גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כשהקמנו את CA המטרה היתה לשרוד, לא למכור במיליארדי דולרים"

ראסל ארץ', ממייסדי CA - חברת התוכנה החמישית בגודלה בעולם - מספר בראיון ל"גלובס" על הכניסה לקלינטק ועל השערוריות בשנים האחרונות

ההיסטוריה של CA בדרך להפיכתה לחברת התוכנה החמישית בגודלה בעולם - אחרי מיקרוסופט, אורקל, IBM וסימנטק - עברה עליות ומורדות. למרות שהחברה שרדה שינויים משמעותיים בתחום הארגוני והניהולי בעולם ובישראל, שינתה מספר פעמים את קווי המוצרים והאסטרטגיה הנלוות - זו הפעם הראשונה שב-CA, שמפתחת כלי תוכנה לניהול תשתיות המחשוב הארגוניות, רואים שינוי אמיתי באופק.

על המהלכים הצפויים ניתן ללמוד מההתייחסויות של מנהלי החברה למשמעויות של ענן המחשוב. דוגמה קטנה יותר היא הסיבה שהביאה שני מנהלים בכירים בחברה - ראסל (ראס) ארץ', סגן יו"ר דירקטוריון CA ואחד ממייסדיה, וג'ייקוב לם, סגן נשיא בכיר ומנהל האסטרטגיה והפיתוח העסקי בחברה - לביקור השבוע בישראל, לכנס בנושא קלינטק. הביקור הנוכחי אינו עוסק באבטחה, אלא באנרגיה ירוקה - תחום שנראה רחוק מאוד מהעניין המסורתי של CA.

ארץ' היה זה שרומם ב-CA את תחום אבטחת המידע, וככזה היה מעורב בארבע מהרכישות שנעשו בישראל: IDFocus ויוריקפיי באוקטובר שעבר והחברות נטגריטי וממקו, שנרכשו לפני מספר שנים. "חיסכון באנרגיה הוא חשוב והתחום מהווה הזדמנות גדולה וחשובה עבורנו", אומר ארץ' בראיון ל"גלובס". "אנחנו בודקים מיהם השחקנים החדשים בתחום".

לם, שמבקר בישראל לעיתים קרובות יחסית בתקופה האחרונה, אומר: "קלינטק הוא תחום רחב. המיקוד שלנו הוא סביב תוכנות לניהול אנרגיה, ניהול חומרה, או ניצול של האנרגיה הנחסכת - תהליכים שנדרשים בתחום ניהול ה-IT כיום".

קשות לשילוב

CA היא אחת הרוכשות הסדרתיות המובילות בישראל, והיא ביצעה שמונה רכישות מאז סוף שנות ה-90 בשווי כולל של כחצי מיליארד דולר, שכיום באים לידי ביטוי במרכז פיתוח מקומי המעסיק כ-300 עובדים.

לחברה מזומן בהיקף של 2.7 מיליארד דולר שמיועדים גם להמשך תדלוק מכונת הרכישות. "רכשנו מאות חברות, והדבר הקשה ביותר הוא השילוב של הטכנולוגיה והתרבות של החברות הנרכשות", אומר ארץ'. בשתי הרכישות האחרונות של החברה בישראל, הוא אומר, CA קיבלה הנהלות חזקות. "רכישת יוריקיפיי היא אסטרטגית עבורנו. מתכנתים יכולים להיות נפלאים, אבל בלי הנהלה שמספקת את הפוקוס המתאים - הם לא יהיו יעילים".

CA גם אומרת בבירור שהיא מחפשת בישראל את ההזדמנויות הבאות. "בכלכלה חלשה, המזומן הוא המלך ואנחנו מתכוונים להשתמש בו בחדירה לתחומים חדשים - למשל לקלינטק", אומר ארץ', "אנחנו יכולים לבצע רכישות בנושאים משלימים. בתקופות האלו ההזדמנויות להוציא את הכסף גדלות. CA תבצע גם בישראל מהלכים בשוק, בעיקר בתחום האבטחה".

ההיסטוריה של CA היא אחת המרתקות בעולם התוכנה. ב-1976 הצטרף ארץ' לצ'ראלס ואנג להקמת החברה. באותם הימים, ניהול יעיל יותר של משאבי המחשוב שמספק המיינפריים היה לעיתים עניין של חיים ומוות עבור ארגונים עם תקציב מחשוב מצומצם, ו-CA התפרצה לדלת פתוחה. את השנה השנייה לחייה היא סיימה עם מכירות של כ-5 מיליון דולר, ב-1981 גייסה כ-3.2 מיליון דולר בוול סטריט, וב-1989 הפכה לחברת התוכנה הראשונה שמכרה ביותר ממיליארד דולר.

ארץ' היה הטכנולוג, זה שכתב את הקוד של חלק גדול מהמוצרים הראשוניים של CA. ואנג היה איש המכירות, זה שפניו הפכו - לטוב ולרע - לסמל של החברה. "המטרה שלנו בהתחלה הייתה לשרוד, לא למכור במיליארדי דולר. לא היו לנו קרנות הון סיכון, וכרטיס האשראי שלי היה אמצעי התשלום העיקרי. מעולם לא חשבנו מתי נעשה מיליארד. אבל היה לנו חזון, לספק סביבת ניהול ל-IT שמשולבת במערכות המחשוב".

גרסה חדשה לענן

למרות שכיום ניהול סביבת המיינפריים הוא תחום שעדיין מהווה מחצית מהכנסותיה של CA, ארץ' רואה לפניו אתגרים אחרים. "ענן מחשוב הוא תחום חדש לגמרי. אנחנו צריכים בשבילו רמה חדשה של ניהול ואבטחה", אומר ארץ', מי שכתב את הקוד למערכת ה-Unicenter, שהיא הפלטפורמה עליה מבססת החברה את יישומי ניהול המחשוב שלה. לדבריו, החברה זקוקה לגרסה חדשה למערכת שתתאים לענן המחשוב.

גם הסביבה התחרותית השתנתה. דוגמה טובה לכך היא הכניסה של סיסקו לתחום אספקת החומרה למרכזי הנתונים שדורשת ניהול אינטנסיבי של התשתיות החדשות, שמבוססות על הרבה יכולות וירטואליות. סיסקו התחברה, לפחות בינתיים, למתחרות של CA - BMC ו-VMware. "זה ייצור הזדמנויות עבורנו", משוכנעים ארץ' ולם. *

"הדבר הקשה הוא לחדש את האמון"

את שנת הכספים 2009, שהסתיימה במארס האחרון, סיימה CA עם מכירות מכובדות של כ-4.3 מיליארד דולר, אבל הדרך לשם הסתבכה. חקירה שנוהלה ב-CA בתחילת העשור גילתה, כי החברה ניפחה את שורת ההכנסות בדו"חות שלה בכ-2.2 מיליארד דולר בין השנים 1998-2000.

בין השנים 2002-2006 עברה CA תקופה קשה ובקושי שרדה. ואנג התפטר מתפקידו כמנכ"ל עוד ב-2000 וב-2002 פרש גם מתפקיד היו"ר. קומר, שהחליף אותו, התפטר ב-2004 על רקע החקירה הפלילית נגדו, נידון לישיבה של 12 שנה בכלא ולתשלום פיצויים של כ-800 מיליון דולר ל-CA.

כעת, טוענים ארץ' ולם, החברה נבנתה מחדש. "זו הייתה תקופה קשה", מודה ארץ', " קומר הסתבך והוא משלם על זה. היה קשה לי לראות את האנשים שעבדתי איתם מסתבכים כך וכן את הכיוון אליו הולכת החברה שבניתי. הדרך היחידה להתמודד עם זה היא לשמור את הראש למטה ולהישאר מפוקס במטרה, וזה מה שעשינו".

ארץ' הצליח לצאת מהחקירות על הרגליים, למרות שגם בו דבק משהו מהכתם כאשר קיבל כ-1.3 מיליון מניות החברה במסגרת המענק השערורייתי שחילקה החברה לוואנג, קומר ולו ב-1998, ששוויין עלה על 100 מיליון דולר. כיום, הוא ולם הם המנהלים היחידים מאותה התקופה בחברה.

בשנתיים האחרונות צצות עדיין מדי פעם ידיעות על התפתחויות בפרשה, לדוגמה כאשר קומר האשים בספטמבר שעבר כי ואנג וארץ', ידעו ותמכו בשיטות החשבונאיות שעליהן נחקרה החברה.

"בתקופה שקומר היה המנכ"ל וגם היו"ר עבדתי איתו והוא הונה את כולנו, כולל אותי", אומר ארץ'. "ידעתי שאנחנו בצרות, אבל כאשר קומר יצא מהחברה הדברים התבהרו והענן השחור ירד עלינו. אנחנו חושבים שכל זה היסטוריה, אבל ברור שאנשים מסתכלים היום על CA אחרת. הדבר הקשה הוא לחדש את האמון".

הדרמות של CA לא יוחדו רק לארה"ב. גם בישראל אירע שינוי לאחרונה, וגם כאן לא חיובי. בדצמבר שעבר נחשף ב"גלובס" כי CA מנהלת הליך הדחה כנגד מנכ"ל החברה בישראל, אריה אופנר, והמשנה למנכ"ל, דני שמש, על רקע בדיקות בחברה לאי-סדרים בפעילת בישראל. הפרשה גוועה מהר לאחר שהצדדים הגיעו לסיכום על פרישה "מכובדת" של המנהלים. לפני כחודשיים מונה שי און כמנכ"ל חדש של הפעילות המקומית.

עוד כתבות

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ירידה בתוצאות צים ברבעון השלישי; איך מתמודדים בחברה עם טענות בעלי המניות?

חברת התובלה הימית דיווחה על הכנסות בגובה 1.78 מיליארד דולר ועל רווח נקי של 123 מיליון דולר ● בימים האחרונים, נרשמו מאבקים בין החברה וחלק מבעלי המניות, באשר להרכב הדירקטוריון שלה ● יו"ר החברה יאיר סרוסי: "כל חברות הספנות נסחרות בדיסקאונט, אך עדיין, אנו ערים לנושאים של ערך החברה ורווחיות שלה"

אלירן בן יהודה / צילום: יח''צ

אלירן בן יהודה מונה למנכ"ל החטיבה המסחרית של קבוצת קשת

בן יהודה ינהל את מערך ההכנסות של הקבוצה הן בערוץ קשת 12 והן באפיקי הדיגיטל, לצד ניהול חברת ההחזקות ● ב-20 השנה האחרונות הוא החזיק בתפקידי ניהול בכירים בתעשיות ההייטק והמדיה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

היקף המכירות ירד בכ־33%: דוחות דמרי ממחישים את המשבר העמוק בענף המגורים

בדוחות לרבעון השלישי ציינה דמרי כי מכרה כ־51% מהדירות "בתנאי מימון מיטיבים" – אך היקף המכירות מתחילת השנה הסתכם ב־536 דירות, לעומת 805 בתקופה המקבילה אשתקד • ולמרות זאת, הרבעון השלישי הוא המוצלח ביותר של החברה השנה מבחינת היקף מכירות, וגם הרווח הנקי הוסיף לעלות

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים / איור: גיל ג'יבלי

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים וחושף את המעסיקים לעיצומים של מיליוני שקלים

תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, שנועד לשפר את ביטחון המידע בארגונים, נכנס לתוקף באוגוסט האחרון, והטיל חובות נרחבים כמעט על כל ארגון במשק ● בינתיים לא ננקטו עיצומים כספיים נגד אלה שלא הטמיעו אותו, אך ברשות להגנת הפרטיות מעריכים: זה יקרה ממש בקרוב ● איך להיערך?

פריז / צילום: Shutterstock

כולם זקוקים לחופשה: אתרי התיירות רושמים עלייה במספר ההזמנות

אחרי תקופה ארוכה של מצב בטחוני מתוח, ענף התעופה והתיירות משגר ששה נציגים למדד החודשי של רכישות הישראלים באתרי האונליין ● עלי אקספרס ושופרסל שומרים על מקומם בפסגה ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בהיקף של מיליארדים: משרד הביטחון חתם על חוזה חדש עם רפאל

משרד הביטחון חתם היום (ה') על חוזה ענק עם חברת רפאל להרחבת הייצור של כיפת ברזל ● החוזה נחתם כחלק מחבילת הסיוע האמריקאית למלחמה, שכללה חבילה של 5.2 מיליארד דולר לחיזוק מערכות ההגנה האווירית של ישראל

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

דוחות חזקים לאנבידיה: מציגה שיא בהכנסות ומכה את התחזיות להמשך

ענקית השבבים דיווחה על הכנסות שיא בגובה של 57.01 מיליארד דולר - עלייה של 62% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. המניה מזנקת בקרוב ל-4% במסחר המאוחר ● גם תחזיות החברה לרבעון הרביעי עלו על הציפיות ● הדוחות מגיעים לאחר שבשבועות האחרונים, מניית החברה, לצד מניות נוספות בתחום ה-AI, ספגו לחצים על רקע חששות מפני הערכות שווי מנופחות בוול סטריט

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

מסמך האוצר חשף בטעות: הכנסות המדינה יקפצו השנה ב־33 מיליארד שקל

התחזית נחשפה בדוח החודשי של החשב הכללי - ומציגה עודף של 12 מיליארד שקלים בהכנסות, לצד ירידה אנומלית בצמיחה ● ההכנסות ב־2026 צפויות לגדול משמעותית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

האם הפחתת ריבית של רבע אחוז מספיקה כדי להניע את שוק הנדל"ן?

הורדת הריבית הצפויה מעוררת תקוות בענף הנדל"ן, אך מומחים מזהירים שהציפיות מוגזמות: גם ריבית נמוכה יותר לא תפתור את משבר המחירים וההיצע ● וגם: מתי נתחיל לראות הקלה משמעותית יותר במשכנתא?

צבי ויליגר, אייל רביד, איתן יוחננוף, איציק אברכהן / צילום: יח''צ, איל יצהר, גבע טלמור, סיון פרג'

רשות התחרות סגרה את התיקים נגד ויליפוד ויפאורה בפרשת תיאום המחירים. מה הלאה?

רשות התחרות סגרה את התיקים נגד ויליפוד ויפאורה תבורי, לאחר שגם שטראוס, אושר עד ורמי לוי נחלצו מהחשדות בפרשה ● מנגד, מנכ"ל ויקטורי אייל רביד ומנכ"ל יוחננוף איתן יוחננוף יצטרכו להתמודד בבית המשפט ● כעת העיניים נשואות לשופרסל - השחקנית המרכזית האחרונה שטרם הוכרע בעניינה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

משפט אחד של ג'נסן הואנג הפך לחלוטין את הסנטימנט ברחבי העולם. מה עומד מאחוריו?

דוח שובר שיאים, עוצמת ביקושים שלא נרגעת ושרשרת עסקאות ענק - אנבידיה הפכה את הסנטימנט בשווקים, והאנליסטים לא הסתירו את ההתפעלות ● בלילה אחד החששות הפכו לאופוריה: "יש הרבה דיבורים על בועת AI. מהזווית שלנו, אנחנו רואים משהו אחר לחלוטין", אמר המנכ"ל הואנג

Plasan SandCat MK-IV / צילום: צילום מסך

המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

משרד ההגנה של פרו בחר במכרז לרכישת 56 רכבים משוריינים מתוצרת פלסן סאסא תמורת כ־23.8 מיליון דולר ● רפאל הציגה טיל חדש מסדרת ספייק ● ברפובליקת מאלי קיימו את התערוכה הביטחונית הראשונה של המדינה, אך ללא הזמנה של מדינות מערביות ● וגם: אנדוריל האמריקאית מתכננת הקמת מיזם משותף עם הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לפני המלחמה עם איראן: פגישות סודיות של מדעני גרעין ברוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: רוסיה ניסתה לסייע לאיראן בפיתוח נשק גרעיני, גרמניה נמנעה לראשונה בהצבעה על המשך מימון אונר"א, ובצרפת חוקרים את ה-AI של מאסק בחשד להכחשת שואה  ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שהציגה זינוק של מעל 40% ברווח הנקי, וזו שהעלתה תחזית

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● עלבד דיווחה על זינוק של 42% ברווח הנקי ● ריט 1 הודיעה על עלייה של 8% ב-NOI והעלתה את תחזיתה ל-2025 ● וחילן דיווחה על עלייה של כ-14% ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ● אלוט עקפה את תחזית הרווח של האנליסטים בפער, והמניה מזנקת

מנכ''ל ביג חי גאליס (מימין) ומנכ''ל טרמינל X ניר הורוביץ (משמאל) / צילום: יח''צ

בהשקעה של מיליון שקל: מותג האופנה פתח לראשונה חנות פיזית

אחרי חמש שנות פעילות, מותג האופנה‑אקטיב לנשים STRONGFUL מבית טרמינל X פתח חנות במתחם ביג פאשן גלילות ● חברת One Digital Marketing ערכה אירוע בנושא הטרנדים הדיגיטליים של 2026 ● וגם: אלו הזוכים בפרס רוטשילד ● אירועים ומינויים

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

10,000 מ"ר בראשון לציון: קבוצת פוקס במשא ומתן לפתיחת חנות ג'מבו נוספת

קבוצת פוקס במגעים לשכירת שטח בהיקף 10,000 מ"ר לצורך פתיחת חנות ג'מבו ● מינהל הבטיחות מקדם חובת הפסקת של 15 דקות בכל שעה עבור עובדי סלילת כבישים ● ארכימדס ומנורה יעמידו מימון בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל להתחדשות עירונית בפ"ת ● וגם: הרפורמות החדשות שיקצרו את הליך הרישוי ● חדשות השבוע בנדל"ן

נחלות במושב / צילום: Shutterstock

זוג חתם על הסכם ממון. האם הם יכולים לקבל שתי הקצאות קרקע בפטור ממכרז?

ביהמ"ש דחה עתירה של אישה שביקשה לקבל נחלה במושב בפטור ממכרז, אף שבן זוגה כבר קיבל מגרש בפטור במושב אחר ● העותרת טענה כי קיים הסכם ממון המפריד רכושית ביניהם, אך ביהמ"ש קבע כי מדובר ב"הטבה שהתא המשפחתי כולו נהנה ממנה"

משרדי פאלו אלטו במגדל אלון 1, ת''א / צילום: טלי בוגדנובסקי

פאלו אלטו הציגה ירידה ברווח הנקי, והודיעה על רכישה חדשה בגובה מעל 3 מיליארד דולר

חברת אבטחת הסייבר דיווחה על צמיחה דו‏־ספרתית בהכנסות, אך הרווח הנקי ירד לעומת הרבעון המקביל, והמניה נפלה במסחר המאוחר בוול סטריט ● לצד הדוחות, פאלו אלטו הודיעה על רכישת חברת אבטחת המידע Chronosphere תמורת 3.35 מיליארד דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ עם יורש העצר הסעודי בן סלמאן / צילום: ap, Alex Brandon

עם מסר לארה"ב: תגובה ישראלית ראשונה למכירת F35 לסעודיה

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● צה"ל: אותר בעזה משגר בעל שמונה קני שיגור עם ארבע רקטות שמכוון לשטח ישראל ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים