גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כשהקמנו את CA המטרה היתה לשרוד, לא למכור במיליארדי דולרים"

ראסל ארץ', ממייסדי CA - חברת התוכנה החמישית בגודלה בעולם - מספר בראיון ל"גלובס" על הכניסה לקלינטק ועל השערוריות בשנים האחרונות

ההיסטוריה של CA בדרך להפיכתה לחברת התוכנה החמישית בגודלה בעולם - אחרי מיקרוסופט, אורקל, IBM וסימנטק - עברה עליות ומורדות. למרות שהחברה שרדה שינויים משמעותיים בתחום הארגוני והניהולי בעולם ובישראל, שינתה מספר פעמים את קווי המוצרים והאסטרטגיה הנלוות - זו הפעם הראשונה שב-CA, שמפתחת כלי תוכנה לניהול תשתיות המחשוב הארגוניות, רואים שינוי אמיתי באופק.

על המהלכים הצפויים ניתן ללמוד מההתייחסויות של מנהלי החברה למשמעויות של ענן המחשוב. דוגמה קטנה יותר היא הסיבה שהביאה שני מנהלים בכירים בחברה - ראסל (ראס) ארץ', סגן יו"ר דירקטוריון CA ואחד ממייסדיה, וג'ייקוב לם, סגן נשיא בכיר ומנהל האסטרטגיה והפיתוח העסקי בחברה - לביקור השבוע בישראל, לכנס בנושא קלינטק. הביקור הנוכחי אינו עוסק באבטחה, אלא באנרגיה ירוקה - תחום שנראה רחוק מאוד מהעניין המסורתי של CA.

ארץ' היה זה שרומם ב-CA את תחום אבטחת המידע, וככזה היה מעורב בארבע מהרכישות שנעשו בישראל: IDFocus ויוריקפיי באוקטובר שעבר והחברות נטגריטי וממקו, שנרכשו לפני מספר שנים. "חיסכון באנרגיה הוא חשוב והתחום מהווה הזדמנות גדולה וחשובה עבורנו", אומר ארץ' בראיון ל"גלובס". "אנחנו בודקים מיהם השחקנים החדשים בתחום".

לם, שמבקר בישראל לעיתים קרובות יחסית בתקופה האחרונה, אומר: "קלינטק הוא תחום רחב. המיקוד שלנו הוא סביב תוכנות לניהול אנרגיה, ניהול חומרה, או ניצול של האנרגיה הנחסכת - תהליכים שנדרשים בתחום ניהול ה-IT כיום".

קשות לשילוב

CA היא אחת הרוכשות הסדרתיות המובילות בישראל, והיא ביצעה שמונה רכישות מאז סוף שנות ה-90 בשווי כולל של כחצי מיליארד דולר, שכיום באים לידי ביטוי במרכז פיתוח מקומי המעסיק כ-300 עובדים.

לחברה מזומן בהיקף של 2.7 מיליארד דולר שמיועדים גם להמשך תדלוק מכונת הרכישות. "רכשנו מאות חברות, והדבר הקשה ביותר הוא השילוב של הטכנולוגיה והתרבות של החברות הנרכשות", אומר ארץ'. בשתי הרכישות האחרונות של החברה בישראל, הוא אומר, CA קיבלה הנהלות חזקות. "רכישת יוריקיפיי היא אסטרטגית עבורנו. מתכנתים יכולים להיות נפלאים, אבל בלי הנהלה שמספקת את הפוקוס המתאים - הם לא יהיו יעילים".

CA גם אומרת בבירור שהיא מחפשת בישראל את ההזדמנויות הבאות. "בכלכלה חלשה, המזומן הוא המלך ואנחנו מתכוונים להשתמש בו בחדירה לתחומים חדשים - למשל לקלינטק", אומר ארץ', "אנחנו יכולים לבצע רכישות בנושאים משלימים. בתקופות האלו ההזדמנויות להוציא את הכסף גדלות. CA תבצע גם בישראל מהלכים בשוק, בעיקר בתחום האבטחה".

ההיסטוריה של CA היא אחת המרתקות בעולם התוכנה. ב-1976 הצטרף ארץ' לצ'ראלס ואנג להקמת החברה. באותם הימים, ניהול יעיל יותר של משאבי המחשוב שמספק המיינפריים היה לעיתים עניין של חיים ומוות עבור ארגונים עם תקציב מחשוב מצומצם, ו-CA התפרצה לדלת פתוחה. את השנה השנייה לחייה היא סיימה עם מכירות של כ-5 מיליון דולר, ב-1981 גייסה כ-3.2 מיליון דולר בוול סטריט, וב-1989 הפכה לחברת התוכנה הראשונה שמכרה ביותר ממיליארד דולר.

ארץ' היה הטכנולוג, זה שכתב את הקוד של חלק גדול מהמוצרים הראשוניים של CA. ואנג היה איש המכירות, זה שפניו הפכו - לטוב ולרע - לסמל של החברה. "המטרה שלנו בהתחלה הייתה לשרוד, לא למכור במיליארדי דולר. לא היו לנו קרנות הון סיכון, וכרטיס האשראי שלי היה אמצעי התשלום העיקרי. מעולם לא חשבנו מתי נעשה מיליארד. אבל היה לנו חזון, לספק סביבת ניהול ל-IT שמשולבת במערכות המחשוב".

גרסה חדשה לענן

למרות שכיום ניהול סביבת המיינפריים הוא תחום שעדיין מהווה מחצית מהכנסותיה של CA, ארץ' רואה לפניו אתגרים אחרים. "ענן מחשוב הוא תחום חדש לגמרי. אנחנו צריכים בשבילו רמה חדשה של ניהול ואבטחה", אומר ארץ', מי שכתב את הקוד למערכת ה-Unicenter, שהיא הפלטפורמה עליה מבססת החברה את יישומי ניהול המחשוב שלה. לדבריו, החברה זקוקה לגרסה חדשה למערכת שתתאים לענן המחשוב.

גם הסביבה התחרותית השתנתה. דוגמה טובה לכך היא הכניסה של סיסקו לתחום אספקת החומרה למרכזי הנתונים שדורשת ניהול אינטנסיבי של התשתיות החדשות, שמבוססות על הרבה יכולות וירטואליות. סיסקו התחברה, לפחות בינתיים, למתחרות של CA - BMC ו-VMware. "זה ייצור הזדמנויות עבורנו", משוכנעים ארץ' ולם. *

"הדבר הקשה הוא לחדש את האמון"

את שנת הכספים 2009, שהסתיימה במארס האחרון, סיימה CA עם מכירות מכובדות של כ-4.3 מיליארד דולר, אבל הדרך לשם הסתבכה. חקירה שנוהלה ב-CA בתחילת העשור גילתה, כי החברה ניפחה את שורת ההכנסות בדו"חות שלה בכ-2.2 מיליארד דולר בין השנים 1998-2000.

בין השנים 2002-2006 עברה CA תקופה קשה ובקושי שרדה. ואנג התפטר מתפקידו כמנכ"ל עוד ב-2000 וב-2002 פרש גם מתפקיד היו"ר. קומר, שהחליף אותו, התפטר ב-2004 על רקע החקירה הפלילית נגדו, נידון לישיבה של 12 שנה בכלא ולתשלום פיצויים של כ-800 מיליון דולר ל-CA.

כעת, טוענים ארץ' ולם, החברה נבנתה מחדש. "זו הייתה תקופה קשה", מודה ארץ', " קומר הסתבך והוא משלם על זה. היה קשה לי לראות את האנשים שעבדתי איתם מסתבכים כך וכן את הכיוון אליו הולכת החברה שבניתי. הדרך היחידה להתמודד עם זה היא לשמור את הראש למטה ולהישאר מפוקס במטרה, וזה מה שעשינו".

ארץ' הצליח לצאת מהחקירות על הרגליים, למרות שגם בו דבק משהו מהכתם כאשר קיבל כ-1.3 מיליון מניות החברה במסגרת המענק השערורייתי שחילקה החברה לוואנג, קומר ולו ב-1998, ששוויין עלה על 100 מיליון דולר. כיום, הוא ולם הם המנהלים היחידים מאותה התקופה בחברה.

בשנתיים האחרונות צצות עדיין מדי פעם ידיעות על התפתחויות בפרשה, לדוגמה כאשר קומר האשים בספטמבר שעבר כי ואנג וארץ', ידעו ותמכו בשיטות החשבונאיות שעליהן נחקרה החברה.

"בתקופה שקומר היה המנכ"ל וגם היו"ר עבדתי איתו והוא הונה את כולנו, כולל אותי", אומר ארץ'. "ידעתי שאנחנו בצרות, אבל כאשר קומר יצא מהחברה הדברים התבהרו והענן השחור ירד עלינו. אנחנו חושבים שכל זה היסטוריה, אבל ברור שאנשים מסתכלים היום על CA אחרת. הדבר הקשה הוא לחדש את האמון".

הדרמות של CA לא יוחדו רק לארה"ב. גם בישראל אירע שינוי לאחרונה, וגם כאן לא חיובי. בדצמבר שעבר נחשף ב"גלובס" כי CA מנהלת הליך הדחה כנגד מנכ"ל החברה בישראל, אריה אופנר, והמשנה למנכ"ל, דני שמש, על רקע בדיקות בחברה לאי-סדרים בפעילת בישראל. הפרשה גוועה מהר לאחר שהצדדים הגיעו לסיכום על פרישה "מכובדת" של המנהלים. לפני כחודשיים מונה שי און כמנכ"ל חדש של הפעילות המקומית.

עוד כתבות

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

דוח חדש חושף: שיא כל הזמנים להיקף הגיוסים בדיפנס טק הישראלי

היקף ההשקעות והאקזיטים עלה ב-2025, אך מספר סבבי הגיוס ירד, וההון מתרכז בעסקאות גדולות בתחומי הסייבר וה-AI ● גם בנטרול סבבי ענק, היקף הגיוסים בסייבר בשנה החולפת גבוה מזה של 2021

המאבק על וורנר ברדרס עולה שלב / צילום: Shutterstock

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

בעוד פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה, יקבלו 10 אלף שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים, יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

הנפקת סולראדג' בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק

אחרי ההתרסקות: תוצאות סולאראדג' משכנעות את השוק שהיא מתאוששת

מעטות החברות שעברו טלטלות כמו סולאראדג' ● מתואר הישראלית הגדולה בעולם ומקום של כבוד במדד S&P 500 - להתרסקות מפוארת עם מחיקה של 95% מהשווי ● כעת נראה כי המניה שינתה כיוון, וגם התוצאות מדהימות את השוק ● האם זו תחילתו של זינוק מחדש?

"שונא היהודים הנתעב ביותר של 2025": הזוכה בתואר אנטישמי השנה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המדינה הערבית שהפכה לשותפה של ישראל בתעשייה הצבאית, איראן מגיבה לאיומים של ישראל בתקיפה נוספת, בניו יורק טיימס מסקרים את המלחמה על קרקעות פלסטיניים באיו"ש, וטאקר קרלסון "זכה" בפרס אנטישמי השנה ● כותרות העיתונים בעולם

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

הבלגן ב־i24NEWS: זעם בעלי המניות, קיצוצי התקציב וחוסר הוודאות באולפנים

ההודעה על העברת הבעלות ב־i24NEWS מחברת אלטיס ארה"ב לידיים הפרטיות של משפחת דרהי הכניסה את עובדי ומנהלי ערוץ החדשות לבלבול רב ● הסערות בחודשים האחרונים סביב החברה־האם, כולל תביעה מול JP מורגן, עשויות ללמד מה עומד מאחורי המהלך

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

בוול סטריט בונים על עוד שנה של עליות, אבל 7 דברים יכולים להשתבש ב-2026

הדרך לשנה רביעית ברציפות של עליות בוול סטריט, עוברת דרך שורה של דברים שעלולים להשתבש ● בין היתר: מלחמת הסחר, השקעות העתק, החובות שלקחו חברות כדי להדביק את מרוץ ה-AI והחשש ממיתון עולמי

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

איל אפרת / צילום: אורן דאי

לאומי מקים מרכז AI ומקדם את ראש החטיבה הטכנולוגיות איל אפרת לתפקיד מפתח

איל אפרת, המכהן כסמנכ"ל בכיר וראש חטיבת הטכנולוגיות של בנק לאומי, ימונה לראש החטיבה הבנקאית של הבנק ויחליף את אייל בן-חיים ● הבנק הודיע היום על סדרה של מינויי בכירים נוספים הנוגעים למשרות בתחומי הטכנולוגיה וה-AI

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות, שלומי יוסף

ביהמ"ש קיבל את בקשת המשטרה: ארנון בר-דוד יורחק מההסתדרות עד מרץ 2026

לטענת המשטרה, ארנון בר-דוד רקם מנגנון שוחדי שמטרתו לעשות במשאבי ההסתדרות כבשלו ● השופטת דורית סבן-נוי קבעה כי החזרתו לתפקידו כיו"ר ההסתדרות תקל עליו לבצע עבירה דומה, ויהיה בה כדי לאפשר השפעה על עדים ושיבוש של החקירה ● בנוסף, ביהמ"ש האריך ב-90 יום גם את ההגבלות על עזרא גבאי, החשוד המרכזי הנוסף בפרשה

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים

סניף של מסעדת ''נונו מימי'' / צילום: ליאור ממון

בדרך להנפקה? שתי קבוצות מסעדות מושכות את המוסדיים, למרות הסיכונים בענף

למרות הסיכונים המיוחסים לעסקי המסעדנות, השקעות שביצעו מוסדיים ובעלי הון ברשתות "נונו מימי" ו"קיסו" מעידות על עניין גובר בתחום ● גורם בשוק: "הכול זה ניהול, וכשיש הנהלה איכותית, הביזנס דופק כמו שצריך, והתוצאות יפות" ● וגם: איזה רווח נדרש כדי להנפיק?

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

חוסר היציבות בנופר נמשך: סמנכ"ל הכספים עוזב אחרי חודשיים וחצי

שרשרת העזיבות והשינויים בצמרת חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי נמשכת ● את מקומו של ניר פלג המתפטר יחליף אברהם גולדה, ששימש עד לאחרונה כסמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

שווי של כ־8 מיליארד דולר: יצרנית השבבים שמאתגרת את אנבידה נערכת להנפקה

לפי רויטרס, חברת סריבראס, המפתחת מעבדים למודלים גדולים של בינה מלאכותית ופועלת בשוק שנשלט בידי אנבידיה, נערכת להגשת תשקיף לקראת הנפקה ראשונית בוול סטריט ברבעון השני של 2026 ● הנפקה קודמת שתוכננה ב-2024 ירדה מהפרק בשל השקעת מיעוט של קבוצת G42 מאבו דאבי, אולם זו נעדרת מהתשקיף החדש

בניין גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הממשלה אישרה פה אחד את ההצעה לסגירת גלי צה"ל

השרים אישרו היום את החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ, לפיה שידורי גלי צה"ל יופסקו עד 1 במרץ 2026 ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי ההחלטה אינה חוקית ● מיד לאחר פרסום ההחלטה הוגשו לבג"ץ מספר עתירות בנושא ● כ"ץ הנחה להתחיל בשיבוץ מחדש של חיילי התחנה - "תוך מתן עדיפות לתפקידי לחימה"

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

מגמה מעורבת באסיה; יציבות בחוזים בוול סטריט

בוול סטריט נפתח אתמול שבוע המסחר המקוצר בעליות, זה היום השלישי ברציפות ● סוחרי האג"ח בארה"ב מהמרים על ירידה בתשואות • שנת שיא בקיצוצי כח אדם בארה"ב, AI אחראי לכמעט 55 אלף פיטורים • לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

רכב ותחבורה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הנאמנות למותג? איך 70 דגמים חדשים שינו את הכללים בשוק הרכב

עשרות דגמים התווספו לשוק הרכב הישראלי ב־2025, במיוחד של מותגים סינים ● ההיצע הרחב מספק שלל אפשרויות לצרכנים שמחפשים תמורה לכסף, ומוותרים על נאמנות למותגים הוותיקים ●"השוק הפך לטרנדי, כל מותג חדש ומרשים מייצר נהירה קצרה", אומרים בענף

נאוויטס פטרוליום / צילום: נאוויטס פטרוליום

עם הנפט ממפרץ מקסיקו גם המזומנים יזרמו? רגע האמת של נאוויטס מגיע

לאחר שסיפקה למשקיעים תשואה פנומנלית של יותר מ-1,500% מאז ההנפקה, שותפות האנרגיה בראשות גדעון תדמור משאירה מאחור את שלב פיתוח המאגרים עתיר המזומנים, ונכנסת להפקה מאסיבית ויצירת תזרים חופשי ● האם מחירי הנפט מותירים למניה עוד אפסייד? ● מדור חדש