גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הספרייה ממציאה עצמה מחדש

עמדות אינטרנט וקונסולות משחקים - כך מחזרות הספריות של היום אחר בני-הנוער

פעם, לפני שנים רבות (משהו כמו 10 שנים...) היו הספריות הציבוריות בארה"ב מקור עיקרי לחיפוש מידע, להחלפת ספרים, ולקריאה של כתבי עת שידם של המבקרים קצרה מלרכוש אותם. כיום המצב שונה. חלק גדול מהמבקרים בספריות השכונתיות הם צעירים ובני נוער, המגיעים אליהן בקצב ובהיקף גדול יותר מאשר בעבר - אך מסיבות שונות לחלוטין מאלה שהניעו את הוריהם לבקר בספרייה כאשר היו בני גילם.

כך, לדוגמה, בספרייה הציבורית שברובע הברונקס של ניו-יורק, שנחשב לרובע הקשה והאלים ביותר של התפוח הגדול, השאלת ספרים הפכה להיות הקטגוריה השולית ביותר. אך הצעירים שמגיעים אליה בהמוניהם, במספר הגדול פי ארבעה מאשר לכל ספרייה ציבורית אחרת בארה"ב, נהנים ממשחקי מחשב העומדים לרשותם, כמו גם מהדרכה וירטואלית למבחני כניסה לאוניברסיטאות ולמכללות (SAT ו-ACT), הדרכה בכתיבת קורות חיים לחיפוש עבודה, הכוונה להגשת בקשות למלגות, ושורה ארוכה ומגוונת של שירותים הקולעים לתמהיל הביקושים של בני הנוער. במילים אחרות - הספרייה הציבורית של רובע הברונקס הפכה לסוג של מתנ"ס, שהותאם לפרופיל הסוציו-דמוגרפי של תושבי המקום.

אך הספרייה בברונקס אינה ייחודית. האסטרטגיה החדשה של ספריות שכונתיות, הנשענת על המציאות הדיגיטלית הנוכחית, הותאמה לרבים שהחלו להצביע ברגליים לאחר שהבינו כי המחשב האישי בביתם הוא תחליף זמין ונוח יותר מאשר הספרייה. גם בספריות הציבוריות בלוס אנג'לס, סינגפור, ואפילו באלכסנדריה שבמצרים, נוספו תחומים חדשים שפותחו כדי למלא את צרכיהם וביקושיהם של בני נוער. כך למשל, הספרייה באוניברסיטה העירונית בטורונטו שבקנדה, מעודדת בני עשרה להגיע אליה בימי שישי אחר הצהריים, ואלה הפכו לחגיגה של משחקי וידיאו ומוזיקה עכשווית העומדים לרשות המבקרים הצעירים באמצעות מספר רב של מחשבים וקונסולות משחק. בבריטניה, שם אחוז בתי האב המחוברים לאינטרנט הוא הנמוך ביותר בעולם המערבי (42%), רכשה הספרייה הציבורית בלונדון מספר רב של מחשבים ומאפשרת למבקרים בה לגלוש באינטרנט לחיפוש מידע, למשחקי מחשב, ולקריאה של עיתונים ומגזינים מקוונים.

מה יציל את ספריות המחקר?

אולם בעוד הספרייה השכונתית הופכת לגרסה חדשה של מתנ"ס פעיל ומרתק, מסתמנת דעיכה מדאיגה בקטגוריה של ספריות המחקר, כמו ספריית הקונגרס האמריקני בוושינגטון הבירה, שהיא הספרייה הגדולה ביותר בעולם, וכן ספריות לאומיות בארצות שונות, וכמובן - הספריות באוניברסיטאות ובמכללות. ספריות המחקר סובלות מירידה דרמטית במספר המבקרים בהן, שכן הסטודנטים והחוקרים מוצאים עתה את מבוקשם באופן מהיר ויעיל יותר, ללא ביורוקרטיה ותורים, באמצעות האינטרנט. ובינינו: מדוע שסטודנט במגמת תקשורת המצויד במחשב נייד, יכתת את רגליו אל ספרייה כדי לחפש תכנים חדשים על שינויים בהרגלי הצריכה או על מדיה חדשה, כאשר הסיכוי שלו למצוא מידע מעודכן בתחום, המשתנה ומתחדש כמעט מדי שבוע, הוא קלוש ביותר?

זו הסיבה שגם ספריות המחקר מחפשות דרכים חדשות כדי להתאים את עצמן לצרכים של החוקרים והסטודנטים. הספרייה הציבורית של ניו יורק, השוכנת בשדרה החמישית בפינת רחוב 42, היא מונומנט מוכר להרבה מבקרים וכמעט לכל התושבים המקומיים שנהגו לבקר בה לעתים מזומנות. עתה, במסגרת פרויקט מורכב ויקר, מועברים רוב הספרים והתכנים המודפסים של הספרייה למרתף ענק השוכן מתחת לפארק ברייאנט הצמוד, שיש בו מתקנים ואמצעים לשימור הספרים לתקופה של עוד 500 עד 1,000 שנים. השטח שהתפנה מיועד עתה לשימוש של ילדים, בני נוער וקשישים, ובכך הוא הופך לספרייה עירונית במתכונת החדשה של מתנ"ס.

מנכ"ל הספרייה, פול לה-קלארק, אומר כי העתיד של ספריות המחקר טמון בסיוע למבקרים במיון וסינון התכנים, דבר שמרבית הגולשים באינטרנט מתקשים לעשות בכוחות עצמם, בשל הכמות העצומה של המידע והזמן הנדרש כדי לאתר את התוכן המבוקש בחיפוש מסוים. לה-קלארק מספר עוד, כי היקף העלות של השינויים המתבצעים בספרייה יגיע ל-250 מיליון דולר, וכאשר יסתיימו - היא תהיה לספריית המחקר הגדולה והיעילה ביותר בעולם הפתוחה לכל דיכפין.

סטיבן שוורצמן, היו"ר והמייסד של קבוצת בלקבפול, שתרמה לפני שנה 100 מיליון דולר לספרייה הציבורית בניו יורק, סבור כי ספריות הן יעד כדאי להשקעה ציבורית, שכן על פי התחזיות יגדל מספר המבקרים בספרייה המחודשת ממיליון ל-3.5 מיליון מבקרים בשנה. הוא גם יודע לספר, כי נשיא ארה"ב, ברק אובמה, השיג את מקום העבודה שלו כמארגן קהילתי באמצעות הספרייה הציבורית של ניו יורק. לדבריו, בראייה רחבה יותר יתבטאו התועלות של הספרייה במתכונת החדשה שלה, וכמו כן אלו של ספריות אחרות שילכו בעקבותיה, בשיפור היכולות הקוגניטיביות של מיליוני צעירים, ובכך יתרמו לרווחתה ולכלכלתה של ארה"ב.

לאחרונה גם פורסם על השקה של הפורטל JobNow, שהוא שירות חינמי פורץ דרך המיועד למחפשי עבודה ומופעל בכל ארה"ב על ידי רשת אינטרנטית של הספריות. כדי להיכנס לפורטל ולהשתמש בשירותים שלו יש צורך בכרטיס ספרייה ציבורית, הנמצא ברשותם של רוב תושבי ארה"ב. השירותים המקוונים כוללים קואוצ'ינג חי לראיונות עבודה, סדנה לכתיבת קורות חיים, וניתוח ללא תשלום של קורות חיים. כמו כן כולל האתר גישה להצעות עבודה בכל רחבי ארה"ב על פי סיווגים ברורים וידידותיים. בכך הופכות הספריות למרכזי מידע, המאפשרים לציבור לבקר בהם ולהשתמש בשירותיהם ללא תשלום.

הפיתרון של גוגל

הספרייה הלאומית בבריטניה מצאה דרך משלה למשוך מבקרים, בכך שיצרה תצוגות דיגיטאליות של ספרים נדירים מקוריים, כמו "עליסה בארץ הפלאות" של לואיס קרול, מחברת האיורים של ליאונרדו דה וינצ'י וכתבים נדירים אחרים, שניתן "לדפדף" בהם באמצעות תוכנה המותקנת במחשב של הספרייה.

אך השינוי הגדול בספריות המחקר עומד להתרחש בתקופה הקרובה, כאשר תכני המחקר היקרים של האוניברסיטאות המובילות בארה"ב יועמדו לרשות הציבור הרחב. מי שייכנס לספריית המחקר של האוניברסיטאות המובילות בארה"ב, כמו הרווארד, פרינסטון וקולומביה, יוכל ליהנות מתכנים מעודכנים ומהספרים הטובים ביותר בכל תחום לימוד שהוא. העושר המחקרי העצום והיקר יעמוד בקרוב גם לרשותם של סטודנטים במכללות הנידחות ביותר, תודות לפרויקט מדהים של חברת גוגל, שהשכילה לראות את הנולד. בשנים האחרונות סרקה גוגל, במסגרת הסכם שיתוף פעולה ייחודי, עשרות מיליוני ספרים, מחקרים אקדמיים ומאמרים שהצטברו בספריות אלה.

במאמר שהתפרסם במגזין Strategy-Business קובעים הכותבים, חוקרים בכירים בחברת המחקר Booz, כי הספריות המאפשרות לגוגל לסרוק את הספרים והמאמרים המצויים בהן יודעות כי בכך הן לוקחות סיכון דומה לזה של מו"לים של עיתונים ומגזינים המציגים כיום את תכניהם באתרים מיועדים באינטרנט, ובכך יצרו לכאורה קניבליזציה של התכנים המודפסים.

ספרייה טיפוסית של אוניברסיטה מובילה בארה"ב רוכשת ספרים במחיר של 15-25 דולר לספר, וההשקעות שביצעה כדי להעמיד את העושר המחקרי הזה לרשות החוקרים והסטודנטים מגיעות לעתים לסכום הדמיוני של מיליארד דולר. תופעה זו, כמו המוזיקה והווידיאו שניתן להוריד ללא תשלום מהאינטרנט, יצרה עבור גוגל בעיה משפטית שעיקרה הפרה של זכויות הקניין הרוחני של כותבי המאמרים והספרים השונים. התאחדות המו"לים האמריקנית ואיגוד הסופרים פנו בעניין זה כבר לפני כשנתיים לתובע הכללי האמריקני והגישו תלונה על הפרה של זכויות יוצרים. גוגל הציעה הסכם פשרה, שאושר עקרונית לפני כשמונה חודשים ומאפשר לענק החיפוש לסרוק רק 20% מהטקסט של כל אחד מהספרים והמחקרים שזכויות הקניין שלו עדיין בתוקף, ולאפשר לגולשים לעיין בהם תמורת תשלום. במסגרת ההסכם שהושג תוכל גוגל למכור לגולשים את האפשרות להיכנס לספריות מסוימות באוניברסיטאות ובמכוני מחקר, וכן גם לקרוא ספרים אונליין תמורת תשלום, כאשר חלק מהתקבולים יישאר בגוגל וחלק אחר אצל בעלי הקניין הרוחני.

הכותב הוא יועץ לשיווק www.trends-news.com

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות