש קרנות "מתות-מהלכות", שלא מודיעות על הפסקת המאמצים. בוולדן הודעתם שהסוס נגמר.

"נקלענו לקושי בגיוס ההון, והבנו שזה לא הולך. שמנו יעדים לעצמנו ולא עמדנו בהם. לכן החלטנו שלא להמשיך. ועדיין, יש לקרן רזרבות כדי לשמור על חברות הפורטפוליו ולתמוך בהן וגם לשמור על חלקנו כמשקיעים". *

הפגישה שלא הייתה במגדלי התאומים

את דרכה בעולם הטכנולוגי התחילה נגה קפ כסמנכ"לית תפעול בחברת Consortium, חברה ישראלית שהציעה שירותי דוא"ל לפני ימי האינטרנט. החברה פיתחה מתג העברה ושלטה ב-80% מהשוק המקומי, עד שהדואר ששלט בבזק "הרג אותה" על-ידי הליכים משפטיים והחברה נסגרה.

קפ עברה לעבוד במנוף מערכות שבהמשך נרכשה בידי עוש"פ של שלמה דוברת ואבי זאבי. בשנת 2000, כשהחברה נמכרה לסנגארד האמריקנית, קפ חזרה לישראל והחליטה להצטרף לקרן וולדן.

"הסיפור בוולדן התחיל כשהם ראיינו אותי לתפקיד מנהלת של חברות פורטפוליו, ואז שינו את ההצעה", היא מספרת. "התלבטתי מאוד, כי היה נראה לי שהצטרפות לקרן הון סיכון זה כמו פרישה לגמלאות".

לקפ יש סיפור מצמרר על תחילת העבודה כשותפה בוולדן: "נסעתי עם רוני חפץ, שותף-מייסד בקרן, לפגישות בניו-יורק. הייתה לי פגישה בקומה ה-107 במגדלי התאומים בבוקר ה-11 בספטמבר 2001. אבל, מעט לפני שיצאתי לפגישה, חפץ שינה את התוכניות והלכנו לאכול ארוחת בוקר במקום אחר". השינוי בתוכנית הציל את חייהם. חגי שפי, שהם היו אמורים לפגוש, נהרג בפיגוע הגדול.

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור