גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלפרד מאן: "אני לא מחפש השקעה בחברות נוספות - אהובתי רוצה אותי בבית"

המיליארדר היהודי בן ה-84 אומר בראיון בלעדי ל"גלובס" שימשיך להשקיע בחברות הקיימות שלו, לא יהפוך את קרן תעוזה לזרוע השקעות ומבטיח להשקיע כסף נוסף במכון אמית למסחור טכנולוגיות של הטכניון בתחום הרפואי מעבר ל-100 מיליון דולר שכבר תרם

הרומן של המיליארדר היהודי אלפרד מאן (84) עם ישראל התחיל דרך חברת נ.א.ס.ס, שהייתה השקעתו הראשונה בישראל, ודרך רעייתו, קלוד. לאחר שהתאהב בטכנולוגיה של החברה הישראלית, שהתאימה בדיוק לחזון שלו, הוא מיזג אותה עם חברת השיווק שהקים עבורה בארה"ב, וכך נולדה Bioness.

עיקר הפוקוס שלו בשנים שלפני-כן היה בהחזרת שמיעה לחרשים באמצעות שתלים חשמליים באוזניים ובהחזרת מאור העיניים לעיוורים באמצעות שתלים בעיניים שיש להם בעלי מנגנון דומה. באופן טבעי, השלב הבא היה להחזיר את יכולת ההליכה למשותקים באמצעות גירוי חשמלי חיצוני של הרגליים - ולתפקיד זה התאימה נ.א.ס.ס.

לולא קלוד, כך מעידים בני הזוג בראיון בלעדי ל"גלובס", מאן היה עלול להסתפק בהשקעה בלבד. "אמרתי לו - אלה השורשים שלך", אומרת מאן. "אז נסענו לישראל והתאהבנו בה שנינו". מאן היא קתולית, אך אומרת שהיא מרגישה קשר ליהודים, בין היתר משום שנולדה במחנה ריכוז. אביה נשלח לשם לאחר שעזר לאנשי מחתרת צרפתים במלחמת העולם השנייה.

משקיעים בבייבי

האהבה שלה לישראל הביאה את מאן להשקיע גם 100 מיליון דולר בטכניון, במכון בשם AMIT (Alfred Mann Institute at the Technion) שהוקם לפני כשנתיים ועוסק במסחור טכנולוגיות של הטכניון בתחום הרפואי.

לאור כל אלה, קלוד תקבל היום אות הוקרה מן הטכניון וממכון אמית - ואלפרד מאן שוקל להגדיל את ההשקעה במכון. "אמית זה הבייבי שלי ואני כל-כך גאה בהם", היא אומרת.

האישה שעם מאן לא רק מעודדת אותו להשקיע, היא גם עוצרת השקעות של בעלה כשהן פחות מוצאות חן בעיניה. "אני כנראה לא אשקיע בהרבה חברות נוספות, אלא אתמקד באלה שבהן אני כבר פעיל", מבשר מאן. "אהובתי רוצה אותי בבית מידי פעם. היום אני עובד 7 ימים בשבוע".

תהילה בר-יהודה, מנהלת שיווק במכון אמית, אומרת כי המוסד השקיע עד היום בארבעה פרויקטים, שניים בתחום המכשור הרפואי ושניים בתחום הפארמה. "המטרה היא להעביר את החברות הללו את עמק המוות עד לשוק. רוב הפרויקטים מגיעים בשלבים מאוד מוקדמים, אך התקציב הוא נדיב וגם קשרים של מאן עוזרים", היא אומרת. "הוא יעזור להם בעיקר במו"מ", מוסיפה קלוד מאן.

בהתאם להצהרה על התמקדות בחברות הקיימות, בעת ביקורם הנוכחי בישראל בחנו בני הזוג השקעות כמו הקמת מפעל ייצור לביונס וכן מפעל של אחת החברות האחרות של מאן בחו"ל. "דיברנו עם בזמנו עם גורמים בממשלה על האפשרות להקים את המפעל בישראל", אומר מאן, אך לא נשמע אופטימי למדי בעניין זה.

הטרדה העיקרית בחייו של מאן בשנה האחרונה הייתה הנפילה במניה של החברה הבורסאית MannKind, שמפתחת אינסולין למתן בשאיפה, אותה הקים ובה הוא מחזיק בכמחצית מהמניות.

החברה, הנסחרת היום לפי שווי של 670 מיליון דולר בנאסד"ק, עברה טלטלה במהלך השנה כאשר חברות מתחרות סגרו את פעילותן בתחום האינסולין בשאיפה, לאחר שהמתחרה המובילה בתחום, פייזר, הורידה מהמדפים את המוצר שלה, Exhuvera.

"המשקיעים קטלגו את כל החברות בתחום הזה תחת אותה מטריה", אומר מאן, "בפועל, המתחרות שלנו, אלי לילי ו-Novo Nordisk, פעלו בתחום הזה כמגננה נגד השקת המוצר של פייזר. לשתי החברות הללו יש אינסולין בהזרקה, ולא היה להן עניין לפגוע בעסק המרכזי שלהן. הן לא התגוננו מפנינו כי לא האמנו שנגיע לאן שהגענו".

היום המוצר של מאנקינד סיים בהצלחה ניסויים קליניים ונמצא בידי הרשות האמריקנית למזון ותרופות, ה-FDA, שצפויה להחליט אם לאשרו עד ינואר.

בחברת השתלים החשמליים לחרשים, Advanced Bionics, נראה כי דווקא הסתיימה השנה דרמה. מאן קנה אותה בחזרה מבוסטון סיינטיפיק לאחר שמכר אותה לענקית המכשור הרפואי בעבר, אך הסתכסך עם החברה על הניהול.

בוסטון אף הוכרחה לפצות את מאן על התהליך. עתה Advanced Bionics מראה לראשונה רווחיות. "לאחרונה סיימנו ביקור בסין. יש שם שיעור גבוה מאוד של חרשים שנובע משימוש מוגזם של האוכלוסייה בעבר בתרופות שגורמות להתחרשות כתופעת הלוואי שלהן. לעומת המתחרים שלנו בתחום, השתל שלנו מתאים יותר לסינים, כי הדיוק שלו בהעברת הצליל הוא גבוה וסינית היא שפה טונאלית".

מאן מוטרד היום דווקא ממחיר המניה של קרן תעוזה הישראלית, בה הוא מחזיק ב-24.8%. "שווי השוק של ביונס, החברה-בת של תעוזה, הוא גבוה יותר מכל השווי של החברה, וזאת למרות שעוד יש לה אפילו מזומן בקופה".

* תעוזה הופכת לזרוע ההשקעות שלך בישראל?

"כרגע אין תוכנית כזו, אך אם יהיו הזדמנויות, נבחן אותן גם דרך תעוזה. אם למשל נחליט למסחר טכנולוגיה של מכון אמית, אחת האפשרויות היא לעשות זאת דרך תעוזה, אם כי ייתכן שהמכון ימסחר טכנולוגיות דרך חברות אחרות, שלא קשורות אליי בכלל", הוא אומר.

*מה ההשקעה הכי מעניינת שתעוזה עשתה לאחרונה?

"ביונס".

שנה לא קלה לביונס

בביונס השקיע מאן עד היום 130 מיליון דולר, מהם כ-80 מיליון דולר לטובת רכישת נ.א.ס.ס מתעוזה. כיום פועלת החברה להשתלב כפעילות בתוך חברת הבלאנק-צ'ק ATAC, אותה מוביל ד"ר שוקי גלייטמן, שהוא גם דירקטור בתעוזה.

מאן צפוי להמשיך להחזיק לפחות 50% בביונס. בכל מקרה, הוא לא מודאג מדי מהמיזוג עם חברה שצריכה להראות קבלות מיידיות למשקיעים שלה. "ביונס נמצאת בשלב שבו גם אנחנו רוצים לראות רווח מהיר", הוא אומר.

לביונס לא הייתה שנה כל-כך קלה. "המשבר הכלכלי פגע במכירות שלנו", אומר ד"ר יצחק זילברמן, מנכ"ל ביונס, "אך הצלחנו להגיב ולהעלות את המכירות בחזרה ל-24 מיליון דולר, כפי שהיו טרם המשבר".

הפגיעה העיקרית נבעה מכך שבתי החולים עצרו השקעות בציוד שאינו מציל חיים. החברה פיתחה במקום זאת מערכות יחסים עם חנויות לפרוטזות ועזרים למוגבלים גופנית, שהינן נפוצות בארה"ב. "חתמנו עם מפיץ לחנויות מסוג זה", אומר זילברמן. "בעלי החנויות הם לפעמים הגורם היחיד שהלקוח פוגש, והם סוחרים, בניגוד לפיזיותרפיסטים שהם קלינאים". ערוץ נוסף בו מצליחה החברה לפעול גם בתקופה זו הוא בתי החולים של יוצאי הצבא.

בעיות אלה לא היו קשורות לחבירה ל-ATAC. "אנחנו מדברים איתם כשנה", אומר זילברמן. "המניע העיקרי היה הכסף - יש לה 170 מיליון דולר. חלקו יהיה זמין מיד וחלק ייכנס לנאמנות ויאפשר למשקיעים שיצביעו בעד לממש אופציית פוט שניתנה להמשך השקעה בחברה בעתיד לאחר שתעמוד באבני דרך מסוימות".

עוד כתבות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?