גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ואיך אורי יוגב כאיש עסקים? יש דמיון בין התנהלותו סביב תקציב המדינה לבין נכונותו לקחת סיכונים גדולים כאיש עסקים. אבל לא תמיד זה השתלם

מקריאת הכותרות אפשר היה להתרשם שתפקיד האיש למשימות מיוחדות נתפר בדיוק למידותיו של יוגב - איש אמון וסוד שמכיר את האוצר מבפנים ושנהנה גם מניסיון עסקי עשיר ■ האומנם ניסיון עסקי עשיר? בקהילה העסקית יש לא מעטים הסבורים שיוגב לא היה מנהל מוצלח במיוחד

בשבועות האחרונים כיכב אורי יוגב בכותרות כלי התקשורת בהיקפים שהיו גורמים להתקף קנאה חמור אפילו מצדו של שר בכיר. מצויד בתואר של יועץ כלכלי מיוחד לראש הממשלה יצא יוגב למשימות מיוחדות, עקף את הפקידים ואת האוצר, וחזר עם הסכם שעליו חתמה ההסתדרות.

מקריאת הכותרות אפשר היה להתרשם שהתפקיד נתפר בדיוק למידותיו - איש אמון וסוד שמכיר את האוצר מבפנים ושנהנה גם מניסיון עסקי עשיר. האומנם ניסיון עסקי עשיר? בקהילה העסקית יש לא מעטים הסבורים שיוגב לא היה מנהל מוצלח במיוחד, וכי יש קו מקשר ברור בין הדרך שבה ניהל את עסקיו, לדרך שבה ניהל את ענייני המדינה בדיונים על התקציב. הם מצביעים על נטילת סיכונים גדולים בניסיון להשיג תוצאות מהירות, גם אם אלה עלולים להיות בעיה של ממש בעתיד היותר רחוק.

"זה לא בן אדם שיכול לסמן על הקת הצלחות עסקיות", טוען בכיר במשק. "לפחות בחלק מהמקרים אפשר לייחס לו חוסר אחריות והתנהלות שטחית. הוא רוצה להביא מהר לתוצאות - צמיחה מהירה, נתח שוק - בלי להתחשב במחיר. וזה בדיוק גם מה שהוא עשה במשא ומתן. גם משרד האוצר וגם המדינה יכלו לצאת הרבה יותר בזול".

ראוי לציין כי יש גם מי שמדברים בשבחו של יוגב. אישיות בכירה מאוד בכלכלה הישראלית, שמכירה אותו היטב, מתארת אותו כ"סופר מוכשר, ביצים של פלדה, מאוד מכוון מטרה, מאוד אגרסיבי. זה אומר שאני מעדיף להיות בצד שלו מאשר ממול".

מבקריו וחסידיו כאחד מסכימים שהוא מוכן לשלם מחיר גבוה כדי להשיג את מטרותיו. מבקריו מוסיפים כי הוא לא יהסס להשתמש גם במניפולציות ולטשטש עובדות.

אז איזה מין איש עסקים היה יוגב? בשתי החברות הגדולות שבמסגרתן פעל - בזק בינלאומי ופלסטרו השקיה - נרשמו צמיחה מהירה תוך לקיחת סיכונים ניכרים והפסדים גדולים. בנוסף היו גם עימותים עם מתחרים ועם שותפים שעמדו בדרך. האם מדובר בהצלחות או בכישלונות? תלוי, כמובן, את מי שואלים.

פיצה וגלידה

ב-1990, לאחר שנים ספורות באוצר, עזב יוגב את השירות הציבורי והתמנה למנהל אזור ירושלים בחברת הביטוח המגן. לאחר גלגולים אחדים הוא הופקד, ב-1994, על זיכיון דומינו'ס פיצה בישראל, לימים "אומני מותגי מזון". כשקיבל יוגב את החברה לידיו היו בה 12 סניפים, ושווייה היה 3 מיליון דולרים. כשהגיע שווייה ל-10 מיליון דולרים, הוציא אותה יוגב להנפקה, וכאשר עזב כבר היו לה 25 סניפים.

במהלך התקופה הוא נכנס להרפתקה עם החדרת גלידת האגן דאז. המותג הצליח בסופרמרקטים, אולם רשת הגלידריות גרמה להפסדים, ועלתה לאומני במחיקה של 6 מיליון שקלים. בשנתו האחרונה בתפקיד רשמה אומני הפסדים, אולם מקורביו של יוגב מתעקשים עד היום שמדובר בהצלחה גדולה. שש שנים לאחר מכן, וללא כל קשר לניהולו של יוגב, נקלעה אומני לקשיים ולפירוק.

שיוך בכפייה

הפרק הבא בחייו המקצועיים, בזק בינלאומי, נחשב לקונטרוברסיאלי הרבה יותר. יוגב ניהל את החברה בעת ששוק השיחות הבינלאומיות נפתח לתחרות, ומלחמתו במתחרים החדשים כללה כל תרגיל חוקי אפשרי, והיו שחשבו שגם כמה שהיו על גבול החוקי. הממונה על ההגבלים העסקיים דאז, דוד תדמור, חקר את מדיניות עמימות המחירים של החברה. בין העדויות שנאספו היה פרוטוקול של ישיבת דירקטוריון שבו דנים איך להטעות את הציבור. יוגב אמר שם: "נבלבל את הקהל ונביאו לחשוב שבזק בינלאומי כבר זולה", וגם "הפרסום לא ייתן את כל התמונה".

עם תום החקירה פרסם הממונה דוח חריף על הפרשה, ובזק בינלאומי ערערה עליו. בית המשפט קיבל את הערעור בטענה שלא נערך לחברה הליך שימוע. תביעה ייצוגית שהוגשה בנושא נדחתה, אם כי גם כאן הייתה ביקורת על התנהלות החברה. השופט העליון אליקים רובינשטיין אף מצא לנכון לציין ש"ראוי היה שבזק בינלאומי תמצא דרך לפצות את הלקוחות על כך".

דוח חמור אחר מהתקופה היה של מנכ"ל משרד התקשורת דאז דני רוזן. רוזן קבע כי כרבע מיליון קווים שויכו לבזק בינלאומי ללא ידיעת בעליהם והסכמתם. רבים טוענים כי הדם הרע בין יוגב לרם בלינקוב, הממונה על התקציבים באוצר שהתפטר, נבע מהתקופה ההיא, כאשר בלינקוב ניהל את קווי זהב וחש על בשרו את האגרסיביות של המתחרה בעל שיני המונופול.

מלבד פרשת השיוך והטעיית הצרכנים התאפיינה תקופתו של יוגב גם בחדירה מסיבית של החברה לאינטרנט. החברה גייסה כ-260 אלף מינויים בזמן קצר להפליא, אולם במחיר הפסדים גבוהים - בשנת 2000, שנתו האחרונה בתפקיד, צברה החברה הפסדים של כ-200 מיליון שקלים, חלקם הניכר בשל מבצעים חסרי תקדים כמו חלוקת מדפסות ומחשבים, קמפיינים יקרים ועוד. "רק בחברה ממשלתית אדם יכול להרשות לעצמו קו עסקי כזה", אומר אדם שהכיר מקרוב את ההתנהלות. "הוא שפך שם כסף בלי חשבון".

מה חשבה על יוגב הנהלת בזק? ליאורה מרידור, שנכנסה לתפקיד יו"ר בזק ב-2001, לאחר שכבר הודיע על פרישתו, כנראה לא הייתה מרוצה במיוחד. כשנשאלה בראיון אם הייתה מחליפה אותו, ענתה "אני לא צריכה לחשוב על זה. לא כל דבר צריך לומר". היא גם נאלצה לחתום עם שתי המפעילות האחרות של הקווים הבינלאומיים על הסדר פשרה, שלפיו תפצה אותם על הבעיות בשיוך.

גורם מקורב באותה תקופה לבזק בינלאומי מציין כי יש לזכור ש"הייתה סביבה רגולטורית מאוד לא ידידותית. המתחרים היו יכולים להציע שיחות במחירים נמוכים בהרבה, והחברה הייתה אמורה להפסיד יותר. הפיצויים למתחרים היו חסרי משמעות, ולגבי עמימות המחירים, עובדה שלא הוגשו כתבי אישום. זה היה מהלך שיווקי סופר-לגיטימי". ביחס להשקעה באינטרנט מציין הגורם כי עד היום מדובר בעיקר הכנסתה של החברה, ומכאן שהמהלך היה מוצדק.

השקיה ועימותים

לאחר כהונתו בבזק בינלאומי נשאב יוגב חזרה לשירות הציבורי, כראש אגף תקציבים של נתניהו. ב-2004 הוא חזר לעסקים. המיליארדר האוסטרלי ג'ון גנדל, ידיד של נתניהו, פנה אליו בהצעה לנהל את עסקיו בארץ.

גנדל רכש מחצית מגרעין השליטה של פלסטרו השקיה, הפך לשותף של קיבוץ גבת בחברה, ומינה את יוגב מטעמו ליו"ר פעיל בחברה. קווי המתאר של מדיניות התרחבות באמצעות רכישות כבר הותוו קודם, אבל כניסתו של יוגב הפכה את המהלכים למרחיקי לכת יותר. בנוסף לחברה אוסטרלית שכבר הייתה בבעלות פלסטרו, נרכשו שתי חברות בספרד, התחרות מול נטפים החריפה (ואף הגיעה לבית משפט עם טענות של נטפים לגניבת סודות מסחריים), ופלסטרו רשמה הפסדים ושתי אזהרות רווח.

ב-2006 מכר גנדל את מניותיו ברווח של כ-14 מיליון דולרים. "זאת הייתה תקופה שמי שעבד נכון בתחום ההשקיה", אומרים גורמים בתחום, "יכול היה להרוויח יפה. אבל כשבונים תוכנית שאפתנית צריך לחבר אותה למפת דרכים. לגנדל נמאס, והוא רצה לצאת מזה. הבין שהוא טעה. פלסטרו מצוירת כאילו הייתה הצלחה, אבל בשורה התחתונה היא נמכרה במחיר נמוך".

בכירים לשעבר בפלסטרו מציעים הסבר אחר: גנדל החליט למכור "בעקבות מלחמת לבנון השנייה. הוא חשב שמסוכן להשקיע עוד במים בישראל. זה לא בגלל ההפסדים, החברה תכננה לצמוח גם במחיר הפסדים". המחיקות, הם מוסיפים, נבעו מהערכות שגויות בקשר לחברה באוסטרליה, שנעשו עוד טרם כניסת יוגב. יצוין שההסבר בעניין המכירה מעורר תהייה, שכן חלק משמעותי מהפעילות היה בחו"ל ולא הושפע המהמלחמה.

כך או אחרת, יוגב, במהלך מוזר, ארגן קבוצת משקיעים כדי לקנות את חלקו של גנדל, שאותו ייצג. היו שראו בזה "צעד לא אתי", אחרים סברו שזו דווקא הבעת אמון של יוגב בחברה. חוץ מקבוצת יוגב, חשקו בחברת ההשקיה המתחרה המקומית נטפים והענקית הבינלאומית ג'ון דיר. הקיבוץ העדיף לחבור לג'ון דיר. "לקיבוצניקים נמאס מצורת ההתנהלות של יוגב", מסבירים גורמים המקורבים לקיבוץ. בכירי פלסטרו לשעבר דוחים את ההסבר, וטוענים שההצעה של ג'ון דיר הייתה טובה יותר, אבל מודים כי "בחודשים האחרונים של השותפות היחסים בין יוגב לבין הקיבוץ לא היו טובים בגלל הבדלי אינטרסים".

גנדל היה גם שותף של יוגב בווייטווטר, מיזם מים שמונה כיום ארבעה סטארט-אפים בתחום ביטחון המים, תחום שהתעורר בעקבות אסון התאומים וההכרה ברמת היצירתיות של הטרור. גם מהשקעה הזו העדיף גנדל לצאת, ויוגב נשאר וצירף אליו את חנה גרטלר. מוקדם עדיין לדעת מה תהיה מידת ההצלחה של המיזם, אולם יוגב כבר הודיע בראיון עיתונאי כי הוא מתעתד להפוך ל"צ'ק פוינט של המים". **'

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט