גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך לבחור בנצ'מרק

לבחור נכון את הבנצ'מרק ולהימנע מהשקעות שגויות

אחת הדרכים הפופולריות - בקרב משקיעים, יועצים ומנהלי השקעות כאחד - לבדיקת ביצועי מנהל קרן או תיק השקעות כולל היא השוואה למדד יחס מסוים (במקרה של קרן ספציפית) או לתמהיל של מדדים (במקרה של תיק כולל).

עליית קרנם של מכשירי ההשקעה עוקבי המדדים הפכה את שיטת המדידה הזו לקלה יותר ובעיקר רלבנטית יותר, מאחר שלא רק שקיים מדד יחס תיאורטי, אלא גם ניתן להשקיע על פיו באופן מעשי ופשוט.

הצד השני של המטבע הוא שבעשור האחרון יש אינפלציה של מדדי יחס, מאחר והעסק התגלה כרווחי במיוחד: יצרני המכשירים הפיננסיים עוקבי המדדים מעוניינים להגדיל את היצע המכשירים, וספקי המדדים שמחים על הגידול בביקוש למדדים. התוצאה היא שהמשקיע מוצא עצמו מול מגוון אדיר ומבלבל של מדדים ומכשירים, רבים מהם כלל לא רלבנטיים מבחינתו.

גם יועצי ההשקעות ומנהלי התיקים בבעיה, מאחר ואין להם שום יכולת לשלוט בכמות המידע וההיצע הרבים. לכן לא מפליא שלמרות שכולנו משתמשים במדדים בצורה כזו או אחרת, הידע בנושא מועט, והשימוש במקרים רבים שגוי. ומאחר והשימוש במדדי יחס הוא במקרים רבים (מדי) מרכיב מרכזי בקבלת החלטות השקעה - שימוש שגוי וחוסר הבנה עלולים לגרום לקבלת החלטות שגויות.

הבנצ'מרק הוא לא אקסיומה

הטעות הבסיסית שמבצעים משקיעים רבים היא להתייחס לבנצ'מרק כאל אקסיומה. כלומר הם מתייחסים לבנצ'מרק כאילו מדובר בהנחה בסיסית שאינה טעונה בדיקה ואישוש.

אחת הדוגמאות הטובות לכך היא מדד האג"ח הכללי האמריקני, ה-Barclays Capital US Aggregate Bond Index (לשעבר Lehman US Aggregate Bond Index). מדד זה הוא אחד המדדים הפופולריים - אם לא הפופולרי ביותר - בקרב המשקיעים, בתחום איגרות החוב.

לכאורה, מה יכול להיות יותר מתאים ממדד המייצג את שוק האג"ח האמריקני באופן רחב? בדיקה זריזה של הרכב הנכסים הנכללים במדד מגלה כי קרוב ל-45% מהם הם מכשירים מגובי משכנתאות. האם זהו בהכרח הרכב מייצג למשקיע בינלאומי המחפש חשיפה לאיגרות חוב דולריות?

לעיתים, המעניין הוא לאו דווקא מה נכלל במדד אלא מה לא נכלל בו. במקרה של המדד הנ"ל, יש סוג מסוים של אג"ח אמריקניות אשר אינו נכלל בו, אף על פי שהאג"ח האלו עשויות (או עלולות) להיות רלבנטיות מאוד לציבור המשקיעים בעתיד. מדובר ב-TIPS -Treasury Inflation Protected Securities, איגרות חוב ממשלתיות אמריקניות צמודות מדד.

נשמע מעט מפתיע, יש להודות, אך זו המציאות. מאז שנת 1986, אז הושק המדד, ועד תחילת 1998, ה-TIPS נכללו במדד. אולם מ-1998 ואילך הוצאו ה-TIPS מן המדד. המסקנה מכך היא שכאשר מבצעים ניתוחים/סימולציות/השוואות על סמך ביצועי העבר, יש לקחת בחשבון את ההיסטוריה של הרכב המדד, על מנת שהסימולציה תהיה רלבנטית.

שלב הכרחי נוסף הוא הבנת התהליך על פיו מורכב המדד: מה הם הקריטריונים לסינון, כיצד מתבצע עדכון המדד, באיזו תדירות הוא מתעדכן וכו'.

אם במדדי מניות הסיפור הוא יחסית פשוט - כי ברוב המדדים המסנן העיקרי הוא שווי השוק - הרי שבמדדי אג"ח התהליך מורכב הרבה יותר, מאחר וקיימים קריטריונים אחרים שיש להתחשב. הכוונה לקריטריונים כמו גודל ההנפקה, הזמן לפדיון, דירוג האשראי, בכירות הסדרה במבנה ההון של המנפיק ועוד.

סוגיה נוספת היא כיצד מבצע ספק המדד את התמחור היומי של איגרות החוב המרכיבות אותו. במדדים בינלאומיים עולה השאלה באיזה מטבע מצוין המדד, האם מתבצע גידור של החשיפה המטבעית - אם המדד מורכב ממספר מטבעות וכו'. בקיצור, חישוב ומבנה המדד רחוקים מלהיות טריוויאליים והפרטים הם רבים.

איך בוחרים מדד יחס

טעות נפוצה נוספת היא בחירה של מדד היחס מבלי לקבוע מהי מטרת המדידה. על מנת שניתן יהיה להחליט מה רוצים למדוד, צריך קודם כל להחליט מהי מטרת ההשקעה ואיך אנחנו מתכוונים להשיג אותה. נניח שאני מעוניין שתיק ההשקעות שלי יניב על פני טווח זמן של חמש שנים תשואה בטווח של 2%-4% מעל מזומן בממוצע לשנה, תוך רמת תנודתיות מסוימת.

איך אני מתכוון להשיג זאת? נניח שעל ידי פיזור בין נכסים שונים, בתמהיל כזה שיגביר ככל שניתן את ההסתברות לכך שאעמוד ביעד. כיצד אני מודד את התיק, אך ורק ביחס למזומן וביחס לרמת התנודתיות שהגדרתי? במקרה כזה, שימוש במדדי שוק כאלה ואחרים או בתמהיל שלהם הוא כלל לא רלבנטי.

ייתכן שאני רוצה לבדוק אם הקצאת הנכסים שלי (Asset Allocation) שלי היא אכן אופטימלית או קרוב לכך: במקרה זה אני צריך למדוד את התיק ביחס להרכבי נכסים אשר הניבו תשואה דומה או תנודתיות דומה.

ייתכן שכל מה שאני מעוניין בו הוא לבדוק האם הקצאת הנכסים שלי עדיפה על הקצאת נכסים שניתנת למימוש על פי מספר מכשירים פשוטים עוקבי מדדים, אשר לאורך זמן אמורה להניב תשואה דומה או תנודתיות דומה. במקרה כזה אני בודק האם יש ערך לרמת הנזילות של התיק שלי ביחס לתיק מדדים, האם יש ערך בכך שסטיתי לאפיקי השקעה שונים ממדדים אלו, האם יש ערך במשקלות שנתתי לנכסים בתיק וכו'.

במקרה כזה, התיק שלי הוא בהגדרה שונה מתיק מדדים, ולכן אני צריך לשאול את עצמי בכל כמה זמן אני מבצע מדידה ומה המשמעות שלה. מהי המשמעות לכך שבנקודת זמן ספציפית התיק שלי מפגר או מוביל על מדד היחס? האם אני צריך לקבל החלטה אחרת? האם עלי לשנות משהו בתהליך קבלת ההחלטות?

הבנצ'מרק והנוחות של המנהל

באותו האופן, גם בבחינה של מנהל הקרן יש צורך להבין מהו המדד הרלבנטי. במקרים מסוימים, מנהלי קרנות בוחרים במדדים מסוימים כמדדי היחס שלהם מתוך נוחות. כל מנהל מעוניין להראות שהוא "מכה" את המדד, ולכן לפעמים נוח לבחור מדד שמתאים פחות להבנת רציונל ההשקעה - אך מתאים יותר להמחשת ביצועים עודפים, כביכול.

לעיתים, אין מדד המייצג באופן נאמן את מדיניות ההשקעה של מנהל הקרן, ולכן הוא בוחר במדד נפוץ רק לצורך נקודת ייחוס כללית. לכן, אין להשתמש במדד הזה כאינדיקציה לאיכות הניהול ולערך המוסף של המנהל.

המסר פה שהוא שחשוב להבין מהו האם המנהל מודד את עצמו לפי מדד יחס, לפי איזה מדד יחס הוא מודד את עצמו ועד כמה המדד הזה רלבנטי. כדי להבין עד כמה רלבנטי המדד, יש להשוות לא רק את התשואות אלא גם (ובעיקר) את התנהגות הקרן ביחס למדד יחס. יש מדדים סטטיסטיים המלמדים עד כמה התנהגות המדד מסבירה את התנהגות הקרן. אם באופן סטטיסטי המדד אינו מצליח להסביר את התנהגות הקרן, הרי שמשמעות ההשוואה מוגבלת.

דוד טמיר הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ני"ע או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

האישור להקמת מגדל בן 100 קומות על גבול ת"א-רמת גן מתקרב

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים לבחינות עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית