גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איפה הכסף? להיטי הווב 2.0 - פייסבוק, טוויטר ויו-טיוב - עדיין לא מצאו את המודל שיכניס להם כסף גדול

עשרות מיליוני גולשים, באזז מטורף ויזמים שמקבלים הצעות לרכישה כמעט בכל בוקר ; האם מדובר רק בעניין של זמן - או שבעולם האינטרנט החינמי אי-אפשר להרוויח?

חייבים להודות: הווב 2.0, או בשמו החלופי "האינטרנט החדש", הוא כל מה שהובטח לנו וגם כל מה שלא. מצד אחד, הוא הרחיב את אפשרויות הצריכה של הגולשים, הגדיל את כוח ההשפעה שלהם, והביא בשורה אמיתית למרחב הווירטואלי: השיתופיות.

מצד שני, הווב 2.0 הצמיח בועה אינטרנטית חדשה, והוא עדיין מצליח לגרום ליזמי האינטרנט להזיע, בניסיון להבין כיצד לעזאזל עושים מזה כסף. אפילו קצת.

בעולם העסקים המסורתי, קשה לדמיין חברה שמפתחת מוצר פופולרי, מוצלח ואהוב, אבל לא רואה ממנו אפילו שקל אחד. לחברה כזו אין מקום בעולם העסקים האכזרי, ולא צריך להיות בוגר החוג למנהל עסקים בהארוורד בשביל להגיע לתובנה הזו. אולם, באינטרנט, כך מסתבר, יש חיה כזו, ולא אחת. קוראים לה פייסבוק, יו-טיוב, או בשמה הנוכחי: טוויטר.

4 שנים אחרי הופעת הווב 2.0, כבר ברור כי משהו לא עובד. נכון לעכשיו, ההבטחות השונות שהפריחו הסטארטאפיסטים לאוויר: "גם לגוגל לא היה מודל עסקי בתחילת דרכה", או "ברגע שיהיו מספיק משתמשים כבר ברור יהיה איך עושים מזה כסף", התגלו כסיסמאות ריקות מתוכן. מרבית שירותי האינטרנט הפופולריים פשוט לא מצליחים להמיר את מיליוני היוזרים למרשרשים ירוקים. האם משהו רקוב בממלכת הווב 2.0?

"תהליך הבשלה איטי"

שלי תשובה, שותף בחברת הייעוץ האסטרטגי Trigger, שעוסק רבות בייעוץ לחברות תקשורת, מדיה ואינטרנט, סבור כי כל מה שהתעשייה הזו צריכה זה זמן וסבלנות. "בגלל המהירות שבה צומחים אתרי אינטרנט פופולריים, אנחנו נוטים לאבד את הפרספקטיבה", סבור תשובה. "פרספקטיבה של שנתיים-שלוש זה פשוט לא מספיק, ועולם הווידיאו באינטרנט, לדוגמה, מצוי רק בשלבי חבלי הלידה שלו, למרות שהוא גועש ורועש כבר זמן מה. אם משווים זאת ל-60 שנות הטלוויזיה, הרי שאנחנו עדיין בתהליך ההתהוות, ובעתיד, התקופה הנוכחית תיראה רק כאנקדוטה ותו לא".

לדברי תשובה, "תהליך ההבשלה העסקי איטי יותר מאשר שיעורי הצמיחה והגידול של חברות אינטרנט, ולכן המוניטיזציה תמיד תפגר אחרי החדשנות. הרבה מאוד חברות בסקטורים אחרים מפסידות בשנים הראשונות שלהן, ומשום מה אז זה נראה לנו טבעי. בהקשר הזה, האינטרנט הוא כמו כל סקטור אחר וזה הגיוני שחברות יפסידו בתחילת דרכן. יש לבחון אותן לאורך תקופות זמן ארוכות יותר".

שחר בר-דוד, ממייסדי הרשת החברתית "מקושרים", שהצליח בשנה האחרונה גם להרוויח כסף כאשר מכר 70% מהאחזקות באתר לוואלה, מסכים. "זה עניין של זמן. טראפיק ופופולריות תמיד יקדימו את המפרסמים, אבל אלה יגיעו בהמשך".

* אלו סוג של חברות אינטרנט יצליחו לשרוד בעידן הווב 2.0?

שלי תשובה: "ברור שאלו שיצליחו ליישם בסופו של דבר מודל עסקי, הן אלו שישרדו. אנחנו למדנו את זה, ושכחנו כנראה, עוד בבועת הדוט.קום. מי ששרד את תקופת הווב 1.0 הן החברות שהצליחו לשרוד את התקופה שבה הן דיממו ולא הרוויחו. לא יישארו מובילי שוק שלא מצליחים להרוויח כסף. אף אחד הוא לא פילנתרופ".

עם זאת, אתר שיתוף קבצי הווידיאו יו-טיוב הוא כבר סיפור שונה. עם גב של ענקית כדוגמת גוגל, שרכשה אותו לפני כשנתיים תמורת 1.65 מיליארד דולר, לא בטוח שביו-טיוב לחוצים למצוא את מודל ההכנסות המתאים. "לגוגל לא אכפת שיו-טיוב מפסיד כסף", סבור ארז פילוסוף, ממייסדי וואלה, שהקים את הסטארט-אפ האינטרנטי ליבוקס שפועל בתחום שיתוף קבצי המדיה. "יו-טיוב יעשה כסף מתישהו. אם לא בשנה הבאה, אז בעוד שנתיים או שלוש".

* ומה עם פייסבוק? נראה שהיא מצויה בבעיה אמיתית.

פילוסוף: "בניגוד ליוטיוב שמגובה בגוגל, פייסבוק נמצאת בבעיה אמיתית של גיוס הון, וזה יכריח אותה לעשות משהו בנדון. יש לה הוצאות מטורפות, תחרות מול טוויטר, והיא כבר לא נהנית מההייפ שאפף אותה, ולא נחשבת ליקירת הקהילה יותר. לא הייתי רוצה להיות בנעליים של מארק צוקרברג - מבחינה ניהולית ועסקית הוא מצוי בבעיה".

על פי הערכות, ההכנסות השנתיות של פייסבוק הסתכמו ב-2008 בכ-250 מיליון דולר, בהשוואה לקצב שריפת מזומנים חודשי שנאמד ב-20 מיליון דולר. גם יו-טיוב, נמצא בבעיה פיננסית קשה. על פי דו"ח חדש של קרדיט סוויס, יו-טיוב צפוי להפסיד ב-2009 סכום של חצי מיליארד דולר. אז כמה שווה סרטון וידיאו שמצליח להגיע לעשרות מיליוני צפיות, כדוגמת הסרטון של סוזן בויל? 0 עגול, מסתבר.

גם טוויטר, שירות המיקרו-בלוגינג שמאפשר לשלוח הודעות קצרצרות, לא מכניס כיום לקופה אפילו דולר אחד, אך פילוסוף סבור כי מצבו פחות בעייתי. "טוויטר זה מוצר גאוני כי ההוצאות שלו הן מאוד נמוכות, ולכן יהיה למייסדים קל להגיע לברייק איוון. אני לא חושב שהם ירוויחו הרבה אבל גם לא יפסידו".

בסוף מישהו ישלם

אחת השאלות שעולות מדי פעם בדיונים לגבי עתיד האינטרנט, היא האם הגיע הזמן לומר שלום למודל החינמיות, ולעבור למודל של תשלום כלשהו עבור השירותים ברשת. פילוסוף טוען ש"זה לא עובד באינטרנט. אני לא מאמין בלקחת כסף מהגולשים. האינטרנט חייב להישאר חינמי. ביום שפייסבוק תיקח דולר מגולש, היא תישאר בלי גולשים כי תמיד יקום מתחרה שיציע את אותו שירות, ובחינם. מודלים של תשלום עבור שירותי אינטרנט יכול לעבוד רק בתחומי נישה, אבל לא בשירותים שפונים ל-Mass Market".

תשובה סבור אחרת. "מבחינה עסקית, האינטרנט נולד על בסיס חטא החינמיות, ולכן הפלטפורמה האינטרנטית לוקה בבעיה הזו מאז ומתמיד. לצד זה, יש תובנה עסקית שאומרת שבעולם של שירותים חדשים, שורד רק שחקן גורילה אחד, ומסביבו תעשייה שלמה של הרבה מאוד שחקנים קטנים".

לדידו, כאשר מבינים את זה, כבר ברור מדוע פייסבוק או טוויטר מתמקדים כעת בגידול של מספר המשתמשים. "בעידן הווב 2.0, אם אתה לא גדול אז אתה לא נחשב, כי אין לך את הנטוורק אפקט". תשובה גם מזכיר ש"כבר היום אנחנו משלמים עבור דברים באינטרנט, כמו אתרי הימורים, אתרי סקס ואתרי משחקים, ויש גם גולשים שמשלמים מנוי חודשי לאתרי תוכן מסוימים.

"ברור שיהיה אנטגוניזם מסוים, במידה וחברות שנתנו שירותים בחינם יחלו לדרוש בעבור זה כסף, אבל הגולשים יפנימו לבסוף שאם הם רוצים לקבל תועלת הם יהיו חייבים לוותר על משהו: או לחשוף את הפרטים שלהם למפרסמים, או לשלם תמורת שירותי פרימיום. אני משוכנע שעשר שנים מהיום, לא נראה עסקים שחיים על בסיס פילנתרופי, שימשיכו לדמם בתקווה שיהיה טוב, רק בשל הפחד לעשות את המהלך הזה. היום אנחנו פשוט מצויים עדיין בשלב הניסוי והטעייה", מסביר תשובה.

בר-דוד, לעומת זאת, חושב כי חברות האינטרנט חייבות לשלב פיתרונות סלולריים במסגרת המודל העסקי שלהן. "אני חושב שמשם תבוא הישועה - מווידג'טים ואפליקציות אינטרנטיות שיינתנו למשתמש הקצה כמוצרי פרימיום בסלולר, תמורת תשלום", הוא מעריך.

לדבריו, "מקושרים" נכנסה לעסקי הסלולר רק לפני כמה חודשים, וכבר כ-40% מההכנסות של הרשת החברתית מגיעים משם. מלבד זאת, בר-דוד הוא מאמין גדול בפרסום חברתי. "באנרים לא עובדים באתרים חברתיים, אבל ניתן ליצור כלים פרסומיים מוצלחים, שיאפשר לתת ערך מוסף למשתמשים, וגם לייצר הכנסות. אנחנו עדיין בשלבי הניסוי והטעייה, אבל טוויטר רק מוכיח שהאתרים החברתיים, כדוגמת הרשתות החברתיות, זה כבר מזמן לא רק באזז. הם המייל החברתי החדש".

בר-דוד מוסיף כי "פייסבוק לא יכולה להרשות לעצמה לקחת כסף ממשתמשים, כי תמיד יקום מתחרה שיציע את אותו שירות בחינם, אבל היא כן יכולה לפתח אפליקציות סלולריות שיתנו ערך מוסף שלא ניתן היום באפליקציות שבאתר. בסופו של דבר מישהו יצטרך לשלם - המפרסם או משתמש הקצה".

בר-דוד, בכל מקרה, לא מאמין במודל של לקחת כסף מגולשים. "זה לא נכון ליישם מודל כזה באתרים שהגולש מייצר בהם את התוכן - אי אפשר לדרוש מהם לייצר את התוכן וגם לשלם בעבור זה".

פילוסוף סבור כי פייסבוק יכולה ללמוד מאפל. "אפל יודעת לעשות כסף מ'המסביב'. היא לא לוקחת כסף עבור הורדת איי-טיונז, אבל היא כן מוכרת שם שירים תמורת כסף. המודל שפייסבוק צריכה ליישם הוא לתת שירות בחינם, ומסביב לזה להציע דברים בתשלום. היא פשוט צריכה לבנות שרשרת ערך מממספר המשתמשים העצום שלה".

למרות הקשיים ביצירת מודל הכנסות, חברות האינטרנט הללו עדיין נחשבות למוצר נחשק. מספר המשתמשים בכל שירות כזה רק הולך וגדל, גם פייסבוק וגם טוויטר גייסו לאחרונה כסף מקרנות הון סיכון שלא נרתעות מהיעדר מודל עסקי, ולא חסרות חברות ענק שאף רוצות לרכוש אותן. אולם, פילוסוף טוען כי "אם הייתי פייסבוק, הייתי מוכר את האתר כבר מזמן והולך הביתה. אם הייתי טוויטר לא הייתי מוכר. אני מאמין שהם יצליחו בעתיד להשיג אפילו מחיר יותר משמעותי ממה שהוצע להם בתקופה האחרונה. וליו-טיוב אני לא דואג בכלל".

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק