גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בניגוד למה שהיא חושבת גברת אריסון אינה הבעלים של הבנק"

הוא טוען שלבנק אין בעצם בעלים. הוא מבקר את הדירקטורים שפועלים כחותמת גומי של בעל השליטה ואת הממשל התאגידי הכושל במהותו. הוא לא אוהב טלוויזיה (וצופה רק בכדורגל) וקריאת ספרים היא הבילוי האולטימטיבי בעיניו. פרופ' ידידיה שטרן שלא היכרתם

הבית

ברחוב ציורי קטן, באזור המושבה הגרמנית בירושלים, מעוטר בשיחי נוי מטפסים, שפרחיהם הוורודים-ארגמניים בוהקים באור השמש, ממוקם ביתם של קרן וידידיה שטרן. מצידו האחד ממוקמת הישיבה החרדית "אוהל שמעון" של חסידות ערלוי, מצד שני ממוקם המרכז הקהילתי של הקהילה הוצרית היוונית-אורתודוקסית, ומצד שלישי ממוקם בית-הכנסת רמב"ן של הציונות הדתית.

כולם חיים שם בדו-קיום מופתי, המשלב זעקת תפילות עם צלילי בזוקי וברכות לשלום המדינה. נדמה, שאין מיקום מתאים מזה עבור בעל הבית, הליברל הדתי, המתון, שפועל שנים לצמצום הפערים בין ערכי החברה בכללותה לערכי היהדות הדתית.

הווילה של משפחת שטרן עצומת ממדים, ולא בכדי. ארבעת מפלסיה וגינתה המטופחת מאכלסים את הזוג שטרן, את ששת ילדיהם, את הכלב "דוגי", לטאה אוסטרלית שבני הבית רכשו באחד מטיוליהם המשפחתיים, וצב שהזמין את עצמו לחיות בגינתם.

בשעת צהריים מוקדמת שקט בבית. קרן יצאה לעיסוקיה לפני זמן קצר, אחרי שנשקה לבעלה לשלום; חמשת הילדים הקטנים בבתי-הספר, והבכורה, שסיימה טירונות לפני שבוע בלבד, משרתת בבסיס צבאי בדרום הארץ. רק בעל הבית מטפס בקלילות למשרדו הביתי שבקומה הרביעית. המדרגות למשרד מתעקלות ונעשות צרות יותר-ויותר ככל שמטפסים למעלה, כמו עלייה למנזר בודהיסטי מנותק.

"כשיש לך שישה ילדים אתה חייב שהדרך למשרד תהיה קצת קשה לטיפוס, כדי שתהיה לך פרטיות ותוכל לעבוד", אומר בעל הבית כשהוא נכנס למשרד מרווח שכל כולו ספרייה עצומה שלא מביישת אף מוסד אקדמי. קיר אחד שלה עמוס בספרים משפטיים, השני ספרייה של כתבי קודש דתיים, השלישי ספרייה של מדעי החברה והרוח, ועוד קיר שלם עמוס בספרות יפה ישראלית וזרה.

"זו תעודת הזהות שלי", אומר הפרופסור שמבלה את מרבית זמנו בקריאה ובכתיבה. "את רוצה לראות את החזות שלי, היא כאן. הספרייה והספרים הם מי שאני".

ההורים

"הורי (פרופסור לחינוך אליעזר שטרן וד"ר לספרות ולשון דינה שטרן, א' ל'-ו'), הגיעו לארץ כל אחד בנפרד כבני עשרה, בשנות ה-30, מלודז' פולין. אבי הגיע כשהיה בן 18 ואמי כשהיא בת 16, ויותר הם לא ראו את משפחותיהם. כולם נספו בשואה. גדלתי במשפחה גרעינית שבה לא היה דוד, דודה, סבא, סבתא, מאומה. ילד שואה קלאסי, אך ההורים עצמם לא עברו את השואה. הם הגיעו לכאן כנערים חסרי כול והתחילו מאפס. הם הכירו זה את זה בקומונה של בני עקיבא שאבי ייסד בעיר העתיקה, והתחתנו לאחר מספר שנים על גג הקומונה, בלי אף קרוב משפחה ובלי כסף לשמלת כלה.

"הם עבדו כמורים ובתחילת הנישואים גרו בליפט, ארגז שמשמש להובלת מסעות שעשו בו חור לדלת וחור לחלון, בחולון. כשצברו מספיק כסף, התקדמו ועברו לתל-אביב, למקום נידח בדרום העיר. לימים אבי ייסד את בית-הספר לחינוך באוניברסיטת בר-אילן ואמי הייתה לפרשנית מוסמכת של ש"י עגנון, כתבה 10 ספרים ולימדה ספרות באוניברסיטת בר-אילן".

ביוגרפיה מקוצרת

"באתי לעולם כילד שלישי מתוך ארבעה. נולדתי באנגליה כשהורי היו בשליחות באנגליה בעקבות עבודתו של אבי, וכך אני גם אזרח של הוד מלכותה. בגיל 7 חודשים הועליתי ארצה, לתל-אביב. חיינו בדירה קטנטנה, בקומה רביעית בלי מעלית, בבניין במרכז תל-אביב. לא היה יותר מדי כסף בבית, אבל הייתה לי ילדות מאושרת.

"היו לי שלושה מרכזים בחיי. המרכז האמיתי היה 'ספריית מירה' בכיכר דיזנגוף. הייתי שם יום-יום. הייתי תולעת ספרים קלאסית. ביליתי הרבה שעות על מדרגות הספרייה. עוגן שני היה תנועת הנוער החרדית-לאומית "עזרא", שהייתה מאוד משמעותית עבורי, שם נחשפתי להשקפות לאומיות ודתיות ולחינוך יקי מוקפד. המרכז השלישי היה חוף הים. הייתי נער חוף. כל יום הייתי מוצא את דרכי לים או לבריכת גורדון.

"הייתי תלמיד טוב כל השנים, אבל לא המצטיין בכיתה. עשיתי את מה שצריך כדי להצליח, אבל לא היה לי ב-DNA להצטיין באותה תקופה. הייתי חנון סביר לא היסטרי. ביום הראשון לאוניברסיטה החלטתי שעכשיו מתחילים החיים האמיתיים ומעתה אהיה הראשון בכיתה בכל דבר שאעשה, וכך עשיתי.

"בגיל 14 נשלחתי לישיבה התיכונית נחלים, שם נהניתי בעיקר מחברה טובה ופחות מאווירה לימודית מרשימה. ידעתי שאני הומניסט בנשמתי, אבל נרשמתי למגמה פיסיקלית-מתמטית, משום שלא רציתי לסגור שום אופציה בחיים. ידעתי שזה לא ימנע ממני לעשות כל דבר אחר שארצה לעשות, ולעומת זאת אם הייתי הולך למגמה 'הומנית' סיכויי להתפתח למקומות אחרים, ריאליים יותר, קלושים.

"מגיל מאוד צעיר היה ברור למשפחתי ולכל מי שסבב אותי שאני צריך להיות רופא. לא הייתה לכך סיבה מיוחדת מלבד היותי יהודי. אפשרות אחרת לא עלתה על הדעת. אבל אני לא נמשכתי לכך. עד הצבא לא ידעתי מה אני רוצה לעשות. הפנטזיות שלי היו להיות סופר או חוקר נפש האדם. אלו התחומים שנמשכתי אליהם".

משפטים

"בתום הישיבה התיכונית הלכתי לישיבת הסדר (ישיבה המשלבת לימודים תורניים גבוהים ושירות צבאי, א' ל'-ו'). שרתי כטנקיסט בשריון, ולמרות שלא אהבתי את השריון ראיתי בו הזדמנות גדולה מבחינתי לעשות דבר בניגוד לטבעי, ולעשות אותו הכי טוב שאוכל. לאחר 5 שנים בשירות צבאי ובלימודים, בשנה האחרונה של הישיבה, נפגעתי בתאונת דרכים והושבתי לחצי שנה. זאת הייתה חצי שנה שבה התחבטתי מה אני עושה עם חיי. עשיתי בחינת התאמה מקצועית שאמרה לי משהו שממש עזר לי: 'אתה יכול לעשות הכול'. שכבתי במיטה והתחבטתי לגבי עתידי. באותה תקופה כתבתי סיפור קצר לעצמי, שבו ביטאתי את התסכול של הצורך לקבל בגיל צעיר החלטות שאתה לא מצויד ביכולת ובכלים לקבל אותן ולהחליט.

"בסופו של דבר ניסיתי להתקבל, והתקבלתי, ללימודי רפואה בירושלים ובתל-אביב, לארכיטקטורה בטכניון ולמשפטים בבר-אילן. התחבטתי עד ליום הראשון של הלימודים ובסוף ההכרעה נפלה על משפטים. הסיבה לכך, שבדיעבד אני חושב שהייתה נכונה, היא שאמרתי לעצמי 'מאחר שאני לא יודע לאן אני רוצה ללכת ואני רוצה לתת נגיסה גדולה בתפוח הזה שנקרא החיים, עדיף ללכת למקצוע שהוא פחות מחייב, הכי רחב'. כארכיטקט או כרופא אתה עוסק בדבר קונקרטי, אבל כמשפטן אתה בעצם מודה שעדיין לא החלטת מה תעשה בחיים.

"עד היום אני חושב שמשפטים זה מקצוע שמצד אחד תוכנו הפנימי די ריקני, אין דיסציפלינה משפטית, ממשית, פנימית. מצד שני, המקצוע הזה משקף את כל החיים האנושיים על כל גוניהם. כשאתה הולך ללמוד מקצוע כזה אתה יכול עדיין לבחור לעצמך את ההשתקפויות של הקריירה שלך ואת הדרכים להמשיך, והקריירה שלי היא הוכחה מסוימת לכך".

המשך ביוגרפיה מקוצרת

"מכיוון שלא באתי מבית עם כסף, והייתי צריך לממן את לימודי ומחייתי בחו"ל, במהלך לימודי בהרווארד, בלילות, שמרתי על הבניינים בקמפוס. ביום הייתי סטודנט ובלילה שומר. הייתי מאוד חסכוני, ועדיין צברתי חובות. כשגמרתי ללמוד, הייתי צריך להחזיר את החובות. לכן, בתום לימודי נסעתי לוול סטריט ועבדתי שם בפירמת עורכי-דין מובילה. יכול להיות שזו הפעם היחידה בחיי, ואני בר מזל שאני יכול להגיד משפט כזה, שעבדתי בעל כורחי. עשיתי את זה כשנה וחצי, הרווחתי את הסכומים הנדרשים להחזר חובותיי וסגרתי את הבסטה. כשחזרתי ארצה, הצטרפתי לאוניברסיטת בר-אילן כחבר סגל צעיר ולימדתי דיני תאגידים. כך החלה הקריירה האקדמית שלי".

המשבר

"ההסבר העקרוני למצב שהעולם נמצא בו היום, למשבר שמתחולל, הוא שהתאגידים המרכזיים בעולם המערבי תופסים את עצמם כתאגידים שאמורים לפעול לטובת בעלי המניות. אם תשאלי את גליה מאור לשם מה היא מתאפרת בבוקר והולכת לעבודה, התשובה שלה תהיה שהיא דואגת להשאת הרווחים של בעלי המניות.

"הבעיה של התאגידים היום היא שהמנהלים תופסים את תפקידם כמשרתים של בעלי המניות ולא כמשרתים של החברה. וזה לא אותו דבר. יש ניגודי עניינים בין האינטרס של החברה לאינטרס של בעלי המניות. בעלי המניות לפעמים פועלים מתוך אהבת סיכון שלא תואמת את האינטרס של החברה, כדוגמת בתי ההשקעות, החברות והבנקים שנפלו בארה"ב. חברת הביטוח AIG נפלה משום שהיא לא פעלה כמו שחברת ביטוח אמורה לפעול, כזו שהאינטרס שלה זה לשרוד כדי להחזיר את חובותיה, אלא פעלה כדי להגדיל את רווחי בעלי המניות.

"הדירקטורים בעולם המערבי ובישראל ערים לחובה העקרונית שלהם לפעול לטובת החברה, אך למרבה הצער, בפועל, יותר מדי פעמים הם פועלים כחותמת גומי של הרצונות והגחמות של מי שהם תופסים שמינה אותם, שזה בעל השליטה. זו בעיה עצומה, רעה חולה של כל העולם התאגידי, שבעצם הוא מנותב לכיוון של קידום אינטרסים פרטיקולר*יים של בעלי מניות, בעוד שהעולם מורכב מהרבה אינטרסים אחרים. חברה היא פקעת חוזית שיש לה חוזים עם כל העולם, אבל החוזה של החברה עם בעלי המניות הוא החוזה המרכזי שבו מתחשבים תוך דחיקת שאר החוזים החוצה. הממשל התאגידי כושל במהותו בגלל העדפת בעלי המניות על שאר הצדדים לפקעת החוזית, וזה כולל עובדים ונושים.

המחלוקת בבנק הפועלים

"לפי הפרסומים, לדעת המפקח על הבנקים ההתנהלות של דירקטוריון בנק הפועלים והעומד בראשו היא התנהגות שאינה תואמת את האינטרס של הבנק. אומרת שרי אריסון - ויועציה - שהיא זו שהשקיעה את הכסף בבנק, שהיא בעלת השליטה, ומי אתה הרגולטור שתגיד לה איך להתנהג. מה אתה חושב שהיא תפעל לרעתה? היא פועלת לטובתה, וטובתה זה טובת בנק הפועלים. ואני אומר בעדינות: 'ממש לא'.

"טעות לזהות בין האינטרס של בעלת שליטה, שיש לה 20 וכמה אחוזים בבנק לבין האינטרס של בנק הפועלים. כל ישראל מעורבת בבנק הפועלים. נניח שאריסון רוצה את טובתה, אבל היא עושה את זה בדרך מוטעית או שאינה הולמת את האינטרסים של הבנק. נניח שהיא לוקחת סיכונים גבוהים מדי או עושה החלטות אמוציונליות מדי, שזה כנראה המקרה. אם זה כך, התוצאה של כישלון לא תהיה רק שהיא תפסיד את כספה, אלא שהחוסכים בבנק הפועלים, הציבור הישראלי, עלול שלא לראות את כספו בחזרה.

"כל עם ישראל הוא נושה של בנק הפועלים. למה להעדיף את האינטרס של בעל המניות על האינטרס של הנושה אם יש חשש שבעל המניות עושה מעשים שיביאו לחדלות פירעון? אם גברת לוי מחדרה מפקידה כסף בבנק, או שהיא עובדת הבנק, יש ניגוד אינטרסים רחב בינה - שהיא הציבור - לבין גברת אריסון.

"בניגוד למה שהיא חושבת, אריסון אינה הבעלים של בנק הפועלים. לבנק אין בעלים. לאריסון יש חוזה שקוראים לו חוזה מניה, והיא הבעלים של החוזה, לא של הבנק. זה לא אותו דבר. לבנק יש ישות משפטית נפרדת כמו למדינת ישראל ולכל אחד מאיתנו, ולכן השיח הזה של מי הבעלים שלו הוא שגוי, הוא לא נכון פורמלית, מהותית וכלכלית. מנקודת הראות של יעילות כלכלית חייבים להבין שלחברה עסקית אין בעלים, שבעל שליטה אינו הבעלים שלה, ושקיימים ניגודי עניינים בין כל אחד מהשחקנים לבין החברה. לחברה יש אינטרסים עצמאיים. אין לאריסון שום יתרון יחסי בקבלת ההחלטות בדירקטוריון ואסור שיהיה לה.

"על-פי העובדות שלפנינו השאלה המרכזית במחלוקת בין בנק הפועלים לנגיד בנק ישראל היא אם דירקטוריון הבנק פעל לטובת החברה בלי קשר לאינטרסים של אריסון. זו שאלה עובדתית שאני לא יודע לענות עליה, אבל היא שאלת המפתח. אם יתברר שהדירקטוריון או היו"ר פעל על-פי תכתיבים של בעלת השליטה, בלי ששקל באופן רציני את טובת הבנק, צודקים הנגיד והמפקח על הבנקים במהלכיהם. לעומת זאת, אם מדובר בניסיון לחנך חברה פרטית לפעול לפי הגחמות של הרגולציה, אז אסור שזה יקרה".

טלוויזיה

"אני לא אוהב טלוויזיה. עם השנים פחות ופחות התעניינתי בה. אפילו חדשות אני כבר לא רואה. לא מוצא בזה עניין. הדבר היחיד שאני מוצא בו עניין בטלוויזיה זה שידורי ספורט. בשבוע שעבר ראיתי את משחקי ליגת האלופות למשל, ומאוד נהניתי. כיף לשבת עם הבנים מחובקים מתחת לשמיכה ולהתרגש ביחד ממשחק כדורגל טוב".

קריאה

"הקריאה בעיני היא הבילוי האולטימטיבי וההשקעה האולטימטיבית של הזמן. אני חיית ספרים. עבודתי סובבת סביב קריאה וכתיבה, כשרוב זמני מוקדש לקריאה. אני גם לא מפריד בין קריאה לצורכי עבודה לבין קריאה להנאתי. הכול בשבילי הוא מקצועי. לא מזמן חזרתי מטורונטו, שם קראתי את ספרו האחרון של עמוס עוז, 'תמונות מחיי הכפר'. מה זה קשור לעבודה שלי? קשור מאוד. עמוס עוז, הציוני-הקלאסי, תכול העיניים מקיבוץ חולדה, האייקון הבולט של ישראל בעולם מלבד פרס, חווה חוויה או לפחות נותן לי להרגיש שהוא חווה חוויה של התפוררות מסוימת של האתוס של ההתיישבות הציונית. זה קשור להבנתי את החברה הישראלית ולעבודתי.

"אני במידה מסוימת רואה את עצמי כסוציולוג. אז מה אם למדתי משפטים וקוראים לי משפטן? מה שאני עושה בעבודה, גם בתחום התאגידי וגם בתחום הציבורי, הוא הבנה יותר טובה של ההוויה הישראלית. קריאת ספרות מגוונת, גם לא משפטית, היא חלק בלתי נפרד מזה".

ספורט

"אני עוסק בספורט באופן קבוע. מספר פעמים בשבוע, בבקרים, אשתי ואני מתאמנים עם מאמנת אישית שמגיעה לביתנו. נוסף לזה, אני חובב אתגרים פיזיים. אני עוסק בפעילות ספורטיבית מעניינת ומיוחדת כבר הרבה שנים, ובעקבותיי כל משפחת שטרן לדורותיה התמכרה לספורט אתגרי. לפני שנה וחצי עשיתי מסע טיפוס של שבועיים על הר הקלימנג'רו בטנזניה. זה היה כיף אדיר. בקיץ הקודם נסענו כל המשפחה לאפריקה ועשינו רפטינג בנהר הזמבזי, אתר הרפטינג הקשה בעולם. כל פעם שאני נוסע לניו-יורק אני רץ מרתון. תמיד מחפש אתגרים פיזיים מעניינים. זה חלק ממני. לדעתי, אני בן 18, רק העובדות בשטח הן שונות".

אלמלא הייתי משפטן

"יכולתי לעשות הרבה דברים. אני נהנה מאומנות ואני חושב שהייתי יכול להיות סופר לא רע. היום יכול להיות שהייתי בוחר להיות פרשן תנ"ך, במובן של לקחת את התנ"ך ולהפוך אותו מחדש לתעודת הזהות הכלל-ישראלית כפי שהיא היום. זו משימה שבשבילה כדאי לקום בבוקר".

לא יודעים עליי

"אני נתפס כקרייריסט ואני כזה, אבל אין לי ספק שהמשפחה שלי היא הטקסט האמיתי, והקריירה היא הערת שוליים מבחינת התודעה הנפשית שלי. בראש ובראשונה אני איש משפחה. כך אני תופס את עצמי". *

רזומה

* אישי: פרופ' ידידיה צ' שטרן (54) נולד באנגליה ומתגורר בירושלים. נשוי לד"ר קרן פרידמן-שטרן, פסיכולוגית, ואב ל-6 ילדים, בני 9 עד 18

* מקצועי: אחד המומחים המובילים בארץ לדיני תאגידים, דת ומדינה, משפט והלכה ומשפט ציבורי. פרופ' בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן וסגן נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה. כתב וערך ספרים ומחקרי מדיניות רבים, ביניהם: "תכלית החברה העסקית" ו"הבעלות בחברה העסקית"

* ועוד משהו: נחשב לליברל דתי, מתון בדעותיו שמתנגד לדתיות קיצונית. כיהן כדיקן הפקולטה למשפטים בבר-אילן בעת שסטודנט הפקולטה, יגאל עמיר, רצח את רוה"מ יצחק רבין. מאז החל לעסוק במתחים בין חילוניים לדתיים

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים