גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כולם עסוקים בחמאס ואיראן. גם בריחת המוחות מאיימת על הישרדות ישראל"

זוכה פרס נובל לכימיה, פרופ' רוג'ר קורנברג הישראלי-אמריקני, בראיון בלעדי ל"גלובס": "פגשתי את נתניהו שאמר לי שהיה רוצה לעשות בחינוך את מה שעשה בכלכלה כשהיה שר אוצר. אם יצליח, ייתכן שאשקול לעבור לחקור בישראל"

בסלון של ארבע משפחות בלבד בכל העולם מונח בגאווה יותר מפרס נובל אחד, הפרס היוקרתי המוענק כל שנה מאז 1901 למחקרים ולהמצאות פורצי דרך. אחת מהמשפחות הללו היא משפחה יהודית-ישראלית, משפחת קורנברג.

ארתור, האב, זכה בפרס נובל לרפואה בשנת 1959 ובנו, רוג'ר, קטף פרס נובל לכימיה כזוכה יחיד בשנת 2006. פרופ' רוג'ר קורנברג (62) יקבל היום דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת בר-אילן במסגרת אירועי חבר הנאמנים של האוניברסיטה, יחד עם חתן פרס נובל לכימיה, פרופ' וולטר קוהן.

כאשר מונים את רשימת חתני פרס נובל הישראלים, שהולכת וגדלה באופן לא פרופורציונלי לאוכלוסיית המדינה, קורנברג לא מופיע לצידם של פרופ' ישראל אומן (פרס בכלכלה), אברהם הרשקו ואהרון צ'חנובר (פרס בכימיה) או דניאל כהנמן (פרס בכלכלה). ובכל זאת, הוא ישראלי למדי וכך הוא גם תופס את עצמו.

את המחקר שלו בביוכימיה ובביולוגיה מבנית הוא מבצע עם רעייתו הישראלית, פרופ' יהלי לורך, כבר 25 שנה, ולבני הזוג יש שלושה ילדים - גיא, מאיה וגיל. קורנברג מתגורר בכל שנה מספר חודשים בירושלים, ובעשרים השנים האחרונות שימש פרופסור אורח באוניברסיטה העברית. בשאר הזמן, קורנברג ולורך הם פרופסורים בסטנפורד וקורנברג הוא דירקטור גם בטבע ובפרוטליקס.

"מחשב מ-60 חלבונים"

"אני לא חושב שהזכייה של אבי בפרס נובל בכימיה, כמוני, היא המפתח לסיפור שלי. הייתה לי ילדות דומה לזו של כל אחד אחר", הוא אומר בראיון בלעדי ל"גלובס". "עובדה, שרוב בני המשפחה של זוכי פרס נובל לא זוכים בעצמם בפרס. נסיבות החיים שלי היו רק נסיבות, לכך הצטרפו עבודה קשה ויכולות ויצירתיות. התחלתי מאותו קו כמו כולם. את הקרדיט אני נותן, אם כבר, לא לנסיבות ההולדה שלי אלא לצוות שעבד איתי קשה - למשל לרעייתי".

בכל זאת, כגנטיקאי, אתה לא יכול להגיד שלא הייתה השפעה.

"כל אחד שנולד היום בעולם המערבי מקבל את אותם תנאים ויכול להגיע לאותם הישגים. מי שנקודת הפתיחה שלו פחות חזקה יכול לקבל תנאים טובים יותר".

את פרס נובל שלו קיבל קורנברג על תהליך העתקה גנטית (שעתוק או טרנסקריפציה), שסולל את הדרך לטיפול יעיל יותר בסרטן ובמחלות אחרות. זהו תהליך שבו מועתק מידע גנטי מה-DNA של האדם למולקולות RNA שבהמשך מקודדות את החלבונים שהם למעשה אבני הבניין ויוצרי התהליכים בגוף.

המחקרים שלו יצרו תמונה מובנת יותר של השעתוק ברמה המולקולרית ובכך הוא פתר חלק מהחידה הקשורה לאופן שבו תהליך השעתוק של גנים מבוקר כך שהגן הנכון יבוא לידי ביטוי בזמן הנכון. קורנברג חשף חלק קטן מהתהליך שבאמצעותו הגנים שלנו הופכים אותנו למי שאנחנו בתהליך שהוא על התפר בין ביולוגיה לכימיה.

כשהחל במחקרו היה ידוע כי מולקולות ה-DNA המרכיבות את הגנום מקודדות למולקולות RNA, שבתורן מקודדות חלבונים, וכי התהליך מנוהל על-ידי מולקולות RNA אחרות. השאלה הייתה איך התהליך הזה מנוהל וקורנגברג חקר אותו על-ידי כך שהוציא בכל פעם רכיב אחד של מולקולת RNA מן המבחנה שחקר.

כאשר התהליך הגיע לשלב שבו הייתה דרושה אבן הבניין הזו, הוא נעצר וצילם את המצב של המבנה הגבישי באמצעות טכנולוגיית רנטגן. כך, הוא גילה שני רכיבים חדשים בתהליך השעתוק של הגנים: חלבון בשם RNA Polymerase II ומערכת בשם Mediator (מתווך). כמו-כן הוא גילה כי האופן שבו ה-DNA מקופל מהווה חסם לשעתוק שלו בתוך התא.

"שעתוק התא דומה בכל האורגניזמים - משמרים ועד האדם. למדנו את התהליך בשמרים ואנחנו יכולים להשתמש בו כדי למנוע שעתוק בבקטריות וגם בווירוסים. מתברר, שחלק מן האנטיביוטיקות הקיימות כבר פועלות ככה. באמצעות לימוד מדויק של צורת החלבונים המעורבים בתהליך, ניתן לתכנן אנטיביוטיקה הרבה יותר טובה".

בהמשך, התברר גם שמנגנון זה הוא המפתח לכל תהליכי השעתוק בתא ולכן, למשל, הוא קובע חלק מתהליך הדיפרנציאציה של תאי גזע לתאים בעלי תפקידים ספציפיים. וכך, עם שליטה במנגנון, ניתן לשלוט בהתמיינות של תאי גזע.

מדוע גילויים מדעיים חדשים לא התפתחו לתרופות חדשות באותו קצב?

"חברות התרופות מחפשות בעיקר תרופות רבות-מכר, ואת אלה קשה למצוא. הגילויים החדשים יובילו לפיתוח של הרבה תרופות נישה, שפחות מעניינות את החברות הגדולות, שמבוססות על מספר קטן של תרופות שחלקן הגדול התגלו במקרה או מתצפית על הטבע.

"הפקת תרופות מתוך הבנה של המנגנון המדעי היא מורכבת יותר ודורשת הרבה יותר זמן. חלק ממה שהתגלה לפני 30 שנה ישתלם בקרוב וחלק ישתלם בעוד המון זמן. אחת הבעיות היא שלא כל הממשלות מבינות את לוחות הזמנים".

במחקר שלך אינך מקבל מימון כלל מחברות תרופות. למה?

"המחקר שלי בסיסי מדי, והן רוצות רק דברים שיגיעו לשוק עוד 5-10 שנים מקסימום. לחברות תרופות גדולות רבות לא אכפת היום מה יהיה עוד 20 שנה. לכן, לא קיבלנו דולר, או שקל מחברת תרופות גדולה, ויש סיכוי סביר שגם לא נקבל - אבל זה נכון לגבי רוב המחקרים שיצרו שינוי משמעותי בעולם. לכן, אני חוזר לעניין הממשלה ואומר כי חייבים ציבור שרואה רחוק שיבחר בממשלות שיעשו זאת גם".

נכנסת לתחום שרבים ניסו להתקדם בו בעבר, ללא הצלחה.

"זו הייתה המשיכה שלי לתחום. זה מאתגר, וידענו שאם זה יצליח - זה יהיה מתגמל. זה הרי לא כיף להצליח במשהו קל, ואנחנו הצלחנו מעל ומעבר למה שחשבנו בהתחלה. הכוח של האבולוציה יותר חזק ממה שאי-פעם חשבנו וזה מדהים לראות איך תחכום כה רב מאפשר למערכת של החיים להתאים את עצמה לסביבה וגם לעמוד בפני פגעי הסביבה כדי להשיק את המטרה האולטימטיבית - ההישרדות".

"המדע בישראל מדמם"

לדברי קורנברג, הוא מייעץ לחברות תרופות רבות ונתקל בפיתוחים מרשימים, גם בישראל. "אני מתרשם מהמחקר של טבע על טרשת נפוצה בפרט ועל תחום מערכת העצבים המרכזית בכלל. המחקר הזה יהיה חשוב לאנושות בעוד כמה עשורים. גם פרוטליקס, בה אני גם חבר דירקטוריון, עושה דברים חדשניים בהפקת חלבונים, שיש להם עתיד מדהים. היא דוגמה אחת מיני רבות לחברה ישראלית מעניינת".

איך המדע בישראל?

"הוא ברמה עולמית בכל המכונים המובילים - ויצמן, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת בר-אילן, אוניברסיטת באר-שבע, אוניברסיטת תל-אביב והטכניון. עכשיו הוא מדמם, יש איום על קיום מדינת ישראל מכיוון שיש בריחת מוחות מהארץ. כולם עסוקים בחמאס ובאיראן, אבל העובדה שכל הטובים עוזבים את הארץ ואנחנו מאבדים גם את ילדיהם היא איום לא פחות חזק על שרידות המדינה. המדע הפך למורכב, ארה"ב עמדה בקצב והגדילה את המימון פי 2-3, אך ישראל לא הגדילה אותו. כך יוצא שאני מקבל מימון גבוה פי 10-5 מחוקר דומה בישראל. זה משפיע על מה שאני יכול לעשות".

הבעיה היא גם בתרגום של המדע ליישום. הרי שם משקיעים כסף רב בישראל, עשרות מיליוני דולרים.

"זו לא הבעיה. צוואר הבקבוק הוא המדע באוניברסיטאות. אם הוא יהיה טוב, היתר יסתדר. פגשתי את ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאמר לי שהיה רוצה לעשות בחינוך בקדנציה הזו את מה שעשה בכלכלה כשהיה שר אוצר. אני מקווה שיעשה זאת, זה יכול להיות ההישג הגדול של הקדנציה שלו".

אם הוא יצליח, יש סיכוי שתהפוך את לוחות הזמנים שלך? שתהיה בסטנפורד שלושה חודשים ואת היתר תבלה בישראל?

"כן, יש סיכוי שאעבור לחקור יותר בישראל. צריך להבין, שכדי לממן את כל החוקרים בישראל שהם ברמה טובה בהיקף המימון שאני מקבל, צריך בסך הכול 30-50 מיליון דולר. זה כלום, יחסית להוצאות האחרות של המדינה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם