גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המוסדיים שכחו של מי הכסף

ייגשו נא טירוני החוב האלה לבנקים, וילמדו מהם דבר או שניים על טיפול בחובות וחייבים

אופיר נאור, עורך דין ושותף מנהל במשרד שגב, ומייצג בעצמו מחזיקי אגרות חוב ונושי חברות

הנה עסק שכמעט אי אפשר להיכשל בו - הקמת חברה שתרכוש קרקעות חקלאיות במזרח אירופה או במזרח הרחוק, או שתעסוק בפיתוח רעיון טכנולוגי שיהפוך אוויר למים, מים לחשמל, חשמל לירקות, או משהו בסגנון.

אחרי ייסודה, נפנה לגורם בשוק ההון שיכין וישווק אג"ח קונצרני, כלומר, יראה את הדרך לקופות גמל וקרנות פנסיה ויאפשר לשים יד על כספי החיסכון הפנסיוני של הפראיירים שצריכים לעבוד למחייתם.

תמורת עמלה נאה, יכין עבורנו אותו חתם-משווק מצגת אודות העסק המתפתח, יציג את צוות הניהול המלומד שבראשו, ייתאר את פוטנציאל הרווח האינסופי וגם ייקח לסיבוב ראווה במשרדי הגופים המוסדיים. החתם המעונב יפתח את הדלתות הנכונות, יחלוק בעמלות ויטיס לחו"ל לסיור עם ואת כל מי שצריך ובסופו של יום יביא לגיוס סכום צנוע בסך 100 מיליון שקלים כנגד שיעבוד "הנכסים" של החברה.

אחרי גיוס הכסף, נתחיל בחגיגת הג'ובים והמשכורות, נתקשר בהסכמים עם ספקים ויועצים שבמקרה הם קרובי משפחה רחוקים שלנו, נקים רפתות בהודו, נרכוש נכסים, נצא למסעות מחקר באירופה (רצוי בשבוע שבו ברצלונה פוגשת את ריאל מדריד) ונהנה מהחיים הטובים שמספקים לשכה ותקציב הוצאות נדיב.

בנוגע להלוואה שקיבלנו משוק ההון - אל דאגה. או שנמכור את העסק לפני מועד החזרתה, או שנפנה אל מחזיקי אגרות החוב, נסביר שאין דרך להחזירה ושממש עדיף לעשות איתנו הסדר, שיכלול ויתור על חלק גדול מהחוב, פרישה מחודשת וארוכת שנים של תשלומים, ורצוי גם ויתור על תביעות, בדיקות וחקירות מנהלים, כי אחרת אנחנו ניכנס להליכי פירוק והם - לא יקבלו כלום.

כמה עצוב לגלות שהעסק המופרך והדמיוני שתיארתי, היה והינו מציאות קשיחה בחגיגת הנפקות האג"ח הקונצרני שהשתוללה ועדיין משתוללת בישראל. תוצאת החגיגה היא גופים מוסדיים הנושים חברות במגזר העסקי, חלקן ישרות-דרך שנקלעו לקשיים, וחלקן מפוקפקות שמלכתחילה לא היו ראויות לקבל אשראי.

דרכם של הבנקאים

הגופים המוסדיים, המייצרים את עיקר הפעילות בשוק ההון הישראלי, לא יכולים להסתפק בגילגול האחריות למצב על כתפי "המשבר הגלובלי". עליהם לבחון את התנהלותם ולהפיק לקחים ברורים שיקלו על התמודדות עם החברות המאג"חות בעתיד.

הגם שהבנקים הם מהעסקים שנחבטו יותר באחרונה, אפשר ללמוד מהם דבר מה או שניים לגבי התנהלות כנגד חובות וחייבים.

בעלים של חברה המבקשת לקבל אשראי מבנק, נדרש להציג תוכנית עסקית שאותה בוחנים אנשי מקצוע מהתחום, את בקשת המימון בוחן הבנקאי שאיתו נפגש הבעלים, וממנו היא עוברת לוועדות האשראי (בדרג הנקבע בהתאם לגובה הסכום), ותאושר רק לאחר שהמחלקה המשפטית מסיימת להכין, לנסח ולהחתים את הבעלים על הסכמים דרקוניים שמגנים מפני כל תרחיש אפשרי. הבעלים יחויב בשעבוד נכסי החברה בשעבודים ספציפיים ושעבוד צף, שיעבוד מניותיו בחברה ולא פחות חשוב לחתום על ערבות אישית.

לאחר מתן ההלוואה, עוקב הבנק אחר חשבון החברה, דורש ומקבל נתונים שוטפים ודוחות אודות התנהלותה, ובמידת הצורך אף ממנה קצין אשראי שעוקב ומאשר כל פעולה מיוחדת בהתנהלותה.

אם בבנק מתעוררת חשד בסיכוי להחזר ההלוואה, הוא מעביר את הטיפול למחלקת האשראי הבעייתי, שבה נדרש הבעלים להציג תוכנית החזרים והתייעלות מפורטת, להתחייב בהזרמת כספים של בעל השליטה, ולהבטיח הגדלת הביטחונות שבידי הבנק בדרכים מגוונות. אם גם זה לא עוזר, פונה הבנק למשרד עורכי דין חיצוני אשר מתחיל מייד בנקיטת הליכים כנגד החברה ובעליה, החל בתביעה כספית רגילה, בקשה למינוי כונס נכסים ומימוש שיעבודים, ועד הליכי מימוש ערבות הבעלים ופשיטת רגל.

טירוני החובות

לעומת המערכת המסועפת והמשומנת של הבנקים, נראית התנהלות שוק ההון טירונית להפליא. הנה רשימת הכשלים של הגופים המוסדיים המחזיקים במרבית אג"ח החברות בשוק הישראלי:

  1. בדיקות שטחיות
    גוף מוסדי שמתבקש להעביר עשרות מיליוני שקלים תמורת אג"ח של חברה, ברוב המקרים אינו בודק באופן עצמאי את התוכנית העסקית ומסתפק באחריות החתמים ובתשקיף שחיברו עורכי הדין ויועצי החברה המנפיקה.

  2. רשלנות בביטחונות
    חברות מקבלות מהמוסדיים כסף בלי ערבויות אישית, מבלי שישעבדו את מניותהם בחברה, בלי שעבוד צף, וברוב המקרים גם משאירות חלק מהנכסים משועבדים בשעבודים ספציפיים לבנקים.


  3. נאמן נטול כלים
    הגופים המוסדיים אינם פועלים כנושים ישירים כלפי החברה, אלא באמצעות נאמן שמייצג את מחזיקי האג"ח. הנאמן נבחר בשלבי ההנפקה, אין לו כלים משפטיים להתמודד עם החברה, ולא מסגרת כספית לשכירת עורכי דין וכלכלנים שיפקחו על החברה ויפעלו כנגדה.

  4. מאה דעות
    החלטות בנוגע למהלך נגד חברה מתקבלות באסיפות מחזיקי אג"ח, שבהן מגוון דעות ואינטרסים. פיזור מחזיקי האג"ח, העובדה שהבעלים ואנשים מטעמם מחזיקים בכמויות נכבדות מאג"ח החברה, מולידים מציאות מסורבלת שבה קשה להחליט על פירעון מיידי ועל אחת כמה וכמה לנקוט הליכים משפטיים כנגד החברה ובעליה.

  5. רגולציה טיפשית
    אם לא די בקשיים שתוארו לעיל, הגיעה החלטת הממונה על ההגבלים עסקיים להגביל את שיתוף הפעולה בין הגופים המוסדיים המתמודדים עם חברות שנקלעות לחדלות פירעון והסדרי חוב ובכך החלישה עוד הנושים במאבקם נגד החייבות.
    לאחרונה ניתנה הבהרה של הממונה שמרככת את עמדתו המקורית, אבל לא די בכך


לגדל ציפורניים

הגופים המוסדיים צריכים להבין שהם לא יכולים להמשיך ולתת כסף לחברות בדרך זו, ושעליהם לשנות משמעותית את ההתנהלותם במועד מתן האשראי, בליווי השוטף של החברה החייבת, ובמיוחד במציאות שבה הלוואה נהפכת להלוואה בעייתית.

הגופים המוסדיים חייבים להעביר את המסר לבעלי החברות שמי שלא משלם את חובו במועד, לא רק שלא יקבל אשראי בעתיד ואף יבוייש ציבורית, אלא שיצטרך להתמודד עם הליכים משפטיים נשכניים.

אם המוסדיים לא ישייפו כלים, ישחיזו שיניים ויגדלו צפורניים, צריך לאסור עליהם להשתתף בהנפקות אג"ח קונצרני, משום שכיום הם פועלים בחוסר נאמנות הלכה למעשה כלפי העובדים שנתנו בידם את ניהול העתיד הכלכלי של תקופת הפרישה שלהם.

עוד כתבות

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, הן לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה–ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT f בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מבטיח שהמחירים לא יעלו ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"