גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הספרייה ממציאה עצמה מחדש

עמדות אינטרנט וקונסולות משחקים - כך מחזרות הספריות של היום אחר בני-הנוער

פעם, לפני שנים רבות (משהו כמו 10 שנים...) היו הספריות הציבוריות בארה"ב מקור עיקרי לחיפוש מידע, להחלפת ספרים, ולקריאה של כתבי עת שידם של המבקרים קצרה מלרכוש אותם. כיום המצב שונה. חלק גדול מהמבקרים בספריות השכונתיות הם צעירים ובני נוער, המגיעים אליהן בקצב ובהיקף גדול יותר מאשר בעבר - אך מסיבות שונות לחלוטין מאלה שהניעו את הוריהם לבקר בספרייה כאשר היו בני גילם.

כך, לדוגמה, בספרייה הציבורית שברובע הברונקס של ניו-יורק, שנחשב לרובע הקשה והאלים ביותר של התפוח הגדול, השאלת ספרים הפכה להיות הקטגוריה השולית ביותר. אך הצעירים שמגיעים אליה בהמוניהם, במספר הגדול פי ארבעה מאשר לכל ספרייה ציבורית אחרת בארה"ב, נהנים ממשחקי מחשב העומדים לרשותם, כמו גם מהדרכה וירטואלית למבחני כניסה לאוניברסיטאות ולמכללות (SAT ו-ACT), הדרכה בכתיבת קורות חיים לחיפוש עבודה, הכוונה להגשת בקשות למלגות, ושורה ארוכה ומגוונת של שירותים הקולעים לתמהיל הביקושים של בני הנוער. במילים אחרות - הספרייה הציבורית של רובע הברונקס הפכה לסוג של מתנ"ס, שהותאם לפרופיל הסוציו-דמוגרפי של תושבי המקום.

אך הספרייה בברונקס אינה ייחודית. האסטרטגיה החדשה של ספריות שכונתיות, הנשענת על המציאות הדיגיטלית הנוכחית, הותאמה לרבים שהחלו להצביע ברגליים לאחר שהבינו כי המחשב האישי בביתם הוא תחליף זמין ונוח יותר מאשר הספרייה. גם בספריות הציבוריות בלוס אנג'לס, סינגפור, ואפילו באלכסנדריה שבמצרים, נוספו תחומים חדשים שפותחו כדי למלא את צרכיהם וביקושיהם של בני נוער. כך למשל, הספרייה באוניברסיטה העירונית בטורונטו שבקנדה, מעודדת בני עשרה להגיע אליה בימי שישי אחר הצהריים, ואלה הפכו לחגיגה של משחקי וידיאו ומוזיקה עכשווית העומדים לרשות המבקרים הצעירים באמצעות מספר רב של מחשבים וקונסולות משחק. בבריטניה, שם אחוז בתי האב המחוברים לאינטרנט הוא הנמוך ביותר בעולם המערבי (42%), רכשה הספרייה הציבורית בלונדון מספר רב של מחשבים ומאפשרת למבקרים בה לגלוש באינטרנט לחיפוש מידע, למשחקי מחשב, ולקריאה של עיתונים ומגזינים מקוונים.

מה יציל את ספריות המחקר?

אולם בעוד הספרייה השכונתית הופכת לגרסה חדשה של מתנ"ס פעיל ומרתק, מסתמנת דעיכה מדאיגה בקטגוריה של ספריות המחקר, כמו ספריית הקונגרס האמריקני בוושינגטון הבירה, שהיא הספרייה הגדולה ביותר בעולם, וכן ספריות לאומיות בארצות שונות, וכמובן - הספריות באוניברסיטאות ובמכללות. ספריות המחקר סובלות מירידה דרמטית במספר המבקרים בהן, שכן הסטודנטים והחוקרים מוצאים עתה את מבוקשם באופן מהיר ויעיל יותר, ללא ביורוקרטיה ותורים, באמצעות האינטרנט. ובינינו: מדוע שסטודנט במגמת תקשורת המצויד במחשב נייד, יכתת את רגליו אל ספרייה כדי לחפש תכנים חדשים על שינויים בהרגלי הצריכה או על מדיה חדשה, כאשר הסיכוי שלו למצוא מידע מעודכן בתחום, המשתנה ומתחדש כמעט מדי שבוע, הוא קלוש ביותר?

זו הסיבה שגם ספריות המחקר מחפשות דרכים חדשות כדי להתאים את עצמן לצרכים של החוקרים והסטודנטים. הספרייה הציבורית של ניו יורק, השוכנת בשדרה החמישית בפינת רחוב 42, היא מונומנט מוכר להרבה מבקרים וכמעט לכל התושבים המקומיים שנהגו לבקר בה לעתים מזומנות. עתה, במסגרת פרויקט מורכב ויקר, מועברים רוב הספרים והתכנים המודפסים של הספרייה למרתף ענק השוכן מתחת לפארק ברייאנט הצמוד, שיש בו מתקנים ואמצעים לשימור הספרים לתקופה של עוד 500 עד 1,000 שנים. השטח שהתפנה מיועד עתה לשימוש של ילדים, בני נוער וקשישים, ובכך הוא הופך לספרייה עירונית במתכונת החדשה של מתנ"ס.

מנכ"ל הספרייה, פול לה-קלארק, אומר כי העתיד של ספריות המחקר טמון בסיוע למבקרים במיון וסינון התכנים, דבר שמרבית הגולשים באינטרנט מתקשים לעשות בכוחות עצמם, בשל הכמות העצומה של המידע והזמן הנדרש כדי לאתר את התוכן המבוקש בחיפוש מסוים. לה-קלארק מספר עוד, כי היקף העלות של השינויים המתבצעים בספרייה יגיע ל-250 מיליון דולר, וכאשר יסתיימו - היא תהיה לספריית המחקר הגדולה והיעילה ביותר בעולם הפתוחה לכל דיכפין.

סטיבן שוורצמן, היו"ר והמייסד של קבוצת בלקבפול, שתרמה לפני שנה 100 מיליון דולר לספרייה הציבורית בניו יורק, סבור כי ספריות הן יעד כדאי להשקעה ציבורית, שכן על פי התחזיות יגדל מספר המבקרים בספרייה המחודשת ממיליון ל-3.5 מיליון מבקרים בשנה. הוא גם יודע לספר, כי נשיא ארה"ב, ברק אובמה, השיג את מקום העבודה שלו כמארגן קהילתי באמצעות הספרייה הציבורית של ניו יורק. לדבריו, בראייה רחבה יותר יתבטאו התועלות של הספרייה במתכונת החדשה שלה, וכמו כן אלו של ספריות אחרות שילכו בעקבותיה, בשיפור היכולות הקוגניטיביות של מיליוני צעירים, ובכך יתרמו לרווחתה ולכלכלתה של ארה"ב.

לאחרונה גם פורסם על השקה של הפורטל JobNow, שהוא שירות חינמי פורץ דרך המיועד למחפשי עבודה ומופעל בכל ארה"ב על ידי רשת אינטרנטית של הספריות. כדי להיכנס לפורטל ולהשתמש בשירותים שלו יש צורך בכרטיס ספרייה ציבורית, הנמצא ברשותם של רוב תושבי ארה"ב. השירותים המקוונים כוללים קואוצ'ינג חי לראיונות עבודה, סדנה לכתיבת קורות חיים, וניתוח ללא תשלום של קורות חיים. כמו כן כולל האתר גישה להצעות עבודה בכל רחבי ארה"ב על פי סיווגים ברורים וידידותיים. בכך הופכות הספריות למרכזי מידע, המאפשרים לציבור לבקר בהם ולהשתמש בשירותיהם ללא תשלום.

הפיתרון של גוגל

הספרייה הלאומית בבריטניה מצאה דרך משלה למשוך מבקרים, בכך שיצרה תצוגות דיגיטאליות של ספרים נדירים מקוריים, כמו "עליסה בארץ הפלאות" של לואיס קרול, מחברת האיורים של ליאונרדו דה וינצ'י וכתבים נדירים אחרים, שניתן "לדפדף" בהם באמצעות תוכנה המותקנת במחשב של הספרייה.

אך השינוי הגדול בספריות המחקר עומד להתרחש בתקופה הקרובה, כאשר תכני המחקר היקרים של האוניברסיטאות המובילות בארה"ב יועמדו לרשות הציבור הרחב. מי שייכנס לספריית המחקר של האוניברסיטאות המובילות בארה"ב, כמו הרווארד, פרינסטון וקולומביה, יוכל ליהנות מתכנים מעודכנים ומהספרים הטובים ביותר בכל תחום לימוד שהוא. העושר המחקרי העצום והיקר יעמוד בקרוב גם לרשותם של סטודנטים במכללות הנידחות ביותר, תודות לפרויקט מדהים של חברת גוגל, שהשכילה לראות את הנולד. בשנים האחרונות סרקה גוגל, במסגרת הסכם שיתוף פעולה ייחודי, עשרות מיליוני ספרים, מחקרים אקדמיים ומאמרים שהצטברו בספריות אלה.

במאמר שהתפרסם במגזין Strategy-Business קובעים הכותבים, חוקרים בכירים בחברת המחקר Booz, כי הספריות המאפשרות לגוגל לסרוק את הספרים והמאמרים המצויים בהן יודעות כי בכך הן לוקחות סיכון דומה לזה של מו"לים של עיתונים ומגזינים המציגים כיום את תכניהם באתרים מיועדים באינטרנט, ובכך יצרו לכאורה קניבליזציה של התכנים המודפסים.

ספרייה טיפוסית של אוניברסיטה מובילה בארה"ב רוכשת ספרים במחיר של 15-25 דולר לספר, וההשקעות שביצעה כדי להעמיד את העושר המחקרי הזה לרשות החוקרים והסטודנטים מגיעות לעתים לסכום הדמיוני של מיליארד דולר. תופעה זו, כמו המוזיקה והווידיאו שניתן להוריד ללא תשלום מהאינטרנט, יצרה עבור גוגל בעיה משפטית שעיקרה הפרה של זכויות הקניין הרוחני של כותבי המאמרים והספרים השונים. התאחדות המו"לים האמריקנית ואיגוד הסופרים פנו בעניין זה כבר לפני כשנתיים לתובע הכללי האמריקני והגישו תלונה על הפרה של זכויות יוצרים. גוגל הציעה הסכם פשרה, שאושר עקרונית לפני כשמונה חודשים ומאפשר לענק החיפוש לסרוק רק 20% מהטקסט של כל אחד מהספרים והמחקרים שזכויות הקניין שלו עדיין בתוקף, ולאפשר לגולשים לעיין בהם תמורת תשלום. במסגרת ההסכם שהושג תוכל גוגל למכור לגולשים את האפשרות להיכנס לספריות מסוימות באוניברסיטאות ובמכוני מחקר, וכן גם לקרוא ספרים אונליין תמורת תשלום, כאשר חלק מהתקבולים יישאר בגוגל וחלק אחר אצל בעלי הקניין הרוחני.

הכותב הוא יועץ לשיווק www.trends-news.com

עוד כתבות

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?