גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן לשנות את החוק

חוק ני"ע חוגג החודש 40 שנה, בצל המשבר הכלכלי. זה הזמן לבחינה מחודשת שלו

החודש לפני 40 שנה נכנס לתוקפו חוק ניירות ערך, אשר הביא עמו מהפכה בשוק ההון. עד לאותו מועד לא היה כל הסדר של פיקוח בשוק ההון. על כך כבר נאמר "40 שנה אקוט בדור ואומר עם תועי לבב הם"! המשבר הנוכחי מוכיח עד כמה אנו טועים בהבנת המשבר ודרכי היציאה ממנו ומה הם הצעדים הדרושים למנוע משבר נוסף בעתיד.

אחד הפתרונות למשבר בעולם הוא יותר רגולציה ויותר פיקוח. האם המצב החוקי בארץ דיו כדי לשמש מגן למשקיע? ועדה ציבורית, בראשות פרופ' אורי ידין, שהקים שר האוצר ב-1962 בחנה את מרכיבי השוק והמליצה על הקמת רשות ניירות ערך ועל חקיקת חוק ניירות ערך. הייתה זו למעשה השתלה של חוק אמריקני בדרך מקוצרת ומקוצצת לחקיקה הישראלית, בבחינת חוק ניירות ערך לעניים.

מאז לא נבחנו שוק ההון והחקיקה הקשורה בשוק זה במלוא היקפם. ננקטו מספר יוזמות ספציפיות: רשות ניירות ערך מינתה את ועדת ברנע (בנושא דיווחים תקופתיים), ועדת גושן (בנושא ממשל תאגידי), הממונה על שוק ההון מינה את ועדת חמדני (תפקוד המוסדיים), שר האוצר מינה את ועדת בכר (ניהול קרנות) והיו יוזמות פרטיות של ח"כ (חוק היועצים ומנהלי תיקים) ואף יזמה של גופים פרטיים (המכון הישראלי לדמוקרטיה) אשר פרסם את דוח אבי בן-בסט - בספר הפיקוח על שוק ההון.

בדלת האחורית מנסים גופים שונים, כגון רשות החברות הממשלתיות, לאמץ את חוק סרבנס-אוקסלי האמריקני, תוך הטלת חובות השאובות ממנו על תאגידים בישראל. לאחרונה הודיעה רשות ניירות ערך על אימוץ חלקים מחוק סרבנס-אוקסלי לגבי חברות ציבוריות בישראל, בלי שהנושא עובר תהליכי חקיקה.

התוצאה מהאמור לעיל היא טיפולים ספציפיים מדי פעם לשוק ההון על-ידי גופים רגולטוריים, ושינויים תכופים של חקיקה, פרסום תקנות חדשות, חוזרים של רשויות סטטוטוריות המפרשים את ההוראות וקובעים עמדות סגל, כך שבשוק ההון קיימים כיום עשרות פרשנויות ומזכרים. הציבור אינו מבחין בין חקיקה העוברת סינון בכנסת לבין חוזרים, פרשנויות ועמדת אנשי הסגל, דבר המקשה להתמודד ולעקוב אחר המצב החוקי הבסיסי.

אם היתה קיימת הצדקה לבחינה מחודשת של השוק ברמה ממלכתית כוללת לאחר טעייה וניסיון של 40 שנה, המשבר הנוכחי מחייב בחינה חדשה וכוללת של השווקים הפיננסים, ומיד.

חוקי ניירות ערך בארה"ב נחקקו בעקבות המשבר הכלכלי הקשה של 1929, במגמה לעצור את המפולת הקשה ובמטרה שלא לסגור את האורווה לאחר שהסוסים ברחו. אף חוק סרבנס-אוקסלי בארה"ב חוקק במהירות עצומה סמוך לגילוי משבר אנרון. זהו חוק שיישומו קשה וכבר הבריח חברות מהשוק האמריקני לשווקים אחרים.

נושאים הדורשים פיתרון מהיר

ניתן להצביע על שורה של נושאים המחייבים התייחסות מהירה:

1. ריכוזיות שוק ההון המתייחסת לקבוצה אחת השולטת בחברות מנפיקות מצד אחד, ניהול כספי הזולת, ניהול ברוקרז', ניהול קרנות נאמנות, חיתום וכיו"ב מצד שני. אכן, בתחילת אפריל אישרה ועדת הכספים של הכנסת תקנות חדשות בנושא חיתום (גוף קשור לחיתום יוכל לרכוש עד 10% מהנפקה) וכן תקנות בנושא ברוקרז' תוך שהיא ערה לבעייתיות ומטפלת בה על-ידי יצירת טלאי נוסף למערכת הטלאים הקיימת בחקיקה.

2. פיקוח על עסקאות בין בעלי שליטה לחברות שבשליטתם וחברות מסונפות.

3. חיזוק המעמד העצמאי של הדירקטוריון, ושל יו"ר הדירקטוריון לעומת המנכ"ל, המנהלה ובעלי השליטה.

4. טיפול בחשבון מפצל של ברוקרים הרוכשים ברכישה כוללת ניירות ערך עבור לקוחות, ופיצול הרכישות/המכירות בין הלקוחות בסופו של יום.

5. קרנות נאמנות קטנות המציגות הישגים וזוכות לכוכבים לעומת קופות גדולות המנוהלות על-ידי אותו מנהל וזאת על-ידי מניפולציות פנימיות בין הקרנות, ובכך זוכה המנהל לציון גבוה בשוק.

6. ניהול חשבונות נוסטרו אצל אותם מנהלי תיקים הרוכשים עבור עצמם ועבור לקוחותיהם ניירות ערך דומים.

7. מתנהל כיום משא-ומתן בין מחזיקי סדרות אג"ח קונצרני לבין החברות המנפיקות אג"ח קונצרני להסדרים שונים של דחיית תשלום ופתרונות אחרים. האם ניתן לצפות להצבעה תומכת של הגופים הקשורים לבנק כשהבנק גם נושה של החברה?

8. פעולות חיתום המתבצעות במסגרת אותו קונצרן, אשר מנהל קרנות ותיקי לקוחות.

במסגרת רשימה קשה לעמוד על כל תחלואי השוק, כך שנתרכז בשלושה אילוצים הקשורים לנושא ולפתרונם: א. העדר שקיפות בשוק ההון. ב. חוסר יושר אישי (אתיקה). ג. תפקוד המוסדיים.

ב-3 השנים האחרונות צצו מכשירים פיננסיים כפטריות אחר הגשם. יש פטריות מאכל ויש פטריות מורעלות. המכשירים הפיננסיים, גם אם חלקם בגדר פטריות מאכל, הרי בדומה לפטריות מאכל מגדלים אותם בזבל ומשאירים אותם בחשיכה. החדשנות והיצירתיות של המכשירים הפיננסיים מצאו ביטויים בקיצורים ובשמות קוד לא ברורים. "יודעי דבר" בשוק ההון מתגאים בפענוח הקיצורים.

מעולם לא היו כל-כך הרבה חדשנויות וכלים חדשניים בשוק ההון, כאשר חלקים נכבדים ממנו לא הובנו כלל, ובכל זאת השקיעו בהם מיליארדים. יו"ר סיטי בנק, וכן מנכ"ל חברה גדולה במשק בישראל, הודו בפומבי כי "רכשנו, אבל לא הכרנו בדיוק מה קנינו".

בנאום שנשא נגיד הפדרל רזרב, בן ברננקי, לפני מספר ימים הוא הדגיש שהרגולטורים היו חייבים לפעול כאשר המוצרים ממוקדי הצרכן הפכו לסבוכים מדי להבנת הציבור הרחב. "יש לשפר את השכלתם הפיננסית של הצרכנים, וכן את הגילוי הנאות בקרב ספקי האשראי".

כיום, לאור היצירתיות הרבה בשוק, השקיפות חשובה ביותר, אולם היא לבדה אינה מספיקה. ניתן להסכים עם דעתו של ברננקי כי לא יהיה מנוס מלאסור על סוג מסוים של מסחר ובדבריו: "עלינו להיות זהירים מאוד מהמורכבות שהשפעתה העיקרית היא להפוך את המוצר או השירות לקשה מדי להבנה לקהל היעד שלו".

אנו עומדים עתה בפני תקופה חדשה - שלא הייתה מעולם - בכל הנוגע להתערבות הרגולטור. כל חסידי אי-ההתערבות אשר בעבר טענו כי העולם הפיננסי יסדיר עצמו - כשלו. מארה"ב, חסידת הקפיטליזם ואי-ההתערבות - פרץ הכישלון וכולם בדעה שהרגולציה שכה התנגדו לה, חוזרת בגדול והמדינה צריכה להתערב בשוק, במטרה להגביר את שקיפות המוצרים הפיננסיים. אכן תפנית ענק בפילוסופיה של שוק ההון.

על יושרה ואתיקה

המשבר הפיננסי שהוא מהקשים שידע העולם, מיוחס גם לתיאבונם המוגבר של דירקטורים ונושאי משרה אשר ביקשו לתגמל עצמם בסכומי כסף נכבדים על חשבון החברות ובעלי המניות שאותם הם משרתים. פרשיות כגון וורלדקום, אנרון ואחרות בתחילת שנות ה-2000 מיוחסות לדרך התגמול הגלויה והסמויה שממנה נהנו הבכירים. משווקי הנכסים הרעילים התגברו על מנהלי הסיכונים בחברה ועקפו אותם על-ידי פנייה ישירה לדירקטוריון, בטענה שמנהלי הסיכונים מפריעים להם למכור את הנגזרים ויוצאי חלציהם, ופוגעים ברווחיות נושאי המשרה והבונוסים הצפויים מהמכירות, וכאשר עומדת בפני מנהלים האפשרות לרווחי עתק, הם יעדיפו דרך זו על כל שיקול אחר.

בוועידה הכלכלית-עולמית החשובה בעולם, "דאבוס 2009", הודו גם נציגי הקפיטליזם כי נפל פגם גדול בשיטת התגמול שהובילה גם למשבר. יו"ר הועידה, קלאוס שוואב, קבע כי: "נדרשת פילוסופיית ניהול המבוססת על אתיקה מקצועית, ולא על מקסום רווח. ברור שמנהלים מוכשרים במיוחד יקבלו, בסביבה תחרותית, תגמול גבוה. אבל מנהלים כאלה צריכים לפעול לטובת הסביבה גם בלי תמריצים כמו בונוסים. אולי צריך ליצור עבור מנהלים עסקיים מקבילה ל'שבועת היפוקרטס' של הרופאים. בלי אחריות של מנהלים שום חוק ובקרה לא יועילו כי תמיד תימצא דרך לעקוף אותם".

מנכ"לים בכירים שהשתתפו בוועידת דאבוס ציינו כי תרבות הבונוסים שרווחה בבסיס ההשקעות הפיננסיות בוול סטריט עומדת כיום בפני בחינה חדשה ורחבת היקף.

מה קדם למשבר?

האמריקנים בהנהגת אלן גרינספן, לשעבר נגיד הפדרל רזרב במשך שנים רבות, ניסו להפעיל מנגנון כלכלי, שבו הגופים מפקחים על עצמם ומנהלים את עסקי החברות במטרה להיטיב לכאורה עם בעלי המניות.

אך גם גרינספן מודה כיום כי השיטה נכשלה. כאן נתגלתה "דילמת הנציג" בערוותה. התמריץ האמיתי של המנהלים היה יצירת רווח אישי תוך זמן קצר. נכשלה הפילוסופיה שלפיה יש להשאיר את כללי המשחק לכוחות השוק, וכי יש להותיר את ניהול העסקים של החברות לדירקטוריונים שתפקידם הוא לפקח על המנהלים באמצעות ועדות השקעה ותגמול, חברות דירוג, וביקורת על-ידי רואי-החשבון. כולם כשלו, שומרי הסף נאלמו ונעלמו. על כשל זה הצהירו בגלוי אנשי העסקים שהשתתפו בכנס דאבוס ברגע נדיר של גילוי לב.

לדברי יו"ר ענקית הביטוח הבריטית, לויד'ס אוף לונדון, על מנהלי המוסדות הפיננסיים שכשלו להתפטר, וכי תרבות הבונוסים הייתה שגויה מיסודה.

ואכן רבים מהמנכ"לים, היו"רים ונושאי המשרה הבכירה בעולם פוטרו זמן קצר לאחר שהתוצאות העסקיות פורסמו ברבים. מכאן ולהבא ידעו נושאי המשרה הבכירה כי הם הראשונים לתת את הדין על כישלון החברות שעמדו בראשן.

כל הוראה של הרגולטורים לא תועיל ללא הכשרה נאותה וגישה אתית של המנהלים. לכן, חשוב שהחברות יאמצו קוד התנהגות אתי תוך הטמעתו בארגון. לצערנו, אימוץ קוד אתי ובעיקר הטמעתו, הם עדיין מוצר נדיר בישראל, מוצר שמטרתו, בין השאר, למנוע חלק מניגודי העניינים.

שוק ההון מחייב בחינה מחודשת של כל מבנה השוק והפיקוח עליו, על-ידי ועדה ציבורית שתבחן את מכלול הנושאים בשוק, לרבות חלוקת הפיקוח בין הגופים הקיימים בו כיום או הקמת גוף פיקוחי אחד.

הוועדה, אם תקום, תידרש לבחון בין השאר:

- הרחבת סמכויות רשות ניירות ערך גם מעבר לחובת הגילוי.

- דרישה לשקיפות מוגברת ובלשון מובנת לציבור שאליו מיועדים הדברים.

- הכללת כל מערכות הפיננסים (כולל אג"ח קונצרני, השקעות גידור, אופציות למיניהן) למסגרת הפיקוח של רשות ניירות ערך.

- הרחבת הצורך באישור בעלי המניות גם לשכר נושאי המשרה הבכירה בנוסף לדירקטורים.

- דרישה למעורבות גדולה יותר של הגופים המוסדיים במה שקורה בחברות.

- דרישה כי החברות הציבוריות יאמצו קוד אתי של התנהגות ופיקוח על הטמעתו.

- קביעת תנאי סף על-ידי המוסדיים להשקעה בחברות, תוך דגש על שקיפות ואתיקה.

* הכותב הוא יו"ר פירמת גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"