גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה העוברים והשבים בירקון לא קפצו להציל את החותרת יסמין פיינגולד?

רק אדם אחד קפץ להציל את יסמין פיינגולד, השאר הסתכלו ; "סינדרום העד האדיש" - פעם חשבו שכאן זה לא יקרה

היה זה אמצע הלילה בשכונת קיו גרדנס, קווינס, כשקיטי ג'נובזה שבה לביתה ממשמרת בבר שבו עבדה. הצעירה בת ה-28, אמריקאית ממוצא איטלקי, הזדרזה במעלה הרחוב כדי להגיע מהר לדירתה, שאותה חלקה עם בת זוגה. הן חיו במסווה של שותפות, בתקופה שבה יחסים חד-מיניים הוקצו מחמת המיאוס בארצות הברית הפוריטנית.

ג'נובזה (Genovese) אולי חלמה על המסעדה האיטלקית שאותה תכננה לפתוח, אולי סתם הייתה מותשת, רגע לפני שנכנסה לבניין והתנפל עליה תוקף מטורף. במשך 35 דקות הוא דקר אותה, ובעודה גוססת, אנס אותה. ג'נובזה צווחה בכל כוחה לעזרה, אך ללא הועיל. איש לא הגיב, איש לא הושיע.

למחרת בבוקר, כשהגיעו למקום חוקרי משטרה, כמו גם כתב ה"ניו יורק טיימס", הם נדהמו לגלות את הזוועה, אך יותר מכך את הזוועה האנושית-חברתית שהתחוללה באותו הלילה. 38 שכנים נעמדו איש-איש וחלקו עם חוקרי המשטרה את שאירע שם בלילה. הם סיפרו כיצד צפו מבעד לחלון דירתם איך שכנתם החביבה - כך לדבריהם - נשחטת על-ידי נקרופיל. איך הוא רוקן בעזרת סכין קצבים את תכולת הבטן שלה. איך אנס אותה בעודה גוססת או כבר ללא רוח חיים. הם לא חסכו בתיאורי הזוועה, וידעו לתאר רגע אחר רגע את 35 הרגעים שבהם התרחשה. על-פי הכתבה שפרסם בזמנו ה"ניו יורק טיימס", ושמאז הועלו אי-אלו ספקות באשר לחלק מפרטיה, איש מהם לא ניסה להסתיר את העובדה שהוא היה עד לאירוע, איש מהם לא ביקש להתנצל על כך שלא יצא לעזרתה, איש לא הביע חרטה על כך שאפילו למשטרה הוא לא התקשר בזמן האירוע. בדיעבד התברר שניידת משטרה חנתה לאורך כל זמן הרצח במרחק פחות מדקה נסיעה מהמקום.

לא רק החוקרים הזדעזעו נוכח האדישות החולנית שאליה נחשפו בשכונה הניו יורקית התמימה למראה. הייתה זו שנת 1964, פחות משנה לאחר רצח הנשיא ג'ון קנדי, ובפני האמריקאים נפרשה תמונת ראי שהבהירה להם עד כמה התפוח הגדול שלהם רקוב, עד כמה החברה שלהם חולה. אותו ברק תמים שנצנץ בעיניהם של הדמוקרטים הגדולים בעולם החל דוהה עד כדי משחיר. הרצח של קיטי ג'נובזה הבהיר לאמריקה שככה אי-אפשר להמשיך.

מאז אותו הרצח ננקטו כמה צעדים אופרטיביים שנועדים למנוע את אדישות העוברים ושבים. מספר החירום הישיר למשטרה בארצות הברית, 911, נחנך. במקביל נפתח עידן חדש של מחקרים סוציולוגיים ופסיכולוגיים, שבהם נבדקו מקרים ותגובות של בני אדם למצבים קיצוניים. "סינדרום ג'נובזה" או "סינדרום העד האדיש" בא לעולם, וככזה הוא מתאר מקרה שבו מספר רב של אנשים נשארים אדישים למראה פשע שמתחולל מולם, ולא מציעים עזרה לקורבן.

"העדים מסתכלים זה בזה, ואף אחד מהם לא מגיב כי כל אחד מנתח את תגובת העדים האחרים ואומר לעצמו, 'אם אף אחד לא עושה כלום, כנראה לא מדובר במשהו נורא כל-כך', מסביר הסופר הצרפתי דידייה דקואן, שספרו "האם כך נשים מתות?" שראה אור לאחרונה בצרפת, עורר מחדש את הפרשייה כולה, וכיוון בעזרתה זרקור נוקב אל קרביה של החברה הצרפתית, שאינה ידועה בסולידריות יתר.

"הציבור הצרפתי כלל לא הכיר את הסיפור הזה, העיתונאים פה המומים", מספר דקואן, שכבר בשבוע הראשון להוצאתו לאור מכר הספר למעלה מ-25 אלף עותקים. "על אף שהמקרה עורר גל הדים אדיר בארצות הברית, סינדרום קיטי ג'נובזה לא זכה לתהודה דומה ברחבי העולם. אנחנו מתכסים באגדות אורבניות, במקרי פשע מקומיים משלנו, והאמריקאים עסוקים בשלהם. מקרים כאלה הם פרסום רע, הם מיוצאים רע, ואף אדם או אומה לא רוצה להיות מזוהה עמם ברחבי העולם".

לפתע הזדעזעו הצרפתים נוכח השאלה מה היה קורה לו נערה הייתה מוטרדת במטרו, למשל, ואיש מעוברי האורח לא היה יוצא לעזרתה. "לפי ההיגיון של סינדרום ג'נובזה, באחת בלילה, אם את קורבן להטרדה במטרו, עדיף לך שיהיו בקרון שבו את נוסעת כמה שפחות אנשים", אומר דקואן. "כך הסיכויים שלך להינצל יגדלו פלאים". דקואן מכוון לכך שעד אחד לפשע מרכז אצלו את כל האחריות לעזור, ומתוך כך הסיכוי שיעזור גדולים, בעוד שאם יהיו בקרון עוד עשרים אנשים, לדוגמה, כל אחד מהם יחכה שהאחר יעשה משהו.

אדישות על גדות הירקון

כמו הצרפתים, שעד שנחשפו לספרו של דקואן האמינו באמת ובתמים שאצלם זה לא יכול לקרות, כך גם בישראל רווחת הדעה שאמנם אפשר לומר הרבה דברים על אופיו של הישראלי המצוי, אבל אדיש הוא לא אחד מהם. מובן שהדברים מקבלים נופך אחר כאשר מביאים בחשבון את טביעתה ביום שני השבוע, בנהר הירקון, של חותרת הקיאק יסמין פיינגולד, בת ה-20. פיינגולד התהפכה עם הקיאק ונשארה מחוסרת הכרה מתחת למימי הירקון המזוהמים. השעה הייתה שעת ערב מוקדמת, ועוברי אורח רבים היו באזור, וזיהו את הקיאק ההפוך ואת מצוקתה של החותרת. על-פי העדויות בשטח, הם אמנם הזעיקו משטרה, אבל איש מהם לא קפץ בעצמו למים כדי למשות אותה מהם, עד שהגיע צדיק אחד בסדום - אבי טיובין, שעשה זאת, ובכך גם הציל את חייה של פיינגולד, שבעת סגירת גיליון זה מאושפזת במצב קשה אך יציב בבית החולים איכילוב בתל אביב.

"אני לא מבין רק איך זה שאנשים עמדו שם במזח ואף אחד לא הסכים לקפוץ למים לסייע לה", צוטט טיובין ב"מעריב" אחרי האירוע. "אנשים פחדו לקפוץ, ורק צעקו 'תזעיקו משטרה'". גם סבתא של פיינגולד, גילה פרידמן, מתחה ביקורת על עוברי האורח בראיו לגל"צ: "אני לא מבינה מה הם חשבו לעצמם. אני מתקשה להבין מאיפה מגיעים אנשים כאלה".

סינדרום ג'נובזה יכול להסביר את הבריחה מהאחריות של העדים להתהפכות הקיאק בירקון: אדישות שעלולה הייתה להסתיים במותה של פיינגולד, אדישות שאך לפני שנתיים ימים גם הסתיימה במוות, לאחר שמשה חי-ישראלי, בן 62 במותו, נפגע בצומת אזור ממערבל בטון, וגסס במשך דקות ארוכות על הכביש כשמכוניות עקפו את גופתו השרועה, ואיש מן הנהגים לא עצר כדי להושיט לו עזרה.

"העולם נמצא בחודשים האחרונים בסוג של רפיון, של חולשה, בעיקר כלכלית", מנסה להסביר דקואן את הסיבה לכך שספרו, המגולל את סיפורה של ג'נובזה, זוכה לפופולריות גדולה כל-כך בצרפת דווקא בימים אלה. "זה הביא את הצרפתים להבנה שהחברה שלהם שקעה באפתיות. אף אחד פה לא דואג ולא מתעסק בעצב של האחר. צרפת היא מקום שבו אנשים לא חושבים על האחר הנזקק. בעקבות הספר הזה, הצרפתים הבינו מה עשוי לקרות לאחר הנזקק, אם הם לא יסייעו לו".

* זו הסיבה לכך שהספר ממש מעורר כאן סערת רגשות חברתית?

"הספר מאוד ויזואלי, ואנחנו חיים היום בעולם של אימג'ים, של טלוויזיה ושל קולנוע. עולם של אייקונים, ואני חושב שגם הספרות צריכה להתקדם ולתת תמונה, ולא רק לתאר את מה שקורה בראש של הדמויות. עובדה שעכשיו אנחנו הופכים את הספר לסרט".

עדיין רלבנטי

דקואן, 64, סופר מפורסם בצרפת - שבין היתר זכה ב-1977 בפרס גונקור היוקרתי על ספרו "ג'ון הגיהינום" - הגיע לסיפורה של קיטי ג'נובזה די במקרה. הוא הוזמן להשתתף בכתיבה של סדרת ספרי פשע בנושא "זוטות", וכך הוא נחשף לאותו הרצח בקווינס. "המקרה של קיטי ג'נוס אינו זוטות", הוא מבקש להבהיר, "אבל הקונספט של הספר הוא סיפור אמיתי שמגולל בז'אנר פרוזאי".

* למה בחרת דווקא באירוע הזה מלפני 45 שנה? למה לא משהו עדכני יותר?

"רציתי משהו אמריקאי, אז הלכתי לגוגל ומצאתי המון סיפורי פשע. בחרתי במקרה הזה בגלל שלוש סיבות עיקריות: הראשונה, האישיות של הקורבן, קיטי, שדומה לגיבורות הספרים שלי. היא איטלקייה שרצתה לפתוח מסעדה איטלקית, רגישה, ויש לה יחסים רומנטיים עם אישה. זו בפירוש מישהי שהייתי רוצה לפגוש. הסיבה השנייה היא האופי של הרוצח, ווינסטון מוזלי - הוא פשוט ד"ר ג'קיל ומיסטר הייד. הוא אוהב אדם ביום ומיזנטרופ בלילה. הסיבה השלישית היא באמת בגלל מה שקורה פה מבחינה חברתית. רציתי להזיז את הצרפתים ולגרום להם להגיב. על אף שזה סיפור שקרה לפני 45 שנה, הוא רלבנטי מתמיד".

המספר ברומן של דקואן הוא נתן, יהודי-אמריקאי, צייד זבובים במקצועו, איש של הפרטים הקטנים, שנשוי לגילה, ושניהם שכנים של ג'נובזה בבניין "העדים האדישים". אלא שהזוג הזה לא היה בבית בזמן הרצח, והם לומדים על המקרה מקריאה בעיתונים ותוך כדי התנהלות משפטו של הרוצח. "משפט המפתח של הספר", קובע דקואן, "הוא כשגילה שואלת את נתן, 'היית יורד למטה?' זה משפט שאני שואל את עצמי גם היום".

* ומהי התשובה?

"קיטי ג'נובזה נרצחה ביום ההולדת שלי, אז אני מודה שזה גרם לי לחשוב על מה שעשיתי באותו הלילה. וגם מה הייתי עושה אם בשלוש בבוקר, לבוש בפיז'מה, הייתי רואה אותה נרצחת מבעד לחלון שלי. הייתי יורד למטה לעזור לה? הייתי מתמודד עם הרוצח? אני לא יודע. האם הייתי מרים את הטלפון ומטלפן למשטרה? התשובה פה היא חד-משמעית - כן. בטוח! והייתי גם נשאר ער וממתין שתגיע ניידת לעזור לה. השאלה הזאת הטרידה אותי. אין ספק שהיה מדובר בנערה נפלאה, בפירוש יוצאת דופן. מצד שני, אני שואל את עצמי גם היום אם הייתי נשאר בבית".

* מה אומר החוק בצרפת?

"החוק אומר שאם לא מסייעים לאדם בעת צרה והוא מת, העד יישפט וישב בכלא. אז אין ספק שבצרפת כולם ישתקו ולא יפלילו את עצמם שאכן ראו משהו".

* יש סיבה מסוימת לכך שהדמות המרכזית בספר שלך היא יהודית?

"בוודאי, זה לא מקרי. למה נתן כל-כך מתעניין בסיפור והופך לאובססיבי לגביו? כי הוא לא עבר את השואה, לא סבל במחנות, לא הובל כצאן לטבח. הוא אמריקאי שנמצא במרחק 6,000 קילומטרים מהנאצים ששחטו יהודים. אבל בדיוק כמוני הוא חושב על כל האומות שעמדו אילמות מול שישה מיליון יהודים שנטבחו, ולא עשו דבר. בדיוק כמוהן, 38 השכנים של קיטי ג'נובזה היו עדים לפשע ולא עזרו לה. מבחינתי, הספר הזה הוא אלגוריה לשואה, על אדישות האחר לפשע הגדול ביותר שבוצע בהיסטוריה האנושית".

אגב, בעוד בישראל ובצרפת החוק מחייב לסייע לאדם אחר הנזקק לעזרה, אפילו בשיחת טלפון פשוטה לרשויות, הרי שבארצות הברית גם היום אין חוק המגדיר חובת עזרה לזולת. כך, אף על פי שדקואן קורא בין השורות להאשים גם את 38 העדים ברצח קיטי ג'נובזה, אפילו היום אף אחד מהם לא היה עומד לדין על אדישותו הפושעת.

עוד כתבות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית על רק ההתקדמות במו"מ עסקת החטופים ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק