גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין לי שום רעיון למחזה"

המחזאי טום סטופארד מעלה מחדש על במות לונדון את המחזה "ארקדיה", יצירת המופת שלו, 16 שנים לאחר שעלה לראשונה ■ בראיון עמו מסביר המחזאי בן ה-71 מדוע הסכים רק עתה להעלות שוב את המחזה, ומתלבט לגבי הנושא שבו יעסוק המחזה הבא שיכתוב

סר טום סטופארד לא היה יכול להיפגש לארוחת צהריים; בשבוע שעבר הוא היה בשבוע החזרות הראשון לקראת ההפקה הלונדונית החדשה של המחזה שלו מ-1993, "ארקדיה". בשבוע הבא הוא לא יוכל להיפגש לצהריים כיוון שהוא לא יהיה בחזרות לקראת ההפקה החדשה של "ארקדיה" בלונדון. זה הגיוני: ארוחת צהריים נוגסת ביומו של הכותב. אדם לא יכול להגיע לתוצאות מדהימות כמו אלה של סטופארד אם ישבור את הרצף, וכותב המחזות בן ה-71 לא חושב אפילו להאט את הקצב.

כך, בדרכו האדיבה, הוא מציע ארוחת ערב מוקדמת, במסעדה איטלקית הממוקמת במרחק שתי דקות מתיאטרון הרויאל קורט בכיכר סלואן. כשאני מגיעה, מוקדם מן השעה שנקבעה, הוא כבר נמצא שם, יושב מול כוס קמפרי עם סודה שממנה הוא לא שותה, בלבוש קז'ואל בצבעים שקטים.

המסעדה, כפי שמתברר, היא מקום שבו הוא נוהג לבקר לעתים קרובות, ויש לה סיפור. "התחלתי לבקר כאן כשעבדתי ברויאל קורט", סטופארד מתייחס למחזהו האחרון, "רוק'נרול", המתרחש בחלקו בפראג בתקופה שבין הפלישה הסובייטית של 1968 ומהפכת הקטיפה של 1989, והועלה בתיאטרון צ'לסי ביוני 2006.

"לילה אחד הברחתי הנה זוג צ'כים", הוא מספר. "אחד מהם היה דמות במחזה - אמרתי לשחקנים שאני רוצה להזמין אותם לכאן לארוחת ערב, והיה כאן אדם היפי עם שיער ארוך יחד עם חברו, וכשהצגתי אותם בפני השחקנים הם נדהמו, זה היה כאילו המחזה קם לתחייה.

"שיכנתי אותם במלון קאדוגן, המלון שבו נעצר אוסקר וויילד - ולמחרת התקשר מנהל המלון למזכירה שלי, לשאול אם זה בסדר בקשר למיני-בר. החשבון שם הגיע ל-93 פאונד. אני חושב שהם לא נתקלו במיני-בר לפני כן".

עניין המיני-בר הפך למעין מיני-דרמה, בחיבתו של סטופארד לסיפור אנקדוטות. הוא רגוע אך מתורגל באמנות הסיפור, מצחיק בצורה שקטה, וההגייה הלקויה שלו של האותיות סמ"ך ורי"ש, המובחנת והמתגלגלת, הופכת יותר בולטת.

הזמן הנכון ל"ארקדיה"

סטופארד נולד בצ'כוסלובקיה בשנת 1937, שנתיים לפני שמשפחתו נמלטה מפני הנאצים. המקלט הראשון שלהם היה סינגפור, משם הוא עלה עם אמו ואחיו על ספינה שחצתה את הגבול לאוסטרליה וסטתה גם להודו. כשניסה אביו להגיע בעקבותיהם, ספינתו הופגזה על-ידי היפנים. אמו נישאה מחדש בשנת 1945, והמייג'ור קנת' סטופארד העניק לבנו החורג שם, אזרחות ובית חדשים באנגליה. "הפכתי למעין תומך של אנגליה", סיפר פעם, "אבל במקום כדורגל הייתה זו האומה עצמה".

הקריירה שלו מתפרסת על-פני יותר מארבעה עשורים וכוללת תסריטים לקולנוע, לטלוויזיה, תסכיתי רדיו, תרגומים וגרסאות, כמו גם 24 מחזות מקוריים. האחרון הוא גרסתו למחזה של צ'כוב "גן הדובדבנים", שעומד להגיע לתיאטרון ויקטוריה הישן בלונדון ומככבים בו שחקנים בריטים ואמריקנים. ההפקה של השנה כוללת את סיימון ראסל ביאל, אית'ן הוק, שינייד קוסאק, רבקה הול.

"גן הדובדבנים" וההפקה האחות שלו, "סיפור של חורף", הושקו ב-BAM (Brooklyn Academy of Music - האקדמיה למוזיקה של ברוקלין) בינואר וזכו לביקורות נלהבות והופיעו מאז בסינגפור, במדריד ובברקלינגשאוזן שבגרמיה.

באופן פרגמטי, אנחנו מתיישבים לצורך העיסוק הרציני בדג, פירה וזוקיני, ובזמן שאנו לועסים נראה שסטופארד מנחש את השאלה הבאה שלי: מדוע לקח 16 שנה להחזיר את "ארקדיה" - שרבים מחשיבים אותו ליצירת המופת שלו - בחזרה אל הבימה של לונדון?

"זו אשמתי, אם זו המילה המתאימה - למרות שזה היה מוקדם מדי, עד עכשיו. סוניה פרידמן (המפיקה) שאלה אותי כבר לפני זמן מה אם תוכל להעלות את 'ארקדיה', אבל אני חשבתי שזה מוקדם מדי, זה היה רק לפני 11 שנה".

זוהי אחת הפעמים היחידות שבהן נשמע סטופארד מעט מתגונן. רק 11 שנה עבור מחזה שהפך לאחד הנחשבים שלו, ושלרבים ממעריציו הצעירים לא הייתה הזדמנות לראות?

"ובכן, אני אוהב לחשוב שהתינוקות שנולדו בליל הבכורה הם עכשיו מספיק מבוגרים כדי ללכת לראות את המחזה ולהבין אותו".

"אני חייב לכתוב מחזה"

המחשבה על "ילדי 'ארקדיה'" הללו מביאה אותנו לדבר על בנו השחקן. אד סטופארד הוא הצעיר מבין ארבעת בניו - אמו היא ד"ר מרים סטופארד, אשתו השנייה של המחזאי - והוא מגלם את התפקיד של ולנטין קוברלי בהפקה החדשה של "ארקדיה".

*האם זה גורם לקשיים כלשהם?

"הוא היה בחירה כל-כך מובנת מאליה להיכלל ברשימת המועמדים לתפקיד - משחקו של אד בתפקיד של המלט כבר התקבל היטב בקרב המבקרים של הווסט אנד - "אבל בהתחלה חשבתי, 'אולי לא כדאי לו', ואז חשבתי, 'לעזאזל עם הכל, הוא לא צריך להיענש על כך שהוא נושא את שמי'. לא התקרבתי, כמובן, לאודישנים שלו, אבל כעת אני משתתף איתו בחזרות ואני אפילו לא חושב עליו כעל אד שלי, הוא פשוט אחד השחקנים. יש לו שלוש בנות קטנות, כך שאני שמח שיש לו עבודה.

"אז צפויים 12 חודשים של להיות רחוק מהבית חלק גדול מהזמן ו..." סטופארד נראה פתאום במתח גדול מאוד ועדיין מצפה בכיליון עיניים לשאלה הבאה - "זה חייב להיפסק עכשיו ג'אן, אני חייב לכתוב את המחזה שלי. העניין הוא שאין לי שום רעיון למחזה. חלק מהבעיה היא שישנם כל אותם נושאים עצומים שדוחפים את עצמם לעברו של כל אחד שמתיימר להתמודד עמם - אני לא, אבל אולי הגיע הזמן, להתמודד עם נושאים בוערים ועכשוויים. אז אתה חושב 'אני צריך לעשות את שינויי האקלים, או שאני צריך לעשות עינויים או את אפגניסטן?"

זה לא נשמע כמו המחזאי שצוטט פעם באומרו שהוא רוצה שעבודתו תהיה "לגמרי בלתי נגועה בשום חשד ליעילות" - אך זה היה לפני שמעורבותו בנושא זכויות האדם הפכה לאינטנסיבית יותר.

"אני מרגיש תשוקה (לתקוף נושאים מסוג זה, ג'ד') - אחד הנושאים המעניינים של השנתיים-שלוש האחרונות הוא חוק הגנת הפרטיות, לדוגמה. אבל לסוג כזה של מחזה אני אצבור הרבה חומר קריאה לצורך מחקר, שממנו אני אשתמש בערך ב-5% - זה מאוד בלתי יעיל. כך שישנה משיכה שווה אך שונה מאוד, לכתוב מחזה שאין לו קשר לשום דבר מלבד הוא עצמו.

"אין בי שום התכוונות לאף אחד מהדברים האלה נכון לעכשיו, אבל אני מתחיל לחוש כעבריין - במשך שנתיים לאחר שהצגת מחזה חדש אתה מרגיש ששילמת את חובך ועשית את מה שהיית אמור לעשות, וזה לוקח שנתיים נוספות עד שתחושה אחרת משתלטת - תחושה שאתה מרגיש שאתה צריך לכתוב מחזה. ואולי אני אמצא את עצמי בעמדה כזו עד סוף הקיץ". *

המחזות של סטופארד

"רוזנקרנץ וגילדנשטרן מתים" (1966)

"היכנס כאדם חופשי" (1968)

"אינספקטור האונד האמיתי" (1968)

"לאחר מגריט" (1970)

"Jumpers" (1972)

"אמן יורד במדרגות" (1972)

"נולד אתמול" (1973)

"Travesties" (1974)

"כביסה מלוכלכת וארץ שנתגלתה מחדש" (1976)

"כל ילד טוב זקוק לחסד" (1977)

"לילה ויום" (1978)

"המלט בשפת דוג, מקבת של קאהוט" (1979)

"המלט ב-15 דקות" (1979)

"On the Razzle" (1981)

"הדבר האמיתי" (1982)

"חצייה קשה" (1984)

"אהבהבים" (1986)

"האפגוד" (1988)

"ארקדיה" (1993)

"הדיו ההודית" (1995)

"המצאת האהבה" (1997)

"חוף אוטופיה" (2002)

"רוק'נרול" (2006)

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-14%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עלי רזא אסגארי / צילום: Reuters, Fars News

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה