גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלפרד מאן: "אני לא מחפש השקעה בחברות נוספות - אהובתי רוצה אותי בבית"

המיליארדר היהודי בן ה-84 אומר בראיון בלעדי ל"גלובס" שימשיך להשקיע בחברות הקיימות שלו, לא יהפוך את קרן תעוזה לזרוע השקעות ומבטיח להשקיע כסף נוסף במכון אמית למסחור טכנולוגיות של הטכניון בתחום הרפואי מעבר ל-100 מיליון דולר שכבר תרם

הרומן של המיליארדר היהודי אלפרד מאן (84) עם ישראל התחיל דרך חברת נ.א.ס.ס, שהייתה השקעתו הראשונה בישראל, ודרך רעייתו, קלוד. לאחר שהתאהב בטכנולוגיה של החברה הישראלית, שהתאימה בדיוק לחזון שלו, הוא מיזג אותה עם חברת השיווק שהקים עבורה בארה"ב, וכך נולדה Bioness.

עיקר הפוקוס שלו בשנים שלפני-כן היה בהחזרת שמיעה לחרשים באמצעות שתלים חשמליים באוזניים ובהחזרת מאור העיניים לעיוורים באמצעות שתלים בעיניים שיש להם בעלי מנגנון דומה. באופן טבעי, השלב הבא היה להחזיר את יכולת ההליכה למשותקים באמצעות גירוי חשמלי חיצוני של הרגליים - ולתפקיד זה התאימה נ.א.ס.ס.

לולא קלוד, כך מעידים בני הזוג בראיון בלעדי ל"גלובס", מאן היה עלול להסתפק בהשקעה בלבד. "אמרתי לו - אלה השורשים שלך", אומרת מאן. "אז נסענו לישראל והתאהבנו בה שנינו". מאן היא קתולית, אך אומרת שהיא מרגישה קשר ליהודים, בין היתר משום שנולדה במחנה ריכוז. אביה נשלח לשם לאחר שעזר לאנשי מחתרת צרפתים במלחמת העולם השנייה.

משקיעים בבייבי

האהבה שלה לישראל הביאה את מאן להשקיע גם 100 מיליון דולר בטכניון, במכון בשם AMIT (Alfred Mann Institute at the Technion) שהוקם לפני כשנתיים ועוסק במסחור טכנולוגיות של הטכניון בתחום הרפואי.

לאור כל אלה, קלוד תקבל היום אות הוקרה מן הטכניון וממכון אמית - ואלפרד מאן שוקל להגדיל את ההשקעה במכון. "אמית זה הבייבי שלי ואני כל-כך גאה בהם", היא אומרת.

האישה שעם מאן לא רק מעודדת אותו להשקיע, היא גם עוצרת השקעות של בעלה כשהן פחות מוצאות חן בעיניה. "אני כנראה לא אשקיע בהרבה חברות נוספות, אלא אתמקד באלה שבהן אני כבר פעיל", מבשר מאן. "אהובתי רוצה אותי בבית מידי פעם. היום אני עובד 7 ימים בשבוע".

תהילה בר-יהודה, מנהלת שיווק במכון אמית, אומרת כי המוסד השקיע עד היום בארבעה פרויקטים, שניים בתחום המכשור הרפואי ושניים בתחום הפארמה. "המטרה היא להעביר את החברות הללו את עמק המוות עד לשוק. רוב הפרויקטים מגיעים בשלבים מאוד מוקדמים, אך התקציב הוא נדיב וגם קשרים של מאן עוזרים", היא אומרת. "הוא יעזור להם בעיקר במו"מ", מוסיפה קלוד מאן.

בהתאם להצהרה על התמקדות בחברות הקיימות, בעת ביקורם הנוכחי בישראל בחנו בני הזוג השקעות כמו הקמת מפעל ייצור לביונס וכן מפעל של אחת החברות האחרות של מאן בחו"ל. "דיברנו עם בזמנו עם גורמים בממשלה על האפשרות להקים את המפעל בישראל", אומר מאן, אך לא נשמע אופטימי למדי בעניין זה.

הטרדה העיקרית בחייו של מאן בשנה האחרונה הייתה הנפילה במניה של החברה הבורסאית MannKind, שמפתחת אינסולין למתן בשאיפה, אותה הקים ובה הוא מחזיק בכמחצית מהמניות.

החברה, הנסחרת היום לפי שווי של 670 מיליון דולר בנאסד"ק, עברה טלטלה במהלך השנה כאשר חברות מתחרות סגרו את פעילותן בתחום האינסולין בשאיפה, לאחר שהמתחרה המובילה בתחום, פייזר, הורידה מהמדפים את המוצר שלה, Exhuvera.

"המשקיעים קטלגו את כל החברות בתחום הזה תחת אותה מטריה", אומר מאן, "בפועל, המתחרות שלנו, אלי לילי ו-Novo Nordisk, פעלו בתחום הזה כמגננה נגד השקת המוצר של פייזר. לשתי החברות הללו יש אינסולין בהזרקה, ולא היה להן עניין לפגוע בעסק המרכזי שלהן. הן לא התגוננו מפנינו כי לא האמנו שנגיע לאן שהגענו".

היום המוצר של מאנקינד סיים בהצלחה ניסויים קליניים ונמצא בידי הרשות האמריקנית למזון ותרופות, ה-FDA, שצפויה להחליט אם לאשרו עד ינואר.

בחברת השתלים החשמליים לחרשים, Advanced Bionics, נראה כי דווקא הסתיימה השנה דרמה. מאן קנה אותה בחזרה מבוסטון סיינטיפיק לאחר שמכר אותה לענקית המכשור הרפואי בעבר, אך הסתכסך עם החברה על הניהול.

בוסטון אף הוכרחה לפצות את מאן על התהליך. עתה Advanced Bionics מראה לראשונה רווחיות. "לאחרונה סיימנו ביקור בסין. יש שם שיעור גבוה מאוד של חרשים שנובע משימוש מוגזם של האוכלוסייה בעבר בתרופות שגורמות להתחרשות כתופעת הלוואי שלהן. לעומת המתחרים שלנו בתחום, השתל שלנו מתאים יותר לסינים, כי הדיוק שלו בהעברת הצליל הוא גבוה וסינית היא שפה טונאלית".

מאן מוטרד היום דווקא ממחיר המניה של קרן תעוזה הישראלית, בה הוא מחזיק ב-24.8%. "שווי השוק של ביונס, החברה-בת של תעוזה, הוא גבוה יותר מכל השווי של החברה, וזאת למרות שעוד יש לה אפילו מזומן בקופה".

* תעוזה הופכת לזרוע ההשקעות שלך בישראל?

"כרגע אין תוכנית כזו, אך אם יהיו הזדמנויות, נבחן אותן גם דרך תעוזה. אם למשל נחליט למסחר טכנולוגיה של מכון אמית, אחת האפשרויות היא לעשות זאת דרך תעוזה, אם כי ייתכן שהמכון ימסחר טכנולוגיות דרך חברות אחרות, שלא קשורות אליי בכלל", הוא אומר.

*מה ההשקעה הכי מעניינת שתעוזה עשתה לאחרונה?

"ביונס".

שנה לא קלה לביונס

בביונס השקיע מאן עד היום 130 מיליון דולר, מהם כ-80 מיליון דולר לטובת רכישת נ.א.ס.ס מתעוזה. כיום פועלת החברה להשתלב כפעילות בתוך חברת הבלאנק-צ'ק ATAC, אותה מוביל ד"ר שוקי גלייטמן, שהוא גם דירקטור בתעוזה.

מאן צפוי להמשיך להחזיק לפחות 50% בביונס. בכל מקרה, הוא לא מודאג מדי מהמיזוג עם חברה שצריכה להראות קבלות מיידיות למשקיעים שלה. "ביונס נמצאת בשלב שבו גם אנחנו רוצים לראות רווח מהיר", הוא אומר.

לביונס לא הייתה שנה כל-כך קלה. "המשבר הכלכלי פגע במכירות שלנו", אומר ד"ר יצחק זילברמן, מנכ"ל ביונס, "אך הצלחנו להגיב ולהעלות את המכירות בחזרה ל-24 מיליון דולר, כפי שהיו טרם המשבר".

הפגיעה העיקרית נבעה מכך שבתי החולים עצרו השקעות בציוד שאינו מציל חיים. החברה פיתחה במקום זאת מערכות יחסים עם חנויות לפרוטזות ועזרים למוגבלים גופנית, שהינן נפוצות בארה"ב. "חתמנו עם מפיץ לחנויות מסוג זה", אומר זילברמן. "בעלי החנויות הם לפעמים הגורם היחיד שהלקוח פוגש, והם סוחרים, בניגוד לפיזיותרפיסטים שהם קלינאים". ערוץ נוסף בו מצליחה החברה לפעול גם בתקופה זו הוא בתי החולים של יוצאי הצבא.

בעיות אלה לא היו קשורות לחבירה ל-ATAC. "אנחנו מדברים איתם כשנה", אומר זילברמן. "המניע העיקרי היה הכסף - יש לה 170 מיליון דולר. חלקו יהיה זמין מיד וחלק ייכנס לנאמנות ויאפשר למשקיעים שיצביעו בעד לממש אופציית פוט שניתנה להמשך השקעה בחברה בעתיד לאחר שתעמוד באבני דרך מסוימות".

עוד כתבות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הדולר מזנק ל-3.82 שקלים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים