גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כשהקמנו את CA המטרה היתה לשרוד, לא למכור במיליארדי דולרים"

ראסל ארץ', ממייסדי CA - חברת התוכנה החמישית בגודלה בעולם - מספר בראיון ל"גלובס" על הכניסה לקלינטק ועל השערוריות בשנים האחרונות

ההיסטוריה של CA בדרך להפיכתה לחברת התוכנה החמישית בגודלה בעולם - אחרי מיקרוסופט, אורקל, IBM וסימנטק - עברה עליות ומורדות. למרות שהחברה שרדה שינויים משמעותיים בתחום הארגוני והניהולי בעולם ובישראל, שינתה מספר פעמים את קווי המוצרים והאסטרטגיה הנלוות - זו הפעם הראשונה שב-CA, שמפתחת כלי תוכנה לניהול תשתיות המחשוב הארגוניות, רואים שינוי אמיתי באופק.

על המהלכים הצפויים ניתן ללמוד מההתייחסויות של מנהלי החברה למשמעויות של ענן המחשוב. דוגמה קטנה יותר היא הסיבה שהביאה שני מנהלים בכירים בחברה - ראסל (ראס) ארץ', סגן יו"ר דירקטוריון CA ואחד ממייסדיה, וג'ייקוב לם, סגן נשיא בכיר ומנהל האסטרטגיה והפיתוח העסקי בחברה - לביקור השבוע בישראל, לכנס בנושא קלינטק. הביקור הנוכחי אינו עוסק באבטחה, אלא באנרגיה ירוקה - תחום שנראה רחוק מאוד מהעניין המסורתי של CA.

ארץ' היה זה שרומם ב-CA את תחום אבטחת המידע, וככזה היה מעורב בארבע מהרכישות שנעשו בישראל: IDFocus ויוריקפיי באוקטובר שעבר והחברות נטגריטי וממקו, שנרכשו לפני מספר שנים. "חיסכון באנרגיה הוא חשוב והתחום מהווה הזדמנות גדולה וחשובה עבורנו", אומר ארץ' בראיון ל"גלובס". "אנחנו בודקים מיהם השחקנים החדשים בתחום".

לם, שמבקר בישראל לעיתים קרובות יחסית בתקופה האחרונה, אומר: "קלינטק הוא תחום רחב. המיקוד שלנו הוא סביב תוכנות לניהול אנרגיה, ניהול חומרה, או ניצול של האנרגיה הנחסכת - תהליכים שנדרשים בתחום ניהול ה-IT כיום".

קשות לשילוב

CA היא אחת הרוכשות הסדרתיות המובילות בישראל, והיא ביצעה שמונה רכישות מאז סוף שנות ה-90 בשווי כולל של כחצי מיליארד דולר, שכיום באים לידי ביטוי במרכז פיתוח מקומי המעסיק כ-300 עובדים.

לחברה מזומן בהיקף של 2.7 מיליארד דולר שמיועדים גם להמשך תדלוק מכונת הרכישות. "רכשנו מאות חברות, והדבר הקשה ביותר הוא השילוב של הטכנולוגיה והתרבות של החברות הנרכשות", אומר ארץ'. בשתי הרכישות האחרונות של החברה בישראל, הוא אומר, CA קיבלה הנהלות חזקות. "רכישת יוריקיפיי היא אסטרטגית עבורנו. מתכנתים יכולים להיות נפלאים, אבל בלי הנהלה שמספקת את הפוקוס המתאים - הם לא יהיו יעילים".

CA גם אומרת בבירור שהיא מחפשת בישראל את ההזדמנויות הבאות. "בכלכלה חלשה, המזומן הוא המלך ואנחנו מתכוונים להשתמש בו בחדירה לתחומים חדשים - למשל לקלינטק", אומר ארץ', "אנחנו יכולים לבצע רכישות בנושאים משלימים. בתקופות האלו ההזדמנויות להוציא את הכסף גדלות. CA תבצע גם בישראל מהלכים בשוק, בעיקר בתחום האבטחה".

ההיסטוריה של CA היא אחת המרתקות בעולם התוכנה. ב-1976 הצטרף ארץ' לצ'ראלס ואנג להקמת החברה. באותם הימים, ניהול יעיל יותר של משאבי המחשוב שמספק המיינפריים היה לעיתים עניין של חיים ומוות עבור ארגונים עם תקציב מחשוב מצומצם, ו-CA התפרצה לדלת פתוחה. את השנה השנייה לחייה היא סיימה עם מכירות של כ-5 מיליון דולר, ב-1981 גייסה כ-3.2 מיליון דולר בוול סטריט, וב-1989 הפכה לחברת התוכנה הראשונה שמכרה ביותר ממיליארד דולר.

ארץ' היה הטכנולוג, זה שכתב את הקוד של חלק גדול מהמוצרים הראשוניים של CA. ואנג היה איש המכירות, זה שפניו הפכו - לטוב ולרע - לסמל של החברה. "המטרה שלנו בהתחלה הייתה לשרוד, לא למכור במיליארדי דולר. לא היו לנו קרנות הון סיכון, וכרטיס האשראי שלי היה אמצעי התשלום העיקרי. מעולם לא חשבנו מתי נעשה מיליארד. אבל היה לנו חזון, לספק סביבת ניהול ל-IT שמשולבת במערכות המחשוב".

גרסה חדשה לענן

למרות שכיום ניהול סביבת המיינפריים הוא תחום שעדיין מהווה מחצית מהכנסותיה של CA, ארץ' רואה לפניו אתגרים אחרים. "ענן מחשוב הוא תחום חדש לגמרי. אנחנו צריכים בשבילו רמה חדשה של ניהול ואבטחה", אומר ארץ', מי שכתב את הקוד למערכת ה-Unicenter, שהיא הפלטפורמה עליה מבססת החברה את יישומי ניהול המחשוב שלה. לדבריו, החברה זקוקה לגרסה חדשה למערכת שתתאים לענן המחשוב.

גם הסביבה התחרותית השתנתה. דוגמה טובה לכך היא הכניסה של סיסקו לתחום אספקת החומרה למרכזי הנתונים שדורשת ניהול אינטנסיבי של התשתיות החדשות, שמבוססות על הרבה יכולות וירטואליות. סיסקו התחברה, לפחות בינתיים, למתחרות של CA - BMC ו-VMware. "זה ייצור הזדמנויות עבורנו", משוכנעים ארץ' ולם. *

"הדבר הקשה הוא לחדש את האמון"

את שנת הכספים 2009, שהסתיימה במארס האחרון, סיימה CA עם מכירות מכובדות של כ-4.3 מיליארד דולר, אבל הדרך לשם הסתבכה. חקירה שנוהלה ב-CA בתחילת העשור גילתה, כי החברה ניפחה את שורת ההכנסות בדו"חות שלה בכ-2.2 מיליארד דולר בין השנים 1998-2000.

בין השנים 2002-2006 עברה CA תקופה קשה ובקושי שרדה. ואנג התפטר מתפקידו כמנכ"ל עוד ב-2000 וב-2002 פרש גם מתפקיד היו"ר. קומר, שהחליף אותו, התפטר ב-2004 על רקע החקירה הפלילית נגדו, נידון לישיבה של 12 שנה בכלא ולתשלום פיצויים של כ-800 מיליון דולר ל-CA.

כעת, טוענים ארץ' ולם, החברה נבנתה מחדש. "זו הייתה תקופה קשה", מודה ארץ', " קומר הסתבך והוא משלם על זה. היה קשה לי לראות את האנשים שעבדתי איתם מסתבכים כך וכן את הכיוון אליו הולכת החברה שבניתי. הדרך היחידה להתמודד עם זה היא לשמור את הראש למטה ולהישאר מפוקס במטרה, וזה מה שעשינו".

ארץ' הצליח לצאת מהחקירות על הרגליים, למרות שגם בו דבק משהו מהכתם כאשר קיבל כ-1.3 מיליון מניות החברה במסגרת המענק השערורייתי שחילקה החברה לוואנג, קומר ולו ב-1998, ששוויין עלה על 100 מיליון דולר. כיום, הוא ולם הם המנהלים היחידים מאותה התקופה בחברה.

בשנתיים האחרונות צצות עדיין מדי פעם ידיעות על התפתחויות בפרשה, לדוגמה כאשר קומר האשים בספטמבר שעבר כי ואנג וארץ', ידעו ותמכו בשיטות החשבונאיות שעליהן נחקרה החברה.

"בתקופה שקומר היה המנכ"ל וגם היו"ר עבדתי איתו והוא הונה את כולנו, כולל אותי", אומר ארץ'. "ידעתי שאנחנו בצרות, אבל כאשר קומר יצא מהחברה הדברים התבהרו והענן השחור ירד עלינו. אנחנו חושבים שכל זה היסטוריה, אבל ברור שאנשים מסתכלים היום על CA אחרת. הדבר הקשה הוא לחדש את האמון".

הדרמות של CA לא יוחדו רק לארה"ב. גם בישראל אירע שינוי לאחרונה, וגם כאן לא חיובי. בדצמבר שעבר נחשף ב"גלובס" כי CA מנהלת הליך הדחה כנגד מנכ"ל החברה בישראל, אריה אופנר, והמשנה למנכ"ל, דני שמש, על רקע בדיקות בחברה לאי-סדרים בפעילת בישראל. הפרשה גוועה מהר לאחר שהצדדים הגיעו לסיכום על פרישה "מכובדת" של המנהלים. לפני כחודשיים מונה שי און כמנכ"ל חדש של הפעילות המקומית.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו