גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מתעקשת להמשיך להתייבש

בעוד המדינה משקיעה בקמפיין לחינוך הציבור לחיסכון במים - משרד הבריאות מציב תקנות מחמירות למבני ציבור שמעוניינים בהקמת מערכות למחזור "מים אפורים", ומתנגד להקמת מערכות כאלה במשקי-בית פרטיים

ישראל מתייבשת ומתקלפת - אין ספק. הקמפיין האגרסיבי של משרד התשתיות לחיסכון במים נחרת במודעות הקולקטיבית, למרות שלא ברור כמה מהישראלים באמת הקטינו בעקבותיו את צריכת המים.

אלא שקמפיינים תקשורתיים, העשויים אומנם להגדיל את המודעות, אינם מהות הכול. בשונה ממדינות רבות בעולם המערבי, המעודדות מזה שנים התקנת מערכות מחזור "מים אפורים" הנוצרים בפעולות הביתיות באמבטיה, במטבח ובכביסה, בישראל משרד הבריאות אינו מאשר התקנות מערכות כאלה בבתים פרטיים. לגבי התקנות מערכות להשבת מים אפורים במבני ציבור הוציא בשנה שעברה המשרד תקנות פיקוח מחמירות ההופכות, לטענת גורמים בתחום, את ההתקנה ללא כדאית מבחינה כלכלית.

האבסורד של עידוד החיסכון והמחזור במשקי הבית מחד, ואיסור התקנות מערכות מים אפורים בבתים פרטיים מאידך, הביא לכך שבשבועות הקרובים אמור ארגון "מגמה ירוקה" להניח בפני הכנסת הצעת חוק שמטרתה הסרת החסם של משרד הבריאות, כך שמי שיחליט להקים מערכת כזו מכספו יוכל לעשות זאת באופן חוקי.

מהאסלה לגינה הפרטית

מחקרים מראים, כי מערכות ביתיות להשבת מים אפורים מטפלות מדי יום בכ-200 ליטר מים בממוצע. מים אלה מתאימים לשימושים מגוונים כשהעיקרי שבהם הוא השקיית גינות.

בתוך ההגדרה "מים אפורים" נכללים כל המים העוברים ממערכת המים בבית אל הביוב, למעט מי האסלה. כל אותם מים, גם אם שימשו לנטילת ידיים שטחית ולא התלכלכו בצורה משמעותית, אינם מגיעים באופן טבעי למחזור.

איך עובדת מערכת כזו? ראשית, יש לתכנן את מערכת האינסטלציה כך שהמים האפורים יופרדו בדרכם לביוב ממי האסלות או מכונת הכביסה. בחצר הבית מותקנת "קופסה", אליה נאספים מי הביוב מהכיורים במטבח, באמבטיה ומהמקלחות בבית. המים עוברים טיהור בסיסי ההופך אותם למי קולחין המתאימים להשקיה, ובמים אלה נעשה שימוש להשקיית גינות.

מי מכונת הכביסה אינם מתאימים לשמש כמים אפורים בשל ריבוי הדטרגנטים של חומרי ניקוי הכביסה שהם מכילים. חובבי אקולוגיה כבדים המעוניינים בכל זאת להזרים גם מים אלה למערכת מחזור המים האפורים, יכולים להשתמש ב"אגוזי כביסה" כתחליף לחומרי הניקוי בכביסה. בהשבת מים אפורים אסור להשתמש בכימיקלים. "אגוזי כביסה" הם אגוזים המיובאים מדרום אמריקה, שערבולם עם הכביסה מביא לניקיונה. ה"משוגעים לדבר" מתקינים מערכת המזרימה את המים האפורים המטוהרים גם לניאגרה של השירותים וחוסכים בכך בכמויות המים הנקיים הזורמים בכל הדחת אסלה.

אין אכיפה בבתים

אלא שכאמור, כאן מתעורר אבסורד נוסף. גם מי שמעוניין להשקיע ממיטב כספו ולהתקין מערכת להשבת מים אפורים בביתו, עושה זאת לכאורה בניגוד למדיניות משרד הבריאות, שכן הטא אוסר על שימוש במערכות אלה מחשש שהמים הממוחזרים יגיעו בטעות למערכות המים הרגילות ויגרמו לזיהומים. חשוב לציין שלמרות האיסור בתקנות, הנושא לא נאכף ולכן, בפועל, לא מרחפת כל סכנה על בעלי בתים פרטיים שיחליטו להתקין מערכות כאלה.

לדברי רכזת קשרי ממשל בארגון "מגמה ירוקה", קרני פוקס, בקדנציה הקודמת ניסתה חברת הכנסת לשעבר אסתרינה טרטמן, להעביר הצעת חוק לקידום הנושא, אולם הצעת החוק לא הייתה בשלה דיה והיא נפלה עוד בשלבים המקדמיים.

בעקבות כשלון הצעת החוק הקודמת למדו בארגון את הנושא לעומק, והחליטו שלא לגעת בתחילה בתחום השבת המים האפורים במוסדות ציבור, כיוון שלמרות העובדה שהתקנת מערכות כאלה במקומות ציבוריים עשויה להעלות משמעותית את המודעות לתחום, בפועל, דווקא במרבית מוסדות הציבוריים כמעט שלא נעשה שימוש במקלחות או במכונות כביסה, כך שכמות המים האפורים שתיאגר בהם לרוב לא תהיה משמעותית. "נכון שבמקומות כמו בתי מלון או מועדוני ספורט ישנה פעילות המייצרת מים אפורים, אולם חשבנו שחבל למקד את המאמץ במקומות כאלה ועדיף להתמקד קודם כל בחינוך משקי הבית. בניגוד למחירי החשמל הגבוהים, הגורמים לאנשים למודעות לחסכון בחשמל דרך הכיס, מחירי המים אינם מכאיבים לכיס ולכן המודעות לחיסכון בתחום זה נמוכה יותר. הצוות המשפטי של הארגון נמצא בימים אלה בישורת האחרונה של ניסוח הצעת החוק, האמורה להסיר את החסמים ולעודד התקנת מערכות השבת מים אפורים בבתים פרטיים, ובבתים משותפים חדשים. אנחנו מתכננים להגיש את הצעת החוק לכנסת ביום איכות הסביבה שיצוין בכנסת ב-9 ביוני, ומקווים שנזכה לאהדת חברי הכנסת שיזרזו את החקיקה", אומרים בארגון.

טרנד חדש - מיחזור מי מזגנים

מוטי ניר, מנכ"ל חברת פלסגן המייצרת ומשווקת מערכות להשבת מים, מסביר כי על מנת להתקין מערכת כזו יש לבדוק הפרדת צנרת בין מי קולחין למי דולחין, ובמידת הצורך לייצר הפרדה כזו. לדבריו, במהלך הזמן השתכללו שיטות ההפרדה וכיום במרבית המקרים ניתן לבצע הפרדה כזו בתהליכים פשוטים, ללא עלות יוצאת דופן וכמעט ללא נזק.

המערכת כוללת התקנת מיכל אגירה המוטמן באדמה בסמוך ליציאת המים האפורים מהבית. בפתח מתקן האגירה מותקן מסנן שמטרתו לסנן מהמים את השערות, הסיבים ושאר הרכיבים המורידים את איכות המים. המתקן מחובר למשאבה בלחץ גבוה, המפנה את המים המסוננים להשקיית הגינה.

מחיר המערכת הבסיסית הוא 2,950 שקל, ומחיר ההתקנה נע בין 500-700 שקל.

לדברי ניר, ישנן גם מערכות משוכללות יותר המסוגלות לזהות היעדר מים אפורים (למשל במקרים בהם בני הבית יוצאים לחופשה) ולהשקות את הגינה באותה תקופה במים רגילים. מחיר מערכת כזו עשוי להגיע ל-4,950 שקל.

בשוק נמכרות גם מערכות משוכללות יותר שמחיריהן עשויים להגיע גם לעשרות אלפי שקלים.

ניר מספר כי טרנד חדש בתחום הוא השבת מי מזגנים. לדבריו כל מזגן בבניין משרדים מפיק 60-80 ליטר מים ביום בתקופת הקיץ. "בבנייני משרדים גדולים ניתן, בניצול נכון של מי המזגנים, לחסוך לגמרי את השימוש במים לניאגרות ולהשקיית גינות. בשונה מהשבת מים אפורים, לגביה משרד הבריאות לא מוכן לאשר תקינה, בתחום השבת מי מזגנים אושרה תקינה והמשרד מעודד זאת".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה, כי משרד הבריאות פירסם לפני כשנה תנאים להשבת מים אפורים לגינון ולהדחת אסלות במבנים ציבוריים. תנאים אלה אינם מאפשרים הקמת מתקני טיפול במים אפורים בבתים פרטיים.

לדברי המהנדס הראשי לבריאות הסביבה במשרד הבריאות, שלום גולדברגר, מים אפורים עשויים להכיל ריכוז גבוה של מיקרואורגניזמים פתוגניים העלולים לגרום מחלות ולכן לסכן את בריאות הציבור בעת מגע עימם. למשל במקרה של חדירת מים אפורים אל מערכות השתייה. לפיכך, שימוש במים אפורים מחייב הקמה והפעלה של מתקני טיפול מתקדמים תוך בקרה יעילה על תפקודם. זו הסיבה שבהנחיות להקמת מתקני השבה למים אפורים נקבע כי מתקנים אלה לא יוקמו בבתי ספר, גני ילדים ומפעלי תרופות. לדבריו, קידום תוכניות להשבת מים אפורים מחייב בחינת היבטים שונים ובהם היבט בריאות הציבור, היבטים סביבתיים, והיבטים כלכליים וכל עוד אלה לא ייבחנו לא ניתן יהיה לאשר התקנת מתקנים כאלה בבתים פרטיים.

בעולם: עידוד כספי למתקינים מערכות להשבת מים אפורים

תחום המים האפורים הולך וצובר בשנים האחרונות תאוצה בעולם המערבי. כך, לדוגמה, כבר בשנת 2002 חוקק במדינת אריזונה שבארה"ב חוק המעודד שימוש במים אפורים. החוק קובע, כי השימוש במים אפורים ללא טיפול מאסיבי מותר לבית הפרטי בלבד, לעומת עסקים ומוסדות שם נקבעו כללים מחמירים יותר לטיפול במים למחזור. מאז, אומץ החוק על-ידי 12 מדינות בארה"ב ומספר דומה של מדינות דנות בו בימים אלה. בנוסף, אומץ החוק בשינויים קלים על-ידי 49 מדינות וביניהן אוסטרליה, יפן, גרמניה, אנגליה, ואף ירדן וקפריסין. בחלק מאותן מדינות אף זוכה מי שמתקין מערכת להשבת מים אפורים למענק העשוי להגיע גם ל-1,200 דולר (כך באריזונה).

גם בישראל החלה להתגלגל בימים האחרונים ברשת האינטרנט יוזמה הקוראת למדינה לעודד חיסכון במים באמצעות תמריצים חיוביים לאזרחים חוסכים.

על-פי היוזמה, שבראשה עומד עו"ד אבינועם מגן מהקליניקה לזכויות האזרח בקריה האקדמית אונו, במקביל להטלת קנסות על אזרחים שיחרגו בשימוש במים תוענק הנחה בארנונה ובתשלומי המים למי שיוריד את כמות המים שצרך בהשוואה לשנה קודמת.

בנוסף, היוזמה מציעה להוזיל או לפטור ממע"מ ברזים חוסכי מים, ומענקים לרשויות שיוכיחו הפחתה בצריכת המים.

עוד כתבות

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה, ל"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

האנליסטים מתיישרים עם השוק: מניית התוכנה שמחיר היעד שלה נחתך ב־70%

הירידות החדות במניות התוכנה בעקבות החשש מהשפעות ה־AI - מובילות לשורה של הפחתות מחירי יעד, בהן של חברות מישראל, שעדיין גבוהים ממחיר השוק ● בג'פריס מסמנים את המניות המועדפות בתחום, ואילו בבנק אוף אמריקה מזהירים: הירידה במכפילים רק התחילה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שגורם לחברות לחשב מחדש את מדיניות הרילוקיישן שלהן

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 התנגדו לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק