גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

20 שנה מהיום: הביקוש לעובדים עם שערות לבנות יהיה בשיאו - והמזכירה תהיה אחד האנשים החכמים במשרד

מה יהיו המקצועות המבוקשים בעוד עשרים שנה? אילו תכונות יחפשו המעסיקים? קווים לדמותו של העובד העתידי ■ וגם: למה העובדים כבר לא יוכלו לתחמן את הבוס ■ הצצה ראשונה למגזין G

בימים של חוסר יציבות תעסוקתית כלל עולמית, מתחדדות - לפחות תיאורטית - השאלות בדבר מהותם של מקצועות העתיד. אילו עיסוקים יככבו במודעות הדרושים בעוד עשרים שנה, ומהן הסגולות שמעסיקי העתיד ישטחו בפני חברת השמה כחיוניות לעובדים המבוקשים?

ד"ר אשר עידן, מומחה לעתידנות מאוניברסיטת תל אביב, ממפה את זירת העבודה העתידית על-פי שני עקרונות בסיסיים: עיצוב במקום הנדסה, ותוכן במקום תוכנה. "גם בתוך עולם המחשוב התמהיל בין מעצבים ומהנדסים יעבור שינוי מסעיר", מנבא עידן. "הביקושים למעצבי תוכן, מעצבי ממשקים ומפתחי תכנים יתעצמו וילכו תוך שהם דוחקים הצדה ולאחור את עיסוקי ההנדסה המסורתיים - שעד לפני שנה-שנתיים כיכבו בשמי התעסוקה".

אורית זיו, מנכ"ל חברת ההשמה דואט, טוענת שניצנים למגמה זו ניתן לראות כבר כיום. "תחומי האינטרנט, ההיי-טק והתקשורת ימשיכו לפרוח גם בעוד שני עשורים, אבל מהנדסי התוכנה של היום יפנו בהדרגה את מקומם למעצבי התוכן בתחום", אומרת זיו. "זה עומד להיות תור הזהב עבור מפיקי תוכן, משווקי תוכן, ובעיקר מעצבי תוכן לסלולר ולאינטרנט".

הגבינה זזה כל הזמן

החיפוש אחר עובדים עתירי ידע יביא, לדעת המומחים, גם לעדנה לעובדים המבוגרים יותר. לטענת זיו, כבר עתה מסתמן ביקוש לשערות לבנות: "הגיל יהיה אחד היתרונות הבולטים למחפשי העבודה בעתיד, כיוון שהוא טומן בחובו מענה על הדרישה ליריעה רחבה של ידיעות ושל ניסיון חיים. אם היום תקרת הזכוכית של הגיל מכה בבני 40, הרי הגילים המבוקשים של מועמדים לעבודה יעלו בטווח של שני עשורים ל-50 פלוס. לפני שלושה חודשים פנתה אלינו חברה קנדית לניהול אתרים וביקשה שנציג לה מועמדים. הפיינליסט, אחרי הרבה מאוד בדיקות ומבחנים, היה איש מקצוע בן 45, שהשאיר מאחור את כל המועמדים בני ה-20 עד 30, שהיו גם הם מצטיינים בתחום המבוקש".

כבר עתה מעדיפים המעסיקים עובדים בעלי כישורי יזמות ומבנה אישיות עצמאי, והעדפה זו תגבר ותלך, חוזים העוסקים בתחום. זיו תולה את ההסבר במודל השכר שישתלט בעשורים הקרובים על שוק העבודה: שכר בסיס מצטמק והולך, המתווסף לאחוזים הנגזרים מן התפוקות ומהביצועים של העובד. "עובדי העתיד ייאלצו ליטול חלק בסיכונים של הנהלת הארגון, לתפקד כיחידת רווח עצמאית, ולנהל את עצמם ואת עבודתם. מגמה זו מגיעה גם מן הצורך הפנימי בעצמאות, של העובדים עצמם. כבר היום אני רואה אנשים בשנות העשרים לחייהם שמחזיקים בהיקף ידיעות אדיר, בשאיפות שכר - בשמיים, והם רוצים לתפקד כ'יזמים' של מחלקות, של פרויקטים ושל רעיונות חדשים בתוך הארגון".

שפר: "כבר היום המעסיקים מתעקשים שתהליך האבחון שלנו יאתר עבורם עובדים שניחנו בסקרנות, בנועזות, בלמידה ובלקיחת סיכונים. אגב, את התכונות הללו הם מחפשים לא רק אצל עובדי הידע; הם מחפשים אותן גם אצל נותני השירותים בארגון: המזכירה, למשל. התפקיד המסורתי הטכני - של קביעת פגישות, של תיוקים ושל מענה לטלפונים - לא מספיק יותר. המזכירה של השנים הקרובות חייבת להיות חמושה בכישורים קוגניטיביים הרבה יותר מפותחים: לחוש את רחשי השטח של העובדים האחרים, לדעת לסנן פניות נכנסות. לדעת ליצור קשרים טובים, ולהפעיל אותם כדי להשיג פגישות מהותיות. בעוד עשרים שנה הדרישות ממנה אפילו ירחיקו לכת. אני צופה שכדי להתקבל לעבודה, ברקורד שלה תהיה התמחות בתחומי הפסיכולוגיה הארגונית או ממדעים קרובים, יכולת חזקה ללמוד במהירות כלים חדשים, הלך רוח עצמאי, ובוודאי להכיר תרבויות נוספות מחו"ל. יהיה עליה לקרוא את המייל שיקבל המנכ"ל, ולקבל החלטות ראשוניות בעצמה".

האח הגדול יהיה גדול מאוד

אך למול דרגות החופש הנוסקות של העובדים במישור המקצועי, תגדל דווקא רמת הפיקוח עליהם, והניהול יהפוך לצנטרליסטי ולהדוק יותר. אומרת זיו: "יחסית להיום, עובד העתיד יחוש שהמעביד מפקח עליו כמו אח גדול: יודע עליו בזמן אמת מה הוא עושה, היכן הוא נמצא, עם מי הוא מתממשק. לתופעה הזו תופעות לוואי חיוביות: לעיגול פינות, לגישת ה'סמוך', ולשיטת ה'בערך' כבר לא יהיה מקום בארגון, כיוון שהכול יהיה יותר שקוף ומדיד.

עובדים יידרשו לספק את העבודה שלהם ברמה הרבה יותר מדויקת ומוקפדת, והמרות עליהם רק תתחזק ותלך".

זיו מביאה דוגמה מן ההווה: "לא כבר טיפלנו בארגון היי-טק מתקדם, שהעניק לאנשים שלו חופש מוחלט ברמת הדיווחים. היה זה מנכ"ל שאימץ את הרעיון של 'תפוקות במקום שעות נוכחות', ושאפשר לעובדיו לדווח על ימי חופשה או על ימי מחלה תוך מתן אמון מלא בהם. מנהלת בכירה אחת ניצלה את החבל הארוך, ודיווחה על היעדרות בת יומיים לרגל מחלה, אלא שדרך הרשת החברתית, הממונה שלה זיהה שהיא שוהה בחופשה בטורקיה. היא פוטרה לאלתר, והעובדים עודכנו במה שאירע. כלומר, רמת האמינות של עובדי העתיד תתעצם ותלך לא מתוך מוסריות, או בזכות ערכים פנימיים בהכרח - אלא מחוסר ברירה: הם כבר לא יוכלו כמעט לתחמן".

עוד כתבות

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; המניה הקטנה בבורסה שמזנקת בכמעט 30%

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.2%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור