גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשלת נתניהו השנייה: "יתנו-יתנו"

פארסה נולדת: כשבמערכה א' ממנים 30 שרים, אין פלא שבמערכה ב' יש 4 שרי אוצר

את ישיבת הממשלה שהתכנסה ביום ג' לאישור התקציב פתח ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בהבעת תקווה שבניגוד למסורת, לא יתארך הדיון עד למחרת. "אני מקווה שלא נגיע לבוקר", אמר נתניהו. שר המדע, דניאל הרשקוביץ, ענה לו בקונטקסט קצת אחר: "אני מקווה שכן נגיע לבוקר".

שר התחבורה, ישראל כץ, לא התאפק ורמז בציניות ש"יכול להיות שיהיו כאן אנשים שלא יגיעו לבוקר". בסופו של דבר, כמה אירוני, היה זה כץ שלא נשאר עד הבוקר. הוא השאיר פתק במזכירות הממשלה ובו כתב כיצד יצביע, והלך.

אי אפשר לבוא לכץ בטענות. הישיבה, שהחלה בשעה שתיים בצהריים של יום שלישי ונמשכה עמוק אל תוך הלילה עד הבוקר שאחרי, כללה עד לשעות הבוקר המוקדמות רק הצגה פורמלית של נתוני מאקרו. בליל סבוך ומבלבל של נתונים, ובעיקר לא מובן לרבים מהשרים.

הדיונים האמיתיים התקיימו כמה קומות מתחת, בלשכת ראש הממשלה, שם ישבו נתניהו, יועצו הכלכלי אורי יוגב, יו"ר הסתדרות, עופר עיני, ונציגי האוצר ודנו בעסקת החבילה המתגבשת. רוב הזמן נתניהו כלל לא היה בחדר הישיבות.

דאחקות ליליות

בינתיים, ניסו השרים להעביר את הזמן. חלקם יצא לישון במכונית, כמה נמנמו על הכיסאות בחדר הממשלה, אחרים בחרו לפרוש לחדרים צדדים לתפוס תנומה, או לקיים שיחות נפש ליליות, ויש גם כאלה שנשארו להעביר דאחקות עם יועצי שרים, שנאלצו לבלות את הלילה על הספות הסמוכות לחדר ישיבות.

שר התמ"ת, פואד בן אליעזר, רגע לפני שנרדם על הכורסה, סיפר איך עצרה אותו שוטרת תנועה והתעקשה שהוא עמי איילון. השר לענייני מיעוטים, אבישי ברוורמן, התבדח בתוך החדר עם שר הרווחה, בוז'י הרצוג, ואמר שאינו רוצה להיכנס בין הרצוג לנאמן. נתניהו ענה לו: "יצא לך פוקס". אם לא היה מדובר באנשים שנאלצו להישאר ערים למעלה מ-24 שעות, מצב כפית היה ההגדרה המתאימה.

מורשת קרב

כל אלו יכלו להיות סיפורים נחמדים של מורשת קרב, חומר לסמול טוק לארוחות סוף השבוע, אלמלא עולה מהם תמונה עגומה של ההתנהלות של ממשלת נתניהו השנייה. פעם קלקולים בממשלות ישראל היו רק לקראת סוף הקדנציה. ממשלת נתניהו לא רק שברה את שיאי הגודל, אלא גם את שיאי המהירות. עוד לא עברו 50 יום מיום כינון הממשלה וכבר מנהלי "קשת" מצטערים ש"ארץ נהדרת" בפגרה.

בדרך כלל, ממשלות חדשות מעבירות את התקציב הראשון שלהן בקלות יחסית, על בסיס האשראי שקיבלו בבחירות. אבל אם כך נראית ההתנהלות של ממשלת נתניהו במבחן הראשון שלה, כשלאף שותף קואליציוני אין באמת רצון אמיתי לפרוש מהממשלה, מה יהיה כשיתחילו הבעיות הקשות באמת?

אם בעבר הסיסמה של נתניהו (אמנם בהקשר אחר, המו"מ עם הפלסטינים) היתה "יתנו-יקבלו", בממשלת נתניהו השנייה זה יותר דומה ל"יקבלו-יקבלו". גם במו"מ הקואליציוני, גם כשנענה לכל חבר מפלגתו שביקש להיות שר, וגם בדיוני התקציב - הצד השני קיבל כל מה שרצה, הרבה מעבר למה שחלם. אבו מאזן ברמאללה ודאי עוקב בעניין.

הפארסה של מינויי השרים, שזכתה לביקורת קשה, היתה כנראה רק המערכה הראשונה. אם יש 30 שרים בממשלה, מה הפלא שבמערכה השנייה יש ארבעה שרי אוצר?

תדמית הפראייר

שטייניץ הוא אמנם זה שמחזיק בתואר הרשמי, אבל אחרי שנתניהו איגף אותו עם אורי יוגב מימין ועם עופר עיני משמאל, מצא את עצמו שר האוצר הרשמי בין הפטיש לסדן, בין היוגב לבין העיני, בין הנתניהו לבין הברוש.

נתניהו אמנם מינה את שטייניץ לתפקיד כי רצה לצידו שר אוצר ממושמע, שיחיה איתו בשלום, אבל כשמעליו ראש ממשלה שהוא גם שר-על לעניינים כלכליים, מאובזר ביועץ כלכלי דומיננטי מאוד ודעתן, וכשזכות הווטו בנושאים כלכליים ניתנת בכלל לגורמים חוץ פרלמנטריים - הסיטואציה היא בלתי-אפשרית עבור שר האוצר. מנגד - אם היה מתמנה שר אוצר מקצוען ומיומן - כל זה אולי לא היה קורה. הביצה והתרנגולת.

נתניהו לא המציא את שיטת ההתערבות של ראש הממשלה בענייניו של שר האוצר. הוא אפילו יכול לספר על זה בגוף ראשון, איך כשהיה שר אוצר ב-2003 התערב ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, והכריע בסוגיית תקציב הביטחון.

אפשר לומר על שטייניץ הרבה דברים. שהוא לא מנוסה, שהוא לא ראה ספר תקציב מימיו, שבוועדת החוץ והביטחון הוא לא נדרש להתעמת עם אנשי אגף התקציבים, אבל במצב הנוכחי, גם אם היה לו ידע כלכלי קודם והיו קוראים לו שלמה נחמה, ספק אם היה מצליח יותר במשימה.

לא רק המבנה שיצר סביבו ראש הממשלה עומד לו לרועץ, אלא שגם צירוף הנסיבות - המשבר הכלכלי החריף, הגירעון העמוק וסד הזמנים הקצר מאוד לגיבוש ולהגשת תקציב - כל אלה העמידו את שטייניץ בפני מציאות מורכבת. מצד אחד יוצר המצב הזה איום על מעמדו כשר הממונה, אבל מצד שני, כמו שהוא עצמו אמר לא מזמן, בכל משבר יש הזדמנות.

אם רק ימנף נכון את הסיטואציה הבעייתית - אולי יצליח לצאת ממנה בשלום. אם יעשה את זה או לא זו כבר סוגיה אחרת, אבל מה שבטוח הוא, שיהיה זה בלתי-אפשרי לצלוח את המשבר ללא גיבויו של ראש הממשלה.

אם להתעלם לרגע מכל התירוצים מסביב, שטייניץ לא טיפש. הוא מבין שהאמון שניתן לו בציבור נפגע, שהוא חטף פגיעה אנושה. שדרסו את אגף התקציבים ועל הדרך גם אותו. שהוא נתפס כמי שלא שולט בחומר, וכמי שאין לו אמירה מול נתניהו. גם אם הוא עצמו לא סבור ככה, בתרבות הישראלית, ברגע שעוקפים אותך מלמעלה, אתה נחשב לפראייר. מישהו מבין שרי הממשלה אפילו השווה אותו לעמיר פרץ שלקח על עצמו את תפקיד שר הביטחון ב-2006.

משרד האוצר הופרט

אתמול בבוקר, מה שהיה אמור להיות יום חגו של שר האוצר, מספרים שרים בממשלה כי שטייניץ לא נראה ממש טוב. "כמו סמרטוט" העיד אחד מאנשי משרדו. אחרי שראה את כותרות עיתוני הבוקר, החליטו יועציו לחסוך ממנו את המשך התענוג ולבודד אותו מהעולם החיצון. הם חסכו ממנו כל פיסת אינפורמציה על ההתנהלות התקשורתית, ובעיקר מנעו ממנו את כותרות משדרי הטלוויזיה שסיפרו כיצד עובר התקציב מעל לראשו.

לפני שהחלה ישיבת הממשלה, חיממו אותו כמה מאנשיו. מצבך לא טוב, אמרו לו כמה דקות לפני שנכנס ללשכתו של נתניהו. באותו ערב הם נפגשו פעמיים. לא ברור מה היה שם בין שני החברים האלה, וספק אם היתה התפרעות מול נתניהו להחזרת הכבוד האבוד, או שיחה עניינית על התקציב, אבל שטייניץ בהחלט יכול להרגיש מרומה. הבטיחו לו שיהיה שר אוצר, שכחו לעדכן אותו שהמשרד הופרט. יש שר אוצר, אבל לא קוראים לו יובל שטייניץ, אלא אורי יוגב.

מי שבאמת עומד מאחורי הפלונטר אליו נקלע שר האוצר, הוא לא ראש הממשלה. שטייניץ נפל קורבן לאגף התקציבים ולעומד בראשו. רם בלניקוב ניסה ככל הנראה לנצל את העובדה שהשר החדש נטול ניסיון בתחום, והכניס להצעת התקציב רפורמות קיצוניות, למרות שידע שאין להן סיכוי לעבור.

אם שר האוצר היה מבין עניין, לא היה מעז ראש אגף תקציבים להציע את הרפורמות הללו. אנשי אגף תקציבים הדליפו לעיתונות בשלב מוקדם - ובלי אישור - חוברת כל-כך עבה, ואליה הכניסו כל מה שהיה להם אי-פעם במגירות, מתוך ידיעה ששטייניץ לא יוכל לשפוט את החוברת הזו ולסנן מתוכה את מה שצריך.

בלינקוב מילכד את עצמו

החוברת הודלפה לתקשורת הרבה לפני שהועברה לשרים. היא כללה סעיפים שהדהימו את עיני ושלא הופיעו בהסכמים הקואליציוניים, שלא לומר אפילו הצעות המנוגדות להם לחלוטין. לא, אין פה שום חוכמה פוליטית או מקצועית של ראש אגף התקציבים. קוראים לזה שיטת מצליח. אלא שבמקרה הזה, זה לא מאוד לא הצליח.

הפינה שאליה הכניס בלינקוב את שטייניץ, הפכה את שר האוצר ללא רלוונטי, סיבכה אותו עם ראש הממשלה, הביאה לכותרות קשות, חוללה סערה בין ראש הממשלה ליו"ר ההסתדרות, ובסופו של דבר - להתפטרותו של בלינקוב עצמו.

אמש, עוד לפני שנודע דבר החלטתו של בלינקוב לפרוש, יצא לרגע פואד מישיבת הממשלה לחדר צדדי. הוא נתקל שם ברפרנטים של משרד התשתיות. נו, חייכו אליו נערי האוצר, אתה מרוצה הלילה?. "סוף סוף הבינו פה שיש מדינה שיש לה אוצר ולא אוצר שיש לו מדינה", ענה להם שר התמ"ת. *

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל