גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שמחקה מאות מיליוני דולרים משווייה: פרסייס יוצאת לדרך חדשה

לאחר 7 שנים תחת הכנפיים של חברות ענק, חזרה פרסייס לעמוד בפני עצמה תחת בעלות הקרנות וקטור וגריילוק ■ מארק קרמר, המנכ"ל, מספר בראיון ראשון כיצד חברה בת 19 מנסה לכבוש את שוק ניהול הטרנזאקציות

מעט יותר משנה עברה מאז הושלמה רכישת פרסייס מידי סימנטק. באופן טכני שום דבר מהותי לא השתנה, מלבד בעלי שליטה חדשים - הקרנות וקטור וגריילוק, שמחזיקות בכ-79% ממנה, ושכבת ניהול נפרדת מענקית האבטחה אשר היא הייתה חלק ממנה.

אבל במשרדי החברה מנסה המנכ"ל, מארק קרמר, להבעיר אש שמזמן כבתה, אולי כבר לפני כ-9 שנים, כאשר יצאה פרסייס להנפקה בנאסד"ק. "אנחנו סטארט-אפ בן 19", הוא אומר ל"גלובס" בראיון ראשון מאז התמנה לתפקיד.

ההיסטוריה של פרסייס, שמפתחת תוכנה לניטור ושיפור ביצועי אפליקציות בארגון (APM), היא אחת המרתקות בהיי-טק הישראלי. החברה, שהוקמה בשנת 1990, יצאה לבורסה האמריקנית בשנת 2000 לפי שווי של כ-300 מיליון דולר.

כמעט מיד לאחר-מכן היא ביצעה הנפקה שנייה וב-2002 כבר נרכשה בידי וריטאס תמורת כ-537 מיליון דולר. הסיפור לא נגמר וב-2004 נרכשה וריטאס בידי סימנטק תמורת 13.5 מיליארד דולר ופעילות פרסייס עברה לבעלותה.

בינואר 2008 פרסייס עברה ידיים פעם נוספת, כאשר הפעילות נמכרה לקרנות וקטור וגריילוק תמורת סכום שמוערך בכ-20 מיליון דולר. המכירה של הפעילות לא הגיעה מתוך כוונה של סימנטק להציף שווי, רחוק מזה.

גם וריטאס וגם סימנטק השקיעו מאמצים ניכרים בהפיכת פעילות פרסייס לחלק אינטגרלי מקו המוצרים שלהן, דבר שלא הצליח. פעילות ה-APM נשארה נפרדת בשתיהן.

"המניע של סימנטק במכירה לא היה כלכלי", מסביר קרמר, "פרסייס בפנים או בחוץ לא שינה לה הרבה. לסימנטק היה חשוב שהלקוח יהיה מרוצה". סימנטק, אגב, סגרה את פעילות ה-APM שלה עם ביצוע הספין-אוף.

חבורה עם ניסיון

כעת, יוצאת החברה לחיים חדשים. פרסייס המחודשת השיקה את עצמה עם הנהלה בראשות קרמר, לשעבר שותף בקרן ההון סיכון בנצ'מרק, שעשה קריירה ארוכה בתחום התוכנה. קרמר הצליח לאסוף מספר יוצאים ותיקים של תעשיית התוכנה הישראלית, ש"כבר עשו את זה", ורוצים לחזור לימים הטובים של העשייה, רק עם נקודת פתיחה מבטיחה יותר.

שני המנהלים הבולטים שהצטרפו הם זוהר גלעד ואבנר יונאי. גלעד, שהתמנה בפרסייס לסגן נשיא בכיר, הקים בשנים 2000-2003 את תחום ה-APM במרקורי (כחלק מחטיבת ה-BTO), ולבסוף החברה נרכשה בידי HP תמורת כ-4.5 מיליארד דולר. יונאי, שהתמנה לסגן נשיא להנדסה ומנהל פרסייס ישראל, והגיע לתפקיד מכהונת סגן נשיא אמדוקס ולפני-כן ב-EMC.

בשורה התחתונה, מנסה פרסייס למצב את עצמה כסטארט-אפ עם 1,500 לקוחות, וגנום של חברה שכבר עשתה את זה פעמיים לפחות - תלוי איך סופרים את רכישת וריטאס על-ידי סימנטק.

לדברי קרמר, "זו חברה שעוברת את התהליך ההפוך מזה של חברה רגילה. היא נולדה עם 1,500 לקוחות, קו מוצרים שלוקח 20 שנה לפתח אותו, מימון של סטארט-אפ, והזדמנות לבנות אותה כמו סטארט-אפ. זה סוג אחר של אתגר, גם לעובדים וגם לשותפים".

למרות האופטימיות, בכל-זאת מדובר בשינוי משמעותי. לאחר יותר מ-6 שנים תחת כנפיהן של חברות היי-טק גדולות, בתחילה וריטאס ואחר-כך סימנטק, פרסייס צריכה לצאת ולהתמודד לבד, והרבה דברים השתנו שם בחוץ.

ראשית, התחרות גברה. תחום ה-APM, שפרסייס הייתה פעם בין המובילות בו, כבר מוכר ומיושם בכל חברות התוכנה הגדולות וגם חברות שלא התחרו בתחום במקור, כמו סיסקו, מיקרוסופט ו-EMC, מציגות כיום פתרונות בתחום.

"הבעיה השתנתה"

תחרות מול החברות הללו אינה טריוויאלית גם למי שיש רקורד מכובד של לקוחות ומוצרים. מעבר לכך, סימן שאלה גדול מגיע מהשורה התחתונה. למרות שנתוני העסקה נותרו מעורפלים, הרי שווי הרכישה מעיד על מחיקה של כ-95% מערכה של הפעילות מאז העסקה עם וריטאס.

לאן נעלמו מאות המיליונים הללו? קרמר מסרב להתייחס לפרטי עסקה ומציע לפנות לתשובה בנושא זה לבעלי המניות החדשים.

בינתיים, מהצד האסטרטגי, פרסייס בנתה את עצמה בשנה האחרונה כפעילה בתחום טכני שונה במעט, ועברה לעולם ניטור הטרנזאקציות (TPM), מה שנראה כגל חדש ומבטיח של יישומים.

החברה השיקה באחרונה מוצר חדש ראשון מתוצרתה העצמאית, כלומר ללא קשר לסימנטק. מדובר ב-Precise 8.5, שמספק ניהול של ביצועי טרנזאקציות במערכות המידע הארגוניות, ולא רק מתייחס לביצועי האפליקציות.

"הבעיה השתנתה", מתאר קרמר את המיצוב הטכנולוגי החדש בהתאם ללוח הזמנים הטכנולוגי בתחום ניהול תשתיות המחשוב, "הדגש עבר ממה שעושה האפליקציה למה שעושה הביזנס, והעסק מודד את עצמו לפי הטרנזאקציות ולא לפי האפליקציות.

"זוהי התפתחות של התחום, רק המיקוד עבר מהמכונה שמבצעת את הביזנס לביזנס עצמו. גם מה שמעניין את הלקוח השתנה. עכשיו הוא אומר: 'אל תגיד לי איך המכונה עובדת. זה עניין אותי לפני חמש שנים, אלא איך הטרנזאקציות עובדות'".

בפרסייס עובדים קשה בשנה האחרונה כדי להצדיק את הארגון מחדש ולנסות לנצל את כמות הלקוחות הגדולה שכבר יש לה לצורך מינוף קו המוצרים החדש.

קרמר משוכנע, או לפחות מנסה לשכנע, כי היכולת של חברה חדשה להיכנס לתחום היא כמעט בלתי אפשרית, גם מצד המורכבות הטכנולוגית וגם מצד הגישה ללקוחות.

לדבריו, "אם היום הייתי צריך להקים סטארט-אפ כדי לבצע את מה שעושה פרסייס, לא הייתי עושה את זה. זה פשוט דורש השקעה עצומה".

לא מוטרדים מאופטיר

לא בטוח שבשתי חברות הסטארט-אפ הישראליות שפועלות כיום בתחום ניהול הטרנזאקציות - אופטיר וקורלסנס - מסכימים. קרמר מסביר כי "מעט חברות מספקות ניטור טרנזאקציות, למרות שנוטים להתהדר בשם הזה. יש 60-70 סטארט-אפים שטוענים שהם עושים חלק כזה או אחר מהתחום, ובצדק. אבל זה לא TPM מלא, שזה הכיוון שהשוק הולך אליו".

הדיבורים על סטארט-אפים מזכירים כי פרסייס אינה החברה היחידה שיצאה לאחרונה בתחום ניטור הטרנזאקציות העסקיות ומרופדת בשכבת הנהלה מנוסה, בהרבה כסף ובחלומות גדולים.

גם אופטיר עונה על הקריטריונים הללו, מחומשת באחים ישראל ואורי מזין כמייסדים, ובקופת מזומנים בהיקף של 65 מיליון דולר מהגיוס האחרון לפני כחצי שנה. "אנחנו לא מוטרדים מחברה ישראלית שמנסה להתרומם. היא לא עומדת בדרכי", אומר קרמר, "אני מוטרד מארבע החברות הגדולות בשוק הזה".

בהתחשב בהיסטוריה של החברה, השאיפות של קרמר הן בינתיים יחסית צנועות. "אנחנו רוצים להיות החברה העצמאית הגדולה בתחום", הוא מפרט, "אין היום חברה שמובילה אותו".

כדי להגשים את המטרה, נהנית החברה גם מגב של הקרנות שרכשו אותה, אם כי היא אינה מתכננת להתרחב כרגע מבחינת רכישות של חברות אחרות, ולדברי קרמר "אנחנו לא מרגישים שאנחנו צריכים לקבל או לבצע השקעות בשנים הקרובות".

עוד כתבות

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?